G4Media.ro

LIVE Ziua 60 de război: Armata ucraineană anunță că a lovit 17…

LIVE Ziua 60 de război: Armata ucraineană anunță că a lovit 17 ținte aeriene rusești / Eforturile de a ajuta civilii să scape din orașul Mariupol au eșuat din nou

Armata ucraineană afirmă că a lovit 17 ținte aeriene, potrivit unei declarații pe Telegram a Ministerului Apărării al țării. Țintele au inclus trei avioane rusești, cinci rachete de croazieră și nouă vehicule aeriene fără pilot (UAV), relatează CNN.

„Rachetele antiaeriene ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor Terestre au lovit nouă drone operațional-tactice, trei aeronave și cinci rachete de croazieră”, se arată în declarația Ministerului Apărării. Anterior, sâmbătă, Ministerul Apărării a precizat pe Telegram că, la ora locală 22.00, soldații din regiunea Odesa au doborât două rachete de croazieră rusești lansate din Marea Neagră de o navă rusă care se îndrepta spre Portul de Sud.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul American al Apărării Lloyd Austin vor vizita Kievul duminică, în cea de-a 60-a zi de război. Discuțiile cu oficialii americani vizează livrările de arme pentru Ucraina.

22.12 Kievul propune organizarea unei runde speciale de negocieri de pace cu Rusia la umbra uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, afirmă un consilier al președintelui ucrainean. Oleksiy Arestovych a sugerat că discuțiile ar putea avea ca scop stabilirea unei încetări a focului și determinarea soartei civililor și a luptătorilor blocați în orașul portuar din sudul țării, transmite BBC.

22.07 Bilanțul incendiului de joi de la o instalație de cercetare în domeniul apărării din Rusia, situată în afara Moscovei, a crescut la 17 morți, anunță presa rusă, citată de BBC. Alte șase cadavre au fost găsite în Institutul Central de Cercetare al Forțelor de Apărare Aerospațială ale Federației Ruse din Tver, la nord-vest de capitala rusă, a anunțat agenția de știri Tass.

21.54 Cinci rachete rusești au lovit infrastructura din regiunea Poltava. Guvernatorul Dmytro Lunin a declarat că numărul victimelor și pagubele provocate de lovitura de seară sunt în curs de verificare, transmite Kiev Independent.

21.51 Financial Times relatează, citând surse confidențiale, că Putin, care luna trecută a luat în considerare un acord de pace cu Ucraina, și-a pierdut interesul față de eforturile diplomatice pentru a pune capăt războiului. „Vrea să câștige în stil mare”, a spus sursa, citată de FT și de Kiev Independent.

21.46 Biserica Ortodoxă Rusă ajută la reinstalarea ucrainenilor deportați ilegal. Potrivit http://Slidstvo.info, biserica îi găzduiește pe ucraineni în bisericile și mănăstirile sale. Aproximativ 600.000 de civili au fost deportați în Rusia, potrivit proiectului de investigație.

20.54 Ombudsmanul pentru drepturile omului din Ucraina a acuzat Rusia că încalcă dreptul internațional prin găzduirea prizonierilor de război ucraineni în lagăre de muncă destinate infractorilor, transmite BBC. Detalii aici

19.57 Strada centrală Vokzalna din Bucha, imediat după ce orașul a fost ”eliberat” de forțele rusești (stânga) și astăzi (dreapta).

19.21 Statul Major General: Forțele rusești nu reușesc să avanseze în regiunea Harkov. Potrivit celei mai recente actualizări a Forțelor Armate ale Ucrainei, trupele rusești și-au intensificat ofensiva în regiunea Harkov, încercând să avanseze, dar au suferit pierderi și au fost nevoite să se retragă în teritoriile ocupate, transmite Kiev Independent.

19.18 10 persoane rămân spitalizate după atacul aerian rusesc mortal din Odesa, transmite Kiev Independent. Două dintre ele vor trebui să fie supuse unor intervenții chirurgicale, potrivit lui Mykola Turchyn, medicul-șef al unui spital local. „Toată lumea este în stare stabilă. Există răni grave și medii”, a adăugat el.

