G4Media.ro

Ziua 22 de război. UE denunță „crimele de război” ale Rusiei /…

Ziua 22 de război. UE denunță „crimele de război” ale Rusiei / Biden, despre Vladimir Putin: Dictator ucigaș / SUA amenință că vor impune „costuri” Chinei

?Președintele SUA, Joe Biden, a declarat pentru prima dată că Vladimir Putin este un „criminal de război”. Replica de la Kremlin nu s-a lăsat așteptată și a venit prin vocea lui Dmitri Peskov, care a afirmat că declarația lui Biden este „inacceptabilă, o retorică de neiertat”. În continuare, sirenele antiaeriene răsună în marile orașe din Ucraina, iar Volodimir Zelenski le promite ucrainenilor că statul va reface toate locuințele distruse de bombardamente: „Va fi o reconstrucție istorică!”, a transmis președintele Zelenski.

Cele mai importante evenimente ale zilei de joi, 17 martie:

Ora 23:47 Serviciul militar de informații din SUA: E de așteptat ca Putin să recurgă la amenințări nucleare dacă războiul se prelungește

Ora 23:40 Rusia, părăsită de aliați, renunță la votarea unei rezoluții privind Ucraina în Consiliul de Securitate

Ora 23:20 Marina Ovsiannikova, cunoscută publicului larg după ce a protestat în direct în timpul unui buletin de ştiri al postului de televiziune Pervîi Kanal pro-Kremlin împotriva ofensivei trupelor ruse în Ucraina – va părăsi canalul

Ora 23:12 SUA, un prim vot în Congres pentru revocarea statutului Comercial al Rusiei și Belarusului

Ora 22:35 Prima sancțiune luată de România împotriva unei companii din Rusia: ANAF a blocat conturile din România ale companiei ruse Aeroflot / Cine sunt rușii care controlează transportatorul aerian

Ora 22:10 VIDEO Aeroportul Herson: Cum arată o bază militară a rușilor după ce a fost atacată de ucraineni

Ora 22:01 Ministrul Culturii din Italia anunță că solicitarea sa pentru sprijinirea reconstrucției Teatrului din Mariupol, bombardat de ruși, a fost aprobată de Guvernul țării sale

Ora 21:44 Prognoză dramatică pentru economia rusă publicată de un institut apropiat de Kremlin: Cel mai mare șomaj din ultimii 13 ani, trei ani de recesiune, prăbușirea veniturilor populației

Ora 21:39 Aurescu: În urma agresiunii militare a Rusiei în Ucraina sunt indicii puternice că s-au produs crime de război

Ora 21:33 Antony Blinken a declarat că este de acord cu preşedintele Joe Biden că au fost comise crime de război în Ucraina

Ora 21:20 Un cetățean american a fost ucis în bombardamentele din Cernihiv

Ora 21:07 SUA amenință că vor impune „costuri” Chinei

Ora 21:47 VIDEO Și într-un discurs oficial, Biden l-a numit pe Putin: Dictator ucigaș. Un criminal pur care poartă un război imoral împotriva poporului Ucrainei

Ora 21: 35 Ucraina: tragicul șoc care trezește Vestul. Momentul istoric al ruperii de comunism (Op-ed)

Ora 21:25 UE denunță „crimele de război” comise de Rusia în Ucraina

Ora 20:07 Mihailo Podoliak: O încetare a focului şi retragerea trupelor (ruse) sunt elemente cheie ale unui acord de pace. Nu există altă cale. Totuşi, negocierile sunt un proces cuprinzător, care nu implică doar Rusia şi Ucraina

Ora 19:55 Mariupol: adăpostul antiaerian a rezistat bombardamentului, credem că toată lumea a supraviețuit (oficial ucrainean)

Ora 19:38 Ucraina cere UE să-l recunoască pe Putin drept ”criminal de război”

Ora 19:33 Rusia nu reușește în continuare să facă progrese militare în jurul Kievului

Ora 19:15 Mariupol: Nu există încă un bilanț al bombardării Teatrului Dramatic / Rușii bombardează neîntrerupt orașul, 80% din fondul de locuințe a fost distrus (primăria)

Ora 19:10 Parlamentul Lituaniei cere în unanimitate instituirea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei / Este al doilea stat NATO care răspunde cererii lui Zelenski, după Estonia

Ora 18:55 Mai mult de jumătate dintre firmele din Ucraina şi-au suspendat activitatea după declanşarea războiului

Ora 18:50 Ramzan Kadîrov: O mie de voluntari ceceni sunt în drum spre Ucraina, pentru a lupta alături de Rusia

