G4Media.ro

Ziua 33 de război. Bombardamente rusești în vestul Ucrainei / Lavrov susține…

Ziua 33 de război. Bombardamente rusești în vestul Ucrainei / Lavrov susține că o întâlnire Putin-Zelenski ar fi „contraproductivă” / Mai multe cartiere din Kiev, fără curent din cauza luptelor cu forțele ruse / Noi incendii în zona centralei de la Cernobîl / Orașul Cernihov, lăsat fără apă, încălzire și electricitate

Este așteptată o nouă rundă de negocieri între cele două părți, care va avea loc la Istanbul. Președintele Zelenski spune că țara sa își dorește pacea „fără întârziere” și că Ucraina este pregătită să discute statutul de neutralitate ca parte a acordului de pace. Serviciul de informații militare acuză Moscova că încearcă să împartă Ucraina în două, după modelul Coreea de Nord și Coreea de Sud, în timp ce forțele ruse au retras trupe din jurul Kievului, după ce au suferit „pierderi semnificative”, conform părții ucrainene.

Cele mai importante evenimente ale zilei de luni, 28 martie: 

Ora 22.20: Ucraina are „dovezi” ale utilizării de către forţele ruse a bombelor cu submuniţii, arme interzise de convenţiile internaţionale, în două regiuni din sudul teritoriului său, a asigurat luni procurorul general ucrainean Irina Venediktova, informează France Presse. Întrebată în timpul unei conferinţe de presă despre posibila utilizare a unor astfel de arme pentru a bombarda Kievul, dna Venediktova a răspuns că ea „nu are dovezi concrete” cu privire la utilizarea lor în capitală şi că „investigaţii” sunt în curs. Detalii aici

Ora 22.00: Presa rusă a anunţat luni că liderul autoritar cecen Ramzan Kadîrov, apropiat al lui Vladimir Putin, s-a deplasat la Mariupol pentru a-şi încuraja trupele care iau parte la asaltul asupra acestui important oraş-port din sud-estul Ucrainei. Detalii aici

Ora 18:54 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că vede posibil un acord între Rusia şi Ucraina pentru a se pune capăt campaniei militare ruse din această ţară, întrucât – consideră el – se pare că Occidentul e mai dispus să-şi recunoască greşelile, informează EFE. Detalii aici.

Ora 18:31 Forțele ucrainene au preluat din nou controlul deplin asupra orașului Irpin, situat la câțiva kilometri de Kiev, a declarat primarul localității, potrivit The Guardian, BBC și CNN. Detalii aici.

Ora 17:29 Rusia se pregătește să restricționeze intrarea cetățenilor din țările „neprietenoase” Moscovei, care ar include Marea Britanie, toate țările membre ale Uniunii Europene și Statele Unite, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 17:25 Kievul cere țărilor prietene să redenumească străzile unde sunt situate ambasadele și consulatele Rusiei în „Strada Ucraina”, scrie Sky News. Detalii aici.

16:48 Forțele ucrainene au preluat controlul asupra unei mici localități situate la periferia Harkovului, potrivit unui corespondent AFP aflat la fața locului, transmite Le Figaro. Detalii aici.

Ora 16:33 Grupul G7, al principalelor state industrializate, a respins cererea Rusiei ca gazul exportat să îi fie plătit în ruble, a declarat luni ministrul german al economiei, Robert Habeck, transmite dpa. Detalii aici.

Ora 15:57 Rusia „nu se teme” de un interviu pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acordat presei ruse independente, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru CNN. Detalii aici.

Ora 15:34 Novaya Gazeta, ziarul rusesc al cărui redactor-șef, Dmitri Muratov, a fost distins anul trecut cu Premiul Nobel pentru Pace, a transmis că își va suspenda activitatea până la „sfârșitul operațiunii speciale din Ucraina”, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 15:03 Cancelarul german Olaf Scholz a declarat duminică că o schimbare de regim în Rusia nu este obiectivul NATO, în pofida invaziei ruse în Ucraina, transmite AFP. Detalii aici.

Ora 14:58 Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze, aşa cum a cerut Moscova, relatează EFE şi TASS. Detalii aici.

