G4Media.ro

Institutul Naval al SUA: Imaginile din satelit arată că Marina rusă a…

Sursa foto: H I Sutton Illustration / USNI News / Satellite image ©2021 Maxar Technologies

Institutul Naval al SUA: Imaginile din satelit arată că Marina rusă a desfășurat unități de delfini antrenați pentru a proteja o bază navală strategică din Peninsula Crimeea

Rusia a desfășurat delfini antrenați în timpul invaziei sale în Ucraina pentru a proteja o bază navală din Marea Neagră, scrie Institutul Naval al SUA (USNI).

USNI News relatează că Marina rusă a amplasat două țarcuri pentru delfini la intrarea în portul Sevastopol, adăpostite chiar în interiorul unui dig. Ar fi fost mutate acolo în februarie, aproximativ în perioada declanșării invaziei asupra Ucrainei, potrivit unei analize a imaginilor din satelit.

Sevastopol este cea mai importantă bază navală a Marinei ruse din Marea Neagră. Delfinii ar putea fi însărcinați cu operațiuni de combatere a scufundărilor – un rol tradițional pentru care atât SUA, cât și Rusia au antrenat mamiferele marine. Acest lucru ar putea împiedica forțele de operațiuni speciale ucrainene să se infiltreze în port pe sub apă pentru a sabota navele de război.

Sursa foto: H I Sutton Illustration / USNI News / Satellite image ©2021 Maxar Technologies

În interiorul portului, multe nave de mare valoare ale Marinei rusești sunt dispuse în afara razei de acțiune a rachetelor ucrainene, dar vulnerabile la sabotajul subacvatic, potrivit imaginilor din satelit. În timpul Războiului Rece, Marina sovietică a dezvoltat mai multe programe de mamifere marine, inclusiv antrenamente cu delfini în Marea Neagră. Unitatea a avut sediul la Kazachya Bukhta, lângă Sevastopol, unde se află și astăzi.

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, unitatea a trecut la armata ucraineană. Deși au existat încercări de a o menține operațională, abia a rămas deschisă. Odată cu anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, unitatea a trecut sub controlul Marinei ruse. Ulterior, programele privind mamiferele marine au fost extinse și au revenit la serviciul operațional.

Acest lucru face parte din reinvestirea mai amplă a armatei ruse în programele pentru mamifere marine în ultimii 10 ani, incluzând unitatea Flotei Mării Negre și o operațiune separată în Arctica.

Sursa foto: H I Sutton Illustration / USNI News

În nordul arctic, Flota de Nord a Rusiei utilizează diferite tipuri de mamifere marine. Balenele Beluga și focile, ambele cu straturi mari de grăsime pentru a menține căldura, sunt mai bine protejate împotriva frigului decât delfinii folosiți în Marea Neagră.

Unitatea arctică a devenit, de asemenea, mai activă în ultimii ani. În prezent, au fost înființate și țarcurile pentru balene Beluga la Olenya Guba, baza navală secretă a GUGI (Main Directorate Of Deep Sea Research). Se crede că această organizație de informații este responsabilă pentru principalele activități de spionaj submarin ale armatei ruse.

Pe 23 aprilie 2019, o balenă beluga dresată a apărut în nordul Norvegiei. Supranumită „Hvaldimir” de către localnici, se crede că această balenă a scăpat din programul Marinei ruse, potrivit BBC.

Nu doar zona arctică a dat semne de utilizare sporită a mamiferelor marine rusești. În 2018, delfinii Flotei Mării Negre au fost desfășurați timp de mai multe luni la baza navală rusă din Marea Mediterană, în Tartus, Siria, potrivit unor imagini din satelit. Țarcurile mobile folosite pentru acea desfășurare au fost foarte asemănătoare cu cele poziționate în prezent în portul Sevastopol.

Nu este clar dacă Ucraina a planificat vreo operațiune de luptă subacvatică împotriva Sevastopolului, dar delfinii sunt considerați de către analiști navali drept o apărare eficientă împotriva scafandrilor.

Sursa foto: H I Sutton Illustration / USNI News / Satellite image ©2021 Maxar Technologies

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

 1. Si marmote si guvizi ucigasi….

  Privind la tehnica rusilor sigur au si ozn uri

 2. „Acest lucru face parte din reinvestirea mai amplă a armatei ruse…”
  Organismele media care se respecta ar trebui sa angajeze un corector, care sa aiba cunostinte temeinice de limba romana…

 3. Moskva o fi fost apărată de un banc de guvizi . Au trădat de foame, se spune ca incă mănâncă osânză macerată in votcă.
  ✌️

 4. flipper la Sevastopol si free willy la Vladivostok

 5. Oare Armata Roșie hrănește cum se cuvine bietele mamifere sau, așa cum procedează și cu răcanii pe uscat, le îmbată bine cât să nu mai simtă că le chiorăie mațele?

  • Nu exista armate flamande. Prost echipate da, flamande nu. Ca fug ca potârnichile si nu mai rămâne nimeni sa lupte.

  • Tind să-ți dau dreptate, mai ales că Istoria n-a consemnat atat de des: „davai copan, davai cotlet!”, cât de des a consemnat: „davai ceas, davai palton!”…
   PS. Totuși nu înțeleg de ce nu s-a auzit mai deloc :”davai robinet!” cât timp „Armata Eliberatoare” a consumat vin și țuică direct din butoaie și a preferat să „dea cep” direct cu 7,62…