G4Media.ro

Ziua 5 de război. Pentagonul avertizează: ”Putin nu va renunța, are și…

Sursa foto: Wikipedia / Mil.ru

Ziua 5 de război. Pentagonul avertizează: ”Putin nu va renunța, are și alte forțe, va insista să spargă rezistența”/ ”Situația este gravă, dar stabilă. Inamicul trimite tot mai multe forțe”, susține Kievul/ Putin i-a cerut lui Macron ”denazificarea” Ucrainei pentru a opri războiul

 • A cincea zi de război a început cu noi  bombardamente în Kiev și Harkov, însă capitala și orașul strategic al Ucrainei rezistă sub asediul rusesc. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că următoarele zile sunt cruciale pentru ucraineni.
 • Între timp, Belarus a votat pentru abandonarea statutului de ţară non-nucleară și poate obține arme nucleare pentru prima dată de când şi-a câştigat independenţa în 1990.
 • Luni, delegațiile din Ucraina și Rusia se vor întâlni la granița dintre Ucraina și Belarus, fără condiții prealabile, potrivit Ministerului de Interne de la Kiev. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-o scurtă declarație televizată că nu se așteaptă la mare lucru de la întâlnire.
 • Sub presiunea eșecului războiului-fulger, Vladimir Putin a cerut, duminică, armatei să ridice nivelul de pregătire pentru armamentul nuclear. În replică, UE a anunțat o decizie istorică – va furniza Ucrainei armament letal de 450 milioane euro, dar și avioane de vânătoare.
 • Totodată, Uniunea Europeană a blocat accesul Rusiei la spațiul aerian al UE, ceea ce înseamnă că toate aeronavele deținute, înregistrate și controlate de Rusia sau oligarhii ruși nu vor mai putea ateriza, decola sau zbura peste niciun teritoriu al UE.
 • Pentru prima dată de la începutul invaziei, autoritățile ruse au recunoscut o serie de morți și răniți în rândul forțelor lor din Ucraina, fără a furniza cifre precise.
 • În tot acest timp, în Rusia sunt proteste de amploare anti-Putin și anti-război, iar autoritățile au reținut aproape 6.000 de manifestanți de la începutul invaziei ruse. 

Citește toate evenimentele din primele patru zile de război:

Evenimentele principale ale zilei de luni, 28 februarie:

Ora 00:00 Un scurt rezumat G4Media al celei de-a cincea zi de război ruso-ucrainean:

 • Ziua a început cu rezistența eroică a Kievului care nu a fost capturat nici după cinci zile de la invazia brutală a Rusiei care se voia un Blitzkrieg de maximum 48 de ore.
 • În timp ce mai multe orașe important sunt atacate masiv de forțele ruse, Curtea Penală Internațională a transmis că Rusia va fi anchetată pentru crime de război.
 • Atacurile asupra civililor și clădirilor rezidențiale continuă și sute de oameni își pierd viața în timpul bombardamentelor.
 • Sancțiunile și izolarea invadatorului se amplifică pe plan internațional și tot mai multe voci ruse din interior sau din exil își manifestă dezaprobarea față de acțiunile dezlănțuite ale lui Vladimir Putin.
 • În tot acest timp, Pentagonul avertizează că, deși a întâmpinat o rezistență extraordinară a forțelor defensive, e prematur să constatăm eșecul Rusiei care ”are și alte forțe” și care va continua asaltul pentru că ”Putin nu va renunța să captureze Kievul”.
 • Între timp, Ucraina a transmis cererea de aderare la UE și opt state cer să devină rapid țară candidată. România nu se află printre aceste state.
 • Totodată, prima rundă de negocieri ruso-ucraineană a eșuat în găsirea unei soluții pentru pace, dar părțile au stabilit să se mai întâlnească.
 • În convorbirea telefonică de luni, Vladimir Putin i-a cerut președintelui Emmanuel Macron ”demilitarizarea, denazificarea și neutralitatea Ucrainei”, condiții obligatorii pentru ca Rusia să oprească războiul.
 • Între timp, Ungaria a refuzat tranzitul de arme către Ucraina și a anunțat că nu va trimite trupe și armament. Astfel, România a fost solicitată de țările care trimit armament în Ucraina să îi fie tranzitat teritoriul.

Ora 23:30 Zelenski susține că Putin a intensificat atacurile în ziua negocierilor ca să preseze Guvernul ucrainean să cedeze: ”Sincronizarea bombardamentelor cu discuțiile era evidentă”. Detalii, aici. 

Ora 23:10 Zelenski anunță că ridică viza pentru toți străinii care vor să lupte alături de forțele ucrainene pentru a opri ofensiva rusă. Detalii, aici.

Ora 23:00 Forțele Aeriene ale Ucrainei cer închiderea spațiului deasupra centralelor nucleare: ”Rușii survolează zonele ca să nu îi putem doborî, pentru că ar fi o catastrofă ecologică/ Obuzele explodează în apropierea centralelor” (presa ucraineană). Toate detaliile, pe G4Media. 

Ora 22:30 FOTO Ministrul Digitalizării de la Kiev arată primele echipamente ale lui Elon Musk pentru internetul Starlink din Ucraina: ”Nu există loc pentru criminalii de război în Metaverse”. Citește detalii și vezi foto aici. 

Ora 22:25 Șefii de stat din opt țări din Europa Centrală și de Est au cerut luni tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Ucrainei rapid imediat statutul candidată la UE, potrivit unei scrisori deschise publicate de Reuters. România nu se numără printre țările semnatare. Mai multe, aici. 

Ora 22:30 Guvernul italian a aprobat luni măsuri de urgenţă vizând o eventuală penurie de gaze din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, între care opţiunea de a-şi redeschide centralele care funcţionau pe bază de cărbuni, relatează France Presse, preluată de Agerpres. Detalii, aici. 

Ora 22:22 Trei clădiri rezidențiale de cinci etaje au fost distruse într-un atac cu rachetă în regiunea Kiev, anunță Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei. Vezi mai multe aici. 

Ora 22:20 Jen Psaki, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, a declarat luni noapte (22:30, ora României), că nimeni din SUA nu are vreo intenție de război cu Rusia, iar americanii nu au motiv să își schimbe nivelul de alertă. Citește detalii aici. 

