G4Media.ro

LIVE Ziua 59 de război. Atac cu rachete asupra Odesei / Batalionul…

LIVE Ziua 59 de război. Atac cu rachete asupra Odesei / Batalionul Azov a publicat imagini cu copii blocați în complexul Azovstal / O nouă tentativă de evacuare a orașului Mariupol

Primarul din Kiev, Vitali Kliciko, face apel la cetăţeni să respecte starea de asediu în noaptea de Înviere, pentru a evita ”posibile provocări”. Slujbele din biserici vor fi transmise online.

Primarul din Kiev, Vitali Kliciko, a transmis un mesaj, pe pagina sa de Facebook, în care face apel la cetăţeni să respecte starea de asediu.

Principalele evenimente ale zilei (sâmbătă, 23 aprilie):

22.07 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul American al Apărării Lloyd Austin vor vizita Kievul duminică, relatează CNN.

22.00 Armata rusă a afirmat sâmbătă că a ţintit cu „rachete de înaltă precizie” un important depozit de arme livrate forţelor ucrainene de SUA şi de ţări europene în apropiere de Odesa, în sudul Ucrainei, relatează Agerpres, conform France Presse.

20.57 Kievul va abandona negocierile cu Moscova dacă militarii săi, baricadaţi în vastul complex siderurgic Azovstal din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, sunt ucişi de armata rusă, a reiterat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP.

20.30 Un adjunct al primarului din Mariupol a transmis pe contul său de Telegram că a eșuat noua tentativă de evacuare a civililor din acest oraş ucrainean, încercuit şi aproape în întregime sub controlul forţelor ruse. Potrivit lui Petro Andriuşcenko, circa 200 de locuitori din acest oraş portuar şi industrial la Marea Azov începuseră să se adune pentru a fi evacuaţi când au fost „dispersaţi” de armata rusă.

19.50 General-locotenentul Igor Kirillov, şeful Forţelor de apărare radioactivă, chimică şi biologică din armata rusă, a declarat sâmbătă că SUA ar pregăti provocări pentru a acuza Moscova de utilizarea armelor chimică, biologică sau tactică nucleară, a transmis agenţia rusă oficială de presă TASS.Ministerul Apărării rus dispune de informaţii despre pregătirea de către Statele Unite a unor provocări cu scopul de a acuza forţele armate ruse de utilizarea armelor tactică nucleară, chimică sau biologică”, a declarat generalul rus, care afirmă că „un astfel de plan reprezintă o reacţie la succesele repurtate de Federaţia Rusă în operaţiunea sa specială” în Ucraina.

18.30 Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte 18 rănite în urma atacului cu rachete ruseşti de sâmbătă, în oraşul-port Odesa, din sudul Ucrainei, a transmis şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, citat de AFP. ”Odesa: cinci ucraineni ucişi şi 18 răniţi. Iar aceştia nu sunt decât cei care au fost găsiţi în acest stadiu. Potrivit tuturor aparenţelor, bilanţul va fi mai mare”, a indicat pe Telegram Andrii Ermak, precizând că printre cei ucişi figurează şi un „bebeluş de trei luni”.

16.48 Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a reacționat după atentatele de sâmbătă din Odesa. Singurul scop al loviturilor cu rachete rusești asupra Odessei este teroarea. Rusia ar trebui să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului și tratată în consecință. Fără afaceri, fără contacte, fără proiecte culturale. Avem nevoie de un zid între civilizație și barbarii care trag cu rachete în orașe pașnice”, a transmis Kuleba pe rețele de socializare.

16.24: Două lovituri de rachetă s-au abătut asupra orașului portuar Odesa, au transmis reprezentanții armatei ucrainene, potrivit CNN, care citează canalul oficial Telegram.

„Un atac cu rachete a fost lansat în Odesa. Au fost lovite elemente de infrastructură. Nu distribuiți fotografii și videoclipuri, nu ajutați inamicul. Informațiile sunt în curs de clarificare”, se precizează în comunicatul transmis”. Presupusa lovitură vine în contextul în care oficiali militari ruși de top au dezvăluit că scopul invaziei Ucrainei este de a prelua „controlul total” asupra sudului Ucrainei, precum și asupra regiunii Donbas din estul țării. Generalul-maior Rustam Minnekaev, comandantul interimar al Districtului Militar Central al Rusiei, a declarat că preluarea controlului asupra sudului Ucrainei ar oferi forțelor rusești acces la Transnistria – un stat separatist din Republica Moldova, unde un contingent de forțe rusești este staționat de la începutul anilor 1990 – potrivit TASS, o agenție de știri de stat rusă.

