G4Media.ro

Ziua 63 de război: Putin amenință că „va exista un răspuns” fulgerător…

Ziua 63 de război: Putin amenință că „va exista un răspuns” fulgerător dacă o altă țară „intervine” în războiul din Ucraina / Kievul se așteaptă la „săptămâni extrem de dificile”

Mulți civili fug din Herson, oraș situat în sudul Ucrainei, înaintea a ceea ce liderii ucraineni au numit un referendum fictiv organizat de Rusia. Herson și zonele înconjurătoare au fost primele care au fost cucerite de avansarea forțelor rusești la începutul războiului, iar Rusia plănuiește acum să organizeze un vot în regiune pentru a încerca să arate sprijinul popular pentru crearea unei noi entități numite Republica Populară Herson, informează CNN.

În estul Ucrainei, Rusia continuă eforturile de a înconjura forțele ucrainene. Lupte grele continuă în Donețk și Lugansk, iar atacurile cu rachete rusești au avariat o școală, un spital și alte infrastructuri civile, în cursul zilei de marți, potrivit oficialilor din Donețk.

Oficialii ucraineni susțin că o serie de atacuri inexplicabile în și în jurul Moldovei vecine sugerează că Rusia ar putea încerca să deschidă un nou front în războiul de două luni. În Transnistria, un teritoriu separatist din Moldova care nu este recunoscut la nivel internațional, a avut loc un atac cu rachete luni și explozii inexplicabile marți, ceea ce l-a determinat pe președintele moldovean să convoace o reuniune de urgență a Consiliului de securitate al țării.

Germania a fost de acord să livreze tancuri Ucrainei, fiind pentru prima dată când a furnizat acest tip de armament greu în timpul războiului. Între timp, Departamentul american al Apărării a înființat un centru de control în Germania pentru a coordona transporturile și a „eficientiza livrarea” asistenței militare către Ucraina.

Ora 22:19 Gigantul italian ENi se pregătește să deschidă conturi în ruble pentru gazele rusești și așteaptă clarificări de la executivul european (surse). Detalii aici

Ora 21:46 Ucraina se așteaptă la „săptămâni extrem de dificile”. Detalii aici

Ora 21:18 VIDEO Schimb de prizonieri între SUA și Rusia cu alură de Război Rece, între un fost pușcaș marin american și un pilot rus încarcerat în SUA. Detalii aici

Ora 21:01 Un vicepreședinte Gazprombank, născut în Ucraina, și-a dat demisia pentru a se înrola în forțele armate ale Kievului: Este o crimă din partea lui Putin, a autorităților ruse și a poporului rus. Detalii aici

Ora 21:42 Cîțu, în vizită în Kiev: Am susținut un discurs în cadrul Congresului autorităților locale și regionale, prezidat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Detalii aici

Ora 20:15 Rusia își acoperă deficitul bugetar estimat la 21,6 miliarde de dolari din resursele Fondului Suveran. Detalii aici

Ora 19:48 VIDEO Tiraspolul a publicat o înregistrare video cu prezumtivul atac cu aruncătoare de grenade. Detalii aici

Ora 19:31 Rusia: producția industrială a crescut cu doar 3% în martie față de anul trecut. Detalii aici

Ora 19:05 Putin amenință cu un atac fulgerător, în cazul unei intervenții a unei țări terțe în războiul din Ucraina. Detalii aici

Ora 18:38 Un comandant militar ucrainean din Mariupol cere evacuarea urgentă a celor peste 600 de militari și civili răniți aflați în combinatul siderurgic Azovstal. Detalii aici

Ora 18:15 Dmitro Firtash, oligarhul îmbogățit de Vladimir Putin, afirmă că Rusia va pierde războiul din Ucraina. Detalii aici

Ora 17:58 Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a declarat că nu există semne care să sugereze că Rusia va înceta să livreze gaze Germaniei, relatează Reuters, citată de BBC. Detalii aici.

