G4Media.ro

Ziua 30. O lună de război. 300 de persoane ar fi fost…

Ziua 30. O lună de război. 300 de persoane ar fi fost ucise în bombardamentele ruse asupra teatrului din Mariupol / Germania, pași importanți pentru independența energetică față de Rusia / Joe Biden merge în Polonia, aproape de granița cu Ucraina

Volodimir Zelenski a mulțumit Europei pentru sprijin, joi seară, în cadrul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, dar a spus că sancțiunile au fost impuse „puțin cam târziu”. În cadrul aceleiași întâlniri, liderii europeni au cerut crearea unui fond de solidaritate pentru a sprijini redresarea economică a Ucrainei și au acuzat Rusia de crime de război. Vineri va avea loc a doua zi a reuniunii de la Bruxelles, în timp ce Joe Biden, președintele SUA, va merge în Polonia, la aproximativ 80 de kilometri de granița cu Ucraina.

Cele mai importante evenimente ale zilei de vineri, 25 martie:

Ora 23.06 Cinci oameni de știință occidentali au redactat o scrisoare în care solicită factorilor de decizie politică din SUA și restului comunității științifice să „evite să îi evite pe toți oamenii de știință ruși” ca răspuns la invazia din Ucraina, transmite CNN. Detalii aici.

Ora 22.59 Orașul Kherson rămâne sub controlul total al Rusiei, au declarat patru locuitori ai orașului pentru CNN, contrar mai multor rapoarte ale altor instituții media, citând un înalt oficial american din domeniul apărării.

Ora 22.36 Personalul de serviciu de la instalaţiile de deşeuri radioactive de la Cernobîl, ocupate de forţele ruse, nu a fost schimbat de patru zile, iar Ucraina nu poate preciza când va avea loc schimbul de tură, din cauza luptelor din oraşul în care locuiesc mulţi dintre angajaţi. Detalii aici

Ora 22.34 Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat, vineri, va discuta cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a discuta termenii și condițiile unei „operațiuni umanitare excepționale” pentru evacuarea civililor din Mariupol, transmite CNN. Detalii aici.

Ora 21.45 Un consilier al primarului din Mariupol a declarat că se crede că aproximativ 600 de persoane au supraviețuit atacului cu bombă rusesc asupra unui teatru din oraș în urmă cu nouă zile. Informațiile privind victimele și supraviețuitorii au apărut cu întârziere de la atacul din 16 martie, iar absența unei forțe de poliție funcționale și a unei rețele de intervenție de urgență a făcut imposibilă compilarea unui număr oficial, a declarat Petro Andriușcenko pe canalul său Telegram, citat de CNN.

Ora 21.05 Maxar a publicat imagini din satelit ale navei rusești pe care armata ucraineană a lovit-o în portul Berdiansk, ocupat în prezent de forțele rusești. Fotografiile din 25 martie dezvăluie „nava de debarcare rusă din clasa Alligator care este arsă și parțial scufundată”, transmite Kiev Independent.

Sursa Foto: Maxar Tehnologies/ Kiev Independent

Ora 20: 57 Reportaj The Guardian: Cei săraci îi ajută pe cei disperați / Moldova se străduiește să își ajute vecinii care fug din țară / Micul vecin al Ucrainei a primit aproximativ 370.000 de refugiați 

Ora 20: 43 În cursul vizitei în Polonia, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a numit, vineri, din nou „criminal de război” pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, consemnează dpa. Detalii aici.

Ora 20: 39 Spotify Technology SA a anunţat vineri că va suspenda serviciile platformei sale de streaming muzical în Rusia, ca răspuns la noua legislaţie privind mass-media din această ţară, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 20: 29 Armata rusă mută trupele staționate în Georgia în Ucraina ca întăriri, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN. Detalii aici.

Ora 20: 17 Forțele ruse din jurul capitalei ucrainene Kiev se află acum pe poziții defensive și au încetat „orice interes în ceea ce privește mișcările terestre” spre capitală, deși atacurile aeriene și loviturile cu rază lungă de acțiune continuă, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN. Detalii aici.