Ora 14.50 Două persoane au fost ucise în bombardamentele din orașul Popasna, situat în estul țării, a declarat șeful administrației militare regionale Luhansk, Serhiy Hayday, care a acuzat forțele ruse că au bombardat locuințe private.”Ieri, localnicii au rezistat la cinci atacuri ale artileriei inamice. Cu toate acestea, nu toată lumea a supraviețuit. Seara, [un] locuitor din Popasna, în vârstă de 66 de ani, a murit, iar soția sa a fost rănită. De asemenea, încă o persoană a murit ca urmare a bombardamentelor”, a adăugat Hayday, citat de CNN.

Ora 13.50 Peste 700 de civili au fost uciși în orașul Cernihiv din nordul țării, a declarat pentru BBC șeful consiliului municipal, Oleksandr Lomako. La trei săptămâni după ce trupele rusești au ridicat asediul asupra orașului, noi morminte sunt încă săpate în cimitirul principal. Două câmpuri sunt pline de morminte, iar un al treilea era săpat de buldoexcavatoare când am fost acolo.

Ora 13.39 Forțele rusești au continuat să bombardeze orașul Mykolaiv în timpul nopții, a declarat sâmbătă un guvernator regional ucrainean, determinând oficialii să impună stare de asediu înainte de perioada Paștelui. „Au avut loc din nou bombardamente în această noapte”, a declarat Vitaliy Kim, șeful administrației militare regionale din Mykolaiv. „Au lovit o cafenea… fără victime, slavă Domnului”, transmite CNN.

Ora 12.50 Forțele ruse au continuat să bombardeze orașul Harkov din nord-estul țării și regiunea, a declarat sâmbătă un guvernator militar ucrainean. „Ocupanții ruși continuă să tragă asupra infrastructurii civile din Harkov și din regiune”, a declarat Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov. „Pe parcursul zilei, ocupanții au aplicat 56 de lovituri, ca rezultat – 19 răniți, două persoane au murit”. CNN nu a putut verifica în mod independent aceste afirmații.

Ora 12.45 Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a anunțat sâmbătă un coridor de evacuare din orașul asediat Mariupol, după o scurtă întrerupere anterioară din cauza unor probleme de securitate, transmite CNN. „Începem să ne adunăm în jurul centrului comercial Port City. Dacă totul decurge conform planului, evacuările vor începe la prânz”, a declarat Vereshchuk într-o declarație pe Telegram. Ea a avertizat, totuși, că trupele rusești ar putea deschide un „coridor paralel” pentru a-i duce pe locuitori în teritoriile controlate de Rusia în schimb. Ea i-a îndemnat pe rezidenți să fie vigilenți și „să nu urmeze nicio înșelăciune și provocare” din partea Rusiei.

Ora 11.25 BBC publică o primă reacție la sugestia premierului Boris Johnson, potrivit căreia Marea Britanie ar putea trimite o parte din tancurile sale Challenger 2 în Polonia, care, la rândul ei, aprovizionează Ucraina cu tancuri mai vechi din epoca sovietică.  „Nu cred că este o idee nebunească”, spune generalul Sir Chris Deverell, fost comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite din Marea Britanie. El a declarat pentru emisiunea Today de la BBC Radio 4 că Marea Britanie are un surplus de tancuri și ar putea teoretic să renunțe la 79 dintre ele fără a afecta capacitatea operațională.

Ora 11.18 O coloană de evacuare din orașul Mariupol, asediat în sud-estul țării, este planificată pentru sâmbătă, potrivit lui Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol. „Astăzi, la ora 11:00 (locală), evacuarea locuitorilor din Mariupol către Zaporizhzhia va începe de la centrul comercial ‘Port City'”, a declarat el pe Telegram. „Plecarea coloanei este programată la ora 12:00 pe traseu: Mariupol-Manhush-Berdiansk-Tokmak-Orikhiv-Zaporizhzhia”, a anuțat Andriușcenko. El a precizat că vehiculele private se pot alătura traseului, dar doar femeile, copiii și persoanele în vârstă vor putea urca în autobuze. (Sursa: CNN)

Ora 10.56 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizează că invazia declanșată de Rusia asupra țării sale este doar începutul și că Moscova are planuri pentru a captura și alte țări, după declarația generalului rus Rustam Minnekaiev, care a spus că Rusia vrea controlul total asupra sudului Ucrainei, pentru a avea un culoar către Transnistria. Detalii aici.

