G4Media.ro

De ce vor rușii să pună mâna pe reactoarele nucleare din Ucraina

Sursa foto: Energoatom

De ce vor rușii să pună mâna pe reactoarele nucleare din Ucraina

Terorizarea psihologică a populației, intenția declarată (dar nedovedită) de a împiedică Kievul să fabrice bombe termonucleare, dorința de a avea controlul asupra surselor de energie ale Ucrainei sau șantajarea guvernului ucrainean pentru obținerea de concesii în negocierile de pace sunt câteva dintre motivele pentru care forțele ruse urmăresc să preia controlul asupra centralelor nucleare din țara invadată, lucru care stârnește îngrijorare în întreagă lume. Analiștii cred că preluarea instalațiilor nucleare ale Ucrainei este o parte vitală a strategiei de „frică și control” urmărită de președintele Vladimir Putin în acest război.

Context

Ucraina are 15 reactoare nucleare operabile situate patru centrale nucleare răspândite în țară și patru reactoare dezafactate la Cernobîl, locul exploziei catastrofale din aprilie 1986. Centralele au fost proiectate și construite de către ruși, acesta fiind cel mai mare număr de astfel de fabrici construite de ruși în afara țării lor.

sursa foto: Wikipedia

În urmă cu câteva zile, bombardamentele forțelor ruse au incendiat o parte din centrală nucleară Zaporijie din sud-estul Ucrainei, cea mai mare de acest fel din Europa și printre cele 10 mai mari din lume.

Catastrofa imediată a fost evitată pentru că flăcările au fost stinse, dar centrala aflată lângă orașul Enerhodar – și care include șase reactoare separate, construite între 1985 și 1995 – a fost capturată de forțele Kremlinului pe 4 martie. Deși niciunul dintre reactoare nu a fost avariat, interferență rușilor în operațiunile zilnice ar putea provoca o greșeală neintenționată cu consecințe serioase.

Rusia a preluat, de asemenea, controlul asupra instalației nucleare de la Cernobîl, care, deși inactivă, încă găzduiește materiale radioactive mortale. Situația de la Cernobîl a luat o înrăutățire dramatică pe 9 martie, când sursa de alimentare a fost întreruptă și sistemul de răcire dependent de electricitate pentru barele nucleare uzate a fost pus în pericol. O întrerupere parțială la centrală Zaporijie a urmat o zi mai târziu.

Rusia controlează așadar în prezent centralele de la Cernobîl și de la Zaporijie. În afară de acestea, Ucraina găzduiește încă trei instalații nucleare suplimentare, care însumează încă nouă reactoare. Unii observatori au teoretizat că acestea vor fi, de asemenea, probabil vizate, deoarece Rusia încearcă să obțină controlul asupra surselor de energie ale ucrainienilor.

„Rușii vor dori să securizeze celelalte trei instalații nucleare ucrainene ca parte a acestei strategii,” a declarat Robert J. Bunker, director de cercetare la firma consultanța de securitate ℅ Futures LLC, citat The Daily Beast.

Bunker a emis ipoteza că „un atac aerian ar putea fi folosit ca o componentă timpurie a unei forțe terestre ofensive” pentru a sechestra una sau mai multe dintre centralele aflate încă sub controlul ucrainienilor. Dacă sau când forțele ruse vor reuși să recâștige ofensiva, „cele trei reactoare de la instalația din sudul Ucrainei ar fi următoarea țintă logică în acest sens.”

Motive de cucerire

Ce se află în spatele obsesiei rușilor pentru centralele nucleare din Ucraina? Experții au oferit mai multe teorii în condițiile în care Moscova nu a explicat ce urmărește cu adevărat.

Intenția declarată de a împiedica Ucraina să fabrice arme nucleare cu care să-i atace pe ruși. Rusia a acuzat constant Kievul că folosea materiale produse la instalațiile sale nucleare pentru a construi o bombă termononucleară.

Acuzațiile au escaladat pe 9 martie, când purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharaova, a declarat că Ucraina intenționează să să folosească presupusul său arsenal nuclear împotriva Rusiei.

Zakharova a afirmat că Rusia a ocupat Cernobîl și Zaporijie „exclusiv pentru a preveni orice tentative de a organiza provocări nucleare, ceea ce este un risc care există în mod evident.”