Ora 14:43 Forțele rusești încearcă să creeze un „coridor” în jurul capitalei ucrainene pentru a bloca rutele de aprovizionare, pe fondul luptelor continue în jurul suburbiilor capitalei ucrainene, a declarat luni Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, citată de CNN. Detalii aici.

Ora 14:28 Producătorul chinez de drone DJI a dezminţit acuzaţiile că aparatele sale sunt folosite de militarii ruşi în Ucraina, transmite luni Reuters. Detalii aici.

Ora 14:22 Fostul președinte al Rusiei Dmitri Medvedev a prezentat, într-un interviu pentru The Guardian, care sunt cele patru scenarii în care Moscova ar decide să recurgă la armele nucleare. Aceste precizări intervin în contextul în care Rusia a amenințat în mai multe rânduri că ar putea folosi arma atomică. Detalii aici.

Ora 14:17 Forţele armate ale Ucrainei nu dispun de suficiente resurse pentru a forma şi înarma sute de mii de oameni care intenţionează să se înroleze pentru a lupta împotriva invadatorului rus, scrie luni cotidianul spaniol El Pais. Detalii aici.

Ora 13:21 Armata ucraineană a dat, luni, publicității un nou inventar al pierderilor pe care le-ar fi suferit armata rusă de la începutul invaziei, pe 24 februarie. Potrivit estimărilor orientative, armata rusă ar fi pierdut 17.000 de soldați, 123 de avioane, 127 de elicoptere, 586 tancuri, 302 piese de artilerie și 1694 transportoare blindate, transmite Kiev Independent. Detalii aici.

Ora 13:18 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacţionat la încercarea Rusiei de a cenzura interviul său acordat unor jurnalişti ruşi independenţi, afirmând că Moscova este „speriată” de jurnaliştii „care pot spune adevărul”, potrivit CNN. Detalii aici.

Ora 13:16 Orice întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski ar fi acum contraproductivă, a declarat ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, citat de Reuters. Detalii aici.

Ora 13:06 Luptele din apropierea Kievului întrerup alimentarea cu energie electrică. Potrivit administrației de stat a orașului Kiev, în urma luptelor din apropierea Kievului, două linii electrice de înaltă tensiune au fost avariate, lăsând fără curent mai multe cartiere din vestul Kievului, transmite publicația Kiev Independent.

Ora 12:57 Kremlinul a denunțat comentarii „alarmante” ale președintelui american Joe Biden, care l-a numit pe Vladimir Putin „măcelar” și a afirmat că acesta „nu poate rămâne la putere”, potrivit Le Figaro. Detalii aici.

Ora 12:33 Oligarhul rus Oleg Deripaska, considerat un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin şi care a făcut anterior apel la pace, şi-a manifestat duminică opinia că războiul din Ucraina este o ”nebunie” care din cauza poziţiei radicale a ambelor părţi va dura mult timp şi va fi o ruşine pentru generaţii de acum înainte. Detalii aici.

Ora 12:14 Situaţia din Ucraina a afectat psihic 90% dintre români şi a schimbat rutina a 70%, conform unui studiu desfăşurat online în cadrul campaniei „Luna Asigurărilor de Sănătate”, la care au participat 2.105 respondenţi. Detalii aici.

Ora 12:08 Noi incendii au izbucnit în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forţele ruse, potrivit autorităţilor ucrainene, informează luni AFP. Detalii aici.

Ora 11:52 Distrugerile provocate de atacuri au lăsat populaţia din Cernihov fără apă, încălzire sau electricitate, în timp ce trupele ruse continuă să înconjoare oraşul din nordul Ucrainei, transmite duminică dpa. Detalii aici.

Ora 11.21 O creştere bruscă a numărului de naşteri premature în unele zone din Ucraina a fost observată de medici în timp ce conflictul intră în a doua lună. Clinici prenatale din Harkov şi Lviv au declarat pentru BBC că rata naşterilor premature s-a dublat sau s-a triplat în ultimele câteva săptămâni, ca urmare a stresului şi a problemelor medicale asociate războiului. Detalii aici

Ora 11.03 Oficialii ucraineni au raportat lovituri rusești în regiunile din vestul și vestul-centrul Ucrainei în cursul nopții, transmite CNN. „Noaptea trecută au avut loc două explozii foarte puternice în apropiere de Zhytomyr”, a declarat Serhii Sukhomlyn, primarul orașului din vestul și centrul Ucrainei.

