G4Media.ro

Exilații lui Putin se alătură Ucrainei și îndeamnă opoziția din Rusia la…

sursa foto: Dmitry LOVETSKY / POOL / AFP

Exilații lui Putin se alătură Ucrainei și îndeamnă opoziția din Rusia la unitate: ”Crimele lor nu se prescriu. Cel mai teribil și mai rușinos fenomen”/ Printre membrii comitetului anti-război sunt oligarhi, activiști, oameni de cultură sau politicieni

Un grup de personalități publice ruse aflate în exil au fondat un ”Comitet anti-război” prin care încearcă să ajute la încheierea războiului, sprijină defensiva ucraineană și urmăresc să îl facă pe Vladimir Putin și generalii săi să răspundă pentru decizia de a invada țara vecină.

Informația a apărut pentru prima dată pe Twitter, publicată de portalul Nexta. Ulterior, informația a fost confirmată și de Radio Europa Liberă.

Din Comitetul anti-război fac parte și fostul magnat și politician opozant al lui Putin, Mihail Hodorkovski, care a și anunțat crearea grupului, dar și fostul campion mondial la șah Garry Kasparov, activistul de opoziție Vladimir Kara-Murza, fostul parlamentar exilat Dmitri Gudkov și economistul Serghei Guriyev.

Într-o declarație la sfârșitul zilei de 27 februarie, grupul a cerut comunității mondiale „să adopte o poziție principală față de cei care încalcă dreptul internațional”, adăugând că fiecare persoană implicată în invazia Ucrainei în ultima săptămână trebuie să răspundă pentru acțiunile ei.

Documentul a fost semnat de Mihail Hodorkovski, Garry Kasparov, Serghei Aleksașenko, Serghei Guriev, Iuri Pivovarov, Evgheni Kiselev, Vladimir Kara-Murza, Dmitri Gudkov, Boris Zimin, Evgheni Cișvarkin și Viktor Shenderovich, conform timeshub.in.

„În ochii lumii întregi”, subliniază ei, „această crimă de război a fost comisă în numele întregii țări, a tuturor rușilor”, transmit autorii scrisorii.

Aceștia mai spun că în calitate de cetățeni ai Federației Ruse, ”noi, împotriva voinței noastre, ne-am găsit responsabili pentru încălcarea dreptului internațional, invazia militară și moartea în masă a oamenilor. Enormitatea crimei comise nu lasă nicio posibilitate de a păstra tăcerea sau de a manifesta un dezacord pasiv ”, spun inițiatorii creării Comitetului Anti-Război al Rusiei.

 • „Participanții direcți ai invaziei, cum ar fi generalii și conducerea politică a Rusiei, care au conturat planul invaziei, trebuie să fie recunoscuți drept criminali de război și să fie pedepsiți pentru faptele lor (…) Nu există un termen de prescripție pentru crimele pe care le-au comis și trebuie să fie răsplătiți în funcție de meritele lor, indiferent cât de mult trebuie să aștepte lumea și victimele lor”, se spune în declarație.

De asemenea, autorii mai subliniază: „Pentru oamenii care au crescut pe idealul eliberării lumii de nazism, un război de cucerire este cel mai teribil și mai rușinos fenomen. Nerezistența la un astfel de război este complicitate. Și rezistența este singurul curs posibil și demn de acțiune”, se mai arată în scrisoare.

Declarația mai spune că „există o diferență clară între ruși, care au fost târâți împotriva voinței lor în politicile aventuroase ale lui Putin, și cei care susțin de bunăvoie regimul lui Putin în războiul fratricid în curs”.

 • „Fiind cetățeni ruși… avem responsabilitatea morală pentru că nu am prevenit războiul, pentru că am permis atacul perfid al trupelor ruse asupra unei țări vecine”, se spune în declarație.

„Comitetul Anti-Război face apel la toți adevărații patrioți ai Rusiei să se consolideze împotriva dictaturii agresive a lui Vladimir Putin, în ciuda oricărui fel de dispute politice, diferențe ideologice și simpatii sau antipatii personale”.

Protestele împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia au avut loc în orașele rusești încă din prima zi a atacului, 24 februarie. Aproape 10.000 de manifestanți au fost reținuți până acum.

sursa foto: Dmitry LOVETSKY / POOL / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

 1. Pe strada aia din Washington, ar putea sta la un apartament numit „guvernul Rusiei in exil”. Ar putea veni la piscoterii, impreuna cu vecinii lor, adevaratul presedinte al Venezuelei si adevarata printesa a Bielorusiei, te pup pisi.

 2. Foarte bine. Iar oligarhii ruși sa plătească distrugerile din Ucraina, sa nu dea doar declarații, din confortul lor.

 3. Deci mai e rau progresul ? Societatea civila ? Ong urile ?

  Aceste aspect construiesc o parte din lumea moderna si astfel de pozitionari si abordari inclusiv cele ale UE NATO ajuta la conturarea unei lumi in care poate nu ne vom mai ataca/apara cu arme ci poate cu cuvinte si argumente ! Poate .. !

  Speram ce putem sa si facem !

  Putin si clica lui trebuie condamnati la scara planetara ! Bine ai venit Elvetia !!