Experții americani au respins însă cu fermitate aceste afirmații. De exemplu, Hal Kempfer – un fost ofițer din domeniul informațiilor militare – a declarat că „aceasta a fost o invenție fără temei a Moscovei pentru a justifica invazia și confiscarea centralelor nucleare,” el numind afirmația conform căreia Ucraina ar fi intenționat să folosească arme de distrugere în masă „cu adevărat orwelliană.”

Așadar, Putin are nevoie de instalațiile nucleare pentru a susține povestea pe care a spus-o că Ucraina urmărește arme nucleare ca o justificare pentru invazia ilegală.

Experții susțin însă că acest lucru este destul de improbabil și o invenție flagrantă, deoarece instalațiile și materialele nucleare ale Ucrainei au fost inspectate amănunțit de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică. De-a lungul anilor, de când ultima armă nucleară a părăsit Ucraina în 1996, nu au existat semne că țara ar fi avut interes în crearea unui program nuclear militar.

Folosirea centralelor ca motiv de propagandă anti-Ucraina și anti-NATO. Robert J. Bunker s-a declarat convins „că narațiunea rusă este menită să ascundă obiectivele strategice ale lui Putin și să folosească propaganda pentru a-i face pe apărătorii ucraineni să pară agresori și criminali de război care trebuie opriți… De asemenea, dacă are loc o eliberare radiologică sau un eveniment nuclear, rușii ar putea încerca să-l eticheteze ca parte a unui complot susținut de Ucraina sau chiar de NATO.”

Valoarea operațională strategică uriașă a centralelor. Experții afirmă că reactoarele sunt o mînă de aur pentru invadatorii ruși, în condițiile în care aproximativ 50% din electricitatea Ucrainei este generată de energie nucleară. De exemplu, centrala de la Zaporijie are 6 reactoare nucleare cu apă ușoară presurizată (PWR) VVER-1000, fiecare generând 950 MWe, pentru o putere totală de 5.700 MWe.

Centrala generează aproape jumătate din energia electrică a țării derivată din energia nucleară și mai mult de o cincime din totalul electricității generate în Ucraina.

„Există o valoare operațională strategică în controlul centrelor de energie și de comunicații și al așa-numitelor puncte înguste,” a declarat colonelul în rezervă G.I. Wilson. Este un aspect important pentru forțele ruse, deoarece un astfel de control asupra rețelei electrice ar permite Kremlinului să oprească furnizarea energiei pe zone întinse din Ucraina, creând dificultăți și suferință în masă pentru populația ucraineană.

  • Folosirea energiei ca armă împotriva comerțului ucrainean. Experții susțin că industria și economia Ucrainei nu pot funcționa dacă 50% din capacitățile sale de generare a energiei sunt fie controlate de forțele ruse, fie dezactivate.
  • Reactoarele confiscate ar putea servi drept monede de schimb semnificative în negocierile de încetare a focului sau de pace. Este sigur că soarta celor două centrale capturate deja de ruși, precum și a celorlalte aflate sub controlul ucrainienilor, sunt subiecte de negociere în convorbirile dintre reprezentanții celor două tabere.
  • Utilizarea infrastructurii ce deservește centralele. Reactoarele sunt, de asemenea, poziționate în apropierea principalelor căi ferate care transportă combustibil nuclear. Aceleași noduri de transport ar putea fi ușor reutilizate de ruși pentru a transporta vehicule blindate și muniții pe câmpurile de luptă Ucrainei, mai ales că aprovizionarea lor cu combustibil suferă lacune serioase, multe vehicule grele fiind abandonate din cauza lipsei de combustibil.

De exemplu, Cernobîl oferă Rusiei acces direct la Kiev. Instalația este situată la circa 16 de kilometri de granița cu Belarus într-o zonă de excludere de 30 de km, cea mai mare parte fiind situată în Ucraina. Controlul zonei în mare parte nelocuite oferă forțelor ruse posibilitatea de a se apropia de Kiev din nord-vest, de-a lungul celei mai scurte rute, fără a fi nevoite să traverseze râul Nipru pe un teritoriu ostil. Distanța de la centrală până la Kiev este de doar 110 km.