Ora 22:15 UE adaugă numele a şase oligarhi ruşi, zece jurnalişti şi al purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, pe lista neagră a sancţiunilor impuse Rusiei. Citește mai multe aici. 

Ora 22:12 SUA expulzează 12 membri ai Ambasadei Rusiei la ONU, anunţă ambasadorul rus la Națiunile Unite. Citește mai multe aici. 

Ora 22:10 BREAKING Curtea Penală Internațională va deschide o anchetă asupra presupuselor crime de război comise de Rusia în Ucraina. Detalii, aici. 

Ora 22:00 Klaus Iohannis a cerut, în convorbirea cu Joe Biden, un număr suplimentar de trupe în România și accelerarea creării Grupului de Luptă al NATO. Citește toate detaliile pe G4Media. 

Ora 21:55 Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu: ”Noi, România, susţinem perspectiva europeană şi pentru Ucraina, şi pentru Republica Moldova, şi pentru Georgia / O aderare rapidă este foarte greu de realizat”. Detalii, aici. 

Ora 21:52 SURSE România, solicitată de țările care trimit armament în Ucraina să îi fie tranzitat teritoriul, după anunțul Ungariei că va refuza transportul pe teritoriul ei. Citește detalii aici. 

Ora 21:50 Avertisment al Agenției federale belgiene pentru control nuclear: Nu luați pastile de iod fără sfatul autorităților / Există riscuri de sănătate asociate cu administrarea lor fără prescripție. Citește detalii aici. 

Ora 21:45 Virgil Popescu, ministrul Finanțelor: Se analizează sincronizarea de urgenţă a sistemului energetic din Ucraina şi Republica Moldova cu cel european. Detalii, aici. 

Ora 21:30 Turcia interzice accesul în Bosfor şi Dardanele a tuturor navelor militare, anunţă ministrul turc de Externe. Detalii, aici. 

Ora 21:27 Putin nu va renunța să captureze Kievul, Rusia are și alte forțe, va insista să spargă rezistența ucraineană, susține Pentagonul/ Nicio amenințare pentru vreun stat NATO. Detalii, pe G4Media. 

Ora 21:25 Rusia susține că a lovit 1.146 de instalații militare din Ucraina: 311 tancuri și alte vehicule blindate, 42 de avioane și elicoptere, 51 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 147 de piese de artilerie, 263 vehicule militare speciale. Mai multe, aici. 

Ora 21:22 Deputat ucrainean: Mi-am făcut manichiura, dar a trebuit să tai toate unghiile pentru a putea folosi armele/ Mii de femei în Ucraina pregătite să „lupte pentru viața lor”. Mai multe informații, aici. 

Ora 21:20 SURSE România se așteaptă la o medie de 50.000 de ucraineni pe zi care să intre în țară, dacă armata rusă începe să bombardeze zonele rezidențiale din majoritatea orașelor. Detalii, aici. 

Ora 21:15 VIDEO Povestea dramatică a unui tânăr militar rus ucis, care nu știa că merge în război: „Mamă, nu mai sunt la antrenamente în Crimeea. Bombardăm toate orașele, țintim civili. Ni s-a spus că ne vor aștepta cu bucurie, dar ei se aruncă sub roțile tancurilor ca să nu ne lase să trecem” – mesajul unui soldat rus mort, prezentat de ambasaorul Ucrainei la Națiunile Unite. Povestea integrală, aici. 

Ora 21:00 Experți: Armata rusă, care încearcă să opereze o joncţiune în sudul Ucrainei, se pregăteşte simultan „să lovească puternic” capitala Kiev. Detalii, aici. 

Ora 20:50 Shell părăsește proiectele energetice în valoare de 3 miliarde de dolari avute cu companii rusești/ Compania britanică susține că va ieși și din Nord Stream 2. Mai multe, aici. 

Ora 20:40 Rusia voia să captureze orașele cheie ale Ucrainei în două zile, conform serviciilor secrete ucrainene/ Rusia ar cheltui 20 de miliarde de dolari zilnic în războiul din Ucraina. Detalii, aici. 

Ora 20:20 Exclusivitate Reuters: Biden trimite foști oficiali de top ai apărării în Taiwan în semn de sprijin/ Taiwanul se teme de China că va revendica insula după invazia Rusiei în Ucraina. Detalii, aici.

Ora 20:15 Militarii ruși primesc 5 milioane de ruble și amnistie totală dacă se predau, anunță ministrul ucrainean al Apărării pe Twitter. Detalii, pe G4Media. 

Ora 20:00 USR Constanţa cere anularea unui spectacol al lui Dan Puric dintr-o sală aparţinând Consiliului Judeţean, acuzând simpatiile actorului pentru Rusia şi Vladimir Putin. Detalii, aici. 

Ora 19:58 Aproximativ 20 de elicoptere au decolat de pe teritoriul Belarusului și se îndreaptă spre Kiev, transmite publicația Unian, care citează Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor din Ucraina. Detalii, aici. 

Ora 19:55 Ministrul ucrainean de interne: Situația este gravă, dar stabilă/ Inamicul trimite din ce în ce mai multe forțe/ Forțele noastre glorioase armate practic distrug tot ce ajunge la Kiev. Citește detalii pe G4Media. 

Ora 19:50 Putin a semnat un decret privind măsurile economice care vor fi luate de autoritățile ruse, în raport cu sancțiunile impuse de statele occidentale. Detalii, aici. 

Ora 19:45 La granița Poloniei cu Ucraina, femei și copii sosesc neîncetat. Un flux constant în sens invers e format din bărbați tineri care se întorc în țara lor pentru a lupta. Citește mai multe aici. 

Ora 19:44 Finlanda anunţă decizia „istorică” de a livra arme şi muniţii Ucrainei. Citește mai multe aici. 

Ora 19:40 Șeful ONU: Combustibilii fosili au murit – asta arată războiul din Ucraina / Lumea trebuie să accelereze trecerea la energie regenerabilă. Detalii, aici. 

Ora 19:35 Premierul israelian i-a propus lui Vladimir Putin să medieze încheierea războiului/ Președintele rus ar fi acceptat propunerea (presa israeliană). Detalii, aici.

