G4Media.ro

Gafele lui Biden irită Rusia, îi neliniștesc pe aliați și complică situația…

sursa foto: Facebook/ The White House

Gafele lui Biden irită Rusia, îi neliniștesc pe aliați și complică situația Ucrainei

Mai multe declarații controversate făcute de președintele Joe Biden în ultimele zile, inclusiv sugestia că președintele Vladimir Putin ar trebui schimbat de la putere, au inflamat relațiile dintre Statele Unite și Rusia, care traversează oricum una dintre cele mai dificile perioade din ultimele decenii, susțin analiștii. Aceștia afirmă că, în plus, gafele verbale ale liderului de la Casa Albă amenință și poziția guvernului de la Kiev la negocierile de pace cu Moscova, prin care se urmărește să se pună capăt ostilităților declanșate la 24 februarie, când forțele rusești au atacat Ucraina.

Declarații controversate

În urmă cu mai bine de o săptămână, într-o declarație care a provocat furia oficialilor de la Kremlin, Biden l-a numit pe Putin „criminal de război.”

Vinerea trecută, în timpul unei întâlniri pe care a avut-o cu soldații americani desfășurați în Polonia, liderul american a folosit din nou expresia „criminal de război” pentru a-l descrie pe președintele rus. Ulterior, după ce s-a întâlnit cu mai mulți refugiați ucrainieni, Biden a spus despre liderul de la Kremlin că este “un măcelar.”

Comentatorii au remarcat atunci că, prin acuzarea liderului rus de crime de război, Biden a decis să o ia înaintea procesului diplomatic al propriei administrații. De altfel, într-o declarație făcută miercurea trecută, Administrația de la Washington a precizat în mod oficial că forțele ruse au comis crime de război în Ucraina, dar s-a abținut să afirme tranșant că președintele Putin este un „criminal de război” sau că ar putea fi tras la răspundere.

Departamentul de Stat nu a desemnat încă oficial nicio persoană implicată în invazia din Ucraina drept criminal de război – nici pe Putin, nici pe altcineva.

Oficialii Departamentului de Stat nu au oferit un răspuns clar nici atunci când au fost chestionați de ziariști cu privire la modul în care SUA și comunitatea internațională îl vor trage la răspundere pe Putin și pe alți oficiali ruși, având în vedere statutul Moscovei de membru permanent în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite – lucru care îi conferă drept de veto.

Un reprezentant al Departamentului de Stat a spus doar că instanțele interne din Ucraina, țări terțe și Curtea Penală Internațională vor încerca să tragă Rusia la răspundere pentru crimele comise după invadarea Ucrainei.

În ambele cazuri, remarcile lui Biden au generat condamnări și avertismente din partea Moscovei că relațiile diplomatice dintre SUA și Rusia sunt deteriorate până la punct de ruptură, aflându-se la cel mai jos nivel din ultimele decenii.

Cea mai controversată declarație a fost făcută însă sâmbătă, în Polonia, într-un „discurs major” pe care președintele Biden l-a ținut în fața unei mulțimi de oficiali și demnitari guvernamentali polonezi adunați la Castelul Regal din Varșovia.

După ce a avertizat din nou că lumea se află în mijlocul unui conflict între democrații și autocrații și a promis că NATO va apăra „fiecare centimetru” din teritoriul statelor sale membre, Biden a adăugat despre omologul său rus: „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere.”

A fost o remarcă neașteptată care a venit, așa cum au afirmat comentatorii, după un apel în stilul lui Ronald Reagan pentru „un viitor mai luminos înrădăcinat în democrație.”

Declarația lui Biden, care pare să sugereze că liderul de la Kremlin trebuie să fie înlăturat de la putere, iar la Moscova trebuie să se producă o schimbare de regim, pare să nu fi fost inclusă în textul original al discursului sau în cele apărute pe teleprompterul din fața sa, fiind adăugată de Biden la final din proprie inițiativă, într-un moment de exaltare.

Reacții critice

Așa cum era de așteptat, declarația lui Biden a provocat reacția imediată nu doar a Moscovei, ci și a aliaților Americii.  „Concluzia unui discurs de 27 de minute cu consecințe masive – pe scena mondială, peste doar o graniță de bombardamentele cu rachete rusești într-o zonă de război – a fost deraiată de un afront,” a scris Axios.

O poziție similară a adoptat și Washington Post, care a comentat declarația liderului de la Casa Albă sub titlul: „Cum a stârnit Biden un scandal la nivel mondial cu nouă cuvinte întâmplătoare despre Putin.”

„A fost o declarație remarcabilă care ar inversa politica declarată a SUA, contrazicând direct afirmațiile înalților oficiali ai administrației, inclusiv pe secretarul de stat Antony Blinken, care au insistat că schimbarea regimului (de la Moscova) nu este pe masă. Afirmația a mers mai departe decât chiar și cele făcute de președinții americani în timpul Războiului Rece și s-a răspândit imediat în întreaga lume, în timp ce liderii mondiali, diplomații și experții în politică externă au căutat să stabilească ce a spus Biden, ce înseamnă asta – și, dacă nu a vrut să spună, de ce a spus-o,” a scris publicația de la Washington.

„Acest discurs – și pasajele care privesc Rusia – sunt uimitoare, pentru a folosi cuvinte politicoase,” a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „(Biden) nu înțelege că lumea nu se limitează la Statele Unite și la cea mai mare parte a Europei.”

La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că Biden pune în pericol negocierile de încetare a focului dintre Rusia și Ucraina. „Vrem să oprim fără escaladare războiul pe care Rusia l-a lansat în Ucraina,” a afirmat el. „Dacă aceasta este ceea ce vrem să facem, nu ar trebui să escaladăm lucrurile – nici cu cuvinte sau acțiuni.”

La Washington, liderii Congresului și-au exprimat îngrijorarea din cauza efectelor pe care afirmațiile lui Biden le-ar putea avea pentru cursul războiului, precum și pentru relațiile dintre SUA și Rusia. Jim Risch, republicanul cel mai important din Comisia de relații externe a Senatului, a calificat remarcile președintelui american drept „o gafă îngrozitoare.”

„Doamne, aș vrea ca (consilierii lui) să-l facă să respecte discursul,” a afirmat el. „De fiecare dată când spui sau chiar, așa cum a făcut el, sugerezi că politica ta o reprezintă schimbarea regimului, acest lucru va cauza o problemă uriașă. Această administrație a făcut tot ce a putut pentru a opri escaladarea (conflictului). Nu poți face mult mai mult pentru a escalada decât să ceri schimbarea regimului.”

„Cred că Biden ar trebui să facă mai multe gafe în afara discursulului pregătit în politica internă, unde instinctele lui bătrâne sunt mai aproape de electorat decât de personalul său. Dar atunci când abordezi conflicte între mari putere, cred că vrei să rămâi la textul pregătit dinainte,” a scris un ziarist de la Bloomberg, în timp ce Richard Haass, președintele Council on Foreign Relations, a afirmat: „Putin va vedea (afirmația lui Biden) ca o confirmare a ceea ce a crezut tot timpul. Deficiență proastă a disciplinei care riscă să extindă sfera și durata războiului.”

Confruntată cu valul de reacții critice, Casa Albă a dat înapoi. „Ideea președintelui a fost că lui Putin nu i se poate permite să-și exercite puterea asupra vecinilor săi sau asupra regiunii,” a spus un oficial al Administrației Biden. „(Președintele) nu a discutat despre puterea lui Putin în Rusia sau despre schimbarea regimului.”

Iar duminică dimineața, secretarul de stat Tony Blinken a afirmat în timpul vizitei la Ierusalim: „Nu avem o strategie de schimbare a regimului în Rusia și nici în altă parte. (Aceasta) depinde de poporul rus.”

Riscurile unor declarații

Viteza cu care oficialii americani s-au grăbit „să clarifice” declarația președintelui Statelor Unite sugerează, spun analiștii, că SUA înțeleg pericolul inerent al cuvintelor lui Biden.

Comentatorii afirmă că există o linie între condamnarea liderului unei națiuni și solicitarea demiterii acestuia. Această linie a fost respectată atât de americani, cât și de sovietici, chiar și în momentele cele mai tensionate din perioada Războiului Rece. Cu declarația sa brutală despre Putin, Biden pare că a depășit această linie fina. „Schimbarea regimului” este un lucru pe care țările puternice sunt acuzate că le impun celor mai slabe – nu ceea ce o națiune cu arme nucleare cere alteia.

Nu este prima dată când Biden face declarații controversate. Uneori, ele dezvăluie o forță politică, care îi permit președintelui să se conecteze în mod autentic cu emoțiile poporului american. Dar, în acest moment actual de criză diplomatică – când cuvintele prost alese pot duce la acțiuni neprevăzute – ele sunt și o slăbiciune, a afirmat BBC.

„Este greu să-l învinovățim pe Biden pentru că a cedat faimosului său temperament după ce a vorbit cu oamenii care au suferit din cauza barbariei lui Putin. Dar cuvintele fiecărui lider mondial contează acum și niciunul mai mult decât cele ale președintelui Statelor Unite,” a scris The Atlantic. Probabil, cred comentatorii, remarca surprinzătoare a lui Biden îi semnalează lui Putin ceea ce bănuia deja despre adevăratele sentimente ale președintelui american și aproape sigur va fi folosită ca parte a propagandei Rusiei.

De asemenea, așa cum a spus și Macron, există riscul ca ceea ce a declarat Biden să complice negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia, afectând poziția guvernului de la Kiev la masa tratativelor. Biden poate crede că relațiile dintre SUA și Rusia sunt afectate până la punctul în care nu vor fi reparate atâta timp Putin este la putere. Spunând însă acest lucru în mod explicit, președintele Biden ar putea face obiectivul imediat al SUA – încheierea războiului din Ucraina, păstrând în același timp integritatea teritorială a națiunii – mult mai dificil.

În plus, Putin ar putea vedea în declarația lui Biden dorința ascunsă a Statelor Unite ca el să fie înlăturat de la putere. Situația de pe front pare să-i fie și ea complet nefavorabilă. Războiul din Ucraina nu decurge așa cum a vrut Putin: forțele sale nu au reușit să cucerească niciun oraș mare din Ucraina, rezistența apărătorilor este îndârjită, pierderile rusesși – în oameni și materiale – cresc pe zi ce trece, economia Rusiei este afectată de valul succesiv de sancțiuni internaționale, iar țara este din ce în ce mai izolată de restul lumii.

Situația are potențialul de a duce la detensionarea pe care SUA și aliații săi o cer – dar ar putea, de asemenea, să-l facă pe Putin mai disperat. Mai ales dacă liderul rus crede că puterea lui este în joc și crede că SUA fac din asta un obiectiv al eforturilor lor. Ca răspuns, Putin ar putea să acuze Statele Unite că nu urmăresc decât răsturnarea lui de la putere, să suspende unilateral tratativele de pace și să prelungească la nesfârșit un conflict care s-ar fi putut încheia în perioada următoare.

„Ar trebui să existe două priorități în acest moment: încheierea războiului în condițiile pe care Ucraina le poate accepta și descurajarea oricărei escaladări din partea ui Putin. Și acest comentariu (făcut de Biden) a fost în contradicție cu ambele obiective,” a spus Richard Haass de la Council on Foreign Relations..

„În esență, (remarca) îl descurajează pe Putin de la orice compromis – dacă ai totul de pierdut, îl facă să se simtă liber. De ce ar trebui să mai dea dovadă de reținere?” a adăugat Haass. „Și confirmă cele mai mari temeri ale lui, și anume că asta caută Statele Unite. Eliminarea lui și schimbarea sistemică (în Rusia).”

Surse: BBC, Axios, Washington Post, The Atlantic, Twitter

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

81 comentarii

 1. Putin a făcut numai lucruri bune pentru țările NATO:
  -NATO e acum extrem de puternică
  -Țările UE sunt mai unite ca oricând
  -Economia Rusiei e praf
  -Rusia e izolată precum Coreea de Nord

  Ar fi numai lucruri bune, dacă n-ar fi venit pe spinarea Ucrainei. Dar sunt sigur că Ucraina va câștiga, armata rusă e o glumă.

  • Așa e, tot timpul le zici cel mai bine. Sper că vei prinde curaj să ieși din internet cafe-ul din satul tau și să ne conduci spre victoria finală. Ne trebuie oameni ca tine.

  • @GeigerC dar tu ce cauti pe aicea mai popandaule! 🙂

  • Bai Faizerel, cum le stii tu pe toate….mumia de Biden se încăpățînează să conducă America, nu o lasa pe iubita voastră comunistă Kamala să implementeze politica woke,…si războiul asta mai aduce ceva, lumea va vota cu partidele clasice, adică pa AUR, pa USR, nu mai riscă nimeni experimente de laborator…propagandistii progresei vor reveni la jocurile lor anoste de corporatisti de eșalonul 4

  • esti una din victimele propagandei de tip postadevar

  • Regres,
   hAURistul de serviciu.

  • Observați cum niciunul dintre postacii ruși nu are contraargumente, ci doar atacuri la persoană.

  • BobitZa e adeptul singurului partid clasic, PCUS 😂

  • Când te cheamă Robinet și ai si Alzheimer la ce aștepți?

  • Prostii și exagerari!
   Biden a vorbit foarte bine și a spus numai adevărul!
   Af fi bine să nu se mai c__e pe ei ăștia care zic că a făcut gafe, că nu e așa!
   Pe Emmanuel Macron, îl înțeleg, pt ca e în campanie electorală, însă nu-l aprob și ar face bine să nu uite de ajutorul american din ww1 si ww2, pe care Franța, l-a primit!!!
   Toată Europa de Vest TREBUIE să-i pupe și în dos pe americani, pt că datorită planului Marshall, adică datorită banilor americanilor, Vestul Europei este azi, atât de dezvoltat! Dacă US ar fi lăsat țările din Vest, pe mâna rușilor, era vai de capul lor!!!

 2. Extraordinar! Că Rusia se comportă ca bătăușul clasei amenință in dreapta si stânga spune minciuni cu nerușinare nu irită pe nimeni!
  Sunt sigur că nu a spus-o din greșeală Biden, e adevarul, de ce dracu’ rușii ajung doar cu dictatori siniștri in frunte!!!
  La nivelul lui Biden nu spui nici o virgulă din greseala!
  Doar că i s-a dat Moscovei să guste din propriul fel de mâncare! Ne-am concentrat forțele dar nu cucerim pe nimeni! Am intrat in Ucraina dar nu e război! Facem negocieri dar nu facem! Ia serviți si voi o porție de rahat! Dati-l jos pe Putin, dar n-am spus niciodată asta! Va place? 😏

  • Bine spus. Ce sa-ti spun, s-a simtit iar ofensat Phutler. Adica aia omoara tot ce intalnesc in cale si mint cum respira si Biden nu le poate spune nici macar ca puterea nu ar trebui sa stea in mainile acestui dezaxat. Da …. S-au suparat toti iubitorii de rusi in funte cu Germanica…ce sa ne mai facem. Daca v-ati suparat pe SUA, atunci renuntati la ajutorul lor militar ca sa delimitati de ei. Hai sa vedem, ca la vorbe si hartii sunt buni europenii, doar comentatori de profesie.

  • Semnlul este evident „Baieti din linia a doua de la Kremlin, discutam cu oricine mai putin Putin si camarila (10-15 insi maxim), deci voi decideti cine si cum dispare, va asteptam la discutii, apropo China priveste cu jind la TOATA Siberia”

 3. In articolul trecut discursul era istoric iar acum văd că G4 l-a declasat la „discurs major”. Peste câteva articole o sa fie un discurs penibil. Rușine G4.
  Discursul a fost mai mult decât istoric, timpul a stat în loc când a grăit Senile in Chief. Au cantat rândunelele ca la nașterea lui Kim Ir Sen.

 4. Asemenea personaj să fie președintele USA?…nu e de mirare ca rusii și chinezii au sărbătorit alegerea lui…declarațiile sunt potrivite unui ziarist, actor, dar nu președintelui…..omul asta, cu tot ajutorul rețelelor sociale și al furturilor de voturi, nu trebuia sa fie ales, americanii aveau președinte puternic, în mandatul lui Trump nu ar fi fost nici un război..

  • Sa intelegem ca atata de bun a fost discursul si vrei sa ne spui cat de isteric te-a facut? 🙂

  • GRU moare de ciuda ca nu mai e urangutanul portocaliu la putere, ca le facea toate poftele 😂

  • bobit’Z’ă,
   Mai bine comentează despre nen’tu phutin.

  • @rsumy, ar fi imediat invitat sa serveasca un ceai la balcon 😂

  • Rusii și chinezii au sărbătorit alegerea lui, rușii și chinezii au sărbătorit alegerea lui Trump…vai de capul tău, îl ții să nu-ți plouă in gat.

  • Bobitza ai si dovezi, sau doar dai asa din capu’ ala gol al tau?

  • Rusia pregateste atacul asupra Ucrainei de minim doi ani. De ce crezi ca s-ar fi oprit daca era Trump presedinte? Ca era ala bun prieten cu Putin? Hai sa radem. Ala era fraierul lui Putin, nu prietenul lui.

   Rusia a decis de mult sa faca pasul asta. Daca nu aparea pandemia de covid, ar fi inceput mai si mai devreme. Nu conta cine era presedinte in SUA.

   P.S. Si, nu, Trump nu era un presedinte puternic. Era o caricatura cu un creier cat nuca. Vezi cum a negociat el cu Coreea de Nord si cu ce succes declaratiilelui fata de dictatorul ala dement sunt absolut idioate), vezi cum a negociat el de pe pozitiid e forta cu Iranul (si nu a obtinut nimic, aia sunt si mai disperati sa obtina arma nucleara), vezi cum a reusit sa zgaltaie din temelii relatiile cu Europa si cu ceilalti membri NATO, dupa declaratii debile privind punctul 5 din tratat, care era, dupa creierasul lui, pur optional. Daca i se scula in dimineata aia, il respecta, daca nu, nu.

 5. sa speram ca nu deranjeaza rusia si putin prea tare, nu de alta, dar poate se apuca sa omoare ucraineni si rusi

  • Noua ne e frica sa nu elibereze Rusia, e evolutia previzibila si inevirabila. 🙂

 6. “Aliatii” sunt niste rusofili infecti platiti direct din bugetul Lukoil si Gazprom pentru servicii!

  • Incepeti sa deraiati tot mai tare. 🙂

 7. Da,presedintele Biden are dreptate!Ne ascundem in continuare dupa degete,sa nu cumva sa lezam „onoarea” celui de al doilea hitler!Aceeasi tactica stupida s-a facut si in anii 30 ai secolului 20,ceea ce a permis ascensiunea lui hitler!

 8. Biden a gafat, a spus adevarul pe care il stie toata lumea.

 9. Putin e deja iritat și propaganda la cote maxime…….articol total inutil….

 10. Si ar trebui sa nu spuna adevarul pentru ca il supara pe domnul Putin ?

 11. Rusia stie ca omul e senil si nu il iau prea in serios. Cum nici lumea nu ii ia in serios declarațiile rusilor aproape senili Putin si Lavrov.

 12. Cum vine asta:”gafele lui Biden”?

 13. Ca toată lumea să fie mulțumită…
  Biden a făcut exact ce trebuia conform planului lui Putin.

 14. Ce gafe a făcut Biden?
  Care gafe?
  rusia e deja „iritată” la maxim, nu e loc de mai mult.

  Articol de 2 bani al g4media.

 15. Narativ rusesc titlul asta! Iritant chiar! Rusia este iritata numai pentru ca exista NATO.

 16. Bai g4media, ce „a gafat” visati baietii? Adica aia ameninta pe toata lumea cu BOMBE NUCELARE, putin Reactioneaza in cel mai cocalaresc mod posibil, nu respecta absolut nicio legislatie si regula, dar vezi doamne Biden „a gafat”. Cica „sa nu se agite Rusia”, pai ala de a facut articolul e fix roman din ala care crapa de frica sa nu fie invadat de Rusia. P.e.n.i.b.i.l articol.

 17. Ce e asta? Nu a zis Blinken dupa Polonia ca Putin nu poate ramane la putere? Cum e Biden de vina? Sa observ o schimbare la g4media?

  • Pozitia asta „anti discursul lui Biden” o au si americanii. Omul s-a comportat exact ca un american adevarat, a spus adevarul „direct in fata”, fara ocolisuri, precum clovnii europeni, mufati de zeci de ani la petrodolarii lui Putin.

 18. Analize in calitate de ce? Politruc absolvent de SNSPA? Vedeti ca s-a devalorizat rubla, mai bine treceti de cealalta parte.

