G4Media.ro

VIDEO Ziua 64 de război. Rusia a atacat Kievul cu rachete de…

VIDEO Ziua 64 de război. Rusia a atacat Kievul cu rachete de croazieră chiar în timpul vizitei șefului ONU / Trei răniți / Zelenski: 5 rachete au lovit orașul la finalul discuțiilor cu secretarul general ONU

Armata rusă a bombardat joi Kievul în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, purta discuții cu liderii ucraineni. Este primul atac cu rachete de croazieră asupra capitalei după două săptămâni. Președintele Zelenski a declarat că 5 rachete au fost lansate asupra orașului, iar primarul Vitali Klitschko a anunțat că trei persoane au fost rănite după ce o rachetă a lovit un cartier rezidențial din centrul Kievului.

Cele mai importante evenimente ale zilei de joi, 28 aprilie: 

Ora 23.41: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus joi, într-un mesaj video, că ”imediat după ce am terminat discuțiile cu secretarul general ONU Guterres în Kiev, rachete rusești au lovit orașul. 5 rachete. Asta spune multe despre atitudinea Rusiei față de instituțiile globale, despre eforturile conducerii ruse pentru a umili ONU. Și asta cere un răspuns puternic” (sursa: CNN)

Ora 22.54: ”Este un atac la adresa securității secretarului general al ONU și la adresa securității globale”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Olexi Reznikov, într-o postare pe Twitter după ce Rusia a lansat mai multe rachete de croazieră asupra Kievului când în capitală se aflau șeful ONU, Antonio Guterres, și premierul bulgar Kiril Petkov

Ora 22.51: Una dintre rachetele trase de Rusia a lovit o clădire rezidențială din Kiev și a rănit cel puțin trei persoane, transmite The Guardian. E primul atac cu rachete de croazieră asupra Kievului în ultimele două săptămâni

Ora 22.48 Consilierul președintelui Zelenski, pe Twitter: Lovituri cu rachete în centrul Kievului în timpul vizitei oficiale a lui @antonioguterres. Cu o zi înainte stătea la o masă lungă la Kremlin, iar astăzi exploziile sunt deasupra capului său. Carte poștală de la Moscova? De ce Rusia mai ocupă un loc în Consiliul de Securitate al ONU?

Ora 22.31 Trei rachete rusești au lovit regiunea Kiev. Potrivit lui Oleksandr Pavlyuk, șeful administrației militare din regiunea Kiev, rachete au lovit locații de infrastructură nedeclarate din apropierea orașului Fastiv din regiunea Kiev. Deocamdată nu există informații privind victimele, transmite Kiev Independent.

Ora 22.27 Ministrul de externe, Dmytro Kuleba: Rusia a atacat Kievul cu rachete de croazieră chiar în momentul în care secretarul general al ONU @antonioguterres și premierul bulgar @KirilPetkov vizitează capitala noastră. Prin acest act atroce de barbarie, Rusia demonstrează încă o dată atitudinea sa față de Ucraina, Europa și lume.

Ora 22.20 Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat joi că 45 de ucraineni au fost eliberați în ultimul schimb de prizonieri de război cu Rusia.  „Astăzi, 45 dintre oamenii noștri au fost eliberați din captivitatea rusă: 13 ofițeri și 20 de soldați, inclusiv 5 răniți”, a declarat Vereshchuk într-o postare pe Telegram. ” „De asemenea, întoarcem acasă 12 dintre civilii noștri”, a adăugat ea. Vicepremierul nu a oferit detalii cu privire la numărul prizonierilor ruși care au fost eliberați în cadrul schimbului. Rusia nu a confirmat încă schimbul, transmite CNN

Ora 21.27 Potrivit primarului Vitali Klitschko, au fost lovite două locații din districtul Shevchenkivsky din oraș. Sirenele de raid aerian nu erau pornite când a avut loc atacul.

Ora 20.47 Două explozii puternice auzite în centrul Kievului. Fumul se ridică deasupra centrului orașului. Exploziile pot indica fie că o rachetă a lovit orașul, fie că a fost interceptată de apărarea aeriană, transmite Kiev Independent. Potrivit unor date preliminare, uzina de apărare Artem a fost lovită cu rachete Kalibr.

Ora 20.34 Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, s-a întâlnit joi, la Kiev, cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și cu ministrul de externe Dmytro Kuleba, potrivit purtătorului de cuvânt adjunct al secretarului general, Farhan Haq. El a adăugat că Guterres intenționează să vorbească în scurt timp cu jurnaliștii din Kiev, transmite CNN.

Ora 20.18 Surse democrate și republicane citate de CNN au declarat că există multe aspecte care trebuie rezolvate în legătură cu pachetul de măsuri privind Ucraina și că întregul proces va dura săptămâni până când vor exista voturi finale în ambele camere. În acest moment, obiectivul probabil este de a adopta acest pachet înainte de vacanța de Memorial Day. Dar există complicații suplimentare care trebuie rezolvate – și anume ce se va face cu ajutorul Covid-19 blocat.

Ora 20.12 O nouă înregistrare video arată soldați ruși, vehicule alături de civili uciși în Bucea. Înregistrarea video obținută de CNN a fost filmată pe 12-13 martie de o dronă. Aceasta arată forțe rusești și vehicule blindate lângă cadavrele oamenilor morți în Bucea, un oraș din regiunea Kiev. Potrivit Kiev Independent, videoclipul confirmă faptul că atrocitățile din Bucha au fost comise atunci când orașul a fost ocupat de forțele rusești. Propaganda rusă a încercat să afirme că trupurile au fost plantate de ucraineni după ce rușii au părăsit zona.

Ora 19.50 Zece soldaţi ruşi au fost inculpaţi joi pentru presupuse crime de război comise la Bucea, a anunţat procurorul general al Ucrainei pe contul său de Telegram, relatează AFP. Potrivit anchetei, militarii ruşi, în timpul ocupării Bucea în martie, ”au luat ostatici civili care nu luau parte la ostilităţi şi erau neînarmaţi. Ocupanţii nu le-au dat nici să mănânce, nici să bea”, a detaliat procurorul. Detalii aici.

Ora 19.08 Statele Unite dispun de”informații conform cărora planificarea Rusiei pentru continuarea invaziei în Ucraina include o capitulare forțată a guvernului ales democratic al Ucrainei, inclusiv dizolvarea tuturor guvernelor municipale locale din Ucraina”, a declarat joi ambasadorul american la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter, citat de CNN. Detalii aici.

Ora 18.28 Bloomberg: Germania „este gata să ia în considerare” adăugarea Sberbank la următorul pachet de sancțiuni UE. Bloomberg a relatat pe 28 aprilie, citându-și surse anonime, că Germania „a fost (anterior) îngrijorată că sancționarea Sberbank ar putea perturba tranzacțiile legate de energie”. (Kiev Independent)

Ora 18.25 Președintele american Joe Biden a anunțat joi că a trimis Congresului SUA o cerere de sprijin suplimentar în valoare de 33 miliarde dolari pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia rusă. Detalii aici.

Ora 18.17 Rusia susține că a deportat peste un milion de ucraineni pe teritoriile sale începând cu 24 februarie. 183.168 dintre cei care ar fi fost deportați în Rusia sunt copii, se arată în comunicatul postat pe site-ul Ministerului rus al Apărării, transmite Kiev Independent.

Ora 18.13 Apărătorii de la Mariupol: Un raid aerian rusesc a lovit spitalul militar de campanie de la uzina Azovstal, ucigând soldați. Potrivit luptătorilor de la Azov, în cursul nopții, Rusia a atacat spitalul unde erau tratați soldații ucraineni și apoi l-a bombardat cu artilerie navală, transmite Kiev Independent.

Ora 17:58 Un britanic a fost ucis, iar un al doilea britanic este dat dispărut în Ucraina, a anunțat Biroul britanic pentru Afaceri Externe, Dezvoltare și Commonwealth (FCDO), citat de Sky News și preluat de The Guardian. Detalii aici.

Ora 17:54 Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că Germania va oferi Ucrainei instruire privind modul de utilizare a obuzierelor – un tip de arme de artilerie – trimise de SUA, relatează BBC. Detalii aici.

Ora 17:47 Europa trebuie să fie „mai puternică” şi să găsească „alternative” pentru a nu mai utiliza gazele ruseşti, a declarat joi, din Ucraina, premierul bulgar Kiril Petkov, a cărui ţară s-a văzut miercuri privată de livrările de gaze ruseşti de către Moscova, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 17:38 Coordonatoarea ONU în Ucraina a anunţat joi că se deplasează în sudul ţării pentru a pregăti o încercare de evacuare a oraşului Mariupol, controlat aproape în întregime de forţele ruse, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 17:23 Cadavrele a 1.150 de civili au fost descoperite în regiunea Kiev din Ucraina de la declanşarea invaziei ruse, iar 50-70% dintre acestea aveau răni provocate de gloanţe trase cu arme de calibru mic, a anunţat joi poliţia capitalei ucrainene, informează Reuters. Detalii aici.

Ora 16:44 Uniunea Europeană ar trebui să penalizeze ţările care folosesc ruble pentru a plăti gazul rusesc, a declarat ministrul polonez pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, în urma deciziei Moscovei de a întrerupe livrările către Polonia şi Bulgaria din cauza refuzului lor de a face plata în ruble, relatează joi Reuters. Detalii aici.

Ora 16:39 NATO este pregătită să mențină sprijinul acordat Ucrainei în războiul împotriva Rusiei timp de ani de zile, inclusiv să ajute Kievul să treacă de la armele din epoca sovietică la arme și sisteme occidentale moderne, a declarat joi secretarul general Jens Stoltenberg, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 16:18 Finlanda nu va plăti pentru gazul rusesc în ruble, în ciuda solicitării Rusiei ca țările europene să facă acest lucru, a declarat ministrul finlandez însărcinat cu afacerile europene, Tytti Tuppurainen, potrivit Reuters. Detalii aici.

Ora 15:58 Guvernul britanic reiterează joi că obiectivele sale în Ucraina nu s-a schimbat, încercând să minimalizeze astfel declaraţiile şefei diplomaţiei britanice Liz Truss, care a subliniat miercuri că ”toată Ucraina” trebuie să fie eliberată – adică inclusiv Crimeea, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 15:29 Autoritățile locale din Mariupol au avertizat că orașul ucrainean este vulnerabil la apariția unor epidemii, având în vedere condițiile sanitare îngrozitoare din majoritatea orașului și faptul că mii de cadavre au rămas necolectate pe străzi, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 15:14 Kremlinul a insistat joi asupra faptului că livrările de arme grele Ucrainei de către ţările occidentale constituie o ameninţare pentru securitatea continentului european, relatează EFE şi Reuters. Detalii aici.

Ora 14:37 Ucraina „are dreptul” să lovească ţinte militare ruse, a afirmat joi un consilier al preşedinţiei ucrainene, dând de înţeles că forţele militare ale Kievului ar putea întreprinde lovituri asupra teritoriului rus, informează AFP. Detalii aici.

Ora 14:31 Un oficial numit de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Herson afirmă că revenirea acesteia sub controlul Kievului este „imposibilă” și exclude organizarea unui referendum pentru a decide viitorul său, scrie CNN, citat de Jerusalem Post. Detalii aici.

Ora 14:13 Rusia consideră incidentele recente din regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova drept o tentativă de a atrage această regiune în conflictul mai amplu din Ucraina, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 14:02 Camera inferioară a parlamentului german a aprobat joi cu o majoritatea covârşitoare o petiţie privind sprijinul pentru Ucraina în care este susţinută ideea trimiterii de armament, inclusiv armament greu, pentru a ajuta ţara să se apere de forţele ruse care au invadat-o, informează Reuters. Detalii aici.

Ora 13:54 Parlamentul de la Sofia va autoriza în cele din urmă, la 4 mai, trimiterea de arme în Ucraina pentru a ajuta această ţară să facă faţă invaziei ruse, a declarat joi, la Kiev, premierul bulgar Kiril Petkov, care urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite EFE. Detalii aici.

Ora 13:49 Un tribunal din Rusia a amendat compania americană Google cu 3 milioane de ruble (circa 39.000 de euro) pentru refuzul de a înlătura un conţinut interzis de pe platforma sa video YouTube, informează joi Reuters şi Interfax. Detalii aici.

Ora 12:48 „Un război este o absurditate în secolul al XXI-lea”, a declarat joi secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, la sosirea sa la Borodianka, una dintre localităţile din apropierea Kievului unde ucrainenii îi acuză pe ruşi că au comis abuzuri în timpul perioadei în care au ocupat regiunea, în martie, informează AFP. Detalii aici.

Ora 12:35 O rezoluţie iniţiată de Liechtenstein şi care îi obligă pe cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate să-şi justifice recurgerea la veto a fost adoptată marţi la ONU. O reformă rară, relansată de invadarea Ucrainei de către Rusia. Detalii aici.

Ora 12:26 Ministerul britanic al Apărării a precizat în raportul său zilnic privind situația războiului din Ucraina că aproximativ 20 de nave ale Marinei ruse se află în prezent în zona operațională din Marea Neagră, inclusiv submarine și își păstrează capacitatea de a lovi ținte de pe coasta ucraineană. Detalii aici.

Ora 12:13 Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut joi, cumpărătorii luând în considerare opţiuni pentru menţinerea livrărilor din Rusia fără încălcarea sancţiunilor, transmite Bloomberg. Detalii aici.

Ora 11:50 În cazul în care Finlanda și Suedia vor decide să solicite aderarea la NATO, procesul de aderare va fi „rapid” și vor fi puse în aplicare măsuri interimare până când vor deveni membri oficiali ai Alianței, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 11:37 Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, s-a întâlnit la Belgrad cu președintele Comisiei pentru relații internaționale a Dumei de Stat a Adunării Federale a Rusiei, Leonid Sluțkii, care l-a felicit pentru realegerea în funcția de președinte al Serbiei, transmite publicația RTS. Detalii aici.

Ora 11:32 Rusia a desfășurat delfini antrenați în timpul invaziei sale în Ucraina pentru a proteja o bază navală din Marea Neagră, scrie Institutul Naval al SUA (USNI). Detalii aici.

Ora 11:07 Proiectul de lege care prevede impunerea unor noi măsuri privind contracararea fenomenului de răspândire a dezinformării a fost avizat pozitiv astăzi de către Guvernul din Republica Moldova, transmite Radio Chișinău. Detalii aici.

Ora 10:58 Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) a publicat o evaluare a evenimentelor întâmplate în Transnistria miercuri, pe 27 aprilie, precizând că Rusia a continuat să pregătească bombardamente sub steag fals în regiunea moldovenească ocupată de separatiști pro-ruși, pentru a da apoi vina pe Ucraina pentru atac. Detalii aici.

Ora 10:56 Majoritatea germanilor sunt nemulţumiţi de modul în care cancelarul federal Olaf Scholz gestionează problema războiului din Ucraina, arată un sondaj de opinie realizat de YouGov pentru dpa. Detalii aici.

Ora 10:53 Publicația rusă Pravda scrie că Polonia și România sunt primele ținte pentru lovituri cu rachete Kalibr: „România ar putea invada acum Transnistria pentru a-și salva frații moldoveni”

Ora 10:47 Associated Press: Ce legătură are Transnistria cu războiul din Ucraina?

Ora 09:46 ANALIZĂ Cum reușește spionajul ucrainean să intercepteze constant comunicațiile militarilor ruși: „Un adevărat mister”

Ora 08:49 Ungaria va folosi schema de plată în ruble pusă în aplicare de Moscova pentru a plăti gazele şi petrolul provenite din Rusia, această situaţie fiind decisă de ”infrastructură”, a declarat Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, pentru CNN. (detalii aici)

Ora 08:41 Pierderile totale provocate Ucrainei de război au ajuns la 600 de miliarde de dolari, a declarat președintele Volodimir Zelenski în cadrul întâlnirii de miercuri cu autoritățile locale și regionale, în cadrul căreia a discutat despre reconstrucția Ucrainei după război, conform The Guardian. (detalii aici)

Ora 08:24 Statele Unite deţin informaţii credibile conform cărora o unitate militară rusă i-a executat pe ucrainenii care încercau să se predea lângă Doneţk, a declarat miercuri ambasadorul general pentru justiţia penală globală, Beth Van Schaack, la ONU. ”Mesajul nostru simplu către conducerea militară şi politică a Rusiei: lumea urmăreşte, iar voi veţi fi traşi la răspundere”, a transmis oficialul. (detalii aici)

Ora 07:58 Hackerii guvernului rus au efectuat mai multe operaţiuni cibernetice împotriva Ucrainei care au părut să sprijine atacurile militare ale Moscovei şi campaniile de propagandă online, a afirmat Microsoft într-un raport publicat miercuri, transmite Reuters. (detalii aici)

Ora 07:47 Regiunea Herson din Ucraina va trece la rublă de la 1 mai, transmite presa de stat rusă, care îl citează pe vicepreşedintelele Administraţiei Civil-Militare din regiune, Kirill Stremousov. (detalii aici)

Ora 07:38 Exxon Mobil a declarat miercuri că unitatea sa din Rusia, Exxon Neftegas, a declarat forţă majoră pentru operaţiunile sale din Sahalin-1, unde a devenit din ce în ce mai dificil să livreze ţiţei din cauza sancţiunilor impuse Rusiei, transmite Reuters. (detalii aici)

Ora 07:21 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat în raportul zilnic transmis ucrainenilor că se pregăteşte o decizie importantă a Uniunii Europene, iar Comisia Europeană a fost de acord să elimine toate taxele şi cotele la exporturile ucrainene pentru un an, în acest sens având o discuţie cu preşedintele Ursula von der Leyen. (detalii aici)

Ora 07:00 A avut loc o explozie în oraşul Herson, ocupat de ruşi, lângă turnul principal de televiziune din centrul oraşului, transmite CNN. Agenţia de ştiri de stat rusă RIA Novosti a declarat că Ucraina a tras trei rachete în oraş, care se află sub ocupaţie rusă de la începutul lunii martie, iar două dintre rachete au fost doborâte. (detalii aici)

Ora 06:45 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis în mesajul zilnic că a avut loc prima şedinţă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale, din timpul războiului, unde s-a discutat un set de probleme, în special reconstrucţia ţării. Lucrăm deja la toate detaliile pentru ca proiectul de reconstrucţie postbelică să poată fi implementat rapid şi cât mai eficient, spune liderul ucrainean. (detalii aici)

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Daca putea sa o faca, o facea pana acum, nu am nicio indoiala. Dar nu poate ca nu are cu ce si ca i-e frica de NATO.

  • Nu, dar ei vor sa aiba legitimitate in fata partenerilor din cealalta 80% din lume, asa ca isi construiesc cazul gen, o sa buseasca, nato nu are nici 1/3 din ce are Rusia nuclear, plus ca nu prea mai au munitie ca au dat peste jumatate spre ucraina

  • Nu dezinforma! Mai usor cu propaganda bolsevica. Diferenta nu e foarte mare, Rusia are vreo 6000 arme nucleare, US are vreo 5500. Mai mult decat suficient sa distruga planeta. Diferenta consta in faptul ca occidentalii isi doresc sa mai traim pe aceasta planeta, Putin vrea sa o distruga, acum cand s-a prins ca nu poate sa o cucereasca si sa ne transforme pe toti in fanatici putinisti.