Ora 19:31 FIFA şi UEFA suspendă cluburile şi echipele naţionale din Rusia din toate competiţiile / UEFA a rupt parteneriatul cu Gazprom. Citește detalii aici.

Ora 19:30 Refugiaţi din Ucraina au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Suceava: între aceștia, o gravidă, un bebeluș de 8 zile și o fetiță care a mers 30 de ore pe jos până la frontieră. Detalii, aici. 

Ora 19:21 Finlanda, ţară nealiniată, dar membră a Uniunii Europene, a anunţat luni că a luat decizia „istorică” de a trimite arme şi muniţii Ucrainei ca urmare a invadării acestei ţări de către Rusia, anunță agențiile de presă internaționale. Citește detalii pe G4Media. 

Ora 19:17 Vladimir Putin a cerut ”demilitarizarea, denazificarea și statutul neutru al Ucrainei” pentru a pune capăt războiului/ Condițiile au fost transmise în convorbirea de luni cu Emmanuel Macron. Toate detaliile, pe G4Media.

Ora 19:00 Live din Kiev, unde se aud explozii foarte puternice, transmite agenția NEXTA pe Twitter:


Ora 18:43 Volodimir Zelenski a transmis, citat de ziarul ucrainean Unian.net, ce a discutat în cadrul negocierilor de luni seară. Discuțiile au durat aproximativ 6 ore. Detalii, aici. 

Ora 18:00 BREAKING Zelenski a semnat cererea de aderare la UE și urmează să fie transmisă marți la Bruxelles (document). Detalii, pe G4Media. 

Ora 17:41 VIDEO Imaginile teribile ale războiului din Ucraina: locuințe distruse, protestele localnicilor împotriva ocupanților ruși și pregătirile de impact

Ora 17:33 SUA şi aliaţii lor discută o acţiune concertată privind eliberarea a 60 de milioane de barili din rezervele strategice de petrol, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus cotaţia barilului de ţiţei la peste 100 de dolari, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar. Mai multe detalii, aici.

Ora 17:24 FOTO Cum se izolează Vladimir Putin la propriu de colaboratori: imagini sugestive de la întâlnirile din Kremlin

Ora 17:21 Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit luni separat atât cu președintele rus Vladimir Putin, cât și cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenski, relatează CNN. Citește mai multe informații pe G4Media.

Ora 17:19 Comisia Executivă a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) recomandă interzicerea sportivilor ruşi şi belaruşi din competiţii. Mai multe detalii, aici.

Ora 17:15 Ungaria nu va trimite trupe sau armament în Ucraina şi nu va autoriza ca teritoriul său să fie tranzitat de arme letale, pentru a menţine securitatea în ţară, a afirmat ministrul de externe Peter Szijjarto, în timpul unei vizite în Kosovo, transmite Reuters. Detalii, aici.

Ora 17:07 Federaţia Internaţională de Taewkondo, World Taekwondo, i-a retras preşedintelui rus Vladimir Putin centura neagră onorifică 9 dani, pe care i-a acordase în noiembrie 2013, transmite EFE. Mai multe detalii, aici.

Ora 17:00 BREAKING ANPC face controale la Lukoil, Gazprom și magazine cu produse rusești din România. Detalii, aici. 

Ora 16:56 Vicepremierul Ucrainei: ”Când totul se va termina vom topi echipamentul rusesc distrus și ne vom reface podurile. Ceva îmi spune că vom avea mult metal”. Detalii, aici. 

Ora 16:30 Cererea Ucrainei de aderare la UE este gata și ar urma să fie transmisă marți de Zelenski la Bruxelles/ Diplomații polonezi au ajutat Ucraina să pregătească documentul (surse presa poloneză). Citește toate detaliile pe G4Media. 

Ora 16:06 Uniunea Europeană intenționează să acorde refugiaților ucraineni drept de ședere de până la trei ani. Detalii, pe G4Media. 

Ora 16:05 Negocierile ruso-ucrainene au luat o pauză, anunță NEXTA pe Twitter. 

Ora 16:02 Rusia închide spațiul aerian pentru 36 de țări, anunță CNN.

Ora 16:00 Citește pe G4Media cum Exilații lui Putin se alătură Ucrainei și îndeamnă opoziția din Rusia la unitate: ”Crimele lor nu se prescriu. Cel mai teribil și mai rușinos fenomen”/ Printre membrii comitetului anti-război sunt oligarhi, activiști, oameni de cultură sau politicieni.

Ora 15:22 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a anunțat luni că premierul Japoniei i-a transmis că țara sa va furniza Ucrainei o nouă tranșă de ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari. Detalii, aici. 

Ora 15:20 Ambasada SUA în Belarus își suspendă operațiunile, pe fondul amenințării atacurilor ruse din Ucraina. Mai multe, aici. 

Ora 15:04 VIDEO Traducătorul televiziunii germane Welt a izbucnit în plâns în timpul discursului președintelui Zelensky. Vezi video aici. 

Ora 15:03 Putin a convocat o întâlnire cu membrii administrației sale pentru a discuta problemele economice ale Rusiei, după impunerea sancțiunilor de către Occident. Detalii, aici. 

Ora 15:02 Anonymous “a spart” peste 300 de site-uri web guvernamentale, mass-media de stat și bănci din Rusia în ultimele 48 de ore, majoritatea fiind în prezent offline. Detalii, aici. 

Ora 15:00 Criză pe piața alcoolului din Rusia: cei mai mari importatori de alcool au oprit livrările către magazine și restaurante din cauza prăbușirii rublei. Detalii, aici. 

Ora 14:58 Zelensky mulțumește României pentru ajutorul dat: Îi sunt recunoscător președintelui Iohannis pentru susținerea aderării Ucrainei la UE. Citește detalii aici. 

Ora 14:57 Armata rusă susține că a organizat un coridor „deschis și sigur” pentru ca locuitorii Kievului să plece: „Forțele armate ale Federației Ruse lovesc doar ținte militare. Populația civilă nu este în pericol”. Citește mai multe aici. 

Ora 14:56 VIDEO Locuitorii din orașul ucrainean Berdyansk cântă imnul național în fața trupelor ruse de ocupație. Detalii, aici. 

