G4Media.ro

Ziua 35 de război. Kremlinul reduce speranțele legate de negocierile de pace…

Ziua 35 de război. Kremlinul reduce speranțele legate de negocierile de pace de la Istanbul / Angajamentul rușilor de a-și retrage trupele are rolul de a „induce în eroare”, afirmă armata ucraineană/ Forțele ruse au început o „repoziționare”, dar nu „o retragere reală, crede și Pentagonul/

Armata ucraineană afirmă că angajamentul Rusiei de a-și retrage trupele din jurul Kievului are menirea de a „induce în eroare”, în timp ce Pentagonul spune că forțele ruse au început o „repoziționare”, dar nu „o retragere reală”. În fața Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a fost acuzată că a provocat „o criză alimentară mondială” prin declanșarea războiului în Ucraina, în timp ce bilanțul atacului cu rachetă de la Mîkoliv a ajuns la 12 morți și cel puțin 33 de răniți.  

Cele mai importante evenimente ale zilei de miercuri, 30 martie:

Ora 16:33 Rusia: Anchetă asupra distribuitorilor de zahăr, pe fondul penuriilor și majorărilor de preț

Autoritatea pentru concurență din Rusia a anunțat miercuri că analizează metodele folosite de cinci mari distribuitori de zahăr, în condițiile în care prețurile au crescut vertiginos și au început să apară penurii în urma sancțiunilor occidentale impuse din cauza ofensivei din Ucraina.

Rușii s-au repezit în supermarketuri pentru a-și face provizii de zahăr și alte bunuri după ce au fost impuse sancțiuni internaționale, pentru a se proteja de o creștere așteptată a prețurilor.

Serviciul Federal Antimonopol (FAS) va evalua politica de „formare a prețului zahărului” la Skyfood, Nevskaya Bakaleia, Dary Polei, Pangheia și Sudarushka, precum și „cauzele unei posibile creșteri nefondate a prețului și reducerea cantităților de produs pe piață”.

Ora 16:18 Kremlinul asigură statele occidentale că nu va cere imediat plata pentru gaz în ruble

(detalii aici)

Ora 16:02 Ucraina acuză Rusia că eliberează în Marea Neagră mine preluate din stocurile ucrainene din Crimeea

(detalii aici)

Ora 15:48 Ucraina vrea să-și exporte produsele agricole prin portul Constanța, cel mai mare de la Marea Neagră (ministru ucrainean)

(detalii aici)

Ora 15:17 Kozîrev, fost ministru de Externe al Rusiei: Retragerea trupelor rusești este rezultatul „rezistenței eroice” a ucrainenilor / Regimul lui Putin înțelege doar limbajul forței

Aceeași opinie este împărtășită de fostul ambasador al Statelor Unite în Rusia, profesurl Michael McFaul: „Putin nu-și retrage soldații din Kiev. Soldații ucraineni îi resping. Există o diferență.”

(detalii aici)

Ora 15:01 Premierul Estoniei susține că NATO trebuie să își consolideze capacitățile de apărare în regiunea baltică: „Pentru a avea pace, trebuie să ne pregătim pentru război”

(detalii aici)

Ora 14:36 Președintele Zelenski va susține un discurs în Parlamentul României, săptămâna viitoare (Florin Cîțu)

(detalii aici)

Ora 14:20 Rusia admite că exploziile din regiunea rusă Belgorod s-ar putea datora unui incendiu. și nu unui atac ucrainean

(detalii aici)

Ora 14:01 Fabrica de bere din Lvov produce acum cocteiluri Molotov și hrană pentru refugiaţi / Legea marţială în vigoare din Ucraina presupune implicit şi o prohibiţie asupra alcoolului

(detalii aici)

Ora 13:37 Kremlinul reduce speranțele legate de negocierile de pace de la Istanbul: Nimic „foarte promițător”

(detalii aici)

Ora 13:26 Putin a exclus din consiliul științific de pe lângă Consiliul de Securitate al Rusiei patru oameni de știință care s-au opus războiului cu Ucraina

(detalii aici)

Ora 13:04 Fost comandant NATO: Nu va fi pace în Europa cât timp Putin este la putere

„Cât timp Putin se află la Kremlin, nu poate exista pace în Europa”, spune Sir Richard Shirreff, descriindu-l pe liderul rus drept un „autocrat pătat de sânge”.

(detalii aici)

Ora 13:00 Organizația Națiunilor Unite a numit trei experți în domeniul drepturilor omului pentru a efectua o anchetă privind posibile crime de război în timpul conflictului din Ucraina, transmite The Guardian.

Grupul independent, care va fi condus de Erik Mose din Norvegia, are mandatul de a „investiga toate presupusele încălcări și abuzuri ale drepturilor omului și încălcări ale dreptului umanitar internațional și crime conexe în contextul agresiunii împotriva Ucrainei de către Federația Rusă”, se arată într-un comunicat.

Mose, în vârstă de 71 de ani, este un judecător norvegian care a fost președinte al Tribunalului Penal Internațional pentru Rwanda între 2003 și 2007.

