G4Media.ro

Premierul Bulgariei: Europa trebuie să fie „mai puternică” şi să găsească „alternative”…

Premierul Bulgariei: Europa trebuie să fie „mai puternică” şi să găsească „alternative” la gazele ruseşti

Europa trebuie să fie „mai puternică” şi să găsească „alternative” pentru a nu mai utiliza gazele ruseşti, a declarat joi, din Ucraina, premierul bulgar Kiril Petkov, a cărui ţară s-a văzut miercuri privată de livrările de gaze ruseşti de către Moscova, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În urmă cu câteva luni, nu am fi luat în calcul vreodată să fim fără gaze ruseşti, dar acum avem alternative”, a declarat Kiril Petkov, din Irpin, o periferie a Kievului devastată de ocupaţia rusă în martie. „Dacă Bulgaria are o alternativă, toată lumea în Europa trebuie să poată face la fel. Noi trebuie să fim mai puternici, noi trebuie să fim fermi”, a adăugat el.

De miercuri, Bulgaria şi Polonia sunt aprovizionate cu gaze „de vecinii lor din UE”, după suspendarea livrărilor de către gigantul energetic rus Gazprom, potrivit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a denunţat un „şantaj” al Moscovei.

Miniştrii europeni pentru energie se vor reuni în 2 mai într-o „sesiune extraordinară” pentru a discuta despre această situaţie, a anunţat preşedinţia franceză a Uniunii Europene.

Gazprom a anunţat miercuri că şi-a suspendat toate livrările de gaze spre Bulgaria şi Polonia, afirmând că aceste două ţări, membre ale NATO şi UE, nu efectuaseră plata în ruble, aşa cum ceruse Vladimir Putin în martie.

Companiile europene care acceptă să plătească gazele ruseşti în ruble ar încălca sancţiunile UE şi s-ar expune unui risc juridic „ridicat”, a avertizat şefa executivului european.

Sursa foto: Bulgarian Government (gov.bg)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Eu am găsit soluția. Consum masiv de fasole!!! 😅😅😅

  2. Trolii ruși spumegă, Bulgaria a ales calea dreaptă.
    Rămân cu insignifiana Ungaria, vag cu țările duplicitare Germania și Austria.

  3. Tu poti sa te duci in pl noastra.