G4Media.ro

Ziua 38 de război. Regiunea Kiev a fost eliberată de forțele rusești…

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

Ziua 38 de război. Regiunea Kiev a fost eliberată de forțele rusești / SUA vor facilita transferul de tancuri sovietice către Ucraina / Noi mărturii privind atrocitățile comise de ruși

Ziua 38 de război se încheie cu anunțul că trupele ucrainene au preluat controlul integral asupra regiunii Kiev. În cursul dimineții, primarul Anatoliy Fedoruk al orașului Bucha din regiunea Kiev anunța că ucrainenii au eliberat orașul de ”orcii ruși”. Kyiv Independent, publicație ucraineană independentă, a transmis, de asemenea, că prezența militară rusă la nord-vest, vest și est de Kiev ”tocmai a încetat să mai existe”. Încep să apară și mărturii care par să indice crime de război: pe străzile din Bucha au fost găsite cel puțin 20 de cadavre ale unor persoane îmbrăcate în haine civile. Pentagonul a anunțat că va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de până la 300 de milioane de dolari, iar Zelenski susține că mai sunt ”bătălii dificile” de dus înainte de a se ajunge din nou la pace. Între timp, China este acuzată de serviciile de informații de la Kiev că a atacat cibernetic instituții militare și nucleare ale Ucrainei cu câteva zile înainte de invazia rusă, arată informațiile obținute de The Times.

Cele mai importante evenimente ale zilei de sâmbătă, 2 aprilie:

Ora 12:07 Batalionul musulman ucrainean „Crimeea” a găsit lângă Motizhin, în regiunea Kiev, cadavrele unor civili care au fost împușcați.

Potrivit informațiilor preliminare, este vorba de familia primăriței, Olha Sukhenko, care a fost răpită pe 23 martie, potrivit The Guardian

Ora 00:02 Ministerul ucrainean al Apărării afirmă că soldați ruși au încercat să ardă cadavrele a „4-5 femei, dezbrăcate”, lângă o autostradă la 20 km de Kiev. „Sub pătură se văd 4-5 femei moarte, dezbrăcate, pe care barbariiruși au încercat să le ardă chiar acolo, pe marginea drumului”, afirmă ministerul Apărării, pe contul său de Twitter.

 


Ora 23:40 Marș pentru Ucraina, în memoria copiilor uciși în război: Peste 200 de pantofi de copii, așezați în Piața Universității

Detalii aici

Ora 23:05 Rusia „acceptă poziția Ucrainei”, cu excepția Crimeii / O întâlnire între Zelenski și Putin ar putea avea loc în Turcia (negociator ucrainean)

Detalii aici

Ora 22:28 Kievul se așteaptă la lupte de mare amploare în estul Ucrainei și acuză rușii că au minat nordul țării, înainte de a se retrage

„Au minat tot acest teritoriu. Casele sunt minate, echipamentele sunt minate și chiar și cadavrele”, a declarat Volodimir Zelensky.

Detalii aici

Ora 21:57 SUA vor facilita transferul de tancuri sovietice către Ucraina (surse, CNN)

Detalii aici

Ora 21:35 O lovitură aeriană rusă a avariat o pistă de aterizare și un depozit de combustibil din apropierea orașului Mirhorod, în regiunea Poltava din centrul Ucrainei, a declarat guvernatorul Dmitro Lunin, citat de Sky News.ro.

Ora 21:11 Trupele ucrainene au preluat controlul integral asupra regiunii Kiev

Detalii aici

Ora 20:04 Un convoi al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) se îndreaptă spre Mariupol pentru a încerca să evacueze civilii din portul asediat, în timp ce forțele rusești par să se regrupeze pentru noi atacuri în sud-estul țării

Ora 19:45 Ministerul ucrainean al Apărării acuză forțele rusești că răpesc civili pe care îi folosesc ca „scuturi umane” pentru a-și proteja convoaiele cu echipamente

Ora 18:26 Trupele ucrainene au recucerit peste 30 de localități din regiunea Kiev

Detalii aici

Ora 17:33 Turcia se oferă să evacueze pe cale maritimă civilii din orașul asediat Mariupol

Detalii, aici

Ora 16:29 VIDEO Noi arestări la proteste organizate în Rusia împotriva războiului din Ucraina

Ora 16:07 Steagul ucrainean a fost arborat deasupra centralei nucleare de la Cernobîl după retragerea forțelor rusești, a anunțat sâmbătă operatorul de stat care supraveghează centralele nucleare din Ucraina, potrivit CNN. Detalii aici.