Ora 19: 58 Într-o gafă aparentă, Biden le spune trupelor americane din Polonia că vor vedea curajul ucrainenilor „când veți fi acolo”. Biden a făcut această remarcă în timp ce se întâlnea cu Divizia 82 Aeropurtată a Forțelor Aeriene ale SUA. Anterior, Biden a declarat în repetate rânduri că SUA nu vor trimite trupe în Ucraina, transmite Kiev Independent.

Ora 19: 23 Vinnytsia este atacată din aer, susține guvernatorul regiunii, citat de Kiev Independent.  Mai multe explozii puternice au fost auzite în orașul Vinnytsia, din vestul Ucrainei, în după-amiaza zilei de 25 martie. Orașul a fost în alertă pentru raiduri aeriene în cea mai mare parte a zilei. Oamenilor li se recomandă să rămână în adăposturi antiaeriene.

Ora 18: 47 Colonel rus ucis în luptele din Ucraina. Alexei Sharov, colonel al Brigăzii 810 Gardă Separată de Infanterie Marină a Flotei Mării Negre, a fost ucis de un lunetist ucrainean, potrivit autorităților ruse, transmite Kiev Independent.

Ora 18:45 Ambasadorul Rusiei în Italia, Serghei Razov, a declarat, vineri, că dă în judecată cotidianul italian La Stampa pentru publicarea unui articol care susţinea că dacă toate opţiunile de a opri războiul din Ucraina eşuează, singura soluţie rămâne uciderea preşedintelui Vladimir Putin, conform Reuters, citată de News.ro. Detalii aici.

Ora 18:34 Preşedintele american Joe Biden a lăudat curajul şi rezistenţa civililor ucraineni, spunând că ”au multă coloană vertebrală”, iar lumea se confruntă în prezent cu o luptă între ”democraţie şi oligarhi”, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 18:19 Elveția a adoptat noi sancțiuni împotriva Rusiei, în conformitate cu ultimul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene, a anunțat vineri Consiliul Federal Elvețian. Detalii aici.

Ora 18:04 Preşedintele rus Vladimir Putin acuză vineri Occidentul de faptul că vrea ”să anuleze cultura rusă”, evocând scriitori şi muzicieni ca Ceaikovski, Şoştakovici şi Rahmaninov, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 17:25 Moscova susține că obiectivele „primei etape” a invadării Ucrainei au fost „în general” îndeplinite iar forțele rusești se pot concentra acum pe „obiectivul principal”, respectiv „eliberarea Donbasului”, transmite The Guardian, care notează că declarațiile par să indice o retrogradare a ambițiilor militare ale Rusiei. Detalii aici.

Ora 17:16 NATO nu îşi poate permite să lase să se instaleze un ”vid de securitate” în Arctica, care face obiectul unei ”competiţii strategice crescânde” cu Rusia, dar şi cu China, a estimat vineri secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, transmite AFP. Detalii aici.

Ora 17.08 Sirenele de raid aerian au sunat vineri după-amiază în orașul Lviv, situat în vestul Ucrainei. Acestea au putut fi auzite pe fundalul în care prezentatorul John Berman de la CNN, și au sunat timp de aproximativ patru sau cinci minute.  Lviv se află la aproximativ 43 de mile (70 de kilometri) de granița cu Polonia, transmite CNN.

Ora 16:55 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat vineri că Occidentul a declarat Rusiei un război hibrid total şi a renunţat astfel inclusiv la valorile sale, precum libertatea de exprimare sau economia de piaţă. Detalii aici.

Ora 16.41 Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că a reținut peste 350 de sabotori ruși de la începutul invaziei. Serviciul de Securitate al Ucrainei a mai afirmat că a închis canalele internaționale de recrutare folosite de Rusia pentru a recruta mercenari care să lupte împotriva Ucrainei, transmite Kiev Independent.

