G4Media.ro

Kievul afirmă că nu a funcţionat coridorul de evacuare din Mariupol: Ocupanţii…

Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Kievul afirmă că nu a funcţionat coridorul de evacuare din Mariupol: Ocupanţii nu au fost în măsură să asigure o încetare adecvată a focului

Coridorul pentru evacuarea civililor din portul asediat Mariupol din sud-estul Ucrainei nu a funcţionat miercuri, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, care a acuzat partea rusă că a încălcat acordul de încetare a focului şi a blocat accesul autobuzelor, transmite AFP.

„Din păcate, coridorul umanitar de la Mariupol nu a funcţionat aşa cum era planificat astăzi”, a deplâns miercuri seara situaţia oficialul ucrainean, după ce în cursul dimineţii a anunţat un acord „preliminar” cu Rusia pentru crearea coridorului, primul de acest tip de sâmbătă.

„Din cauza lipsei de control asupra propriei armate pe teren, ocupanţii nu au fost în măsură să asigure o încetare adecvată a focului”, a subliniat doamna Vereşciuk.

„În plus, din cauza dezorganizării şi a neglijenţei lor, nu au fost în măsură să asigure un transport rapid al persoanelor până în punctul în care aşteptau zecile noastre de autobuze şi ambulanţe”, a adăugat ea.

De sâmbătă nu a mai fost stabilit niciun coridor de evacuare în Ucraina din lipsa unui acord cu partea rusă care şi-a intensificat atacurile în estul ţării în ultimele zile.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat reporterilor că SUA furnizează evaluări autorităţilor ucrainene cu privire la posibilitatea de a stabili coridoare umanitare, dar că este o „decizie dificilă” de luat.

„Au existat acorduri stabilite anterior privind coridoarele umanitare care au eşuat deoarece securitatea a fost încălcată de forţele ruse”, a spus el.

Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit, la rândul său, despre situaţia tragică din Mariupol, unde soldaţii ucraineni baricadaţi într-o uzină, bombardaţi şi asediaţi, au alături „sute de răniţi” şi „aproximativ o mie de civili, femei şi copii”, pe care îi „protejează cu preţul vieţii”.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Ce înțelegeri să respecte pitecantropii sovietici?