Ora 18:37 Tomac: Putin a pierdut în 5 secunde o investiție de peste 5 miliarde de dolari în aparatul de propagandă

Ora 18:30 Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos: Rusia va trimite singură o misiune pe Marte / Economia rusă se prăbușește sub povara invaziei din Ucraina

Ora 18:15 Preşedintele Africii de Sud acuză NATO pentru războiul Rusiei din Ucraina: „Urletele şi ţipetele nu vor pune capăt acestui conflict”

Ora 18:00 Președintele Iohannis, alături de premierul spaniol Pedro Sánchez: Contăm pe sprijinul Spaniei pentru crearea rapidă a Grupului de Luptă amplasat în România

Ora 17:45 Ucrainenii acuză rușii că au bombardat o școală din Marefa: 21 de morți, 25 de răniți

Ora 17:25 Există în continuare un „decalaj foarte mare” între pozițiile Rusiei și Ucrainei în procesul de negociere, afirmă oficiali occidentali, citați de The Guardian.

Potrivit unui responsabil occidental citat de agenția Reuters, care a preferat să-și păstreze anonimatul, ambele părți iau în serios negocierile de pace dar nu există semne care să indice un avans iminent.

Ora 17:02 Generalul Roman Gavrilov, adjunctul șefului Gărzii Naționale din Rusia, a fost arestat de FSB (surse, Bellingcat)

Ora 16:45 Canada impune noi sancțiuni liderilor din Belarus pentru susținerea invaziei în Ucraina

Ora 16:40 Uzbekistan, prima țară ex-sovietică din Asia Centrală care susține integritatea teritorială a Ucrainei și nu recunoaște independența Donbas

Ora 16:20 Zece țări europene au continuat să livreze echipament militar Rusiei, profitând de un vid juridic, în ciuda embargoului impus după anexarea Crimeii

Ora 15:54 Oligarhul Mihail Fridman susține că miliardarii sancționați nu au nicio influență asupra lui Putin / E nevoit să trăiască acum la Londra cu 2.500 de lire pe lună. Detalii, aici.

Ora 15:53 Bild: Avionul care îl transporta pe Serghei Lavrov către Beijing a fost întors la mijlocul drumului și s-a îndreptat înapoi spre Moscova. Detalii, aici. 

Ora 15:47 Parlamentul Estoniei solicită instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei / Este primul stat NATO care răspunde cererii președintelui Zelenski. Detalii, aici. 

Ora 15:26 Rusia respinge decizia Curții Internaționale de Justiție a ONU care i-a cerut să înceteze de îndată războiul din Ucraina. Detalii, aici.

Ora 15:02 130 de supraviețuitori au fost salvați până acum din ruinele Teatrului din Mariupol, pe care rușii l-au bombardat masiv pe 16 martie, transmite Kiev Independent. Se știe că teatrul găzduia sute de femei și copii. Se pare că adăpostul său antiatomic a rezistat atacului. Eforturile de salvare continuă.

Ora 14:59 Ministrul de externe britanic: ”Dovezi solide” că Putin este un „criminal de război”. Detalii, aici. 

Ora 14:47 Pianistul rus Boris Berezovski, părăsit de agentul său după ce a susţinut invazia rusă în Ucraina / ”A făcut declaraţii care au şocat”. Detalii, aici. 

Ora 14:41 Președintele Volodimir Zelenski îndeamnă Germania să dărâme noul zid ridicat în Europa prin invazia Rusiei în Ucraina. Detalii, aici. 

Ora 14:39 Joe Biden va vorbi vineri cu Xi Jinping despre invazia Rusiei în Ucraina, anunță Casa Albă. Detalii, aici.

Ora 14:18 Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: NATO nu va interveni cu forțe militare în războiul din Ucraina. Detalii, aici. 

Ora 14:00 O grădiniţă pentru copiii refugiaţi din Ucraina a fost amenajată de câteva educatoare în subsolul unei pensiuni din Buzău – VIDEO. Detalii, aici. 

Ora 13:33 Negocierile Rusia-Ucraina urmează să continuie joi, iar delegația de la Moscova este ”pregătită să lucreze non-stop”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin. Detalii, aici. 

Ora 13:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri că încă un general rus a fost ucis în timpul luptelor de pe teritoriul ţării sale, transmite BBC, citat de Agerpres.ro.