Ora 10.30 Batalionul Azov a postat, sâmbătă, pe Youtube, un clip despre copiii blocați în combinatul siderurgic Azovstal, ajutați cu provizii de soldații ucraieni.

Ora 10.25 Peste 2,9 milioane de refugiați au fugit din Ucraina în Polonia de la începutul războiului, la 24 februarie, potrivit poliției de frontieră poloneze, transmite BBC.  Numărul persoanelor care au trecut granița în țară a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, iar numărul celor care au intrat în Ucraina a crescut. Vineri, mai multe persoane au intrat în Ucraina dinspre Polonia (23.800) decât invers (17.700), a scris agenția pe Twitter.

Ora 10.09 Forțele rusești nu au făcut câștiguri majore în ultimele 24 de ore, în timp ce se confruntă cu contraatacuri ucrainene, a declarat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării, într-o informare de informații, transmite CNN.  Apărarea aeriană și maritimă ucraineană a reușit, de asemenea, să oprească progresul forțelor aeriene și maritime rusești, a adăugat ministerul. „În pofida cuceririi declarate a Mariupol, lupte grele continuă să aibă loc, frustrând încercările rușilor de a cuceri orașul, încetinind astfel și mai mult progresul lor dorit în Donbas”, a precizat ministerul.

Ora 9.10 Ministerul de Externe de la Chişinău consideră nefondate afirmaţiile unui oficial rus privind crearea unei ieşiri către Transnistria după preluarea controlului deplin în Donbas şi Ucraina de Sud, ambasadorul rus fiind convocat pentru a-i fi exprimată „îngrijorarea profundă” faţă de aceste afirmaţii. Detalii aici

Ora 8.04 BBC a analizat imagini din Mariupol postate pe reţelele de socializare care par să arate civili morţi de-a lungul unei străzi principale. Potrivit BBC, videoclipurile grafice, postate pe reţelele de socializare în ultimele zile, apar în contextul în care Organizaţia Naţiunilor Unite a confirmat că investighează sute de acuzaţii de ucidere a civililor în timpul invaziei din Ucraina. BBC a examinat ultimele înregistrări video pentru a găsi indicii despre ceea ce s-ar fi putut întâmpla. În videoclipurile analizate, BBC a număra 23 de cadavre. (Sursa: News.ro)

Ora 8.02 Prim-ministrul ucrainean, Denîs Şmîhal, a numit situaţia de la Mariupol ”cea mai mare catastrofă umanitară” de la invazia Rusiei – şi poate cea mai mare catastrofă a secolului, transmite CNN. Vorbind vineri la o conferinţă de presă la Washington, Şmîhal a afirmat că mii de oameni au murit la Mariupol, adăugând: ”Vom vedea atrocităţile teribile când va fi eliberat de ruşi”. El a spus că trupele ruse ”distrug absolut totul”, inclusiv adăposturile în care stau civilii. Se estimează că aproximativ 100.000 de oameni rămân prinşi în Mariupol, de când a fost înconjurat de forţele ruse la 1 martie. Potrivit oficialilor ucraineni, peste 20.000 de oameni din oraş au murit în timpul atacului.

Ora 8.00 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va vizita săptămâna viitoare Rusia, unde va fi primit de Vladimir Putin, iar două zile mai târziu va merge în Ucraina, unde se va întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, notează AFP.

Ora 7.56 Pentagonul a invitat 40 de ţări aliate să se întâlnească în Germania marţi pentru a discuta despre nevoile de securitate pe termen lung ale Ucrainei, în timp ce Kievul continuă luptele împotriva armatei ruse în sudul şi estul ţării, notează AFP. Miniştrii ai apărării şi generali cu rang înalt din 20 de ţări, membre sau nu ale NATO, au acceptat deja invitaţia secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, de a se întâlni la baza americană Ramstein din vestul Statelor Unite, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Ora 7.27 Un marinar a murit şi alţi 27 sunt încă dispăruţi după scufundarea crucişătorului Moskva săptămâna trecută, a anunţat, vineri, Ministerul rus al Apărării, recunoscând pentru prima dată că au existat victime, transmite Le Figaro. ”Un soldat a fost ucis şi alţi 27 de membri ai echipajului sunt dispăruţi”, a precizat ministerul, citat de agenţiile de presă ruse, adăugând că celelalte persoane de la bord, în număr de 396, au fost evacuate.