Ora 10.32 Companiile internaționale care au părăsit piețele rusești vor primi un „Premiu pentru Pace” din partea președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, a anunțat biroul său prezidențial, citat de CNN.  Companiile care au plecat „merită respectul ucrainenilor și al oamenilor din întreaga lume. La urma urmei, indiferența și tăcerea sunt complicitate”, a declarat Andriy Yermak, șeful biroului președintelui. „Este imposibil să susții crimele de război, este inadmisibil să faci comerț cu criminali de război și să faci bani pe seama uciderii civililor”, a spus el.

Ora 09:05 Statuia celebrului poet ucrainean Taras Șevcenko din Harkov a fost acoperită cu saci de nisip pentru a proteja monumentul de bombardamentele rusești. (detalii aici)

Ora 08:50 Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat duminică, pentru CNN, că negocierile dintre Rusia și Ucraina vor avea loc marţi, la Istanbul.

Ora 08:20 Gafele lui Biden irită Rusia, îi neliniștesc pe aliați și complică situația Ucrainei

Ora 08:08 Preşedintele american Joe Biden afirmă că nu a cerut o schimbare de regim în Rusia atunci când a spus, sâmbătă, că Vladimir Putin “nu poate rămâne la putere”. (detalii aici)

Ora 07:52 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, pentru presa din Rusia, că mai mulţi oameni de afaceri ruşi, între care şi Roman Abramovici, au propus să doneze bani pentru Ucraina, unii dintre ei chiar pentru susţinerea armatei, informează La Tribune. (detalii aici)

Ora 07:19 Infrastructura din Ucraina a suferit daune în valoare de peste 63 de miliarde de dolari de când Rusia a invadat ţara, estimează Kiev School of Economics. (detalii aici)

Ora 07:12 Armata ucraineană a anunţat, în cel mai recent raport operaţional, că Rusia a retras trupe care se aflau în jurul Kievului, după ce a suferit “pierderi semnificative”. (detalii aici)

Ora 07:00 Forţele ruse au părăsit oraşul ucrainean Slavutici, în care locuieşte personalul centralei nucleare de la Cernobîl, după ce şi-au încheiat misiunea de a-l inspecta, a anunţat primarul Iuri Fomicev. (detalii aici)

Ora 06:45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs, că nimeni nu va putea ascunde interesele Ucrainei în birouri politice şi a subliniat că ţara sa îşi doreşte pacea “fără întârziere”. (detalii aici)

Ora 06:30 Trupele ucrainene au lansat cu succes contraatacuri în jurul oraşului Harkov din estul ţării, potrivit şefului militar regional. (detalii aici)

Sursa foto: RONALDO SCHEMIDT / AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

30 comentarii

 1. Lupta Zelensky, lasă vrajeala!

 2. Vrajeala e ca Zelenski vrea pace.

  • Nu este nici o vrajeala, doar ca nu vrea sa cedeze teritoriul Ucrainei pentru a o obtine.
   Pace dar nu in orice conditii…

  • Gargara ieftina a la Zele. Rusii nu o sa mai cedeze sudul Ucrainei niciodata, poate veni si jurnalista cu pancarda anti-razboi la putere si Navalny si oricine de la ei.
   Un razboi care putea fi evitat de cele 3 parti implicate, au murit gramada civili pt gloria a cativa oameni. Intr-o luna, doua o sa se fasaie si in media razboiul din Ucraina asa cum pe nimeni nu mai intereseaza ce fac talibanii acum.

  • Zelenski e un patriot desăvârșit, care luptă pentru apărarea drepturilor omului, pentru tara lui, nu se compromite în fata lui Putin. Știe ca Putin odată ce a luat o parte din tara lui, din Ucraina, va cere tot mai mult. Nu Zelenski i-a declarat război pulei naziste, nu Zelenski a ucis copiii Rusiei, mame însărcinate, familii întregi, ci invers.

  • @Anamaria-Georgiana Bold-Cotuna
   Las-o pe asta cu copii, mame însărcinate, familii etc că e ridicolă, sună ca aia cu „la 10 august au gazat copiii și mamele, ueeeee, ueeeee”….

