G4Media.ro

Ziua 43 de război. Dmitri Peskov admite, în premieră, că Rusia a…

Ziua 43 de război. Dmitri Peskov admite, în premieră, că Rusia a suferit pierderi militare importante: „O imensă tragedie pentru noi” / Separatiștii pro-ruși vorbesc de 5.000 de victime civile în Mariupol

Volodimir Zelenski crede că noul pachet de sancțiuni impus de țările vestice împotriva Rusiei arată „spectaculos”, dar că nu este de ajuns și „poate fi cu greu considerat proporţional cu răul pe care lumea l-a văzut la Bucea”. Președintele Ucrainei acuză în același timp Rusia că blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde „miile” de victime din oraș, în timp ce rușii resping în continuare acuzațiile, spunând că sunt „înscenări” și „provocări” ale ucrainenilor.

Cele mai importante evenimente ale zilei de joi, 7 aprilie:

Ora 23:07 Rusia a încercat să amenințe membrii Consiliul ONU pentru Drepturile Omului: „Chiar și o poziție echidistantă va fi considerată un gest neprietenos” Detalii aici

Ora 22:35 Redactorul-șef al Novaya Gazeta și laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, stropit cu vopsea într-o gară din Moscova Detalii aici

Ora 22:27 Mariupol: Autoritățile pro-ruse anunță că „în jur de 5.000” de civili au fost uciși Detalii aici

Ora 22:05 VIDEO Kremlinul recunoaște pentru prima oară pierderi militare „importante” în Ucraina  Detalii aici

„Am suferit pierderi militare importante”, a declarat Dmitri Peskov într-un interviu pentru televiziunea britanică Sky News, și este „o imensă tragedie pentru noi”, potrivit Le Figaro.

Ora 22:05 UPDATE UE a aprobat un embargo pentru cărbunele rusesc Detalii aici 

Ora 21:45 Ambasada Rusiei la București face precizări în cazul bărbatului autoincendiat în fața clădirii: Doi funcționari au încercat să-l salveze ”riscându-și viața” și au turnat apă ”deasupra porților” Detalii aici

Ora 21:08 26 de cadavre au fost găsite sub două clădiri în ruină în Borodianka, anunță Ucraina. Detalii aici

Ora 20:46 G7 anunță noi sancțiuni economice și financiare împotriva Rusiei. Detalii aici

Ora 20:28 SUA revocă oficial clauza națiunii celei mai favorizate pentru Rusia. Detalii aici

Ora 20:01 Secretarul american al Apărării afirmă că SUA oferă informații Ucrainei pentru operațiunile din Donbas. Detalii aici

Ora 19:28 Ursula von der Leyen merge vineri la Kiev pentru a-și exprima „sprijinul neclintit” pentru Ucraina. Detalii aici

Ora 19:05 Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului în timpul unei reuniuni de joi, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 18:49 Rusia se confruntă cu cea mai dificilă situație din ultimii 30 de ani din cauza sancțiunilor fără precedent impuse de țările occidentale, dar încercarea de a izola țara de economia globală va eșua, a declarat joi premierul rus Mihail Mișustin, potrivit agenției Reuters. Detalii aici.

Ora 18:46 Autoritatea rusă de reglementare a telecomunicaţiilor a anunţat joi că interzice companiei Google să îşi facă publicitate în Rusia, acuzând platforma YouTube că difuzează informaţii false despre forţele ruse din Ucraina, potrivit AFP. Detalii aici.

Ora 18:09 Serviciul de informații externe al Germaniei, BND, susține că a interceptat comunicații radio în care soldații ruși au recunoscut că au ucis civili la Bucea, potrivit The Washington Post. Detalii aici.