Ora 14:55 Clubul german Schalke a reziliat contractul de sponsorizare cu Gazprom, pe fondul invaziei ruse în Ucraina. Mai multe, aici. 

Ora 14:54 VIDEO Imaginile de după luptele de duminică noapte, din suburbiile din Kiev. Detalii pe G4Media. 

Ora 14:53 Zeci de economiști ruși au semnat o scrisoare deschisă împotriva războiului din Ucraina. Detalii, aici. 

Ora 14:52 UE se așteaptă ca cererea de aderare a Ucrainei să fie „iminentă”: „Va trebui să fie evaluată foarte rapid de către Consiliu” / Comisia Europeană va trebui să ia o decizie cu privire la procedura de urgență. Detalii, aici. 

Ora 14:51 Ucrainenii din închisori cu experiență în luptă vor fi eliberați pentru a merge pe front și astfel vor fi absolviți de vină/ Zelenski: ”Nu a fost ușor din punct de vedere moral, dar a fost util pentru apărare”. Citește detalii aici. 

Ora 14:50 Amnesty International condamnă folosirea de către Rusia a munițiilor cu dispersie în Ucraina: Atacul cu astfel de muniții asupra unei grădinițe „poate constitui o crimă de război”. Mai multe detalii aici. 

Ora 14:49 Bursa de la Moscova nu se deschide luni, după ce rubla s-a prăbușit în urma sancțiunilor occidentale. Detalii, aici. 

Ora 14:48 VIDEO Explozie la un depozit de petrol din regiunea Sumy, după ce armata rusă a aruncat cu bombe termobarice. Citește mai multe aici. 

Ora 14:47 Comisarul european Ylva Johansson, în vizită la Vama Siret, pe unde vin refugiații ucraineni: ”Mulțumesc, România!”. Vezi știrea aici.

Ora 14:46 Christine Lambrecht, ministrul german al Apărării, a anunțat luni că Germania a trimis deja luni spre Ucraina primul transport de armament, iar acesta va ajunge la destinație ”în câteva ore”, potrivit presei maghiare, care citează radioul german de stat. Detalii pe G4Media. 

Ora 14:45 Sportul și cultura din Rusia, grav afectate de război și sancțiuni: sportivii străini rup contractele și pleacă acasă, concerte și spectacole sunt anulate. Detalii, aici. 

Ora 14:44 Vaticanul se oferă să ajute la negocierile dintre Ucraina și Rusia pentru a încheia războiul care durează de 5 zile. Mai multe informații, aici. 

Ora 14:43 Airbnb vrea să ofere cazare gratuită pentru 100.000 de refugiați ucraineni / Se face apel inclusiv la partenerii companiei din România. Detalii, aici. 

Ora 14:42 Oligarhul rus Oleg Deripaska susține că este timpul „să punem capăt capitalismului de stat” din Rusia. Citește mai multe pe G4Media. 

Ora 14:41 Sondaj simultan în SUA și România: 85% din americani susțin implicarea SUA în apărarea unui stat NATO și 70% din români susțin implicarea României în apărarea unui membru al alianței. Mai multe informații, aici. 

Ora 14:40 MAE le recomandă insistent cetățenilor români să evite călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află acolo să revină cât mai curând în țară. Citește mai multe aici. 

Ora 14:30 BREAKING Statul Major al armatei Ucrainei anunță că militarii care păzeau Insula Șerpilor sunt în viață. Detalii, aici. 

Ora 14:00 VIDEO Rusia, atac dezlănțuit în Harkov. Ministerul ucrainean de Interne anunță zeci de morți și sute de răniți: „Acest coșmar trebuie să-l vadă toată lumea”. Detalii, aici. 

Ora 13:15 Sirenele se aud din nou în Kiev, semn că un atac aerian e pe cale să înceapă.

Ora 12:59 Serviciul de Stat de Urgență a raportat că armata rusă bombardează Cernihivul fără milă, transmite Unian.net.

 • „Inamicul bombardează fără milă Cernihivul. Începând cu ora 12:20 pe 28 februarie, bombardamentele intensive ale străzilor Cernihiv, Belov, Rokossovsky, Dotsenko, Puhov continuă timp de 20 de minute”, se arată în raport.

Se observă că în zona afectată – clădiri private și rezidențiale cu mai multe etaje. De asemenea, potrivit Serviciului de Stat de Urgență, în zona Epicentrului a izbucnit un incendiu. Informația este în curs de precizare.

Ora 12:30 LIVE Imagini în direct din sala unde vor avea loc negocierile ruso-ucrainene/ Delegațiile încearcă să găsească o soluție în a cincea zi de război.

Ora 12:00 Guvernul Lituaniei a anunțat că va cere procurorilor de la Curtea Penală Internațională să investigheze „crimele de război și crimele împotriva umanității din Ucraina”.

Ora 11:46 Președintele Consiliului European: Dezbaterea privind aderarea Ucrainei la UE va avea loc. Blocul comunitar are un acord de asociere „foarte solid” cu Ucraina. Detalii, aici.

Ora 11:30 Volodimir Zelenski: „Facem apel la Uniunea Europeană pentru aderarea imediată a Ucrainei printr-o nouă procedură specială”. Detalii, aici. 

Ora 11:05 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: Inamicul este demoralizat și suportă pierderi grele. Sunt frecvente cazuri de dezertare și neascultare / Situația la zi a frontului, transmisă de armata Ucrainei. Detalii, aici. 

Ora 11:03 Parlamentul Letoniei a votat o lege prin care le permite cetățenilor săi să lupte în Ucraina, dacă doresc. Detalii, aici. 

Ora 10:59 Președintele Zelensky, un nou mesaj: ”Când am fost la Președinție, am spus că fiecare dintre noi este Președinte. Pentru că toți suntem responsabili pentru starea noastră. Pentru frumoasa noastră Ucraina. Și acum s-a întâmplat ca fiecare dintre noi să fie un războinic. Războinicul este la locul lui. Și sunt încrezător că fiecare dintre noi va câștiga. Glorie Ucrainei!”.

