G4Media.ro

Ziua 56 de război. Rusia a testat cu succes racheta balistică intercontinentală…

Ziua 56 de război. Rusia a testat cu succes racheta balistică intercontinentală Sarmat, numită de Occident ”Satan 2”/ Lugansk este controlat 80% de Rusia, anunță șeful administrației regionale/ Kuleba: Cine nu furnizează arme Ucrainei „sprijină agresiunea rusă”

Situația continuă să fie critică în Mariupol în ziua 56 de război. Un ofițer ucrainean care luptă în orașul-port din sudul Ucrainei a cerut comunității internaționale „extragerea” soldaților ucraineni: „S-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore”. În acest timp, președintele Zelenski spune că armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept „cea mai barbară şi inumană”.

Principalele evenimente ale zilei (miercuri, 20 aprilie):

Ora 23:00 VIDEO Culmea propagandei: Un cântec pentru încurajarea militarilor ruși în războiul din Ucraina, copiat după o melodie a ”Occidentului degradant”. 

Ora 00.05 Coridorul pentru evacuarea civililor din portul asediat Mariupol din sud-estul Ucrainei nu a funcţionat miercuri, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, care a acuzat partea rusă că a încălcat acordul de încetare a focului şi a blocat accesul autobuzelor, transmite AFP.

„Din păcate, coridorul umanitar de la Mariupol nu a funcţionat aşa cum era planificat astăzi”, a deplâns miercuri seara situaţia oficialul ucrainean, după ce în cursul dimineţii a anunţat un acord „preliminar” cu Rusia pentru crearea coridorului, primul de acest tip de sâmbătă. Detalii aici

Ora 22:30 Statele Unite au fost înştiinţate, prin acordurile internaţionale de notificare, că Rusia plănuia lansarea rachetei balistice intercontinentale Sarmat înainte de testarea care a avut loc miercuri, potrivit declaraţiilor a doi oficiali americani. De asemenea, testul nu a fost o surpriză, deoarece este unul ”de rutină”, iar Statele Unite nu l-au considerat ”ca fiind o ameninţare la adresa SUA sau a aliaţilor lor”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, relatează CNN.

Ora 21:17 Ministrul de Externe german susține că importurile de petrol din Rusia vor fi eliminate complet până la sfârşitul anului/ Olaf Scholz anunțase că va dura mai mult timp până la renunțarea completă de combustibil rusesc. Detalii, aici. 

Ora 21:07 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, miercuri, că nu a văzut sau auzit nimic în legătură cu documentul pe care Kremlinul a precizat că l-a înmânat Ucrainei referitor la negocierile de pace dintre cele două ţări, relatează Reuters.

Ora 20:45 Preşedintele Consiliului European l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că UE ”va face tot ce-i stă în puteri” pentru ca Ucraina să câștige războiul. Detalii, aici. 

Ora 20:00 Liderul ONU le-a scris lui Vladimir Putin și Volodimir Zelenski cerând să fie primit la Moscova și Kiev pentru a găsi ”măsuri urgente pentru restabilirea păcii”. Detalii, aici.

Ora 19:37 Şeful administraţiei regionale din Lugansk declară că 80% din teritoriul regiunii se află sub controlul Rusiei: Rusia nu se va opri aici şi va merge mai departe / Situaţia este disperată / Cu echipamentul militar necesar, Ucraina poate învinge.

Ora 19:27 Oligarhul rus Oleg Tinkov, sancţionat de Marea Britanie, a asigurat miercuri pe reţelele de socializare că „90% dintre ruşi sunt împotriva războiului” din Ucraina, relatează EFE. Detalii aici.

Ora 19:20 Zelensky spune că el crede că țările UE sunt pregătite să impună un embargo petrolier Rusiei. Președintele a îndemnat UE să impună un „embargo total” asupra petrolului și gazelor rusești, spunându-i președintelui Consiliului European că un embargo petrolier ar trebui să facă parte din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, transmite Kiev Independent.

Ora 19:17 Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a susţinut miercuri la Sofia că refuzul de a furniza arme ţării sale echivalează cu o susţinere pentru ”agresiunea rusă şi exterminarea” ucrainenilor, transmite agenţia EFE. Detalii aici.