19.10 Ministerul ucrainean de Externe anunţă, într-un bilanţ publicat de Paşte pe Twitter, că aproximativ 21.800 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina de la începutul războiului, în urmă cu exact două luni. Guvernul de la Kiev mai anunţă în acest bilanţ că a doborât 179 de avioane şi 154 de elicoptere şi a distrus 873 de tancuri ruseşti. Însă ruşii anunţă un bilanţ mult mai mic. Într-un ultim bilanţ, prezentat la 29 martie, Moscova anunţa 1.351 de morţi şi 3.825 de răniţi în armata rusă.

17.35 Ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg se opune acordării Ucrainei statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, relatează AFP. Schallenberg consideră că este necesar ca UE să-şi consolideze relaţiile cu Ucraina, însă nu printr-o aderare, ci prin mai multă ”flexibilitate”. Detalii aici

17.30 Reprezentanta republicană Victoria Spartz din Illinois, care este primul membru al Congresului născut în Ucraina, a îndemnat duminică SUA să reia activitatea diplomatică în Ucraina, afirmând că acest lucru ar trimite „un mesaj puternic pentru poporul ucrainean”. „O mulțime de țări aduc de fapt (activitatea diplomatică) înapoi la Kiev. Măcar atât putem face și noi… să o aducem de fapt poate la Lviv”, a declarat Spartz pentru Dana Bash de la CNN în cadrul emisiunii „State of the Union”. „În orice slujbă – fie că este o slujbă politică sau diplomatică – îți asumi anumite riscuri. Trebuie să fii inteligent. Dar, de asemenea, asta face parte din slujba ta, să îți faci serviciul. Iar dacă nu ești pe teren, este foarte dificil să îți faci treaba”, a declarat Victoria Spartz, citată de CNN.

17.06 Eforturile de a ajuta civilii să scape din orașul Mariupol, devastat în sud-estul țării, prin intermediul unui coridor umanitar, au eșuat din nou, afirmă vicepremierul Iryna Vereschuk, citată de BBC.  Aceasta a declarat, citată de Reuters, că mâine va fi făcută o nouă încercare în oraș. Anterior, ea a acuzat Rusia că a complotat pentru a-și amenaja propria cale paralelă de ieșire din Mariupol, care ar fi condus cetățenii spre teritoriul rusesc. Kremlinul nu a făcut niciun comentariu.

17.03 Jon Finer, consilierul adjunct pentru securitate națională de la Casa Albă, a declarat duminică că se așteaptă la mai multe anunțuri privind asistența americană pentru Ucraina „în săptămâna care urmează”, subliniind ajutorul de miliarde de dolari în domeniul securității pe care SUA l-a acordat până acum. „Am anunțat produse livrabile, care este un cuvânt sofisticat pentru lucrurile pe care le furnizăm ucrainenilor, pentru a le permite să lupte aproape în fiecare zi și dacă nu în fiecare zi, în fiecare săptămână, și vom avea mai multe de spus despre asta în săptămâna care urmează”, a declarat Finer la emisiunea „Meet the Press” de la NBC, subliniind că asistența americană a avut un impact „semnificativ”. (Sursa: CNN)

16.42 Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) s-a declarat duminică ”extrem de îngrijorată” după arestarea în Ucraina, în teritoriile separatiste pro-ruse, a unora dintre membrii misiunii sale, relatează AFP. La scurt timp după invazia rusă din 24 februarie, OSCE a evacuat câteva sute de observatori din zeci de ţări care monitorizau încetarea focului din 2014.

16.28 Cu ocazia Paştelui ortodox, sărbătorit în această duminică, papa Francisc a cerut încă o dată încetarea luptelor din Ucraina şi oprirea atacurilor comise asupra „unor populaţii epuizate”, informează AFP. „Ziua de astăzi marchează împlinirea a două luni de la începutul acestui război”, pe 24 februarie, a reamintit liderul de la Vatican în rugăciunea lui duminicală, rostită în faţa a mii de credincioşi reuniţi în Piaţa Sfântul Petru din Roma, unde mulţi dintre ei fluturau drapelul ucrainean. „În loc să se oprească, războiul s-a înrăutăţit. Este trist că în aceste zile, care sunt cele mai sfinte şi mai solemne pentru creştini, auzim mai mult zgomotul ucigaş al armelor decât pe cel al clopotelor care anunţă învierea lui Hristos”, a adăugat papa Francisc.