Ora 10:40 Delegația Ucrainei a ajuns la negocierile din Belarus cu elicopterul.

Ora 10:39: SURSE Cum arată proiectul Declarației comune a Parlamentului: Condamnăm cu fermitate agresiunea armată masivă a Federației Ruse asupra Ucrainei, un atentat la viețile și cetățenilor ucraineni / Rusia trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal 

Ora 10:38: Premierul Bulgariei îl demite pe ministrul de Interne pentru că a minimalizat războiul declanșat de Rusia.

UPDATE 09:58 Citește aici analiza: Pionii Kremlinului din România. Cum s-au activat în contextul invaziei militare ruse din Ucraina.

UPDATE 09:55 O parte din vehiculele blindate ale invadatorilor se îndreaptă spre Makarov, cu o mulțime de camioane cu combustibil, transmite Unian.

UPDATE 09:50 Sancțiunile UE împotriva Băncii Centrale a Rusiei au intrat în vigoare. Mai multe informații, aici. 

UPDATE 09:35 Coreea de Sud se alătură sancțiunilor SWIFT împotriva Rusiei și va trimite ajutor umanitar Ucrainei. Citește mai multe aici. 

UPDATE 09:32 Parlamentul României adoptă luni o declarație pe tema invaziei Rusiei în Ucraina. Toate informațiile, aici. 

UPDATE 09:30 VIDEO Guvern: România a închis mai multe versiuni ale site-ului de propagandă Sputnik / Russia Today, interzisă pe toate rețelele de cablu / Peste 33.000 de cetățeni ucraineni au venit în România, 373 au aplicat pentru azil. Detalii, aici. 

UPDATE 09:20 Armata ucraineană anunță noul bilanț al pagubelor făcute în rândul rușilor: 5300 de victime, 191 de tancuri, 29 avioane și 816 blindate distruse. Detalii, aici. 

UPDATE 09:15 Societatea civilă, apel către Guvern pentru Centrul de refugiați de la Rădăuți: ”Organizați birouri mobile, simplificați procedurile! Aduceți măcar încă un calculator la Rădăuți. Scrisoarea integrală, aici. 

UPDATE 09:10 Google a decis să nu mai furnizeze informaţii în timp real despre traficul de pe străzile din Ucraina, în urma consultărilor cu autorităţile locale, transmite News.ro. Detalii, aici. 

UPDATE 09:07 Ucrainenii din Legiunea Străină Franceză vor fi eliberați pentru a-și apăra țara. Se vor întoarce cu echipament militar complet. Citește detalii, aici.

UPDATE 09:05 Cum va fi afectat sistemul bancar din România de sancțiunile impuse băncilor din Rusia. Ce măsuri ia Banca Națională în plin război? Citește o analiză Economedia aici. 

UPDATE 09:03 Peste 400 de mercenari ruși operează în Kiev pentru a-i asasina pe Volodimir Zelenski și miniștrii săi, pregătind terenul Moscovei în preluarea controlului (The Times). Detalii, pe G4Media. 

UPDATE 09:01 Rușii anunță că au preluat controlul asupra teritoriului din jurul centralei nucleare Zaporojie. Detalii, aici. 

UPDATE 09:00 Citește pe G4Media Lista completă a sancțiunilor împotriva Rusiei: Ce oligarhi, companii și instituții sunt afectate.

UPDATE 08:55 Dorin Cioabă: ”Ciordit-ai tancu’ rușilor? Ciordit și topit!” / Reacția liderului rom după știrea care anunța că romii din Ucraina au furat un tanc rusesc. Mai multe informații, aici. 

UPDATE 08:50 Ofensiva rusă împotriva capitalei Kiev continuă luni dimineață/ Alarme de atac aerian, declanşate în mai multe oraşe în ultima oră. Citește detalii aici. 

UPDATE 08:40 Citește pe G4Media un editorial al jurnalistului Dan Tăpălagă despre ”Războiul lui Putin cu viitorul”.

UPDATE 08:15 Aproximativ 150 de sibieni s-au întâlnit duminică în Piața Mare, din dorința de a face un gest pentru cei care suferă acum în Ucraina sau care au fost nevoiți să fugă din calea războiului și să găsească adăpost și ajutor în alte țări, relatează Turnul Sfatului. Citește detalii aici. 

UPDATE 08:00 S-a pregătit platforma de negocieri pentru întâlnirea părților ucrainene și ruse, este așteptată sosirea delegațiilor, potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Belarus. Ambele delegații au ajuns deja în Belarus, transmite ziarul ucrainean Unian. Mai multe detalii, aici. 

UPDATE 07:45 Mitinguri de susținere pentru Ucraina, sâmbătă și duminică, în țară. ”Suntem aici ca să arătăm că ne pasă de Ucraina”. Detalii, aici. 

UPDATE 07:30 Mesajul de luni dimineață al ministrului Apărării Reznikov: 96 de ore de rezistență. Nu vom renunța la capitală, Ucraina câștigă deja. Detalii, pe G4Media.

UPDATE 07:15 Belarus ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a sprijini invazia rusă a țării. Acest lucru este raportat de Washington Post , citând o sursă de la Casa Albă. „Este clar că Minsk este acum o „extensie” a Kremlinului”, a spus un oficial al administrației Biden. Armata din Belarus se poate alătura invaziei încă de luni, 28 februarie, a spus o sursă WP, citată de The Guardian. 

UPDATE 07:10 Casa Albă a anunţat că preşedintele Joe Biden va organiza luni o conferinţă telefonică cu aliaţii şi partenerii SUA pentru a discuta despre evoluţiile atacului rus în Ucraina şi pentru a coordona un răspuns unit, transmite AFP. Mai multe informații pe G4Media. 

UPDATE 07:08 Trupele ruse şi-au oprit înaintarea spre centrul capitalei Kiev dinspre nord-vest, transmite dpa, citată de Agerpres. Armata ucraineană respinge atacurile terestre şi aeriene, a declarat consilierul şefului administraţiei prezidenţiale, Oleksii Arestovici, într-un briefing care a avut loc duminică seara. Citește detalii aici. 

