G4Media.ro

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vizitat localitățile distruse de ruși…

Sursa foto: Twitter / OCHA Ukraine - Saviano Abreu

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vizitat localitățile distruse de ruși Borodianka și Bucea de lângă Kiev: „Războiul este o absurditate în secolul al XXI-lea”

„Un război este o absurditate în secolul al XXI-lea”, a declarat joi secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, la sosirea sa la Borodianka, una dintre localităţile din apropierea Kievului unde ucrainenii îi acuză pe ruşi că au comis abuzuri în timpul perioadei în care au ocupat regiunea, în martie, informează AFP, citată de Agerpres.

Antonio Guterres, care efectuează prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, a făcut aceste declaraţii pentru jurnalişti, în faţa unor case în ruine, însoţit de militari ucraineni şi responsabili locali.

„Îmi imaginez familia în una dintre aceste case astăzi distruse şi înnegrite”, a declarat Guterres în faţa jurnaliştilor. „Îmi văd nepoţelele fugind panicate. Războiul este o absurditate în secolul al XXI-lea, niciun război nu poate fi acceptat în secolul al XXI-lea”, a adăugat el.

Antonio Guterres s-a deplasat apoi la Bucea, altă localitate de lângă capitala Kiev, unde Moscova este acuzată că a comis crime de război. De la Bucea, el a îndemnat Moscova „să accepte să coopereze” cu ancheta Curţii Penale Internaţionale (CPI) asupra unor posibile crime de război comise în Ucraina.

„Când vedem acest loc oribil, eu văd cât de important este să avem o anchetă completă şi să stabilim responsabilităţile”, a declarat Guterres. „Îndemn Rusia să accepte să coopereze cu CPI”, a spus el.

Guterres urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, joi după-amiază, la Kiev.

Secretarul general al ONU a sosit în Ucraina miercuri seara, după o vizită marţi la Moscova, unde a avut o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a cerut ca Rusia să colaboreze cu ONU pentru a permite evacuarea de civili din zone bombardate, în special din estul şi sudul Ucrainei, unde Rusia îşi concentrează în prezent ofensiva.

Sursa foto: Twitter / OCHA Ukraine – Saviano Abreu

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Așa aste, doar că rușii nu au ajuns în secolul 21, și nici nu vor ajunge vreodată.