16.11 Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky transmite pe Twitter că a avut „o conversație telefonică importantă” cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. „În ajunul discuțiilor sale cu [președintele rus Vladimir] Putin, am subliniat necesitatea evacuării imediate a civililor din Mariupol, inclusiv Azovstal, și a unui schimb imediat de trupe blocate”. Sâmbătă, Zelenski a amenințat din nou că se va retrage din orice negocieri cu Moscova dacă trupele rusești vor „distruge” ultimii apărători ucraineni blocați la oțelăria Azovstal – o mare zonă industrială din Mariupol, transmite BBC.

16.03 Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat că „accesul umanitar imediat și neîngrădit” în orașul ucrainean asediat Mariupol este „urgent necesar”, transmite CNN. Într-un comunicat de presă transmis duminică, CICR a declarat că este „profund alarmat de situația din Mariupol, unde populația are nevoie urgentă de asistență”. „Este nevoie urgentă de un acces umanitar imediat și neîngrădit pentru a permite trecerea voluntară în siguranță a mii de civili și a sute de răniți din oraș, inclusiv din zona uzinei Azovstal”, a continuat CICR.

15.49 Într-un mesaj de Paște, căpitanul Svyatoslav Palamar, comandantul adjunct al Regimentului Azov din Ucraina, a declarat duminică că forțele rusești continuă să bombardeze orașul Mariupol, subliniind necesitatea evacuării civililor și a forțelor ucrainene încercuite, transmite CNN. „Hristos a Înviat, dragă Ucraina”, a spus el. „Astăzi este o zi mare, dar chiar și așa, inamicul continuă să arunce bombe aeriene, navele trag cu artileria, tunurile trag, tancurile inamice continuă să lovească, infanteria încearcă să atace.”  Detalii aici.

15.30 Peste 370.000 de refugiați ucraineni se află în Germania, afirmă ministrul de interne al țării, transmite CNN. vPoliția federală din Germania a înregistrat până în prezent 376.124 de refugiați din Ucraina, potrivit Ministerului de Interne al țării. Aceștia sunt preponderent copii, femei și persoane în vârstă

14:00 Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Ned Price, spune că Ucraina câștigă războiul, iar Rusia va suferi „o înfrângere strategică”, potrivit The Guardian. „Ceea ce am văzut la partenerii noștri ucraineni este o victorie pe câmpul de luptă”, a spus Price. „În acest moment, ei câștigă bătălia pentru Ucraina. Și chiar nu este o surpriză, pentru că luptă cu seriozitate, cu hotărâre, cu tenacitate – dar și cu asistență masivă de securitate oferită de Statele Unite și aproximativ 30 de țări din întreaga lume,” a adăugat el.

13.00 În prima zi de după noaptea Învierii, președintele ucrainean Volodimir Zelenki a transmis din catedrale Sfânta Sofia din Kiev, mesajul său de rugăciune, îndemnându-i  pe urcraineni să aibă certitudinea că pacea și prosperitatea vor veni în țara lor.

„De Paști, îi cerem lui Dumnezeu un mare har pentru a ne îndeplini marele nostru vis – aceasta este o altă zi mare – ziua în care o mare pace va veni în Ucraina. Și odată cu ea – armonie și prosperitate veșnică. Cu credință și încredere în aceasta – vă felicit pe toți de Paști. Aveți grijă de voi înșivă. Aveți grijă de cei dragi vouă. Aveți grijă de Ucraina! Hristos a Înviat! El a Înviat cu adevărat”, a transmis Zelenksi. „Credem în continuare în victoria Ucrainei şi suntem convinşi că nu vom fi distruşi de nicio hoardă ori răutate”, a mai spus Zelenski, în mesajul video, transmis din incinta catedrale Sfânta Sofia din Kiev, la exact două luni după lansarea invaziei forţelor ruse.