  • Vrea mai dar in varianta lui ca doar nu s-ar preda dupa ce ii bate in halul asta. 🙂

  • Vreti sa spuneti ca n-o sa mai cedeze rusii sudul Ucrainei, in sensul ca asta ar vrea ei, dl. bugetar. Dar stiti ca la dvs e o diferenta intre realitate si fanteziile pe care le sustineti cand faceti propaganda pro-sovietica. Putin o sa fie fortat sa se retraga, mai devreme sau mai tarziu, stati fara grija, macelarul va fi izgonit. A spune ca razboiul putea fi evitat de cele 3 parti implicate, ca si cum ar fi fost inceput de 3 parti si nu de Rusia agresoare pentru ca Ucraina nu i s-a supus, dovedeste ca sunteti razna rau de tot.
   Si dl satyricon, va doresc sa aveti parte dvs personal si familia dvs,de ce traiesc cei din Ucraina in zilele astea, dupa care sa veniti si sa mai comentati o data.

 3. Armata rosie (la fund) pleaca acasa cu codita intre picioare

 4. Acum s-a trezit că vrea neutralitate, comicul…

  • Ai dreptate, mai bine o facea inainte sa faca de comedie armata rusa. 🙂

 5. oare le este frica stapanilor lui lensky ca incepe curand a 2-a etapa si dupa altfel se va negocia?

  • Nici nu se vede că ești trol angajat putlerist, pregătit cu link la un material video creat tot de ruși în genul noi nu atât am Ucraina. Dar la un job normal nu vreți să vă angajați? După ce omoară aia in țară străină în stânga tu continui sa i-ti bati joc de oamenii din Ukraina?

  • @rubla: ai reusit ca in 2-3 propozitii sa scrii numai minciuni, esti din aparatul de peopaganda?

  • Care -i minciuna,ca omoara in tara straina? Noroc cu dvs, care nu sunteti de la propaganda si ne spuneti adevarul ala cu operatia speciala, demilitarizarea si celelalte povesti

 6. G4 media. Și de ce ați cenzurat comentariul meu, nu am recitat in cor poemul standard , pe cine deranjează ???!!! Nu am folosit cuvinte obscene nici înjure doar opinii pro , contra. Ar trebui sa postez ode și cintece patriotice ?

  • Nu ai trecut etapele.
   Trebuie sa demonstrezi ca faci fata postacilor apoi ai dreptul la postari pe bune, e un test ca asta –> „MAI VA E FRICA DE USR-isti? 🙂”….asteapta raspunsul si vei intelege despre ce vorbim, OK? 🙂

 7. A trecut o luna si un pic, trebuie sa recunosc ca m-am inselat, va mai dura ceva timp pina sa-si caute Putin ascunzatoare.

 8. Foarte bine ca vrea pace. Ce conteaza e sa nu obtina mai nimic jigodia rusnaca. Deja Ucraina a castigat. Si-a castigat suveranitatea, ca piticul nebun n-o recunostea. Deja a recunoscut-o si a renuntat la vise umede cu schimbari de regim si punerea unui regim nevotat putinist. In NATO nici nu-i musai sa intre, poate intra in UE si in PESCO (armata europeana). Rusnacul scarbos acum s-ar multumi cu Donbas si Crimea. Ei, aici Ucraina tre sa joace tare. Daca e sa cedeze teritoriu, nu amandoua. Ori Donbas, ori Crimea. Putin va alege cel mai probabil Crimea, din cauza bazei si importantei militare. Deci sa plece, cum a venit. In sfarsit, sarac, urât de toti dar cu Crimea recunoscuta oficial si international ca a Rusiei.