Ora 15:47 Rusia susține că a pierdut 1.351 de soldați în Ucraina

(detalii aici)

Ora 15:38 SUA apreciază că Rusia este în criză de rachete de croazieră lansate din aer și se confruntă cu rate ridicate de eșecuri

(detalii aici)

Ora 15:35 În urmă cu puțin timp, Joe Biden a aterizat la Rzeszow, în Polonia, la 100 de km de granița cu Ucraina

Ora 15:34 VIDEO Momentul în care o rachetă rusească lovește civili ucraineni la un centru de distribuire a ajutoarelor umanitare

(detalii aici)

Ora 15:20 Preşedintele rus, Vladimir Putin, a instruit gigantul energetic de stat rus Gazprom să accepte plata în ruble, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform CNN. Detalii, aici. 

Ora 14:54 Kremlinul susține că acuzaţiile SUA despre folosirea armelor chimice de către Rusia în Ucraina reprezintă o „tactică de a distrage atenţia” / Peskov: „Rusia nu a încălcat niciodată vreo convenţie internaţională”. Detalii, aici. 

Ora 14:50 Erdogan susține că Putin trebuie încurajat să găsească ”o ieșire onorabilă” și să fie ”arhitectul pașilor spre pace”. Detalii, aici. 

Ora 14:20 Preotul militar Oleg Artiomev, ucis în satul rus Juravliovka, în apropiere de Harkov, în tiruri de rachete multiple ucrainene de tip ”Smerci”, primul mort pe tertoriul Rusiei în războiul din Ucraina, anunţă departamentul militar al Bisericii Ortodoxe ruse.

Ora 13:41 Ucraina susține că a ucis un general rus de rang înalt – Iakov Riazantsev. Riazantsev a absolvit cum laude cele mai importante școli militare ale Rusiei. Potrivit presei ucrainene, acesta a îndeplinit misiuni speciale în Siria, unde trupele lui Putin au luptat alături de cele ale lui Bashar al-Assad. (detalii aici)

Ora 13:15 Aproximativ 300 de persoane ar fi fost ucise în bombardamentele ruse asupra teatrului din Mariupol, de pe 16 martie, anunţă primăria orașului

”Până la capăt, nu vrem să credem în această oroare. Până la capăt, vrem să credem că toată lumea este teafără. Însă mărturiile celor care se aflau înăuntrul acestei clădiri în momentul actului terorist spun contrariul”, afirmă primăria. (detalii aici)

Ora 12:47 Finlanda suspendă legăturile feroviare cu Rusia / Granița dintre cele două țări rămâne deschisă pentru transportul rutier. (detalii aici)

Ora 12:33 India și China susțin o încetare imediată a focului în Ucraina (ministrul indian de externe) (detalii aici)

Ora 12:17 Ambasador rus: Atacurile aeriene ale Israelul în Siria „provoacă” Rusia să reacționeze

Ultima lovitură aeriană israeliană în Siria a fost raportată la 7 martie și a vizat situri din apropierea aeroportului din Damasc și suburbia Al-Assad. Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) a anunțat că doi dintre ofițerii săi au fost uciși în urma atacului. (detalii aici)

Ora 12:04 Consilier prezidențial ucrainean: Liniile frontului sunt „practic înghețate”, în timp ce războiul intră în cea de-a doua lună / Mai multe unități militare ruse au intrat în faza de retragere. Câteva unităţi militare s-au retras în spatele frontierei ruse după ce au pierdut mai mult de jumătate din personalul lor, susţine Statul Major al armatei ucrainene. (detalii aici)

Ora 11:57 Infrastructura majoră din centrul oraşului ucrainean Izium este distrusă, arată noi imagini din satelit. (detalii aici)

Ora 11:50 Patru civili uciși în urma unui bombardament rusesc care a lovit un centru medical din Harkov (poliția ucraineană) (detalii aici)

Ora 11:28 Germania își reduce drastic dependența energetică față de Rusia (detalii aici)

Ora 11:15 „Măcelarul de la Mariupol” aplică brutalitățile învățate în Siria. Generalul rus Mihail Mizințev e acuzat că a transformat portul de la Marea Azov într-un nou Alep – The Times (detalii aici)

Ora 10:55 BREAKING Acord istoric între SUA și UE pentru livrarea de gaze naturale lichefiate în Europa. Importurile din America vor înlocui o treme din gazul rusesc (detalii aici)

Ora 10:41 Rusia susține că a distrus cea mai mare rezervă de combustibil a armatei ucrainene. Rusia a declarat vineri că a distrus ieri, cu rachete de croazieră, cea mai mare rezervă de combustibil a armatei ucrainene de lângă Kiev.