12.50 Doi copii au fost ucişi duminică, de Paşte, în bombardamentele forţelor ruse, anunţă guvernatorul regiunii ucrainene Doneţk, Pavlo Kirilenko, potrivit AFP. Cei doi copii – două fete în vârstă de cinci şi 14 ani – au fost ucise la Oceretînsk, în clădirea în care locuiau, distrusă în bombardamente, precizează într-o postare pe Telegram Pavlo Kirilenko

12.28 Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak a afirmat duminică pe Twitter că forțele ruse continuă să bombardeze Mariupolul şi a îndemnat Moscova să accepte un „armistiţiu real de Paşte”. Acesta a cerut totodată stabilirea „imediată” a unui coridor umanitar pentru civili şi organizarea unei runde speciale de negocieri pentru a facilita „schimbul de soldaţi şi civili”.

11.18: Ucraina a reușit să respingă numeroase asalturi rusești în Donbas, săptămâna aceasta, a raportat duminică Ministerul britanic al Apărării, potrivit CNN. „În ciuda faptului că Rusia a obținut unele câștiguri teritoriale, rezistența ucraineană a fost puternică pe toate axele și a provocat costuri semnificative forțelor ruse”, a spus oficial britanic, potrivit datelor din evaluarea de care dispune, fără a preciza dacă rezistența a fost condusă de forțele armate ucrainene sau de grupuri civile. 

Ministerul Apărării a citat, de asemenea, „moralul slab al rușilor și timpul limitat pentru reconstituirea, reechiparea și reorganizarea forțelor de la ofensivele anterioare” ca fiind cauzele probabile pentru „eficacitatea de luptă” îngreunată a Rusiei. 

Vineri, Rusia a declarat că obiectivul principal al invaziei sale în Ucraina este de a prelua „controlul deplin” asupra sudului Ucrainei și a regiunii Donbas din estul țării. Anunțul, care a venit din partea unui oficial militar de rang înalt, a marcat prima dată de la începutul conflictului când Rusia a recunoscut că luptă pentru a stabili un coridor terestru prin teritoriul ucrainean care să lege Rusia de Crimeea, peninsula pe care a anexat-o în 2014.

10.50 Rusia a desfăşurat lansatoare mobile de rachete de tip Iskander-M la mai puţin de 60 de kilometri de frontiera cu Ucraina, anunţă duminică Statul Major al armatei ucrainene, relatează AFP. ”Potrivit informaţiilor disponibile, lansatoare Iskander-M au fost desfăşurate la 60 de kilometri de frontiera cu Ucraina”, anunţă armata ucraineană, care nu precizează unde anume au fost desfăşurate aceste sisteme de rachetă.

08.06 Lupte grele continuă în estul Ucrainei.

08.00 Luptătorii ucraineni continuă să reziste în uriașa oțelărie Azovstal din oraș, unde civilii se adăpostesc de săptămâni întregi, iar proviziile sunt reduse.

 

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Vrabiile se pune?

 2. Bravo! Spargeti-i pe ruZnaci!

 3. „Armata ucraineană anunță că a lovit 17 ținte aeriene rusești ”

  Cu ce le-a lovit, cu prastia?

  • Da, cu praștia de m@-ta

 4. Ucrainienii sau americanii?

 5. Ce e ăla „Portul de Sud”? Se duce și g4 la vale…doar pe ziare.com mai vezi feed cu google translate preluat de pe bloguri..că aktual24 e pe SF deja.

 6. Nu mai bine trimitem ajutoare rusilor sa-i aparam de ucraineni?
  Ca ucrainenii castiga razboiul zilnic…

  • Ca bine zici 🤣

  • Niste cuie pentru cosciuge le-ar fi bune 😂

 7. Slava Ukraini

 8. Da, Slava Ukraina. Sa ne traiasca mercenarii. Noi ukrainienii ii respectam si-i iubim de aici din UK..))