 9. Bai oameni buni aici sunt doar interese politice nu interesează pe nimeni de poporul ukrainean America și UE având o antipatie aparte pentru ruși au găsit pe comediantul asta prost de zelenski sa îi pompeze bani și și-a distrus țara și poporul de tot se pise contra vântului zelenski . Voi ăștia care vorbiți unii nu știți ce vorbiți dracu pai armata Rusiei este mare de 20 de ori cât a trimis el in Ukraina dacă voia Puți îi distruge in 3 zile rămâne gaura in Ukraina , iar cu părutul rău și crme de război vedeti ca Americanii au atacat Serbia de pe teritoriul României ai murit mii de oameni nevinovați sunteți oi cu toții acolo ca era vb de americani a fost Ok in Siria Irak Avganistan multe crime de război făcute de americani da e vorba de America ce dracu nu de ruși rușii e urat ce fac americanii nu e totul Ok bă oameni buni sunteți vaide voi ce logica aveți și cât de idioți puteri fi

  • Stai acasa. Rublele nu au valoare sau inca mai crezi ca banii cu care esti platit mai valoreaza ceva?
   Pentru informarea ta, draga trolule rus:
   Armata Rusiei/Armata Ucraina
   Personal militar activ 771.000/200.000
   Rezervişti: 2.000.000/1.000.000
   Avioane militare: 3.914/240
   Tancuri: 20.300/2.214
   Vehicule blindate: 27.335/6.127
   Rachete de artilerie: 4.032/693
   Dupa cum se vede, rusii in anumite capitole sunt in inferioritate. Au venit cu 190.000 de soldati ca sa lupte cu 200.000 la care se adauga si rezervistii adica 190.000 impotriva a 1.200.000. Alte trupe nu pot sa aduca pentru ca multe sunt blocate in zone in care ei sprijina razboiul, inclusiv in insulele Kurile, Osetia etc. Daca se retrag de acolo, imperiul rus se destrama pur si simplu. Apoi, dupa o luna de razboi, ucrainienii au mai multa tehnica de lupta decat aveau inainte pentru ca au capturat foarte multe blindate de la rusi. In plus, in ziua de azi tancurile si avioanele sunt la fel ca si cavaleria in al doilea razboi mondial. Stinger si Javelin-urile impreuna cu dronele turcesti fac azi legea pe campul de batalie.
   O avea Rusia o armata mare, dar este prost echipata. Dupa atacarea Crimeii sanctiunile ai facut ca aceasta armata sa nu mai poata produce tancuri si echipamente moderne. Spre exemplu, au doar cateva T80 dintre care trei sunt acum la ucrainieni, iar rachetele rusesti au o precizie de 60% (penibil). Cu actualele restrictii, Rusia nu va putea nici macar sa-si repare tancurile si avioanele ramase.Moralul rusilor e la pamant, soldatii dezerteaza, unii isi omoara proprii ofiteri. Armata rosie e in colaps, asa cum e intreaga tara. O sa vezi in perioada care urmeaza. China nu va ajuta ca n-are ce face cu rublele voastre si voi oricum sunteti doar 1% din piata lor, in schimb USA si UE sunt 40%.
   Sa incerci sa justifici agresiunea barbara a Rusiei spunand ca si SUA a atacat alte tari nevinovate este hilar si de pomana in Romania, pentru ca voi, rusnacii ati trecut pe aici cu „davai ceas, davai palton”. Voi ati jefuit si pradat tara in cel mai oribil mod in 7 randuri, cand ati trecut pe aici si ne-ati lasat si comunistii pe cap. N-au reusit sa fure turcii in 400 de ani ce-ati furati voi in 2-3 luni, plus crime violuri si un numar nesfarsit de faradelegi.
   Asa ca… draga rusnacule, canta la alta masa ca n-avem marunt!

  • Propun sa comentezi cand o sa inveti sa scrii corect romaneste. Pana atunci, ia-ti textele si baga-le in dos.

 10. din comentariile unora reiese ca ,daca maine armata rusa se prezinta la vama Siret si ataca Romania voi si AUR veti fi acolo cu flori si votca.

  • Cu chilotii in vine si pozitia capra.
   Multi sunt din musuroiul de sputnykisti de pe Cotidianul lui Nistorescu.

 11. Nu m-ati dezamăgit deloc G4media!!!Presā de propagandă.

 12. Asta că să se risipească un pic ceata din fata ochilor voștrii…. https://m.bild.de/politik/ausland-und-internationales/horror-video-ukraine-untersucht-moegliches-eigenes-kriegsverbrechen-79590778.bildMobile.html Toată presa occidentală a arătat,voi așteptați aprobarea de la baskani….