 19. Articolul acesta irită cititorii.

 20. A luat de la Zele niste limbarnita proasta gen vrem pace dar si ww3.

  • atata ai inteles tu cu bibilica ta? ca nu incercati sa ganditi si sa va folositi ratiunea e una, ca nah poate va doare, dar sa nu vezi cu ochii tai cine pe cine a atacat si cine vrea razboi e o alta poveste

  • atata ai inteles tu cu bib.ilica ta? ca nu incercati sa ganditi si sa va folositi ratiunea e una, ca nah poate va doare, dar sa nu vezi cu ochii tai cine pe cine a atacat si cine vrea razboi e o alta poveste

 21. Toată planeta știe că Robinet e senil, nu înțeleg agitația…

 22. Lasandu-l la o parte de Biden, cred ca am avut o semi-revelatie legata de raspunsul la intrebarea: de ce is atat de multi romani in limba dupa Putler… si mi-am dat seama ca probabil sunt aceleasi persoane care ar crede ca victima unui viol este vinovata. „Eh, a facut ea ceva, a purtat ea ceva”… niste sinistri cu gandire medievala, dar al caror timp pare ca se sfarseste, din fericire…

 23. Biden se crede inca in anii 90, atunci cand SUA facea si desfacea guverne, si cand declara ca a castigat Razboiul Rece. Astazi avem o Rusie mult mai agresiva si inarmata bine, iar discursuri presarate cu vorbele altor mari presedinti americani il arunca pe Biden in ridicol. Din pacate leadershipul occidental (european si american deopotriva) este un dezastru astazi.

  • Ai o rusie, de rasul curcilor, temuta armata Roșie pe care ne-o umfla rusii de 70 de ani este ținută în șah de Bendeal al Ucrainei! Dacă întra Polonia în război va rade toată Moscova aia în 2 zile + Belarus!

  • „înarmată bine (rusia)”?

   Ahahahahaha… fiare vechi.
   Multe, dar vechi și depășite.

 24. Ok, hai să punem faptul în context. Limbajul diplomatic de mult nu mai este apanajul președinților și de multe ori nici a diplomaților americani ( vezi Victoria Nuland despre Eu ).Stephanie Grisham, fosta secretară cu presa a lui Trump, a relatat într-un interviu dat săptămâna trecută în ”The View” că fostul președinte ”îl admira” pe Putin pentru că ”putea să omoare pe oricine” ( sic : “admired” Vladimir Putin’s ability to kill anyone he wanted ). De asemenea, din părerile lui despre liderii Koreei de Nord și Chinei (the smartest one gets to the top.”- cel mai deștept ajunge la vârf) sau despre liderul chinez ” runs 1.5 billion people with an iron fist” ( conduce 1,5 miliarde de oameni cu mână de fier) reiese că Trump admira, sau cel puțin invida dictatorii pentru că pot face orice. Remarcile lui Biden sunt adevărate, cu toate că nu este diplomatic să spui adevărul pe șleau, deoarece enervezi pacientul )))

 25. G4media, cred ca aveti un coleg care e agent rus sub acoperire. Ma refer la dl. care a scris acest articol. Mai citeste cineva de la G4media ce scriu unii sau se trimite direct la publicare pe site?

 26. Președintele SUA a spus adevăruri. Daca rusii sunt deranjati este fix problema lor. Rușilor nu le place adevărul, ei sunt obișnuiți cu minciuna și cu fake-urile. Asa ca, liderii europeni nu au de ce sa fie îngrijorați.

 27. „Biden a decis să o ia înaintea procesului diplomatic al propriei administrații.”
  Ce articol ridicol, cum ar putea decidentul suprem „să o ia înaintea propriei administrații” ? El dă tonul, el decide, administrația poate să o ia înaintea lui, nu invers. Nu a fost nici o gafă, a fost un fitil aruncat.

 28. „Biden a decis să o ia înaintea procesului diplomatic al propriei administrații.”
  Ce articol ri.di.col, cum ar putea d.ecid.entul s.u.prem „să o ia înaintea propriei administrații” ? El dă tonul, el decide, administrația poate să o ia înaintea lui, nu invers. Nu a fost nici o g.afă, a fost un fi.ti.l aruncat.

 29. Eu inteleg din aceasta poveste ca diplomatia este extrem de cinica. Dupa cum subliniaza Tim Marshall cand vorbeste despre deciziile geopolitice – moralitatea nu este parte din ecuatie.
  Dar culmea, moralitatea e in fundatia constructiei noastre umane, si prin extensie, a societatii noastre. Noi nu putem functiona armonios fara aceasta proiectie. Si atunci ea trebuie sa se regaseasca in deciziile noastre personale, altfel mintile noastre risca sa se scurtcircuiteze.