Ora 17:46 Rusia a expulzat trei diplomați norvegieni, a anunțat miercuri biroul de presă al Ministerului norvegian al Afacerilor Externe, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 17:33 Regatul Unit a importat aproape 2 milioane de barili de petrol rusesc, evaluat la 220 de milioane de lire sterline (259 milioane de euro), de când a început războiul din Ucraina, la 24 februarie, dezvăluie o analiză a organizaţiei ecologiste Greenpeace, citată miercuri de EFE. Detalii aici.

Ora 17:29 Președintele rus Vladimir Putin a amenințat miercuri că, dacă o țară „vrea să intervină în evenimentele” din Ucraina, Rusia va replica cu o „lovitură de răspuns rapid”. Detalii aici.

Ora 17:19 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri faptul că trei rachete de croazieră lansate de Rusia au survolat simultan reactoarele de la centralele nucleare din Zaporojie, Hmelniţki şi Iujnoukrainskoe. Detalii aici.

Ora 17:02 Armata ucraineană a declarat că a bombardat pozițiile rusești de pe insula Șerpilor din Marea Neagră, care a devenit un simbol al rezistenței ucrainene de la începutul invaziei rusești, în 24 februarie, potrivit Le Figaro. Detalii aici.

Ora 16:56 Bulgaria şi Polonia vor fi de acum înainte aprovizionate cu gaze naturale ”de către vecinii lor din Uniunea Europeană”, după ce Rusia le-a tăiat celor două ţări livrările de gaze în urma refuzului lor de a le plăti în ruble, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 16:14 Companiile europene care acceptă să plătească gazul rusesc în ruble, așa cum cere Moscova, încalcă sancțiunile UE și se expun unui risc juridic „ridicat”, a avertizat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen. Detalii aici.

Ora 16:02 Armata rusă şi-a continuat miercuri atacurile aeriene asupra combinatului siderurgic Azovstal, din oraşul-port Mariupol, unde – potrivit autorităţilor locale – s-au refugiat peste 1.000 de civili şi unde continuă să opună rezistenţă circa 500 de combatanţi ai regimentului Azov, subordonat Ministerului ucrainean de Interne, potrivit EFE şi Reuters. Detalii aici.

Ora 15:51 Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a calificat miercuri drept ”destul de provocatoare” declaraţia consilierului prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici, care a spus Ucraina este în stare să rezolve problema transnistreană „cât ai pocni din degete”, relatează RIA Novosti. Detalii aici.

Ora 15:46 Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat miercuri că „nu este clar” cine se află în spatele atacurilor din Transnistria și a calificat situația din Moldova drept „extrem de critică”. Detalii aici.

Ora 15:35 Rusia a lansat două atacuri cu rachetă şi a avariat un pod strategic peste estuarul râului Nistru, în regiunea Odesa, au anunţat miercuri oficialii locali şi compania naţională de căi ferate Ukrzaliznytsia, ceea ce ar putea afecta planurile Ucrainei vizând creşterea exporturilor de cereale prin porturile de la Dunăre, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 15:26 Armata taiwaneză a declarat miercuri că urmăreşte îndeaproape războiul din Ucraina şi trage învăţăminte de pe urma invaziei ruse în vederea exerciţiului său militar anual care se va desfăşura în iulie şi în care va simula acţiuni de apărare împotriva unui potenţial atac din partea Chinei, transmite AFP. Detalii aici.

Ora 15:19 Kremlinul a declarat miercuri că suspendarea livrărilor de gaze rusești către Bulgaria și Polonia, țări care nu au acceptat plata în ruble, a fost o consecință a unor acte ostile „fără precedent” împotriva Rusiei. Detalii aici.

Ora 15:16 Zece cumpărători europeni de gaz rusesc şi-au deschis conturi speciale în ruble la Gazprombank, iar patru au efectuat deja plăţi în moneda rusă, a dezvăluit miercuri agenţia Bloomberg, care citează surse apropiate Gazprom, transmite EFE. Detalii aici.

Ora 15:13 Comisia Europeană a propus miercuri să suspende timp de un an toate taxele vamale pentru produsele ucrainene importate în UE, pentru a susține economia țării. Detalii aici.