Ora 17:37 Dmitro Kuleba a declarat joi la summitul miniştrilor de Externe ai statelor NATO de la Bruxelles că ajutorul de care Ucraina are nevoie este imperativ să fie oferit acum: ”Fie ne ajutaţi acum (…), fie ajutorul vostru va veni prea târziu şi mulţi oameni vor muri”. Pe de altă parte, bătălia pentru Donbas va aminti de cel de-al Doilea Război Mondial, fiind angrenate manevre de operaţiuni mari şi mii de tancuri, avioane şi vehicule blindate, conform Reuters. Detalii aici.

Ora 17:28 Uniunea Europeană va respecta cu stricteţe contractele cu Rusia şi va continua să plătească în euro sau dolari pentru furnizarea de cărbuni, gaze sau petrol, a dat asigurări, joi, la Sofia, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Detalii aici.

Ora 17:22 O înregistrare video arată bărbați în uniforme ucrainene care ucid un soldat rus capturat, întins pe asfalt

Ora 16:39 Factorul Putin în alegerile prezidențiale din Franța: Agresiunea rusă din Ucraina – un factor care nu i-a adus foloase președintelui Emmanuel Macron în sondaje

Ora 16:30 Preşedintele Republicii Belarus, principalul aliat al Rusiei, a cerut joi ca ţara sa să participe la negocierile asupra „războiului din Ucraina”, utilizând termenul a cărui utilizare a fost interzisă de Moscova, informează AFP. Detalii aici.

Ora 16:23 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, acuză Kievul că a prezentat Moscovei un proiect de acord de pace care conținea elemente „inacceptabile” și că încearcă să tergiverseze discuțiile, potrivit Sky News. Detalii aici.

Ora 16:17 Comisia Europeană „încurajează” statele membre care au deschis anchete asupra unor posibile crime de război în Ucraina să se alăture echipei comune de anchetă coordonate de agenţia de cooperare judiciară Eurojust, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al executivului european, citat de France Presse. Detalii aici.

Ora 16:09 Un nou concept strategic al NATO trebuie să menţioneze explicit că Rusia este principala ameninţare a securităţii Alianţei, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, joi, înaintea reuniunii miniştrilor de Externe din statele membre NATO, care are loc la Bruxelles. Detalii aici.

Ora 15:56 Cum a folosit propaganda rusă un articol din ziarul Național ca să lanseze teza că România livrează arme Ucrainei. Național a preluat constant narativele Kremlinului

Ora 15:47 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se pregătește în mod activ pentru posibilitatea unor atacuri chimice în Ucraina, a declarat joi directorul regional pentru Europa, potrivit agenției Reuters. Detalii aici.

Ora 15:34 ”God Save The Queen!” – strigă militarii ucraineni când nimicesc tancuri rusești cu proiectile de fabricație britanică/ Ce este “arma minune” NLAW?

Ora 15:25 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat joi Grecia, în timpul unui discurs televizat susţinut în direct în faţa Parlamentului grec, să îşi exercite influenţa în calitate de membră a Uniunii Europene (UE) pentru a ajuta Mariupol, oraş „aproape distrus” de forţele ruse, informează AFP.

Ora 15:13 Un grup de jurnalişti de investigaţie din Ucraina afirmă că a reuşit să-i identifice pe unii dintre presupuşii autori ai masacrului civililor de la Bucea ca aparţinând unei brigăzi de infanterie marină a Flotei ruse din Pacific, relatează EFE. Detalii aici.

Ora 14:56 Kievul a acuzat joi Ungaria că „îl ajută pe Putin” în războiul împotriva Ucrainei, la o zi după ce premierul ungar Viktor Orban s-a declarat dispus să plătească în ruble pentru gazul rusesc, spre deosebire de celelalte ţări din UE, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 14:52 Premierul rus Mihail Mişustin susține că Rusia se află în ”cea mai grea situație din ultimele trei decenii”, dar eforturile Occidentului de a o izola de economia globală ”vor eșua”. Detalii, aici.