Reuters notează că, la 4 martie, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a convenit să înființeze comisia de anchetă, pentru un an, la cererea Ucrainei și a aliaților, inclusiv a Uniunii Europene, Marii Britanii și Statelor Unite.

Ora 12:54 Armata ucraineană recâștigă controlul asupra unei autostrăzi strategice din estul țării

(detalii aici)

Ora 12:45 Lavrov anunţă din China o nouă ordine mondială: “multipolară, justă şi democratică” / Miniştrii de externe chinez şi rus au condamnat sancţiunile occidentale impuse Rusiei

“Sunt convins că la finalul acestei etape situaţia internaţională va fi net mai clară şi că noi, împreună cu dvs. şi cu partenerii noştri, ne vom îndrepta spre o ordine mondială multipolară, justă, democratică”, i-a spus el ministrului chinez.

(detalii aici)

Ora 12:35 Numărul refugiaților ucraineni care au plecat din țara lor după invazia armatei ruse, în 24 februarie, a depășit miercuri pragul de 4 milioane de persoane, potrivit cifrelor Înaltului comisariat pentru refugiați.

În total, 4.019.287 de ucraineni, în majoritate femei și copii, au fugit din calea războiului declanșat de Vladimir Putin. Polonia găzduiește în prezent 2,3 milioane de refugiați ucraineni.

Ora 12:13 O navetă Soiuz va transporta pe Terra doi cosmonauți ruși și un astronaut american

(detalii aici)

Ora 12:02 Preşedintele Dumei de Stat: UE „să găsească ruble” dacă vrea gaz, petrol sau cereale rusești / Volodin propune extinderea listei de produse care să fie plătite în ruble pentru a include ulei, cărbune și metale

„Dacă vreţi gaz, găsiţi ruble”, a transmis miercuri, într-o postare pe o reţea socială, Viaceslav Volodin. „Mai mult decât atât, ar fi corect – acest lucru este benefic pentru ţara noastră – să fie extinse listele de produse care să fie plătite în ruble, pentru a include: îngrăşăminte, cereale, ulei de gătit, ţiţei, cărbune, metale, cherestea, etc.”, a adăugat el.

(detalii aici)

Ora 11:55 Un cartier rezidențial din Lysychansk, regiunea Lugansk, a fost bombardat de forțele ruse/ Autoritățile ucrainene anunță că există victime

(detalii aici)

Ora 11:49 Germania activează planul de urgenţă pentru a garanta aprovizionarea cu gaze

(detalii aici)

Ora 11:47 Ruslan Geremeyev, cecenul bănuit că ar fi coordonat asasinarea opozantului rus, Boris Nemțov, a fost rănit în luptele pentru Mariupol / A fost vizitat la spital de liderul cecen Ramzan Kadîrov și de fiul acestuia de 14 ani

Ruslan Geremeyev este considerat principalul suspect în uciderea opozantului rus, Boris Nemțov, unul dintre cei mai mari critici ai președintelui Putin, potrivit The Times.

(detalii aici)

Ora 11:42 Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut Uniunii Europene să introducă un impozit asupra importurilor de hidrocarburi rusești. „Cer astăzi Comisiei Europene să stabilească un impozit asupra hidrocarburilor rusești astfel încât comerțul și regulile economice pe piața unică europeană să funcționeze de manieră echitabilă”, a afirmat Mateusz Morawiecki.

Ora 11:19 Orașul Cernihiv, în nordul Ucrainei, a fost bombardat „toată noaptea”, a declarat miercuri guvernatorul regiunii, în pofida anunțului făcut de Moscova cu o zi înainte că își va reduce activitatea militară în zonă. „Cernihivul a fost bombardat toată noaptea” cu artilerie și avioane, a declarat guvernatorul Viaceslav Tchaous pe Telegram, adăugând că infrastructura civilă a fost distrusă și că orașul a rămas fără apă și electricitate, potrivit BFM TV.

Ora 11:10 Mariupol: o maternitate, evacuată cu forța în Rusia

(detalii aici)

Ora 11:03 Ucraina va dezvălui numărul militarilor săi ucişi doar după încheierea războiului / Oficial ucrainean: Acesta este un secret de stat, în primul rând. În al doilea rând, poate ajuta inamicul să evalueze eficacitatea acțiunilor sale

(detalii aici)

Ora 10:40 Rusia pretinde că un obuz lansat din Ucraina a lovit o tabără militară din Rusia

O înregistrare video postată online de două agenții locale de știri din Belgorod părea să arate muniție care explodează în depărtare, dar Reuters nu a putut confirma imediat veridicitatea informațiilor.

(detalii aici)

Ora 10:19 Rusia: Un prezentator TV le cere americanilor să îl ajute „pe partenerul nostru Trump să devină președinte” înainte de terminarea mandatului lui Biden

(detalii aici)

Ora 10:10 „Un autor al frazei legendare despre <nava de război rusă>, polițistul de frontieră Roman Hrybov s-a întors de la prizonierat în regiunea natală Cerkași”, anunță Kyiv Post pe Twitter. Soldatul a fost decorat pentru serviciile sale, anunță Ministerul Apărării din Ucraina. (detalii aici)

Ora 09:46 Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a anunțat că astăzi vor fi înființate trei coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, transmite The Guardian.