UPDATE 07:06 Referendumul din Belarus pentru abandonarea statutului de ţară non-nucleară a trecut, transmite BBC. Votul deschide calea pentru ca fostul stat sovietic şi actualul aliat al Kremlinului să obţină arme nucleare pentru prima dată de când şi-a câştigat independenţa în 1990. Mai multe detalii pe G4Media. 

UPDATE 07:05 Discuţiile dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei ar urma să aibă loc luni, într-o locaţie care nu va fi dezvăluită, transmite agenţia rusă TASS, citată de News.ro. Citește informații aici. 

UPDATE 07:04 Un avion al companiei ruseşti Aeroflot, care circula de la Miami la Moscova, a încălcat, duminică, interdicţia de a circula în spaţiul aerian canadian, anunţă BBC. Ministerul Transportului din Canada deschide o investigaţie, transmite News.ro. Mai multe informații, aici. 

UPDATE 07:03 O nouă şedinţă a task-force-ului pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina a fost convocată luni, transmite Agerpres. Şedinţa, la care participă premierul Nicolae Ciucă, este programată cu începere de la ora 9,00 la Palatul Victoria, la final urmând să fie susţinute declaraţii de presă, a transmis Guvernul României. Mai multe informații, aici. 

UPDATE 07:02 Președinta Comisiei Europene s-a exprimat în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană: „Sunt de-ai noştri şi dorim ca ei să intre”. Detalii, aici. 

UPDATE 07:01 Când fotbalistul ucrainean Roman Yaremchuk a intrat pe terenul clubului portughez din Primeira Liga SL Benfica, a fost întâmpinat cu aplauze zgomotoase din partea mulțimii care au afișat mesaje în sprijinul patriei jucătorului. Când a intrat pe teren, Yaremchuk a început să plângă, transmite The Guardian.

UPDATE 06:50 În jurul orei 4 dimineața, ora Kievului, bombardarea capitalei ucrainene și a Harkovului a fost reluată, transmite Serviciul de Comunicații Speciale de Stat al Ucrainei. Zelesnki spune că următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru Ucraina.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

56 comentarii

 1. 1$/70 ruble acum 1 luna, acum 2 zile 1$/83, azi 1$/113.
  Dacă până acum nu îi interesa ce face Putin acum o sa se trezească toți, dacă se scumpește vodca….

  • repede si trollul de draggy sa mai ia un polonic…

  • Felicitări redactorilor G4 pentru modul in care acoperă evenimentele din Ucraina. O mișune grea in mijlocul atâtor știri false sau articole vechi
   Pentru noi sunteți cei mai la zi, corecți și transmiteți un sentiment de încredere in presa libera din România! Sa fiți păziți și sporiți in dedicarea și profesionalismul cu care țineți aceasta agenție de știri.

  • Cel mai mare site xXx au blocat accesul rușilor, au un steag cu Ukraina! 😂
   Traficul pe Google Maps e blocat.

  • Draggy, martianul, abc, si mai sunt cativa. Abonati la postaceala, primesc si ei cate o rubla de postare. Oricum mai mult nu merita la inteligenta pe care o poseda…. Unde mai pui ca sunt si mitocani. Chiar nu aveti putina demnitate? Mergeti la lucru oameni, din cauza voastra e tara asa cum este!!!!

  • g4media, am o mare rugaminte la voi, in calitate de roman patriot. In momentul asta las un comentariu si aveti acces la adresa de email pe care o folosesc, corect? Va rog sa dati o mana de ajutor miscarii romanesti de combatere a propagandei rusesti pe teritoriul Romaniei si haideti sa oprim trolii rusi care comenteaza aici. Va rog mult, faceti o lista cu adresele de email folosite de cei care fac propaganda rusa sau trolleaza aici si oferiti-o celor care se ocupa cu combaterea acestora. Poate vom reusi sa-i stopam asa, merita incercat. Probabil ca dumneavoastra stiti mai bine decat mine cui sa va adresati. Va multumesc!

  • Din pacate, nu reusesc sa opreasca nici macar clonarea conturilor. Trolii se folosesc de asta pentru a starni confuzie. E stilul kgb, o vede toata lumea. Din cand in cand, unul de-al lor da o replica clonei acuzand-o ca troll, pentru a discredita originalul. Mai dau si exemple, nicidecum ale unora chiar trolleaza de mama focului pentru rusi, de aici iti dai seama ca de fapt pe aceia ii protejeaza cu intentia de a-i compromite pe comentatorii care le raspund lor, propagandistilor.

  • Nu se scumpește vodka pentru că scade valoare rublei în raport cu USD, întrucât vodka e produsă intern și prețul se va raporta la economia internă.
   Vor fi alte produse afectate, în special cele ce depind de materie primă din export, dar momentan stau în balanță că au o rezervă de aur pe care o pot utiliza.
   Urmează să vedem scene dramatice dpdv. economic în Rusia mai târziu, nu acum, când termină stocurile de materii prime pe care nu le produc și aurul. Asta poate dura luni.

 2. Putin este cel mai speriat om de pe planeta, are o armata enorma, cel mai mare arsenal nuclear, cel mai mare teritoriu, toate acestea nu sunt de ajuns sa nu se simtă amenințat, probabil nu se va simți in siguranță niciodată, nici dacă ne vede pe toți cu arma la tampla

 3. Dumnezeu să apere și să păzească Ucraina, al său brav popor, președintele său formidabil și pe bravii săi eroi! Felicitări Uniunii Europene că ajută Ucraina, trebuia să o facă chiar mai repede, dar e ok și acuma, așteptăm NATO să o ajute militar, că oricum spre al III-lea Război Mondial ne îndreptăm. La cât de nebun și scelerat e puroiul de la Moscova, oricând este capabil să apeșe butonul nuclear. Oricum, prin dârzenia, curajul, devotamentul și eroismul lor, atât poporul ucrainean, cât și al său președinte, catalizatorul principal al acestei impresionante rezistențe, au câștigat respectul și stima întregii lumi civilizate!

 4. Civili cu rachete capturate de la ruși țin piept unei armate uriașe. Eu zic din 2014 că Rusia e o glumă.

 5. Razboiul Rusiei impotriva Ucrainei se transforma in razboiul Rusiei impotriva Europei. De-a lungul istoriei, rusii au dus dintotdeauna o politica de expansiune.