Ora 12:32 Ucraina face apel la Japonia să îi ofere imagini prin satelit de înaltă calitate pentru a o ajuta să se apere de trupele ruse, a informat, joi, cotidianul Nikkei, citat de Reuters. Guvernul nipon şi companiile private japoneze operează sateliţi care au capacitatea de a capta imagini detaliate zi şi noapte, prin nori şi alte obstacole din atmosferă. De asemenea, guvernul japonez va analiza cu atenţie dacă furnizarea de astfel de date Ucrainei este acceptabilă din punct de vedere politic sau permisă în cadrul legal actual, potrivit Nikkei, care nu citează surse.

Ora 12:00 Antrenorul Dinamo Kiev, Mircea Lucescu, într-un interviu acordat presei poloneze: „Putin este un criminal. Acest război este barbar. Vedem cum mor copii, femei. Bombele cad asupra spitalelor și clădirilor rezidențiale”. Detalii, aici. 

Ora 11:42 Analiști, despre motivele invadării Ucrainei de către Rusia lui Putin: Pentru el, acesta e un război identitar / Se întoarce la o viziune periculoasă, etno-naționalistă și iredentistă cu privire la suveranitate/ Cine sunt ideologii care l-au inspirat pe liderul rus. Detalii, aici. 

Ora 11:33 Zelensky a vorbit despre expresia post-Holocaust ”Never Again” în discursul din Bundestag. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut referire explicită la Holocaust într-o alocuție adresată parlamentarilor germani joi, informează CNN:

 • „În fiecare an, politicienii spun <Never Again>. Acum văd că aceste cuvinte sunt fără valoare. Un popor e distrus în Europa”, a spus el în timp ce vorbea parlamentarilor printr-o transmisiune video.

Ora 11:25 World Vision România estimează că 20% dintre ucrainenii care vor intra pe teritoriul României vor rămâne aici pe termen mediu și lung. Detalii, aici. 

Ora 11:19 ANALIZĂ G4Media: De ce vor rușii să pună mâna pe reactoarele nucleare din Ucraina. Detalii, aici. 

Ora 11:01 Dmitri Medvedev: ”Rusia are forţa de a-i pune la punct pe toţi duşmanii noştri impertinenţi”. Detalii, aici. 

Ora 10:47 China ”nu va ataca niciodată Ucraina”, dimpotrivă, va ajuta statul ucrainean, în special economic, a transmis ambasadorul chinez în Ucraina. Detalii, aici.

Ora 10:29 Rusia a avertizat din nou că țările care trimit arme Ucrainei ”își creează singure probleme directe”/ Kremlinul a dat exemplul Slovaciei. Detalii, aici. 

Ora 10:19 Un videoclip fals cu Volodimir Zelenski, în care pare că le cere trupelor ucrainene să depună armele, a fost distribuit intens pe reţelele sociale/ Zelenski spune că doar rușilor le-ar putea cere să depună armele. Detalii, aici. 

Ora 09:58 Invazia rusă în Ucraina a fost în mare parte oprită pe toate fronturile, forţele ruse suferind în ultimele zile pierderi grele, susține Serviciul Militar de Informaţii al Marii Britanii. Detalii, aici. 

Ora 09:55 Ungaria se aşteaptă la un ”val mai mare” de refugiaţi din Ucraina săptămâna viitoare, a anunțat premierul Viktor Orban/ Declarația a fost făcută în contextul scăderii semnificative a numărului de ucraineni care au intrat în Ungaria. Detalii, aici. 

Ora 09:31 Procurorii polonezi anchetează peste 300 de declarații ale martorilor într-o anchetă privind crimele de război din Ucraina, a anunțat ministrul Justiției, Zbigniew Ziobro. Detalii, aici. 

Ora 09:21 Voluntari din Belarus se alătură trupelor ucrainene: Voi face totul pentru a opri acest rău / Îmi voi imagina că am în față un membru al unităților antirevolte din Minsk. Detalii, aici. 

Ora 09:14 Poliția de Frontieră anunță că 15.286 de ucraineni au intrat în țară în ultimele 24 de ore, cu 0,4% mai mult decât în ziua precedentă. Detalii, aici.

Ora 09:00 SUA au înfiinţat un grup de lucru internaţional pentru a vâna şi a pune mâna pe bunurile oligarhilor ruşi/ Listă de 50 de persoane vizate de investigaţie. Detalii, aici. 

Ora 08:40 Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, joi, pentru analiza crizei umanitare din Ucraina. Detalii, aici. 