Ora 15:54 Autoritățile locale din orașul ucrainean ocupat Enerhodar au declarat că forțele rusești au dispersat violent sâmbătă un miting pro-ucrainean și au reținut unii participanți, potrivit The Guardian. Detalii aici.

Ora 15:46 Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că autorităţile nu se aşteaptă la o „afganizare” a războiului cu Rusia şi nici ca acest conflict să devină „de durată şi epuizant” pentru Moscova, transmite EFE. Detalii aici.

Ora 15:19 Forțele rusești efectuează o „retragere rapidă” din regiunile Kiev și Cernihiv, în nordul Ucrainei, și urmăresc „să se impună în est și sud”, potrivit consilierului prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, citat de BFM TV. Detalii aici.

Ora 15:14 Fotograful de război ucrainean Maksym Levin a fost găsit mort de către poliție lângă un sat la nord de Kiev de către poliție, a anunțat angajatorul său, site-ul de știri ucrainean LB.ua, citat de BBC. Detalii aici.

Ora 14:53 Trupele rusești au răpit un viceprimar local în regiunea Sumî din nordul Ucrainei, a declarat șeful regiunii, Dmytro Zhyvytskyi, citat de BBC. Detalii aici.

Ora 14:42 Fostul procuror pentru crime de război Carla Del Ponte a cerut Curții Penale Internaționale să emită un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, relatează AFP, citată de The Guardian. Detalii aici.

Ora 14:34 Forţele ruse efectuează o „retragere rapidă” din regiunile Kiev şi Cernigov din nordul Ucrainei, a afirmat sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat de AFP.

Ora 14:20 Peste 7.300 de cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore, cu 11% mai puţini faţă de ziua precedentă.

Ora 13:48 Rusia susține că o cooperare cu Occidentul în domeniul spațial este posibilă doar după ridicarea sancțiunilor. Detalii, aici.

Ora 13:14 Ambasadorul rus în Regatul Unit avertizează că armele britanice de înaltă precizie din Ucraina ar fi „ținte legitime” pentru forțele rusești. Detalii, aici. 

Ora 13:12 În cazul în care Marea Britanie livrează arme de artilerie cu rază lungă de acțiune și sisteme anti-nave în Ucraina, acestea ar fi „ținte legitime” pentru forțele ruse, a declarat ambasadorul rus în Regatul Unit, Andrei Kelin, într-un interviu publicat sâmbătă de agenția rusă de presă TASS, citată de CNN. Detalii, aici. 

Ora 12:37 Papa Francisc a declarat sâmbătă că ia în considerare o călătorie în capitala ucraineană Kiev, transmite Reuters. Detalii, aici. 

Ora 12:23 Forțele rusești au atacat o rafinărie de petrol importantă din Ucraina, într-o serie de lovituri sâmbătă dimineața, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei Rusiei, citat de CNN. Detalii, aici. 

Ora 12:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat evacuarea cu succes a civililor, vineri, prin coridoarele umanitare din trei regiuni: Donețk, Luhansk și Zaporizhzhia. Aproape jumătate din cei peste 6.000 de evacuați au fugit din orașul-port asediat Mariupol, a spus el, potrivit BCC.

Ora 11:45 Un grup de voluntari ucraineni a salvat animalele de la o grădină zoologică privată din apropierea capitalei Kiev, care a fost abandonată după ce armata rusă a bombardat și ocupat zona, relatează ABC News. Detalii, aici.

Ora 11:10 Statul Major al Forțelor Ucrainene: Rusia mobilizează trupele ruse și transnistrene pentru provocări la granița cu Ucraina. Detalii, pe G4Media. 

Ora 10:26 Forţele armate ucrainene îşi continuă contraofensiva în jurul Kievului, în timp ce trupele ruse se retrag, arată sâmbătă dimineaţa un buletin informativ al serviciilor britanice de informaţii militare, preluat de Reuters.