Ora 7.21 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat cel puţin 162 de atacuri asupra asistenţei medicale din Ucraina de la începutul invaziei ruseşti, în 24 februarie. În urma atacurilor, 73 de persoane au murit şi 52 au fost rănite, transmite CNN. „Atacurile asupra asistenţei medicale încalcă dreptul internaţional şi pun în pericol vieţi. Lucrătorii din domeniul sănătăţii, spitalele şi ambulanţele nu ar trebui să fie NICIODATĂ ţinte”, a transmis OMS, într-un mesaj pe Twitter. Atacurile au avut loc între 24 februarie şi 16 aprilie, provocând 52 de răniţi şi 73 de decese, potrivit OMS.

Ora 7.17 Primarul din Kiev, Vitali Kliciko: ”Pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru a preveni eventualele provocări în noaptea de Paşte, adică de sâmbătă, 23 aprilie, până duminică, 24 aprilie, interdicţia de acces în Kiev şi regiune se va desfăşura de la 23:00 (sâmbătă) la 5:00 (duminică)”. Primarul le cere cetăţenilor să respecte regulile de stingere şi să rămână în siguranţă.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. De ce se folosesc copiii drept scuturi umane?

  • Buna intrebare!!!

  • İar bateți câmpii, nu folosește nimeni copiii drept scuturi umane.

  • De unde stii tu Drogy!!! Faci parte din batalionul nazi.st ???
   Bagi mana ‘n foc pe ce zic azovienii???

  • De aia

  • Panarame bugetate ja la carutza de aici

  • Te pomenești că oți face parte dvs, dle cu multe semne de întrebare, din moment ce susțineți contrariul și pretindeți că știți ce e acolo. Ăla care face afirmația trebuie să știe, nu cine contrazice pe unul care spune o nerozie, așa că întrebați-l pe tovarășul dvs bugetar. Nu există nicio dovadă că ucrainenii folosesc copiii drept scuturi umane, așa că bateți câmpii.

  • Ei, hai, dvs chiar sunteți fan Aur, va știu din alte comentarii, nu va mai prefaceți, că sunteți un extremist îmbâcsit.

  • De ce bravii soldati rusi sunt niste animale turbate care trebuie starpite?

  • Gicule, mare ticalos mai esti. Era scris pe caldaram langa teatru din Mariupol „copii”. Ce au facut rusii, nu l-au bombardat pt ca au vazut ca sunt copii acolo? Cum poti abera in halul asta cand e evident ca orcii sunt total nepasatori daca omoara sau nu copii? Deci ori esti extrem de prost, ceea ce nu cred, ori foarte foarte ticalos.

  • Gicule, mare tic@los mai esti! Cum naib.a va mai rabda pamantul scrur.suri ordinare?

 2. Au revenit trolii ! Bolșevicii vor avea drumul deschis spre cuptoarele iadului !!! De altfel unii pentru a se obișnui cu căldura au avut parte de ”plecare” prin incineratoatrele mobile așa să pară pierderile armattei kriminale mai mici și ceva mai mari la capitolul ”pierduti” . Au comis crime și masacre asupra copiilor si batranilor din Ucraina !

 3. Gica prost vrei sa fii, fa pasi

 4. sa lase un singur copil sa iasa din azovstal, ca sa vedem daca Putin il mananca de viu

  • Cel mai probabil, soldații sovietici îl violează, cum au procedat la Bucha și apoi îl omoară, cum a fost ciuruit copilul acela de 13 ani. După care îi iau adidașii, să-i ducă acasă, copiilor lor.

 5. Au carne proaspătă canibalii azovieni s-au gândit la timp….. și scuturi umane,rezerve de foame umblătoare,au planificat totul oameni cu viziuni!

 6. Hai mars, ca ati amenintat clar ca dati cu nucleare. Sa va trazneasca SUA o nucleara prima peste cap, de sa nu mai ramana nimic din voi, si gata. Gata, am scapat toti, toti de cea mai spurcata natie.

 7. 19,50: cea mai nasoala stire, inseamna ca rusii au planificat atacul chimic.

 8. Daca sunt asa patrioti cum zic atunci se predau ca sa salveze copii care sunt cu ei si asa vor fi eroi, daca nu se predau inseamna cai folosesc de scut, acum nu mai sunt sanse sa scape prin lupta.Deci?