Ora 08:12 Trei nave sub pavilion panamez au fost lovite de rachete rusești în Marea Neagră de la invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunțat miercuri Autoritatea Maritimă din Panama. (detalii aici)

Ora 08:09 O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU va avea loc, joi, pentru a aborda escaladarea crizei umanitare din Ucraina, transmite BBC. (detalii aici)

Ora 07:51 Oraşul-port din sudul Mariupol a fost puternic vizat de bombardamentele ruseşti în ultimele două săptămâni şi se estimează că peste 30.000 de persoane au reuşit să fugă deja, transmite BBC. Cel puţin 2.400 de civili au fost ucişi până acum în oraş, spun oficialii ucraineni. (detalii aici)

Ora 07:39 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că lumea trebuie să recunoască în mod oficial faptul că “Rusia a devenit un stat terorist”. (detalii aici)

Ora 07:30 Proprietățile din Rusia ale oligarhilor ucraineni care îl susțin pe președintele Vladimir Zelenski trebuie confiscate, solicită deputatul Dumei de Stat din regiunea Crimeea, Mihail Sheremet, inițiativa fiind susținută de mai mulți parlamentari. (detalii aici)

Ora 07:27 Cel puţin o persoană a fost ucisă şi trei rănite după ce rămăşiţele unei rachete doborâte au lovit o clădire rezidenţială din capitala Ucrainei, Kiev, a anunţat serviciul de urgenţă al Ucrainei, potrivit BBC. (detalii aici)

Ora 07:13 Patru nave de război rusești au trecut în noaptea dintre marți și miercuri prin Strâmtoarea Tsugaru din nord-estul Japoniei, a anunțat miercuri Ministerul Apărării al Japoniei, informează CNN. (detalii aici)

Ora 06:40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că lucrează deja la programe pentru reconstruirea ţării după război, transmite News.ro.

“Deja lucrăm la programe pentru reconstruirea ţării noastre după război. Le promit tuturor, fiecărui ucrainean care şi-a pierdut casa, care a pierdut un apartament din cauza ostilităţilor sau bombardamentelor că statul va reface totul. Sunt încrezător că vom fi capabili să reconstruim rapid statul nostru. Indiferent de distrugerile suferite… Va fi o reconstrucţie istorică. Un proiect care va inspira lumea aşa cum inspiră lupta noastră pentru libertate”, a spus Zelenski.

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. În Legea Junglei, se spune că e o lipsă totală de inspirație, ca un colos feroce — o Fiară grozavă, înfricoșătoare — să fie lovită.

  Nu pentru că nimeni nu s-ar încumeta să atace o fiară puternică nu; ci însemnând – lovită în așa manieră, încât să i se producă o rană și apoi să fie lăsată în pace însângerată. Cu un astfel de animal ‘de pradă’ – ce faci.. fie îl ucizi.. fie, dacă ai chiar și cea mai slabă „umbră de temere” față de el sau crezi că nu l-ai putea birui — căci fiara te simte(!) — atunci îl lași în pace și pleci. Nu te bagi ! Nu te încurci cu animalul, chiar și de atacă tot ce apucă primprejur!
  Mai ales dacă nu s-a luat de tine!..

  Altminteri — fiară feroce din născare fiind /o mașină de ucis/ neștiind de milă — dacă cel ce s-a încurcat cu ea, doar a lovit-o, a rănit-o, a lăsat-o în putere, dar n-a ucis-o … la cea mai mică neveghere a celui în cauză, într-o clipită, fără măcar să-și dea seama respectivul, se va năpusti asupra lui [a celui care i-a provocat rana] și ce-i va face… fiecare va trage, ce concluzie vrea..
  Cam așa stau lucrurile, în așa-numita ‘lege’ a junglei.

  (*)Redau – nu mai mult, numai cuvintele Președintelui american Joe Biden într-unul din discursurile televizate ale domniei sale, pe care l-am urmărit personal doar cu câteva zile în urmă referitoare la acest conflict: „Nu vrem să ne încurcăm cu o Super-Putere nucleară, ca Rusia…”

  • Hai, mai scutiti-ne cu povestile astea nemuritoare Da, asta a fost scopul principal al propagandei pro-sovietice, sa dea impresia ca ursul , ca cine stie ce fiara, ca mama ce se intampla. A fost credibil pana n-a mai fost .Fiara e o potaie jigarita, care nici sa schelalaie nu e in stare. Asa ca, a se scuti cu legende gen insir te margarite.

 2. Si punem pariu ca rusii au mai gasit un pretex da se ia de americani? 🙂 La rusi e ca la tribunal: orice spui poate fi folosit impotriva ta. De asta se tem rusii si sa vb.pe strada despre Putin

 3. E tare Zeli! Dupa op speci militara o sa mai aiba bani si de reconstructie. Isi freaca mainile banca mondiala, fmi si alti „camatari”.

  • cine a distrus trebuie sa plătească.