  Si daca vine un lider precum Biden, clar cu un nivel foarte ridicat de empatie, si spune ca Putin e un mizerabil si ca nu e normal sa fie la putere un astfel de individ, intra de fapt in conflict cu regulile jocului diplomatic. Problema pentru diplomatia mondiala este ca Biden e liderul SUA, asa ca iesirile sale publice sunt in primul rand politice. Iar emotiile sale nu trebuie sa depaseasca nivelul de animare a discursului. Altfel, se iese in afara regulilor. Lucru pe care nu il poti permite, miza fiind prea mare.
  Acelasi lucru se intampla cu cererile lui Zelensky. El vine si spune adevarul- ucrainienii sunt omorati, opriti zborurile, dati tancuri si avioane, doar 1% din ceea ce aveti – dar calculul politic spune nu, te asistam, dar nu putem interveni direct.
  Si in tot acest timp, Putin ia in deradere toate regulile stabilite la nivel international, facute tocmai ca diplomatia sa primeze in fata armelor.
  Eu personal rezonez puternic cu discursul lui Biden. Insa inghit in sec si inteleg ca e important sa se lucreze dupa reguli si sa se foloseasca la maximum diplomatia. Pentru ca oricat de cinic si de lipsit de moralitate ar putea deveni jocul politic, e de preferat isteriei razboinice. Si ma bucur in mod egoist ca sunt un anonim care nu are de luat decizii cu asemenea impicatii.

 30. Biden nu a căzut ieri din pom. A mai avut de furcă cu piticul în 2014 și știe bine despre ce vorbește.

 31. Gafe domnule jurnalist? Nu mai poti sa te exprimi liber, sa spui adevarul, pentru ca superi pe tovasarul Putin si da cu nucleara. Se supara un fost KGB care si-a creat un sistem oligarhic si a virusat toata lumea cu agentii sai de propaganda. Mai bine puneti-i covorul rosu cum ii faceau Schroeder, Merkel, Trump care au format un derbedeu. Biden a spus bine ca un astfel de individ nu mai are ce cauta la putere si s-a adresat in principal poporului rus. Individul asta incalca tratate internationale, dreptul la suvernatitate, a instaurat teroarea si dictatura in propria tara, a distrus o multime de tari unde si-a trimis armata si grupul privat Wagner. Continuam sa ii sugem ciorapii lui Putler domnule ziarist?

 32. Discursul domnului Președinte Biden, a fost unul din rarele discursuri pline de umanitate, sunt de neînțeles reacțiile negative în urma acestui discurs !

 33. Ce a spus Biden ,absolut nediplomatic, confirma inca o data ce a scris de curand „NY Times”, aceea ca a observat la Biden ca trateaza razboiul din Ucraina ca pe un razboi personal. O observatie foarte buna.

  • Da, bine zis este un război personal pentru oricare din cetățenii responsabili ai acestei planete.
   Este un război al unui de.ment cu civilizația.
   Daca nu ai nicio legătura cu civilizația nu ai cum să pricepi.

 34. Abia acum a comis-o cu adevarat Sleepy Joe cand intrebat fiind de o jurnalista daca Putin trebuie dat jos de la putere a raspuns : Nu !

 35. Adrian Novac ,ce ar fi trebuit să facă ? .
  Să îi închine ode ? .
  Să îi cadă în genunchi ? .
  Nu zău .
  Pai suntem în 2 000 și ceva ,22 parcă .
  Eu îl felicit pe Biden ,pentru umanismul pe care îl degajă.
  Știu așa ceva e cam greu de înghițit când și fumuri 🌹🌹🌹-firii in cap .
  Asta ar mai trebui că cei mai importanți OAMENI de pe Planetă să îi cadă în genunchi rugându-l Măăria ta ,Soare ☀️ de la răsărit ,fii milostiv .
  Da PSD-IMEA plânge ,nu o mai dați de gard .

 36. Merita citit articolul lui Mihail Siskin, cel mai important scriitor rus contemporan, care a aparut astazi in Aktual24. Dupa aceea mai vorbin de gafele lui Biden.