Ora 15:04 Turcia vrea să continue achiziţia sistemului de apărare rusesc S-400, în pofida faptului că face parte din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi în pofida războiului dus de Rusia în Ucraina, potrivit unui înalt responsabil turc, informează miercuri AFP. Detalii aici.

Ora 14:42 Rusia a decis miercuri interzicerea intrării pe teritoriul său pentru 287 de membri ai camerei inferioare a parlamentului britanic, măsură simetrică după o decizie a Londrei contra deputaţilor ruşi care au susţinut ofensiva militară rusă în Ucraina, relatează AFP şi Reuters. Detalii aici.

Ora 13:53 Liderul mondial de drone pentru uz civil, compania chineză DJI, a anunţat că îşi suspendă activităţile comerciale în Rusia şi în Ucraina, devenind una dintre rarele companii chineze care a luat public o astfel de iniţiativă, transmite miercuri AFP. Detalii aici.

Ora 13:41 Grecia va oferi ajutor Bulgariei după ce Rusia a întrerupt livrările de gaze către statul bulgar, i-a transmis, miercuri, premierul grec Kyriakos Mitsotakis omologului său bulgar, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 13.38 Forţele armate ucrainene au recunoscut că au pierdut mai multe oraşe şi sate din regiunile de est, în timp ce Rusia îşi intensifică ofensiva terestră. De asemenea, luptele grele sunt în desfăşurare pe trei fronturi pentru a împiedica cucerirea regiunilor Doneţk şi Lugansk, forţele ruse fiind consolidate şi reaprovizionate din bazele din interiorul Rusiei. (Detalii, aici)

Ora 12:00 Ucraina păstrează controlul asupra majorităţii spaţiului său aerian, a anunţat miercuri Ministerul Apărării britanic, care a precizat că Rusia nu a reuşit deocamdată să distrugă forţa aeriană a armatei ucrainene.

Ora 10:43 Kievul a recunoscut miercuri un avans al forţelor ruse în estul Ucrainei, mai multe localităţi din regiunile Harkov şi Donbas fiind cucerite de armata rus. (Detalii, aici)

Ora: 10.20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat marţi Rusia că a adus lumea ”în pragul catastrofei” prin ocuparea, la începutul invaziei sale în Ucraina, a centralei Cernobîl, locul unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii. (Detalii, aici)

Ora 9:49 Tensiuni în coaliția de guvernare din Bulgaria pe tema ajutorului pentru Ucraina. Premierul, criticat dur de un partener: ”Ideea de a se face donații este cea mai monstruoasă prostie pe care am auzit-o vreodată” (Detalii, aici)

Ora 9:39 Un apel scris de reprezentanți ai așa-numitului Minister al Securității Statului (MGB) al regiunii separatiste a fost trimis miercuri la redacția Ava.md. Documentul prezintă o listă a spionilor ruși trimiși în Transnistria. (Detalii, aici)

Ora 7:42 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia încearcă să destabilizeze situaţia în regiunea Transnistria, însă forţele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o posibilă astfel de ofensivă a Rusiei.

Ora 7:40 Ministerul ucrainean al Apărării avertizează că locuitorii din Transnistria au primit mesaje false pe telefoane în care li se transmitea că forțele armate ucrainene ar planifica un atac cu rachete în regiunea separatistă a Moldovei. (Detalii, aici)

Ora 7:32 Preşedintele rus, Vladimir Putin, dispune de „spaţiul politic” pentru a pune capăt invaziei sale din Ucraina, în parte datorită cenzurii instaurate în Rusia, a declarat marţi premierul britanic Boris Johnson.

Ora 7:30 Premierul bulgar Kiril Petkov şi aliaţii săi din coaliţia guvernamentală, cu excepţia socialiştilor pro-ruşi, vor pleca miercuri în Ucraina, a anunţat guvernul marţi, pe fondul unei dispute politice privind ajutorul militar furnizat Kievului. (Detalii, aici)

Ora 7:28 Cel mai important grup petrolier rus, Rosneft, a oferit produse petroliere de la rafinăriile sale pentru încărcare în perioada mai-iunie, într-o licitaţie care necesită plata anticipată în ruble. (Detalii, aici)

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Valorile europene impun, pe langa importul de negri si afgani, si selectarea referendumurilor.

  Referendum pentru independenta Cataloniei? Fictiv.

  Referendum impotriva salvarii bancilor private cu pretul privatozarii porturilor Greciei? Doua bucati, ambele fictive.

  Referendum in Olanda impotriva asocierii UE-Ucraina? Complet fictiv.

  Referendum pentru un parlament roman cu 300 de membri? fictiv.

  Referedumul organizat de Nastase, cu urna volanta pe partie, pentru intrarea Romaniei in NATO? Absolut nefictiv.

  • Spre deosebire de valorile euroasiatice pe care le imbratiseaza si conservele traditionaliste si care impun nimicirea celor care sunt de alta culoare, rasa, religie, orice nu e in formol. Evident, impunere facuta cu referendumul, cum altfel, ca doar acolo e a treia roma si tot ce e barbos si sfant. Inclusiv talibanii, la aia e piua ca sunt afgani, sunt traditionalisti, deci foarte buni.

   Referendum pentru independenta Cataloniei- ilegal.
   Referendum in Grecia – – numai unul a fost, s-a respectat, au avut loc renegocieri
   Referendum in Olanda – s-a tinut cont, Ucraina nu e in UE
   Referendum Romania – nefiind obligatoriu, mafia pro-sovietica l-a blocat
   Referendum pentru intrarea in NATO – nu a existat asa ceva, a fost altfel de referendum, habar n-aveti dar bateti campii, ca de obicei

   In schimb referedum pentru Crimeea- perfect, cu pusca la spate
   Referendum pentru Brexit- minunat, influentat de botii rusi
   Referendum pentru respingerea constitutiei UE- excelent
   Referendum pentru respingerea aderarii in Norvegia- mirific
   Toate astea sunt bune, nefictive, doar alelalte nu.

  • „mafia pro-sovietica”
   Adica aia pe care a readus-o la guvernare Intai Datatorul de Sanse al Peeeseeedee-ului, Excelenta Sa, Intaiul Schior si Golfer al Tarii, Ohannis, cel pe care-l pupi tu-n flaut zilnic?

  • Hai ca ati luat-o pe aratura. Referendumul ala a fost acum 13 ani, dvs unde ati vietuit de atunci si pana acum, in formol? Si v-ati trezit acum vorbind? Bagati-va la loc, ca n-ati pierdut nimic, ne mai auzim peste inca 13 ani.

 2. Ruznacii sunt terminati vine armament greu si tancuri.

 3. Clap! clap! clap! ati auzit cum face o barza? Putin e mort si impaiat doar ca inca nu a aflat.

 4. Unchiul Vova se va scapa pe el instantaneu 😂

 5. „Putin amenință că „va exista un răspuns” fulgerător dacă o altă țară „intervine” în războiul din Ucraina”

  Traducere:
  Grotescul unor barbari care practic zic că încearcă distrugerea unui popor suveran și amenință ca nimeni din lume să nu se implice altfel izmenarii trimiși pentru consolidarea dictaturii Putin o vor lua la fugă!

 6. Soso’ iar ai inceput să faci spume bre? Nu te mai bagă prostimea in seamă și acuma faci spume? =))
  P.S. naivii știu că te-ai vaccinat cu Sputnik? =))

 7. Este clar ca Putin isi pierde controlul pe zi ce trece si constata ca bate pasul pe loc in Ucraina.
  Este disperat si de disperare a ajuns sa ameninte toata lumea. Orice stat are dreptul sa se apare.
  Putin cam se aseamana cu porcul care presimte Ignatul.

  • Sa vedem daca nu da coltul pana sa piarda razboiul. Din ultimele aparitii pare ca e din ce in ce mai rau.

 8. Cred ca a facut si boosterul tot cu sputnik, dupa cum se manifesta.