 6. „În replică, UE a anunțat o decizie istorică – va furniza Ucrainei armament letal de 450 milioane euro, DAR ȘI AVIOANE DE VÂNĂTOARE!!!”.

 7. @simi,ce vroiai sa le furnizeze trandafiri? A trecut vremea cand mujici erau asteptati cu flori.

 8. trolii trebuie sa renegocieze contractele sau sa se apuce de munca cinstita!

  • hehe, good one, acu` ca rubla e hartie igienica ar fi cazul sa se reprofileze!
   Breaking: astazi soso s-a dus la h`ambasada sa schimbe rublele macar pe un iafon mai bun pentru live-uri =))

 9. Poate ne arăți și nouă luptele grele care se dau in Kiev, ca la televizor mașinile circula pe strada, iluminatul public funcționează fără probleme, in afara de sirene altceva nu se vede nimic altceva! Luptele se dau unde? Iată corespondenții se plimba ca pe bulevard! Nu toată lumea este proastă, asa cum sperați voi!

 10. „Stiinta” nu a demontat niciun mit, iar dl. Liiceanu nu e in stare decat sa repete ce a citit si ce a auzit pe la altii. Un om de stiinta serios il poate face de ras, nu stie prea multe despre teoria evolutionista. Nu e stiinta exacta, matematica.

  Nu sunt buni nici macar in domeniul lor dar se baga in tot felul de lucruri pe care nu le stapanesc deloc.

  Ce este? Inchipuire multa, asta e cam tot.

  Si chestia asta o intalnesti la romani, de la cel mai prost si pana la cel mai destept. Traiesc cu impresia ca ei „stiu” si au automat dreptate. Degeaba mai incerci sa discuti, sa aduci argumente, samd.

  „Adica ce domne eu sunt prost? Eu nu stiu? Eu sunt citit, inteligent si ma cheama si Liiceanu.” Deci stiu multe si am si automat dreptate. Ca sa stiti si voi… astia primitvi, prosti si mai ales inapoiati.

 11. Ursula sa vii sa pui curu-n drum daca ii vreti in *ue

 12. UE a dovedit inca o data ca este o adunatura de state interesate doar de propriile afaceri cu Rusia. Putin a stiut sa-si recompenseze sustinatorii europeni de-a lungul timpului cu functii de adminstratori in companiile ruse si bani multi. Ezitarile privind sanctiunile imotriva Rusiei m-au pus e ganduri serios. Probabil ca, daca n-ar fi fost presiunea SUA, UK, Polonia, Romania, UE n-ar fi adoptat atatea sanctiuni. Din tot acest conflict, cel mai mare castigator va iesi Germania, care se va reinarma si va aloca sume uriase din buget pentru aparare, iar apoi isi va vinde armele unde va dori, inclusiv Ucraina.

  • „Ezitarile privind sanctiunile imotriva Rusiei m-au pus e ganduri serios.”

   Serios??? Te-au pus pe ganduri?

   Nene, Rusia a intrat cu trupele in Ucraina acum patru zile. PATRU ZILE, atat au trecut. In timpul asta. „ezitanta” UE a facut cam asa:
   – a blocat accesul aerian la orice nava ruseasca. Rusia e izolata complet aerian
   – a blocat exportul spre Rusia a tot ce inseamna tehnologie de varf
   – absolut toti oligarhii rusi s-au trezit cu toate bunurile si activele blocate in Europa. Inlcusiv Elvetia pare ca se va conforma, desi nu e membru UE.
   – activele in valuta ale Bancii Centrale Ruse au fost blocate. Bonus: Cele mai multe banci rusesti au fost eliminate complet din sistemul SWIFT. Rezultatul: rubla s-a prabusit, in curand va avea valoarea hartiei igienice, cozile la ATM-urile rusesti au devenit uriase, dobanzile interne au explodat.
   – UE a anuntat ca va trimite Ucraine arme de 450 de milioane de euro, inclusiv avioane de vanatoare
   – Germania a anuntat ca va renunta pentru prima oara de la al doilea razboi mondial de regula „nu exportam arme in zonele de razboi”. Va exporta armament direct in Ucraina. Primul ministru german a anuntat ca Germania va aloca un fond de 100 de miliarde de euro pentru cresterea fortei defensive a Germaniei. Mai rau, a anuntat actiuni de reducere rapida si masiva de dependenta de gazul rusesc

   Cam atat a facut ezitanta UE in patru zile. Povestea ta cu „liderii UE, slabi, corupti de Rusia, egoisti, etc” nu prea mai tine.

  • Germania nu e acolo unde e degeaba , implica o educatie (!!!) care e de secole , noi inca avem pe IPS Tedosie
   Germania nu va iesi invingatoare , SUA e aia, Germania pierde bani cu sanctiunile asupra Rusiei, cu gazoductul, cu masini … iar faptul ca se inarmeaza , la fel , probabil va pompa bani in alte tari, ca nu musai ei fac de toate

  • @jay.
   Esti cam pe’alaturea.
   Am vrut sa-ti raspund, dar Silicon _v a fost mai rapid.
   Rusia pregateste invazia Ucrainei de mult si a masat trupe la granita de 4 luni, Nord Stream 2 era pe punct de pornire, iar Europa in 4 zile da planul rusilor peste cap.

 13. si pana cand?

 14. AUR sunt fix precum comunistii care au preluat tara calarind vantul din Est.
  Mare grija la teroristii AUR.

 15. Tot mai mult eu cred ca Rusia v-a fi exemplul dat Chinei de americani, vor trimite mercenari in Ucraina, daca nu sunt deja acolo, ii vor distruge economic si asa le vor arata chinezilor ce se intampla daca ai ambitii prea mari, gen Taiwan.

  • eu sincer nu inteleg cum oameni semi-analfabeti ca DT si altii cioflengari de pe aici sunt posesorii unor pc-uri de la care scriu sa n-adoarma… ei nestiind gramatica elementara de clasa a 5 a sau alte lucruri putin mai complicate….fratilor bucurati-va ca va puteti exprima asa analfabeti cum sunteti dar nu va umflati in pene ca mari analisti/cunoscatori ca e mai mare rusinea…

  • Nici tu nu știi unde se pun virgulele.
   Nici cu logica nu stai prea bine; daca mai faci greșeli de scriere, nu înseamnă că nu ai bani pentru un telefon și abonament.
   Și tu ai comentat ca sa nu adormi!
   Ce mesaj ai transmis? Că numai unii au voie sa comenteze?

