G4Media.ro

Referendumul din Belarus pentru abandonarea statutului de ţară non-nucleară a trecut

Sursa foto: President of the Republic of Belarus (president.gov.by)

Referendumul din Belarus pentru abandonarea statutului de ţară non-nucleară a trecut

Referendumul din Belarus pentru abandonarea statutului de ţară non-nucleară a trecut, transmite BBC.

Votul deschide calea pentru ca fostul stat sovietic şi actualul aliat al Kremlinului să obţină arme nucleare pentru prima dată de când şi-a câştigat independenţa în 1990.

De asemenea, referendumul cimentează şi perioada în funcţie a lui Lukaşenko până în 2035. El este la putere din 1994.

Între 1994 şi 1996, fostele state sovietice Belarus, Ucraina şi Kazahstan au convenit să renunţe la armele nucleare în schimbul asigurărilor de securitate – asigurări care acum au fost încălcate.
Prin această modificare a Constituţiei, armament nuclear urmează să fie instalat în Belarus, după ce Minskul l-a abandonat în urma căderii Uniunii Sovietice.

Acest lucru sporeşte tensiunile, în contextul în care preşedintele Aleksandr Lukaşenko susţine agresiunea militară a omologului său rus Vladimir Putin în Ucraina, în pofida faptului că pozează ca mediator în conflict.

Sursa foto: President of the Republic of Belarus (president.gov.by)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Isi facea cineva dubii ca nu va trece?

  • Cu 65% pentru. Măcar a mai scăzut și el la procente. Si-a dat seama că bate la ochi, după alegerile prezidențiale din 2020 pe care le-a „câștigat” cu 80% :))

 2. Scoate, in cazul asta pune, castanele in foc cu labele pisicii?

 3. Ce glumă! Știrea sună așa: referendumul, la care s-au prezentat 100 autobuze transportate de la rusland si cu scorul ordonat de Putin a trecut. Prin așa zisul referendum fata de care kim ar fi gelos se ordonă, de asemenea, ca luka și putin să fie președinți eterni pe veci. =))

 4. Nu lansezi tu Rusia atac nuclear asupra occidentului, pui sluga Belarus să o facă! Aici se vede viclenia lui Putin. Slăbește Occidentul în urma unui atac atomic iar castanele înapoi le servește Belarusul care după Putin nici măcar nu e țară.

  • Ai impresia că dacă se lansează o atomică dinspre est, vestul va aștepta să vadă unde cade iar Moscova va fi simplu spectator ?
   Visezi.

 5. România si Polonia vor deveni tari cu arme nucleare, Polonia cere de mult timp.
  Pentru simetrie!
  ✌️

 6. Bulasenko ești un porc. Referendum? O mare minciună. Referendumul presupune libertate de exprimare, ceea ce tu nu permiți in țara pe care o nenorocești cu prezența ta