 37. @ Mircea ,Umanismul asta îi înnebunește ,firescul comportament uman îi scoate din minți .
  Și știi de ce ,sunt prea needucați ,ore proști să înțeleagă acest sentiment .
  Sunt prea animalici in comportament ,nu sunt umani pentru că nu ii ajuta intelectul .
  I-a demoralizat și faptul că a putut vorbi fără hârtiuță JUMĂTATE DE ORA.
  Nenorociții de ei nu pot memora nici două fraze.
  BIDEN A ȚINUT UN DISCURS PERFECT ISTORI ,RAR VEZI AȘA CEVA IN VIAȚA ,FOARTE RAR .
  Înțeleg că iar așteaptă la cabinetul 2 AL SAVANTEI DE RENUME MONDIAL.

 38. @ Mircea ,Umanismul asta îi înnebunește ,firescul comportament uman îi scoate din minți .
  Și știi de ce ,sunt prea needucați ,ore proști să înțeleagă acest sentiment .
  Sunt prea animalici in comportament ,nu sunt umani pentru că nu ii ajuta intelectul .
  I-a demoralizat și faptul că a putut vorbi fără hârtiuță JUMĂTATE DE ORA.
  Nenorociții de ei nu pot memora nici două fraze.
  BIDEN A ȚINUT UN DISCURS PERFECT ISTORI ,RAR VEZI AȘA CEVA IN VIAȚA ,FOARTE RAR .
  Înțeleg că iar așteaptă la cabinetul 2 AL SAVANTEI DE RENUME MONDIAL.
  Geniu MONDIAL , DACĂ E DUPLICAT ,UNDE E ORIGINAL.

 39. @ Mircea ,Umanismul asta îi înnebunește ,firescul comportament uman îi scoate din minți .
  Și știi de ce ,sunt prea needucați ,ore proști să înțeleagă acest sentiment .
  Sunt prea animalici in comportament ,nu sunt umani pentru că nu ii ajuta intelectul .
  I-a demoralizat și faptul că a putut vorbi fără hârtiuță JUMĂTATE DE ORA.
  Nenorociții de ei nu pot memora nici două fraze.
  BIDEN A ȚINUT UN DISCURS PERFECT ISTORI ,RAR VEZI AȘA CEVA IN VIAȚA ,FOARTE RAR .
  Înțeleg că iar așteaptă la cabinetul 2 AL SAVANTEI DE RENUME MONDIAL.
  Geniu MONDIAL , DACĂ E DUPLICAT ,UNDE E ORIGINAL.
  De ce nu veniți să mă arestui – ți,ce vă oprește .
  Știu și ode ,o să vă închin câteva până la urmă .

 40. HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA,vai de capul vostru .

 41. Atunci, s-o treacă pe mătănii și pupat pantofii lui Mr.Putin cum mai are puțin și face Macrin.

 42. Prost articol, proasta abordare! Justifica lașitatea și ipocrizia Franței în principiu! Nu se cunoaște nici istorie și nici principiile de comunicare ale Americii nu se cunosc! Și vorba cui de pe comentarii, dacă nu ar fi fost USA in al doilea WW, vestul acum era vraiște! Europa va fi întotdeauna lasă și duplicitara!

 43. Asa când ești bătrân și prost vorbești și iriti pe toți. Asta este Bidin turtit și prost în morții lui.

 44. Asa când ești bătrân și prost vorbești și iriti pe toți. Asta este Bidin turtit și prost în morții lui. Nu mai are pampers și și caca pe el.

 45. Nice, inca un articol al Trumpistului de Novac.

 46. Zise lefturdu Bideu și mai lăsă un turd în pantaloni… cu așa hahalere vândute (crackhead burisma hunter) cum să te aștepți că face cineva front comun pe bune, nu vrăjeala actuală, împotriva comuniștilor imperialiști rămași cu aceeași atitudine din 1984 încoace (putinel și cei 140M de concetățeni). Lăsați că ne dă el GPL la 4x prețu, cineva trebuie să-i stingă inflația și doar nu poporul american.

 47. Hai să fim serioși și să nu mai călcăm ca pe ouă când vorbim de Putin și să spunem ceea ce este. Unii pot să zică că ce a spus Biden e gafă, eu zic nu. Se poate interpreta și că el nu mai are ce negocia cu Putin, și are dreptate, că a încălcat ce a negociat înainte, adică recunoașterea Ucrainei pentru renunțarea la armele nucleare, printre altele.