G4Media.ro

Opozant rus apropiat de Aleksei Navalnîi: Prin invadarea Ucrainei, Putin „şi-a scurtat…

sursa foto: Grigory SYSOYEV / AFP

Opozant rus apropiat de Aleksei Navalnîi: Prin invadarea Ucrainei, Putin „şi-a scurtat clar zilele la putere” / Elitele ruse „vor începe să se gândească la o schimbare a regimului”

Cu decizia de a intra în război cu Ucraina, Vladimir Putin „şi-a scurtat clar zilele la putere”, a declarat Leonid Volkov, un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui rus, notează AFP, citată de Agerpres.

Prin invadarea Ucrainei, „Putin a făcut să scadă în mod clar probabilitatea scenariului potrivit căruia să rămână la Kremlin până moare, aşa cum a intenţionat”, a afirmat Leonid Volkov într-un interviu pentru AFP, cu prilejul Summitului de la Geneva pentru drepturile omului şi democraţie.

Pentru opozant, preşedintele rus „a făcut o greşeală de calcul” lansând trupele sale împotriva ţării vecine la 24 februarie, iar această invazie este sortită eşecului.

Leonid Volkov a recunoscut că „Putin se descurcă bine pentru a-şi vinde propaganda” şi a justifica invazia în ochii acelei părţi a populaţiei ruse care nu are altă sursă de informare decât televiziunea de stat.

Dar, a insistat Volkov, elitele ruse „trăiesc foarte rău cu dezastrul economic, cu pierderile (umane), cu restricţiile şi cu sancţiunile. Vor începe să se gândească la o schimbare a regimului sau la o schimbare de sistem”.

Comunitatea internaţională „ar trebui să ajungă la cei apropiaţi de Putin şi să le ofere garanţii de securitate dacă decid să-l abandoneze”, a ţinut să menţioneze acest specialist în informatică, nevoit să părăsească Rusia când Aleksei Navalnîi tocmai fusese condamnat la nouă ani într-o colonie penitenciară cu condiţii drastice.

„Sunt convins că odată ce Putin va pleca, indiferent de motiv, Aleksei va fi eliberat din închisoare”, a explicat Volkov.

Pentru el, ultimul verdict împotriva lui Aleksei Navalnîi „nu înseamnă nimic”.

„Navalnîi este prizonierul politic personal al lui Putin şi toate aceste subtilităţi juridice nu au nicio semnificaţie. Doar Putin poate decide să-l ţină în închisoare sau să-l elibereze”, a estimat cel care se vede fiind şi el „una din principalele ţinte” ale Kremlinului.

Volkov locuieşte în afara Rusiei pentru a scăpa de urmăririle penale şi pentru a continua să conducă organizaţia înfiinţată de Navalnîi.

„Încerc să duc o viaţă normală, pentru că nu te poţi proteja cu adevărat de lucruri precum Noviciok”, a spus el, arătând spre ceaşca lui de ceai. „A trăi în frică ar fi contraproductiv”, a continuat Volkov.

Moscova, care neagă în bloc, este acuzată că a folosit acest agent nervos pentru a încerca să-i elimine pe criticii regimului în Marea Britanie în 2018, dar şi pe Aleksei Navalnîi în Rusia.

Sursa foto: Grigory SYSOYEV / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Putin v,a ramane barosan peste Rusia pe viata , toti apropiatii lui Putin stiu daca pierd puterea intra la parnaie , asa ca vor lupta pana la moarte sa-l apere pe Tar ….. Putin si-a ales lingai in institutiile de forta ale statului .. ex este Rromania , interlopi in politie nu mai spun de istitutiile statului ca sunt inbacsite de ligai interlopi , cand prind ocazia acesti interlopi iti baga cutitul pe la spate , uitativa la la ciuma galbena PNL , cum tradeaza dupa ce hahaiesc si promit tot felu de aberatii , rujatul de la cluj am uitat cum il cheama , unde este cazul de o tradare e prezent …

  2. Nesimtit Putin asta trebuia sa stea sa intre ucrainienii si americanii peste el. Din contra a actionat tarziu , si nu a aruncat gunoaiele ca navalii si altii afara din tara sau la puscarie unde le este locul.

  3. In contoarele rusești s au găsit costume de gala pentru soldații rusi care urmau sa defileze pe străzile Kievului.
    Prima mare învingerea a armatei ruse s a înregistrat atunci cand nu a fost intampinata cu flori de catre poporul ucrainian.
    Eroismul ucrainienilor a intrat deja în legenda !
    Slava Ucraina !

  4. Moscova a folosit acest agent nervos…Iar nu sunteti atenti la ce scrieti.