Ora 09:44 Unităţile ruse care au suferit pierderi grele în Ucraina au fost forţate să se întoarcă în Rusia şi Belarus pentru reaprovizionare şi reorganizare, a comunicat Ministerul Apărării al Marii Britanii, conform Reuters. (detalii aici)

Ora 09:40 Oleksi Arestovici, consilierul șefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, a declarat că Ucraina a suferit „pierderi deloc mici” în timpul luptelor cu armata Rusiei, însă a subliniat că numărul exact de militari pierduţi pe front nu va fi dezvăluit până la sfârșitul războiului, informează publicația Korrespondent. (detalii aici)

Ora 09:12 Șeful delegaţiei ucrainene la negocierile cu Rusia, deputatul David Arahamia, a anunţat, marţi, condițiile Ucrainei privind garanțiile de securitate. De asemenea, politicianul a enumerat țările care pot acționa ca garanți ai securității ucrainene, scrie RBC. Potrivit lui Arahamia, Ucraina vrea să vadă în postura de garanţi ai securităţii sale țările Consiliului de Securitate al ONU, printre care Marea Britanie, China, SUA, Franța, Turcia, Germania, Polonia și Israel. (detalii aici)

Ora 09:11 „Ocupanții au tras în cartierele rezidențiale Lysychansk, sunt victime”, a anunțat miercuri dimineața Centrul Strategic de Comunicare al Ucrainei, pe Telegram. (detalii aici)

Ora 08:53 Oleksandr Ceali, reprezentant al delegației ucrainene la discuțiile cu Federația Rusă, a declarat că negocierile privind încheierea războiului au fost deblocate datorită președintelui turc, Recep Erdoğan. (detalii aici)

Ora 08:40 Un birou al Misiunii Uniunii Europene de consiliere în Ucraina (EUAM) a fost bombardat de către forţele ruse, a anunţat marţi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. (detalii aici)

Ora 08:32 Antrenează americanii soldați ucrainieni în Polonia? Care ar putea fi implicațiile acestui scenariu

Ora 08:31 Un astronaut american și doi cosmonauți ruși se pregătesc să părăsească împreună Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul unei capsule Soyuz pentru a se întoarce pe Pământ în această dimineață, în ciuda tensiunilor dintre SUA și Rusia, provocate de războiul din Ucraina. (detalii aici)

Ora 08:11 Noi imagini din satelit cu ruinele din centrul Mariupolului, orașul-port din sudul Ucrainei asediat de trupele rusești

sursa foto: Maxar Technologies via CNN

Ora 07:49 Cetăţenii americani din Rusia riscă să fie arestaţi în mod arbitrar de către autorităţi, a avertizat marţi Departamentul de Stat, care şi-a reînnoit apelul de a nu călători în ţară sau de a o părăsi imediat, relatează AFP. (detalii aici)

Ora 07:32 Rusia este nevoită să treacă la o nouă unitate de plată în comerțul cu țările ”prietene”, susține un grup de economiști, citați de RIA Novisti. Inițiativa a fost înaintată de experți de la Centrul pentru Analiză Macroeconomică și Prognoză pe Termen Scurt (CMASF) și Institutul de Prognoză Economică al Academiei Ruse de Științe. (detalii aici)

Ora 07:16 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că angajamentul de retragere a Rusiei este menit să inducă în eroare, scrie BBC. (detalii aici)

Ora 07:00 Forţele ruse din jurul Kievului au început o „repoziţionare”, dar „nu o retragere reală”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, citat de AFP. (detalii aici)

Ora 06:44 În faţa Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a fost acuzată marţi că a provocat o „criză alimentară mondială” şi că a generat riscul apariţiei „foametei” prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei, „grânarul Europei”, notează AFP. (detalii aici)

Ora 06:30 Douăsprezece persoane au fost ucise, iar alte cel puţin 33 au fost rănite, marţi, într-un atac rus care a distrus în parte clădirea în care se află sediul administraţiei regionale de la Mîkolaiv, în sudul Ucrainei, potrivit unui nou bilanţ prezentat al serviciilor de securitate. (detalii aici)

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. „We have no brothers, but now we have a sister, Poland! thanks for the help!”, Ukraine

  2. Garanțiile de securitare nu au funcționat și nu vor functiona. Ucraina are capacitatea de a se elibera de armata invadatoare si sa recupereze integral teritoriile naționale. Poporul ucrainian atat de greu încercat, merita sa își decidă singur viitorul !

  3. Uite aici sinteza unui tip mai deștept decât Gen. Dobrițoiu t.me/turnulbabelro/418

  4. de ce nu-i credeți ca se retrag, doar au mai făcut-o o data și din 100.000 au mai rămas doar vreo 170.000.

  5. D-l Zelenski cu și fără război ați pierdut tot ce vroiau ruși!!?? Merită să pierzi vieți și bunuri??!! Ai avut o țară făcută artificial.??!!

    • Bubi, sau Bubico? Tot un drac! Si tot atata minte!