Ora 19:06 Presa rusă publică o listă cu celebrități ucrainene, influenceri care ar avea interdicție de intrare în țară timp de 50 de ani. Mai multe instituții media legate de Kremlin au raportat că 31 de celebrități, prezentatori TV și influenceri ucraineni au acum interdicție de a intra în Rusia, transmite Kiev Independent.

Ora 18:57 Ruşii şi belaruşii, în frunte cu Daniil Medvedev, au fost excluşi miercuri de la ediţia 2022 a turneului de tenis de la Wimbledon, ca răspuns la invadarea Ucrainei, au anunţat organizatorii competiţiei din capitala Marii Britanii, transmite AFP. Detalii aici.

Ora 18:54 Șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene, mitropolitul Epifanie spune că, deși a cerut Rusiei „să înceteze bombardamentele” pe 24 aprilie, de Paștele ortodox, nu crede că Rusia va respecta încetarea focului. (Kiev Independent)

Ora 18:42 BREAKING Rusia anunță că a testat cu succes noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat / Putin: „Această armă este cu adevărat unică. Nu are analogii în lume și nu va avea pentru mult timp de acum încolo”

Ora 18:25 În total 1,1 milioane de ucraineni s-au întors în ţara lor de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al serviciului ucrainean de pază a frontierei, Andrii Demcenko, informează AFP. Detalii aici.

Ora 17:23 Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a asigurat, miercuri, statele baltice de sprijinul Berlinului în faţa unei posibile ameninţări din partea Moscovei, transmite dpa. Detalii aici.

Ora 16:58 Alexei Navalnîi le cere francezilor să voteze cu Macron în turul doi al alegerilor prezidențiale. Detalii aici

Ora 16:48 IPS Teodosie, despre Vladimir Putin: „Nu sunt judecător. Judecător e Dumnezeu” / Despre opiniile sale anterioare: Ctitoriile făcute de Putin au rămas, „nu le-a mitraliat”, “nu a făcut nimic cu ele”. Detalii aici

Ora 16:25 Şeful administraţiei militare din Lugansk îi îndeamnă pe ucraineni să sărbătorească Paştele online, fiindcă „ruşii vor încerca să atace”: „În regiune nu a mai rămas aproape nicio biserică în picioare”. Detalii aici

Ora 16:04 Rusia nu a înregistrat câștiguri teritoriale majore în noua ofensivă declanșată în est (oficiali americani). Detalii aici

Ora 15:50 Preşedintele Dumei de Stat spune că Rusia le va cere statelor europene compensaţii pentru sancţiunile impuse Moscovei: „Va trebui să plătiţi”. Detalii aici

Ora 15:31 Ministrul german de Externe: Germania nu a dezvăluit toate armele trimise Ucrainei / „Am livrat rachete antitanc, rachete Stinger și alte lucruri” / „Vom ajuta la instruirea și întreținerea” soldaților ucraineni. Detalii aici

Ora 15:17 O supraviețuitoare a Holocaustului, în vârstă de 91 de ani, a murit într-un subsol din Mariupol, în timp ce rușii asediază orașul pentru a-l „denazifica”. Detalii aici

Ora 15:05 O parte a elitei Rusiei se teme că invadarea Ucrainei a fost o greșeală catastrofală, dar nu crede că Vladimir Putin va ceda sau este în pericol să piardă puterea (Bloomberg)

Unii au spus că împărtășesc din ce în ce mai mult teama exprimată de oficialii serviciilor de informații americane că Putin ar putea recurge la o utilizare limitată a armelor nucleare dacă se va confrunta cu un eșec într-o campanie pe care o consideră ca fiind misiunea sa istorică.

Ora 14:47 Kremlinul a acuzat miercuri Ucraina că dă înapoi de la angajamentele pe care le-a luat în timpul discuţiilor de pace şi a spus că acest lucru are consecinţe negative asupra negocierilor, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 14:24 „Istoria nu va uita crimele de război” comise în Ucraina, a declarat miercuri președintele Consiliului European, Charles Michel. Detalii aici.

