G4Media.ro

Amnesty International condamnă folosirea de către Rusia a munițiilor cu dispersie în…

sursa foto: Twitter/ Генеральний штаб ЗСУ

Amnesty International condamnă folosirea de către Rusia a munițiilor cu dispersie în Ucraina: Atacul cu astfel de muniții asupra unei grădinițe „poate constitui o crimă de război”

Amnesty International a condamnat luni folosirea de către Rusia a munițiilor cu dispersie în Ucraina, precizând că un atac asupra unei grădinițe „poate constitui o crimă de război”, relatează The Guardian.

Organizația pentru protejarea drepturilor omului a transmis că „o rachetă Uragan de 220 mm a aruncat muniții cu dispersie asupra creșei și grădiniței Sonechko din orașul Okhtyrka din regiunea Sumy” vineri. ONG-ul a adăugat că „atacul poate constitui o crimă de război”.

Amnesty a declarat că trei persoane au fost ucise în atac, inclusiv un copil, în timp ce un alt minor a fost rănit, potrivit PA Media.

Munițiile cu dispersie împrăștie sau eliberează muniții sau bombe mai mici pe o zonă largă, crescând potențialul de victime și daune. Peste 100 de țări s-au angajat să nu folosească niciodată armele în temeiul Convenției privind munițiile cu dispersie, dar nici Rusia și nici Ucraina nu au semnat acordul.

Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International, afirmat că „este uluitor să vezi un atac fără discernământ asupra unei creșe și grădinițe în care civilii caută un refugiu sigur. Pur și simplu, acest lucru ar trebui investigat ca o crimă de război”.

„Pe măsură ce această tragedie umană se desfășoară în Ucraina, orice persoană care comite crime de război ar trebui să fie trasă la răspundere individuală în fața Curții Penale Internaționale (CPI) sau a unui alt proces internațional de justiție penală la nivel național sau internațional.

Este imperativ ca statele membre ONU și CPI să ia în considerare de urgență cum să asigure colectarea și păstrarea în timp util și eficient a probelor pentru orice crime conform dreptului internațional comise în Ucraina”, a mai declarat Callamard.

Human Rights Watch a anunțat că a identificat, la rândul său, exemple de utilizare a munițiilor cu dispersie în actualul conflict din Ucraina.

Sursa foto: Twitter/ Генеральний штаб ЗСУ

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Soriciul rusesc este tare gros.
    Să ataci o tara vecină , să ai trupe de ocupație în cel putin 2 tari și să te nelinistesti de inarmare moldovei este un tupeu maxim.
    Vine însă ziua tic tac tic tac.
    Ignatul se apropie,

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.