G4Media.ro

Polonia vrea ca UE să penalizeze ţările care plătesc gazul rusesc în…

Sursa foto: Federal Government (bundesregierung.de)

Polonia vrea ca UE să penalizeze ţările care plătesc gazul rusesc în ruble / Austria, Germania şi Ungaria se opun unor sancțiuni mai dure

Uniunea Europeană ar trebui să penalizeze ţările care folosesc ruble pentru a plăti gazul rusesc, a declarat ministrul polonez pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, în urma deciziei Moscovei de a întrerupe livrările către Polonia şi Bulgaria din cauza refuzului lor de a face plata în ruble, relatează joi Reuters, transmite Agerpres.

Statele membre ale UE par împărţite cu privire la modul în care pot continua să plătească pentru gaz fără a încălca sancţiunile europene impuse din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia la 24 februarie. Multe ţări din Europa rămân puternic dependente de importurile ruseşti de energie.

Polonia, unul dintre cei mai fermi susţinători ai sancţiunilor UE împotriva Moscovei, spune că blocul ar trebui să interzică complet achiziţiile de gaz rusesc.

„Astăzi, ceea ce lipseşte sunt sancţiuni complete asupra gazelor, aşa ar fi rezolvată problema cu Gazprom, problema respectării sancţiunilor 100%. Aşteptăm aceste sancţiuni”, a declarat Anna Moskwa la canalul privat Polsat News miercuri noapte.

Principalele state membre ale UE care se opun sancţiunilor mai dure impuse Rusiei asupra gazului sunt Austria, Germania şi Ungaria, a adăugat ea.

„Contăm pe faptul că vor exista consecinţe pentru aceste ţări (care plătesc în ruble) şi ca rezultat ele nu vor mai plăti în ruble”, a spus ea.

Ea nu a precizat ce fel de consecinţe vrea Polonia să vadă.

Noul sistem al Rusiei pentru plata gazului, implicând deschiderea de conturi la Gazprombank unde plăţile în euro sau dolari ar fi convertite în ruble, oferă spaţiu de mişcare unor ţări care ar continua să cumpere gaze ruseşti, distrugând frontul unit al blocului împotriva Moscovei.

Compania germană din sectorul energetic Uniper a declarat joi ziarului Rheinische Post că nu va mai transfera plăţile pentru gazul rusesc către o bancă cu sediul în Europa, ci către o bancă rusă.

La rândul său, Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe şi al comerţului, a declarat joi la Zagreb că „pentru noi, trebuie fără îndoială să plătim preţul gazului rusesc într-o manieră care să asigure livrarea”.

„Aprovizionarea cu energie este o chestiune de securitate naţională şi este datoria guvernului de a garanta securitatea cetăţenilor”, a spus el, citat de MTI, la o conferinţă de presă comună după întâlnirea cu omologul său croat Gordan Grlic-Radman.

Ungaria şi-a făcut temele, a indicat Szijjarto, adăugând totuşi că până la găsirea resurselor alternative de gaze naturale şi a rutelor alternative de livrare, Europa centrală şi întreaga Europă va continua să rămână dependentă în mare măsură de aprovizionarea cu gaze ruseşti.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Cu un picior inafara UE pana mai ieri, Polonia vrea ce?? :))

    • Polonia vrea sa fie mai catolica decat Papa (paul al 2lea)

      e bine totusi ca germania de unde se trage Von der Pfizer se opune ca sa fie treaba clara

    • Lasă vrăjeala, mon cher. Ce cere Polonia e de bun simț. Sau „solidaritatea” aia pe care o tot invocă diverse țări „civilizate” e doar atunci când le convine?

      Întrebare retorică, desigur.

    • Altfel spus, 25 de tari ar fi de acord cu ce vrea Polonia. Mi se pare firesc. Prietenii Rusiei incep sa se vada.