Ora 14:12 Peste 5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei rusești, potrivit ONU. Detalii aici

Ora 13:50 Republica Moldova ar putea scăpa de dependența energetică față de Gazprom și Transnistria. Ucraina a depus o ofertă mai bună la energie electrică, gazul ar putea fi cumpărat de pe piața liberă. Detalii aici

Ora 13:20 Interzicerea jucătorilor ruși la Wimbledon ar fi „inacceptabilă” (Kremlin) (detalii aici)

Ora 13:17 Cinci militari ucraineni care apărau ultima redută aflată sub controlul forţelor ucrainene la Mariupol, în sud-estul Ucrainei, s-au predat, iar 140 de civili au fost evacuaţi, anunţă miercuri separatişti proruşi din Donbas (est), relatează AFP. Detalii, aici.

Ora 13:12 Premierul Ciucă: Nu există tabere de instrucție a soldaților ucraineni în România. Detalii aici

Ora 13:01 Oficial european: „10.000 până la 20.000” de mercenari Wagner și luptători sirieni și libieni sunt prezenți în Ucraina Detalii aici

Ora 12:59 Aproape 21.000 de soldați ruși au murit de la invazia Rusiei (bilanț Ucraina)

Ora 12:20 Jucătorii ruși de tenis nu au voie să participe la turneul de la Wimbledon în acest an (surse) (detalii aici)

Ora 12:10 Armata ucraineană anunță o nouă ofensivă rusă spre Liman, din Doneţk, în cadrul operațiunilor Rusiei pentru preluarea controlului asupra întregului Donbas (detalii aici)

Ora 11:38 Un avion de spionaj american patrula în Marea Neagră în momentul în care crucișătorului rus Moskva a fost atacat (The Times) (detalii aici)

Ora 11:04 Norvegia oferă rachete antiaeriene Ucrainei (detalii aici)

Ora 10:39 Președintele Consiliului European, Charles Michel, a ajuns la Kiev (detalii aici)

Ora 09:50 Ucraina: Acord preliminar privind un coridor pentru evacuarea civililor din Mariupol, potrivit Kievului (detalii aici)

Ora 09:13 Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat miercuri noaptea că dacă Ucraina ar fi avut acces la armamentul necesar, pe care partenerii săi îl deţin, războiul s-ar fi încheiat deja. (detalii aici)

Ora 09:11 Analiză Wall Street Journal: Sfârșitul imperiului Rusiei? 

Ora 08:35 Rusia și-a intensificat ofensiva în Donbas, dar progresul acesteia a fost împiedicat de provocări de mediu, logistice și tehnice, susține cel mai recent raport al serviciilor de informații britanice, citat de The Guardian. (detalii aici)

Ora 08:02 Ministerul rus al Apărării a dat un nou ultimatum luptătorilor ucraineni care se află în uzina Azovstal din Mariupol, transmite Reuters. (detalii aici)

Ora 07:12 Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat miercuri noaptea că armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept „cea mai barbară şi inumană”. (detalii aici)

Ora 07:00 „S-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore”, a afirmat un ofiţer ucrainean asediat la Mariupol, cerând comunităţii internaţionale să treacă la „extragerea” lor, într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook. (detalii aici)

Ora 06:55 Magnatul rus Oleg Tincov a denunţat „masacrul” organizat de Moscova în Ucraina şi a cerut Occidentului să ajute la încheierea acestui „război nebunesc”, relatează The Guardian. (detalii aici)

Ora 06:45 Ucraina a primit avioane de luptă şi piese de schimb pentru a-şi consolida forţele aeriene, a indicat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, refuzând să precizeze numărul acestora sau ţările care au furnizat aparatele. (detalii aici)

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. rea dimineata tuturor gradatilor care sustin ca eventualii civilii din Azovstal sunt acolo de buna voie

  • Nu e niciun civil in fabrica aia, e o minciuna. Sa arate video cu copii din fabrica daca vor sa demonstreze asta. Soldatii se filmeaza dar nu ne arata si civilii !