 16. Chinezu i-a spus lui putin sa negocieze. Cum nu vrea sa supere China, desi nu are ce sa negocieze, putinel a accepat. Zelenski a fost destept cand a acceptat „negocierea” putinista pentru ca asa, rusii, se fac mai rau de cacao. Va fi o lovitura imagine in favoarea Ucrainei, rusii nu vor da pe post nici o secunda din „negocieri”.

 17. in oras vor rezista.
  dar trebuie sa pastreze o rezerva de contraatac in afara cercurilor de aparare ale Kievului complet necunoscuta inamicului..
  rusii chiar daca ar incercui orasul se pot trezi intre 2 focuri, unul venit din spate, care poate fi mai mult decat dureros.

 18. Totul este o piesa de teatru.Vom vedea mai tarziu care a fost scopul de fapt. Anul trecut s-a incercat inlaturarea regimului in Belarus, si n-a mers. Anul asta a venit randul Ucrainei, care se pare ca va fi scoasa, cel putin temporar, de sub umbrela”protectoare” a Rusiei. Rusia o va incasa rau, cel putin din punct de vedere economic.Daca vor mentine sanctiunile 3-6 luni va fi greu de tot de trait in Rusia.

 19. Va rog sa stergeti comentairul lui Cristi. Va multumesc.

  • Este democratie, orice este liber sa comenteze ce vrea! In democratie nu se sterge, se combate prin argumente!

 20. Exista vreo armata mai penibila ca asta a lu’ Putinovici? Tancuri furate, abandonate prin santuri, camioane pierdute pe aleile dintre blocuri.

 21. Pana una alta Ucraina n-are ce cauta in UE sau Nato. In momentul in care este acceptata se termina pentru multa vreme orice speranta de liniste a tarilor est europene. Oricum vin vremuri grele economic mai ales pentru est europeni, nu e cazul sa fie transformate si in carne de tun.

 22. Ba, daca intram in razboi..si vom intra…sper sa il castigam.

  dar vazand propaganda asta imi dau seama ca stam destul de prost.

  Toti ii vad pe rusi slabi… pai blindatele alea au fost trimise la plimbare, tinerii aia erai dezorientati si prost echipati cum ziceau si ucrainenii.
  aia nu au venit la razboi, o parte au fost casapiti sa demonstreze Putin ura occidentului.

  Rusia nu vrea sa ocupe ucraina, pentru asta ar trebui peste 1 milion de soldati risipiti in toata tara si gherila oricum i-ar decima.

  “Adevăratul razboi” e cel de la distanta, va fi o ploaie de rachete cum nu s-a mai vazut intre Rusia si NATO… Sper ca scuturile isi vor face treaba si Banatul sa nu fie o tinta.

 23. Este fara precedent ce sanctiuni s-au impus, nu credeam ca impotriva unei tari precum Rusia se poate incepe un macel economic, social, politic. Pierderea razboiului in Ucraina, teritoriile ocupate abuziv, sunt cea mai mica problema a dezaxatului la acest moment. Tara este efectiv distrusa de intreaga planeta. Este exact ca in bancul cu furnicile care s-au suit pe elefant, iar una trebuie sa-l stranga de gat. Ei bine musuroiul s-a legat atat de bine incat a devenit funie care asfixiaza ursul. Putin este istorie, iar Rusia este terminata definitiv. Va avea de platit datorii enorme Ucraine si celorlalte tari care au avut de suferit. Ce se intampla acum este un moment nemaintalnit in istoria umanitatii, care va fi un exemplu pentru toate dictaturile marunte precum Venezuela, Coreea de Nord, Cuba, Africa, China. Se va lua blana ursului si se va pune la tabacit. Cine se gandeste la costuri de gaze, petrol, gandeste marunt. Prefer sa platesc 8 lei/litru de benzina dar Rusia sa scape de Putin. Cand o va face si va fi democratie, lumea va fi alta, iar resursele vor veni negociat. Rusia va fi nevoita sa-si vanda resurse pentru a plati acest razboi si daunele sale.

 24. Du te bay cu ploaia ta de rachete! Esti prin porumb!

  • Sunteti platiti de guvern daca scrieti mesaje anti-rusi nu?:))Ce mari sunteti in spatele unui calculator.Vin rusii peste voi imediat fugiti in Honolulu ca sa nu va prinda.

 25. Bai nene. Asta e rupt in cur, cu gaura inn chiloti si tot el tare-n gura. Asa a fost tare si inainte de atac. Niste cacealmisti infecti

 26. Путiн хуйло

 27. Ucraina în UE, rapid, după modelul Cipru….?! Fără partea intens rusofonă din Sud-Est?! UE cu valențe militare ar deveni ceva acceptabil și pentru NATOscepticii sârbi?!

 28. Shell părăsește proiectele energetice în valoare de 3 miliarde de dolari avute cu companii rusești

  Companiile acestea mari întotdeauna acționează la sigur altfel spus exportul de hidrocarburi din Rusia a murit.

 29. Vand calculator celeron D 2,80 GHz Extreme edition

  Cumpar tancuri vechi de colectie drone vechi elicoprete vechi si arme antitanc vechi de colectie, sateliti vechi. Ofer plata pe loc.

 30. Rusii sunt slabi. Dacă ne organizam toți ii putem învinge. Glorie Ucrainei!!!

 31. Dar când dracu are de gând sa oprească războiul asta? Mor mii de oameni nevinovați, și de ce, ca asa vrea el? Nu frate,totul trebuie sa revină la normal

 32. Ce naiba se face Georgică și somoaca dacă se scumpește votca ?? Incep sa tremure ? Ca în delir sunt de mult…în rest, puțin are dreptate. „Zona ” trebuie „denazeificata”, începând cu el. Sa-i dea cineva curaj să-și pună ștreangul de gat pentru ca alta soluție nu are.