Ora 14:48 G7 cere suspendarea Rusiei din Consiliul ONU al Drepturilor Omului, în urma masacrului de la Bucea/ Decizia va fi luată de Adunarea Generală a organizației. Detalii, aici.

Ora 14:22 Trupele rusești deportează locuitori, medici și oficiali medicali din Mariupol către teritoriul rus, în timp ce președintele Vladimir Putin încearcă să acopere presupusele crime de război, susțin autoritățile locale ucrainene. Detalii aici.

Ora 14:07 Consiliul Europei denunţă returnarea „generalizată” a refugiaţilor la frontierele europene şi cere statelor sale membre să pună capăt la ceea ce organizaţia descrie drept „încălcări ale drepturilor omului”, într-un raport publicat joi şi citat de France Presse. Detalii aici.

Ora 13:55 Parlamentul European (PE) a votat joi o rezoluție prin care solicită măsuri punitive suplimentare, inclusiv „un embargo total și imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze din Rusia”. Detalii aici.

Ora 13:47 FOTO. Locuitorii din Irpin au început curățarea orașului după plecarea soldaților ruși / ”În primul rând, vom aranja drumurile astfel încât să fie circulabile”

Ora 13:17 Principalele lupte din centrul oraşului Mariupol, port strategic ucrainean la Marea Azov, s-au încheiat, a declarat joi purtătorul de cuvânt al miliţiilor autoproclamatei republici populare Doneţk, Eduard Basurin, citat de EFE. Detalii aici.

Ora 12:52 Un agent de securitate de la ambasada britanică din Berlin inculpat pentru spionaj în favoarea Rusiei/ Germania a expulzat 40 de diplomați ruși pe care i-a acuzat că sunt spioni. Detalii, aici.

Ora 12:30 Ministerul rus de Finanțe a declarat miercuri că a făcut plăți în ruble către deținătorii de euroobligațiuni către care avea datorii de plătit în dolari în această săptămână, după ce băncile străine au refuzat să proceseze plăți în valoare de 649,2 milioane de dolari, scrie Bloomberg. Mișcarea stârnește speculații cu privire la un potențial default (incapacitate de plată). Detalii, aici.

Ora 12:09 Rusia continuă pregătirile pentru ofensiva sa în estul Ucrainei cu scopul de a prelua controlul asupra întregului Donbas, potrivit ultimului raport privind situaţia de război al Înaltului comandament al armatei ucrainene, făcut public joi dimineaţă, în cea de-a 43-a zi a invaziei ruse în Ucraina, potrivit EFE. Detalii aici.

Ora 12:03 Șefii armatei britanice fac planuri pentru a trimite vehicule blindate Ucrainei, anunță ziarul The Times. Marea Britanie vrea să trimită rapid echipamentele pentru că următoarele trei săptămâni vor fi critice pentru rezultatul războiului, potrivit surselor citate de Times. Detalii aici.

Ora 11:50 Cu decizia de a intra în război cu Ucraina, Vladimir Putin „şi-a scurtat clar zilele la putere”, a declarat Leonid Volkov, un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui rus, notează AFP. Detalii aici.

Ora 11:46 Peste 24.000 de vagoane cu mărfuri de export din Ucraina sunt blocate la graniță cu Polonia din cauza numărului insuficient de vehicule și a diferențelor de ecartament între căile ferate/ ”Sute de milioane de persoane” nu vor primi alimente dacă nu va fi reluat exportul prin Marea Neagră, anunță Ministerul Agriculturii de la Kiev. Detalii, aici.