O mină de aur economică. Prin preluarea Cernobîlului, Rusia preia controlul asupra eliminării combustibilului nuclear uzat, pe care îl poate stoca în recipiente la fața locului sau îl poate expedia către o instalație de reprocesare din Rusia. În orice caz, aceasta reprezintă sute de milioane de dolari pentru Rosatom, întreprinderea nucleară de stat din Rusia, a precizat Wall Street Journal.

Rusia este astfel capabilă să preia controlul piaței de combustibilul nuclear ucrainean, în condițiile în care, începând cu 2005, compania americană Westinghouse a apărut ca un concurent al furnizorului rus Atomstroyexport, deținut de Rosatom. În momentul invaziei ruse, Westinghouse furniza combustibil la șase dintre cele 15 reactoare nucleare și este pe cale să-i înlocuiască pe ruși în toate. Guvernul SUA a susținut foarte mult acest efort, iar aceste contracte de combustibil au reprezentat sute de milioane de dolari în vânzări anuale pierdute de către Atomstroyexport.

De asemenea, mai important, compania Westinghouse, cu sprijinul administrației de la Washington, se află în pole-position ca să construiască reactoare nucleare în Ucraina în următoarele două decenii. La 31 august 2021, secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, și omologul său ucrainean, Herman Halușenko, au semnat un acord de cooperare strategică pentru a construi cinci unități nucleare cu o valoare, potrivit Asociației Mondiale Nucleare, de peste 30 de miliarde de dolari. Soarta contractelor este în prezent neclară.

Folosirea centralelor ca armă psihologică. Țintirea instalațiilor nucleare – inclusiv bombardamentele care au incendiat o parte din centrală Zaporijie și întreruperile de curent care au urmat – trimite, de asemenea, un mesaj deliberat că acesta este un fel de război total în care chiar și riscul de devastare nucleară nu poate fi exclus.

Recurgând la această tactică psihologică de terorizare a populației, rușii fac presiuni 1) asupra guvernului ucrainean să capituleze, executivul de la Kiev fiind pus într-o situație aproape fără ieșire; 2) asupra SUA și NATO și împotriva posibilei lor implicări în conflict. Spectrul calamității radioactive – gen Cernobîl sau Fukushima – are așadar darul de a influența puternic liderii ucrainieni și occidentali, precum și făcătorii de decizie.

Analiștii s-au referit, de exemplu, la faptul că Putin poate amenința că va elibera material radiologic în atmosferă din instalația Zaporijie aflată sub controlul său. O astfel de mișcare ar putea fi folosită pentru a forța Kievul să accepte dominația rusă sau ca măsură de descurajare pentru a împiedica forțele ucrainene să încerce să recaptureze centrală.

Surse: The Daily Beast, AS, Wall Street Journal, TMZ, Washington Post, CBS News, WorldNuclear.org

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Au fost construite de rusi sau de sovietici?

  2. Orice deteriorare ar fi o nouă probă de tembelism sovietic. Apropierea celor 2 centrale de teritoriul Rusiei, respectiv Belarus, ar duce la contaminarea teritoriului propriu.

  3. a meritat sa citesc textul pana la sfarsit

    Ca o paranteza, rusii au avut candva si Alaska, si au vandut-o la SUA caci nu aveau cum sa o apere. Este o legenda frumoasa in acest sens, cum ca ar fi pierdut-o la poker iar un roman ar fi jucat un rol important in afacerea asta.

  4. Si aici se confirma justetea si utilitatea Caii a treia pe care o recomand pentru omenire.

    • Eu am tot recomandat omenirii justetea si utilitatea Caii Trei Jumatate sau 3.50 cum i se mai spune.
      De altfel fiecare articol imi confirma faptul ca am avut dreptate, indiferent de subiect.

  5. Intrebarea e ce obtin prin reprocesarea combustibilului ars, ca sa avem o idee cam cat de mare e interesul economic.

  6. Sa dea Zelenski cu bombardeaua e un „scenariu orwellian”, dar sa declanseze Putin al treilea razboi mondial sau sa „elibereze” in atmosfera material radioactiv este de asteptat.

    Yeah, right!

  7. Baba Novac e campion la cenzura pe metru patrat