  • „Cea mai mare rezervă de combustibil care îi mai rămăsese armatei ucrainene, și care era folosită pentru aprovizionarea unităților din partea centrală a țării, a fost distrusă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, citat de Le Figaro.

Ora 10:25 Ucraina a recucerit poziții defensive până la 35 km est de Kiev, afirmă Marea Britanie. „Este probabil ca forțele ucrainene să continue să încerce să împingă forțele rusești înapoi de-a lungul axei nord-vestice de la Kiev spre aerodromul Hostomel”. (detalii aici)

Ora 10:04 Japonia extinde sancțiunile împotriva a încă 25 de persoane și 81 de entități rusești. (detalii aici)

Ora 09:41 De ce a ales Joe Biden să viziteze Polonia (analiză CNN)

Ora 09:33 19 marinari ucraineni de pe nava de salvare ”Sapphire” au fost predați de militarii ruși în schimbul a 11 marinari ruși, salvați de ucraineni de pe o nava scufundată de către aceștia în apropiere de Odesa, anunță, pe Twitter, Parlamentul Ucrainei. (detalii aici)

Ora 09:04 Luptele intense din jurul Iziumului au distrus mare parte din oraş, afirmă oficiali locali, iar noi imagini din satelit arată amploarea dezastrului în oraşul din estul Ucrainei, potrivit CNN. (detalii aici)

Ora 08:57 Ar fi „prostesc” să se creadă că sancţiunile occidentale împotriva companiilor ruseşti ar putea avea vreun afect asupra guvernului de la Moscova, a declarat vineri Dmitri Medvedev, fost preşedinte al ţării şi actual şef adjunct al Consiliului de Securitate din Rusia, potrivit Reuters. (detalii aici)

Ora 07:41 Elveţia a blocat active ruseşti de circa 5,75 miliarde de franci elveţieni, în urma sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei, iar această sumă va creşte probabil, a declarat joi un oficial guvernamental. (detalii aici)

Ora 07:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit membrilor Consiliului European pentru impunerea de sancţiuni împotiva Rusiei, dar a spus că „a fost puţin cam târziu”. (detalii aici)

Ora 07:27 Preşedintele american Joe Biden va vizita vineri oraşul Rzeszow, situat la aproximativ 80 de kilometri de graniţa cu Ucraina, în cadrul vizitei în Polonia, a doua etapă a călătoriei sale în Europa, a anunţat joi Casa Albă. (detalii aici)

Ora 07:00 Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au cerut crearea unui fond de solidaritate pentru a sprijini redresarea economică a Ucrainei după invazia rusă, la încheierea primei din cele două zile de discuţii desfăşurate joi la Bruxelles, și au acuzat Rusia de comiterea de crime de război în Ucraina. (detalii aici)

Ora 06:40 Președinte Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a adresat un mesaj tăios premierului Ungariei, Viktor Orban, în cadrul reuniunii Consiliului European care a avut loc joi, la Bruxelles. În timp ce mulțumea tuturor țărilor Uniunii Europene, Zelenski s-a oprit la Ungaria: „Ungaria. Aș vrea să mă opresc aici și să fiu sincer. Trebuie să decideți cui sunteți alături”, a spus Zelenski în fața liderilor europeni. (detalii aici)

Ora 06:35 Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a dat asigurări joi că forţele sale au preluat controlul asupra primăriei din Mariupol, după care a publicat o înregistrare video în care este vorba de fapt de o clădire oficială de la periferia acestui oraş din sud-estul Ucrainei asediat de armata rusă, transmite AFP. (detalii aici)

Sursa foto: ARIS MESSINIS / AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter