G4Media.ro

Preşedinta Comisiei Europene: Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze de…

Preşedinta Comisiei Europene: Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze de către vecinii lor din UE

Bulgaria şi Polonia vor fi de acum înainte aprovizionate cu gaze naturale ”de către vecinii lor din Uniunea Europeană”, după ce Rusia le-a tăiat celor două ţări livrările de gaze în urma refuzului lor de a le plăti în ruble, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP, citată de Agerpres.

”Vom face în aşa fel încât decizia Gazprom să aibă cel mai mic efect posibil asupra consumatorilor europeni”, a promis şefa Comisiei Europene într-o scurtă intervenţie în faţa presei.

Pe de altă parte, ea a avertizat companiile europene că încalcă sancţiunile adoptate de UE împotriva Rusiei dacă acceptă cererea Moscovei de a plăti în ruble gazele furnizate de Gazprom.

”Nu trebuie să dea curs cererilor ruse. Ar fi o încălcare a sancţiunilor şi un risc ridicat pentru companii”, a indicat Ursula von der Leyen, potrivit agenţiei EFE.

Ea s-a ferit să confirme dacă există în UE ţări care au acceptat să plătească gazele ruseşti în ruble şi a insistat că ”plata în ruble, dacă nu este prevăzută în contract, reprezintă o încălcare a sancţiunilor noastre”.

Grecia a anunţat miercuri că ar putea ajuta Bulgaria în aprovizionarea cu gaze. Potrivit Reuters, un oficial grec a declarat că Bulgaria a contractat deja cantităţi de gaze naturale lichefiate (GNL) ce vor fi livrate printr-un terminal din Grecia. O altă sursă greacă afirmă că Atena ar pute ajuta Sofia şi prin inversarea fluxului gazoductului TurkStream.

Preşedintele rus Vladimir Putin a decis ca statele ”neprietenoase”, între care a inclus şi ţările UE, să plătească în ruble gazele ruseşti livrate după 1 aprilie, ca represalii la sancţiunile occidentale ce i-au fost impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, în special îngheţarea activelor în străinătate, măsură prin care statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur.

Bulgaria şi Polonia sunt primele state cărora Rusia le-a sistat miercuri livrările de gaze după refuzul lor de a plăti în ruble, Kremlinul anunţând că vor urma şi altele odată ce va veni scadenţa plăţilor pentru livrările de gaze efectuate de Gazprom după 1 aprilie.

Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Sunt 4 state UE care platesc deja in ruble. Banuiesc ca una este Ungaria, iar alta Germania. Ar trebui ca aceste state sa ajute Bulgaria si Polonia, printre altele.

  2. Întrebarea e dacă va avea Uniunea Europeană suficiente forte de a pedepsi companiile care rup embargoul chiar dacă aceste companii sunt de importanta „sistemica”?

  3. Imi pare rău, Bulgaria nu trebuie ajutată pentru că nu merită, cel puțin de către România, pentru că a sabotat BRUA!

  4. dar ce, ati uitat sa face baie cu apa rece? ati vrut razboi, asa-i la razboi. trimiteti armament in continuare.

  5. Pai daca nu plătesc în ruble nu primesc gaz și nu au de unde suplini gaura,nu înțelegeți că Putin pune virgula în europa,nato nu are capacitatea militara să facă față Rusiei astfel ar fi intervenit.Americanii sant în cumpănă să intervină ,cam greu sa treci oceanul cu flota și avioanele printre submarinele și sateliții rusești..