  • daca au bani ucrainienii nu au nevoie de FMI. dar m-as mira. nicio tara nu are atatia bani. de unde ai vrea sa ii imprumute? de la tine? de la camatari, de unde? logic ca de la unii cu multi bani si cu conditii bune. evident tu ai vrea sa ti-i dea cadou.

   si rusii isi freaca mainile cand realizeaza ce sclaveti fani rusi au printre romani. ca tine!

  • Vor plati reconstructia Ucrainei cu petrol si gaz sovieticii, ca si asa altceva nu au, timp de 10-15 ani cat o sa fie nevoie ca Europa sa se decupleze definitiv si pe vecie de ei. Apoi, ii asteptam si pe ei sa intre in Statele Unite ale Europei, evident dupa ce vor fi dovedita ca respecta criteriile de la Copenhaga.

 4. Este un delir. Nu ma asteptam ca lumea sa decada atat de mult in mai putin de o luna.

  • Adevarul trist este ca iliberalismul si autocratia promovate de Putin in lume se vedeau de mai mult timp

 5. Rusofilii sunt descumpăniti, nu le vine să creadă că s-a săturat lumea de ruși, că există multe națiuni gata să ii ia la bătaie ca sa le bage mințile-n cap.

  • Ioi saraca shosho’… si purik, in viziunea caruia putler este „un atlet al crestinatatii”… haurolacii care cauta acum o scapare prin abureala cu „neutralitatea”… Ucraina a fost neutra, baieti!… a vrut sa adere la UE, cu slabe sanse datorita coruptiei si legilor minoritatilor! A vrut sa adere la NATO… dar nu ar fi putut datorita disputei teritoriale asupra Crimeei si Donbasului! Asa ca „placa” care indeamna romanii la tradare prin „neutralitate” ar fi fatala Romaniei ca stat! Tradatorii sunt abandonati de aliantele pe care le-au tradat! Iar putler este un campion la trasat granite pe harta!

 6. dezgustatoare aceasta natie cu conducatorii ei. Ciumatii lumii.

 7. Arunci sa si vada de treaba lui si sa nu mai instige popoarele europei sa se amestece in treburile interne ale lor. ..ei sunt una si acelas neam, liimba , traditie cultura dar si comportament…cu ce este mai bun ucraineanu ca rusu..?? a instiga la violenta e usor. Dar a suporta consecintele , devine catastrofal. Asa ca. Sa fim lasati in pace..avem noi saracia si neputinta noastra dar nu vrem sa fim si carne de tun pt razbunatori. Acest fapt este cel mai intelept lucru pe care l putem face noi.
  Lumina mintii de la Domnul s o cerem. Amin !

  • Când ai fost ultima dată la psihiatru? Rușii sunt puțini și sălbatici. Nu au treabă cu ucrainienii. Tot slavi dar de proastă calitate umană. Cultura nebuniei umane. Vezi Tostoi, Dostoievski, etc. Toți au murit nebuni.

  • AMin! sper sa iti dea Domnul ceva minte, ca altceva nu mai are ce! iti lipseste DIN PLIN! lasilor!

 8. Zeli viseaza frumos. Bun actor, bun orator. Refacerea Ucrainei va insemna un noi plan Marshall cu bani f.multi. Daca va fi a Rusiei atunci rusii vor avea noi locuri de munca. Oricum ce avea ca si constructii in marile orase au fost ridicate tot cu controbutia Rusiei.

  • N-ati inteles. Refacerea Ucrainei va fi cu banii Rusiei, care va plati cu varf si indesat ce a facut. Dar nu acaparatoare cum visati dvs ci ca despagubiri de razboi. Si pentru ca n-au bani fiind faliti o sa fie benzinaria Europei ca sa-si plateasca datoria in natura, cum sta bine oricarei c..ve.

  • N-ati inteles. Refacerea Ucrainei va fi cu banii Rusiei, care va plati cu varf si indesat ce a facut. Dar nu acaparatoare cum visati dvs ci ca despagubiri de razboi. Si pentru ca n-au bani fiind faliti o sa fie benzinaria Europei ca sa-si plateasca datoria in natura.

 9. Beijingul …. încă nu a trimis nici un ajutor Ucrainei…

 10. Rusia se transforma, incet dar sigur, in ceva gluma de tara gen Coreea de Nord. Cu lideri rupti de realitate care ameninta pe toata lumea, cu marele popor si marea armata rusa care de fapt sunt o gluma. „Noroc” cu armele nucleare, altfel aceasta gluma numita Rusia nu mai exista.

 11. Puie Pedvedev!

 12. Păpușa gonflabila Medvedev. Credeam ca e ceva de capul lui.