Ora 10:48 Ucraina va avea nevoie, după războiul cu Rusia, de un plan de reconstrucţie similar cu cel oferit de SUA după Al Doilea Război Mondial, a declarat miercuri comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn. Detalii aici

Ora 09:53 Ucraina va avea nevoie, după războiul cu Rusia, de un plan de reconstrucţie similar cu cel oferit de SUA după Al Doilea Război Mondial, a declarat miercuri comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn. (detalii aici)

Ora 09:48 Ministrul austriac de externe a anunțat, joi dimineață, că Austria va expulza trei diplomați ruși de la ambasada din Viena și unul de la consulatul din Salzburg, transmite The Guardian. (detalii aici)

Ora 09:20 Irina Veresciuk, vicepremierul Ucrainei, a anunțat că Ucraina își propune să deschidă, joi, 10 coridoare umanitare. Ministerul de Interne al Ucrainei a publicat imagini cu persoane care sunt evacuate din țară. „Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei din regiunea Donețk a evacuta 198 de persoane pe 6 aprilie, 45 dintre acestea fiind copii”.

Ora 08:40 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat joi la Bruxelles înainte de întâlnirea cu miniștrii de externe din țările NATO, la care este invitat, că are doar trei puncte de discuție pe agendă: ”arme, arme și arme”. (detalii aici)

Ora 08:05 Principalul consilier economic al președintelui Joe Biden a declarat că SUA au avertizat India să nu se asocieze cu Rusia după invazia din Ucraina, transmite BBC. (detalii aici)

Ora 07:50 Poziţii abadonate ale militarilor ruşi într-o parte puternic radioactivă a zonei de excludere de lângă Cernobîl pot fi văzute într-o filmare cu drona făcută publică de autorităţile ucrainene, relatează CNN. (detalii aici)

Ora 07:27 Oficiali ai Departamentului Apărării al SUA au afirmat că retragerea Rusiei din regiunile Kiev şi Cernigău este finalizată, relatează BBC. (detalii aici)

Ora 07:16 Consiliul de Investiții Irpen invită specialiști din toată lumea să planifice reconstrucția durabilă a Irpenului printr-o serie de întâlniri pe platforma Zoom la care va participa și administrația orașului. (detalii aici)

Ora 07:02 Ucraina a primit de aproape 30 de ori mai mult echipament pentru industria de apărare din Turcia în primul trimestru, comparativ cu un an mai devreme, în timpul pregătirilor şi luptelor împotriva invaziei ruse, potrivit datelor oficiale turce, transmite Reuters. (detalii aici)

Ora 06:45 Zelenski: Ţările vestice au anunţat un nou pachet de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse. Acest pachet arată spectaculos, dar nu e de ajuns. Poate fi cu greu considerat proporţional cu răul pe care lumea l-a văzut la Bucea. (detalii aici)

Ora 06:30 Pentagonul: „Imposibil” de știut cât va dura războiul, dar Ucraina poate câștiga. (Detalii aici)

Sursa foto: Genya SAVILOV / AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Nu e de ajuns? odata nu te-am auzit sa zici mersi! Daca te lasam solo sa improvizezi fara sufleur? Erai sub-secretar de stat acuma la Minsk. Apreciaza un pic!

 2. au aparut filmari cu crime de razboi comise de armata ucraineana

  sau poate pt presa sa ucizi PRIZONIERI e ok?

  • Având în vedere că nu este un război,cetățenii înarmați care ucid civili se numesc teroriști,deci nu beneficiază de statutul de prizonieri de război.Cand se va termina „operațiunea” ,deși Kremlinul este renumit pentru transparenta sa ,va raporta pierderi minore,doar că la următorul recensământ vor lipsi la apel peste 50.000 de tineri care au în comun faptul că sunt angajați în armata sovietica.

  • Trolul rus invoca acordurile internaționale???!!! Cate acorduri au încălcat j.egurile sovietice în ultima luna?
   În altă ordine de idei uciderea civililor de catre grupuri înarmate reprezintă terorism ,iar teroriștii nu sunt incluși în niciun acord,cu ei nu se negociază și trebuie uciși pe loc.

  • @mihai
   Falsuri grosolane făcute de ruși.
   Ca să torpileze negocierile de pace.
   😀

  • care „razboi” nefiind razboi declarat nu se aplica conventiile in vigoare .