 2. Nu se lasă asta pana nu face rahatu praf: armata a făcut o de cacao(bravo Soigu) Maskva odihnește la fundul baltic, urmează sa vedem niște rachete care explodează la lansare. Brava puțin duci Rasia în direcția buna: sapa de lemn!!!

 3. aham, „răspuns fulgerător” inseamna ca vor bubuii mai repede decat pana acuma tinichelele rusesti sau cum? vor face poc mai repede decat fulgerul? =))

 4. „Raspuns fulgerator”?! Pe cine mai ameninta rusii, care au plecat cu coada intre picioare din vestul Ucrainei?

 5. Nu stiu frate, conventional esti prafff, ai doar nukes, din care au mai multi. Americanii stiu tot ce ai in ograda, tu nu stii ce au ei…s-ar putea sa fii sticla inainte sa-ti iasa macar una din siloz…

  • degeaba ii explici. ei asa sunt: maresc miza chit ca nu au pe ce se baza, pana si-o iau in bot definitiv. ceea ce in cazul asta ar fi chiar bine.

 6. Eu sper ca regiuni ale Rusiei care stau sub bocancul comunist sa realizeze ca acum e momentul pentru a-si cere independenta. Rusia cu armata ei rosie a ajuns o gluma. Rusia trebuie sa se dezintegreze!!!

  • asta ma gandeam si eu. oare cat o sa le mai convina regiunilor limitrofe are federatiei ruse sa-i frece putin cum vrea el?
   razboiul asta e pe persoana fizica: putin vs ucraina.
   acum incearca putin sa tureze propaganda la maxim, sa spele creierele cat mai multor rusi ca sa-i pregateasca de un razboi total. cu alte cuvinte daca putin si-a incheiat socotelile cu viata vrea sa traga pe toata lumea in jos cu el

 7. Din aia 600 miliarde ar fura cel putin juma cu clica lui de oligarhi corupti. f

 8. Putin ameninta hahahahahaha, fleosc, trageti apa.

 9. Nasol, trebuia sa duduie mai bine, Putin este prea slab, trebuie sa vina cineva care sa foloseasca ca lumea arsenalul Rusiei, ce se tot da de gard cu putine bombardamente??? Trebuie sa fie mai agresivi!

  • Asa e Lenuto (Igor), mai agresivi, din pacate voi nu puteti fi agresivi decat la stat capra.
   Vedeti sa nu va prinda Kunta Kinte ala de la americani ca va face curul franjuri.

  • Leono, leano! N-ai inteles
   absolut nimic din istorie. Soarta dictatorilor a fost mereu aceeasi! E doar o chestiune de timp pana cand si Putin va primi exact ce merita!
   Singura intrebare ramane ce o sa se intample cu voi, fanaticii lui Putin.
   Nu o sa dureze mult pana cand o sa puneti ideologia asta bolnava in practica. Prea sunteti ok cu crimele, distrugerea, genocidul, violurile.
   Eu nu m-as simti in siguranta cu voi liberi pe strazi!

 10. După ce a zis direct ,la Moscova ca sunt invadatori ,este posibil sa îl lovească vreo racheta pe obositul de la ONU.

 11. Putin este un psihopat cu acte in regula. Nu o sa se ia niciodata de unii mai tari ca el. Psihopatii isi aleg mereu doar victime pe care le considera mai slabe decat sunt ei.
  Sau poate e pe moarte si atunci ai dreptate. Vrea sa distruga si omenirea inainte.

 12. Ce-ar mai vrea si rusia sa „ocupe” niste tari de-astea, mai de Doamne-ajuta! 🙂
  Dar, de la dorinta si pana la putilinta, e cale luuunga!…