   Si in razboi exista varianta te predai si scapi cu viata, asa cum au facut deja MII de soldati ucrainieni sau lupti pana capat. E alegerea ta, nu poti sa ai ambele versiuni!

   ei se roaga de americani sa-i scoata de acolo dar nu vor sa se predea. te doare mintea. propaganda

  • bai mihai, du-te BA si TRATEAZA-TEEEE!!! ca esti caz grav. nu vezi ca nici nu se intelege ce zici? nu ai nicio logica.

 2. rușii nu au învățat nimic din durerea provocată de hitleristi in al doilea război mondial . În fapt în prima fază a razboiului au arătat chiar ca fascisti după ce au distrus Polonia alaturi de nemți. Iar Pactul Ribbentrop-Molotov rămâne acum de referință pentru ruși și nu lupta eroică de la Stalingrad. Crimele de război vor rămâne o pată carre se va mări și numai prin amintirea altor masacre pe care bolșevicii le doreau a fi uitate.
  Fiecarre litru de combustibil cumpărat ”ieftin” de la firmele bolșevicilor nu face decât ca numărul masacrelor să crească ! Fiecare ”tara neutră” fata de masacrele din Ucraina este complice și se inddepărtează de lumea liberă.

  • Animalele alea de rusi au o o minte foarte redusa, acționează doar din instinct. Sunt niște creaturi josnice, spălate la creier de un psihopat nenorocit.. Bautura excesivă le-a anihilat orice urma de judecata normală, de umanitate. Asa au făcut mereu, cu șantaje, amenințări, violuri, acte brutale. Rusii nu sunt OAMENI

 3. Rusii au capacitatea de a distruge complet combinatul.
  Cu civili sau fără.
  Este evident ca nu vor sa mai riște sa piardă oameni deci vor bombarda fiecare metru pătrat din combinat de la distanta.
  In condițiile astea cea mai buna speranța pentru civili (dacă exista) este sa se predea trupele ucrainiene.
  Mai mult, cei care au luptat acolo sunt trupe de elita.
  Ucraina ar putea negocia predarea combinatului (care oricum e pe o peninsula, nici măcar în centrul orașului) în schimbul mutării acestora.

 4. „cei 13” maritiri de pe insula serpilor au ales sa se predea si sunt in viata. se pare ca cei din azov se vor martiri.

 5. Europa o să regrete că nu i-a ajutat pe oamenii ăia blocați în Mariupol! Niște impotenți, liderii europeni!!! Le e frică să nu „escaladeze”!!!? Exact așa s-a ridicat și Hitler!!!! Călcând pe frica, nepăsarea și indiferența Europei….

  • ia cauta niste poze din Bucurestii anilor cand bunicul tau fura tramvaiele din Odesa, o sa vezi peste tot steagul UE v 0.2, ala cu zvastica

  • hai nu zau! stii tu ca ala era steagul UE. zvastica e la moscova din 45, de pe 9 mai, iti zic eu. acum doar a iesit la vedere.

 6. Lasă că va extrag rușii că pe niște masele stricate,ați avut posibilitatea să vă predați ,acum vreți să fiți extrași că sa luptați in alta parte,o va treacă dorința asta repede.

 7. Lasă că va extrag rușii că pe niște masele stricate ,ați avut ocazia sa vă predati dar nu ați vrut ,ați vrut să luptați acum nu mai vreți, s-a terminat eroismul ?

  • las’ ca rusii o sa fie extrasi de pe terra cu totii! vreo 10 generatii de acum incolo tot paria vor fi.

 8. @Radu No Radule sa se ridice elicopterele și avioanele nato să extragă naziștii Azov dintre dărâmături și să înceapă războiul în Europa,tu unde o sa te ascunzi că sa te extragă și pe tine ?

  • Nu va suparati, dar mareata armata rosie cand urmeaza sa cucereasca daramaturile alea? Reuseste pana la 9 mai, ce informatii aveti din interior, ca sunteti troll sovietic, ne bazam pe dvs. Cate batalioane au acolo, ca sa dovedeasca o mana de oameni?

 9. Sa vină Joe și Vladimir să vă „extragă”.

 10. “Cine nu furnizează arme Ucrainei sprijină agresiunea rusă” este o noua forma a sloganului “Cine nu e cu noi este împotriva noastră”