Ora 10:00 Două oraşe din centrul Ucrainei au fost atacate cu rachete în ultimele ore. În atacuri au fost distruse elemente de infrastructură şi clădiri rezidenţiale, a anunţat Dmitri Lunin, şeful administraţiei regionale din Poltava, potrivit The Guardian.

Ora 09:28 Comitetul Internaţional al Crucii Roşii va încerca din nou, sâmbătă, să evacueze localnici din oraşul Mariupol, informează bbc.com.

Ora 08:43 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis, sâmbătă dimineaţă, că ruşii au intensificat activitatea cu aşa-numiţii ”voluntari”, în timp ce se retrag din anumite zone, pentru a se replia în altele. Armata ucraineană susţine că a respins 9 atacuri vineri în Doneţk şi Lugansk, transmite News.ro.

Ora 08:40 Agresorii s-au retras de la Aeroportul Antonov, de lângă Kiev, prima victorie majoră a Rusiei în Ucraina (CNN). Detalii, aici. 

Ora 08:00 ANALIZĂ G4Media: Care sunt țările care continuă să susțină Rusia și ajută ca izolarea totală a lui Putin să fie imposibilă.

Ora 07:34 Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, îşi închide divizia de investiţii din Londra. Detalii, aici.

Ora 07:33 Sean Penn face apel la miliardarii lumii să cumpere avioane pentru Ucraina: Un miliardar ar putea pune capăt acestui război / Reacţia Forţelor Aeriene Ucrainene. Detalii, aici. 

Ora 07:32 Peste 6.000 de persoane au fost evacuate doar vineri din oraşele ucrainene, anunță vicepremierul ucrainean. Detalii, aici. 

Ora 07:21 Zelenski i-a mulțumit Robertei Metsola pentru vizita în Kiev, numind-o ”gest de eroism”, dar a transmis că Europa ”nu are dreptul să reacționeze în liniște” la situația din Mariupol. Detalii, aici. 

Ora 07:12 Trei rachete au lovit vineri o zonă rezidenţială din apropierea oraşului-port Odesa, susține guvernatorul local Maksim Marcenko. Detalii, aici. 

Ora 07:03 ONU: ”Patru milioane de persoane au părăsit Ucraina, 13 milioane sunt blocate în zonele afectate sau în imposibilitatea de a pleca/ Acest război trebuie să înceteze”. Detalii, aici. 

Ora 07:00 Pentagonul anunță că va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de până la 300 de milioane de dolari. Noul pachet de asistenţă include sisteme de rachete ghidate prin laser, drone kamikaze Switchblade, precum şi drone uşoare de tip Puma. Detalii, aici.

Ora 06:51 Zelenski afirmă că mai sunt ”bătălii dificile” de dus înainte de a se ajunge din nou la pace/ Forţele ruse se deplasează ”încet, dar vizibil” din nordul Ucrainei/ În est, situaţia rămâne extrem de dificilă. Detalii, aici. 

Ora 06:44 Depozitul de petrol din Belgorod unde a izbucnit un incendiu era civil, nu militar, transmite Rusia, potrivit BBC.

Ora 06:23 China, acuzată de serviciile de informații de la Kiev că a atacat cibernetic instituții militare și nucleare ale Ucrainei cu câteva zile înainte de invazia rusă (The Times). Detalii, aici. 

Ora 06:00Ucraina a anunţat vineri că a efectuat un schimb în urma căruia au fost eliberaţi 86 dintre militarii săi, fără a preciza însă numărul ruşilor implicaţi în schimb, relatează AFP. Detalii, aici. 

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Imaginea din prezent a Ucrainei devastata de operațiunea militara speciala rusa ne permite sa ne gândim la spectrul noii ordini mondiale la care se îndrăznește sa se aspire !
    Ucraina nu lupta eroic doar pentru ea însăși, lupta si pentru a nu permite noii ordini mondiale sa germineze. Ucraina eroina, victima a acestei agresiuni neprovocate, merita a fi sprijinita, intreaga planeta trebuie sa o sprijine !

  2. Sa vezi ce noua ordine mondiala o sa ne luam de la Ucraina daca castiga, cu toate armele care s-au bagat acolo!…