  2. Excludem și noi jarmania din ue?

    • voi vedeti-va de moscva, ca e pe post de submarin :))))))))))))

    • @disclaimerul

      …tare mare Pămpălău ești!!!

  3. Dacă nu sunt stimulați financiar să renunțe la gaz, NU vor renunța! Gazul este ca morfina pentru economie! De aceea dorința Poloniei are sens!

  4. Ungaria, Austria și Germania, în ordinea asta, pe podiumul rușinii lumii civilizate, niște moluște fără niciun fel de coloană vertebrală, fără principii și moralitate.

    • Iar tu cel mai mare id#0t. In rest Bălăceanca,gratii multe și cât mai groase .

    • Asta zic romanii care 50 de ani au supt-o poporului rus eliberator :))

  5. Cum sa renunti la gazul rusesc in conditiile in care NU nu ai si nimeni nu-ti ofera o alternativa viabila, la indemana, de aprovizionare?
    Dealtfel UE nici nu are cum sa sanctioneze tari suverane care au incheiat contracte in nume propriu. Nu vorbim de un contract colectiv incheiat de UE in numele tarilor membre, contracte de genul Pfizer, ci contracte incheiate de tari suverane. Dealtfel insasi UE/CE a recunoscut acest drept al statelor membre de a incheia contracte de acest gen, adica contractele energetice nu privesc Uniunea.
    Acum, cand Polonia s-a implicat masiv in razboiul anti-Rusia si in contrapartida i s-a taiat gazul (in conditiile in care, spre deosebire de altii, are surse alternative de aprovizionare), de ce ar trebui sanctionate tari care nu se implica militar in razboi in concordanta cu politica oficiala de neimplicare a UE si NATO vis a vis de acest conflict?
    Oricum, polonezii au dorit sa fie independenti dpdv energetic de Rusia. Doleanta le-a fost indeplinita, e treaba lor. In rest, nu ar trebui sa moara de grija altora.

    • De fraier ce ești! Se pare ca nu ai înțeles pentru ce cere penalizare! Dacă accepți plata în ruble înseamnă că ajuți rubla și deci Rusia în dauna lui Euro si deci a UE!!!

    • @stopper

      Dacă e prea complicată explicația lui Radulescu Marcel, o voi simplifica eu: nu îi pune nimeni să se implice militar, dar măcar să nu se c*ce în eforturile altora de a opri acest război.

      Cum era povestea aia cu solidaritatea UE? Se aplică doar atunci când e convenabilă unora?

    • @Radulescu Marcel: Iar dacă accepți plata în dolari pentru gazul lichefiat american, ajuți dolarul și deci SUA în dauna Euro și deci UE.

  6. Von Scheiße iar e plin de maro pe la guriță! :)))))

  7. Ungaria, Austria si Germania, gașca care a declanșat primul război mondial. L-au pierdut si încă mai plâng când nu promovează o diplomație pasiv agresiva .
    Aceeași gașca care împreuna cu Rusia au declanșat al doilea război mondial atacând si împărțindu-și Polonia si mai târziu Europa de Est.
    Alianța din jurul nucleului UK -USA a ieșit învingătoare in ambele războaie dar gașca loserilor încearcă din nou sa profite .

    Problema lor rămâne in continuare neschimbata, forța militară covarsitoare a nucleului dur format in jurul puterii nucleare USA-UK. Cu care România trebuie sa se poziționeze 101% ,inseparabil !✌️

  8. Rusia, Germania, Austria, Ungaria aceleași tari provoacă probleme. Și întrecut tot de la ele au început cele mai mari probleme.

  9. 🇮🇩🇮🇩🇮🇩

  10. Polonia a devenit cea mai serioasă țară europeană! Dacă menține direcția și ritmul, în câțiva ani va fi liderul UE în locul Germaniei.

  11. Polonezu cam minte: prin conducta Jamal-Europe primeste in continuare gaz rusesc, via Germania.
    😁
    Al dreac de mincinos. 🤣