G4Media.ro

Sondaj simultan în SUA și România: 85% din americani susțin implicarea SUA…

Sursa foto: Flickr / NATO Allied Air Command

Sondaj simultan în SUA și România: 85% din americani susțin implicarea SUA în apărarea unui stat NATO și 70% din români susțin implicarea României în apărarea unui membru al alianței

85% din americani susțin implicarea SUA în apărarea unui stat NATO și 70% din români susțin implicarea României în apărarea unui membru al alianței, arată un sondaj simultan realizat de STRATEGIC Thinking Group/ Grupul de Gândire Strategică strategică.

Totodată, luând în considerare că, ”potrivit tratatului NATO, un atac armat împotriva unuia sau mai multor membri NATO din Europa sau America de Nord va fi considerat un atac împotriva tuturor membrilor”, 57% dintre respondenți sunt de părere că, în calitate de stat membru NATO, SUA ar trebui să se implice în apărarea altui stat membru NATO dacă acesta este atacat. 15% sunt de părere că SUA nu ar trebui să se implice, iar 28% din totalul eșantionului sunt nehotărâți.

Doar 27% dintre americani se opun trimiterii de trupe americane în România și Polonia pentru a ajuta la descurajarea amenințărilor Rusiei. Întrebați dacă sunt de acord sau împotriva trimiterii de trupe americane în țări aliate NATO precum România sau Polonia pentru ajuta la descurajarea amenințările recente ale Rusiei, 57% dintre respondenți se declară de acord, 27% sunt împotrivă și 16% sunt nehotărâți.

Pe de altă parte, luând în considerare că, ”potrivit tratatului NATO, un atac armat împotriva unuia sau mai multor membri NATO din Europa sau America de Nord va fi considerat un atac împotriva tuturor membrilor”, 70% dintre români sunt de părere că, în calitate de stat membru NATO, România ar trebui să se implice în apărarea altui stat membru NATO dacă acesta este atacat. 25% sunt de părere că România nu ar trebui să se implice, iar 5% din totalul eșantionului nu știu sau nu răspund.

Întrebați dacă sunt de acord sau împotriva trimiterii militarilor români în țări aliate NATO pentru ajuta la descurajarea amenințările recente ale Rusiei, 60% dintre respondenți se declară de acord, 36% sunt împotrivă și 3,9% nu știu sau nu răspund.

Remus Ștefureac, președinte STRATEGIC Thinking Group/ Grupul de Gândire Strategică, susține că datele comparative arată un sprijin puternic al americanilor și al românilor pentru implicarea SUA, respectiv a României în apărarea altui stat membru NATO în cazul în care acesta ar fi atacat:

 • ”Datele comparative arată un sprijin puternic al americanilor și al românilor pentru implicarea SUA, respectiv a României în apărarea altui stat membru NATO în cazul în care acesta ar fi atacat. Mai mult, sondajul arată un sprijin solid al populației Statelor Unite ale Americii pentru trimiterea de trupe americane în România și Polonia pentru a descuraja amenințările recente ale Rusiei. Dincolo de mesajele ferme de sprijin ale autorităților americane pentru securitatea României, dincolo de acțiunile concrete care au însoțit rapid aceste mesaje (trupe americane și tehnică trimise deja în România), faptul că populația Statelor Unite ale Americii sprijină puternic politicile și măsurile susținere a statelor membre NATO afectate de amenințările Rusiei, conferă încredere într-o perioadă critică în care sentimentul de securitate în regiune este grav afectat. De asemenea, este remarcabilă atitudinea foarte clară a populației României care susține masiv punerea în aplicare a articolului 5 din tratatul NATO – un atac armat împotriva unuia sau mai multor membri NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor membrilor. Concluzia pe care o putem trage este că agresiunea teribilă a Rusiei a provocat atât un front comun al liderilor statelor lumii democratice, cât și, poate cel mai important, o mobilizare formidabilă a populațiilor lumii libere”.

Brett Loyd, sociolog, Președinte și CEO al The Bullfinch Group:

 • „Datele culese în Statele Unite arată faptul că în societatea americană nu există o opoziție semnificativă față de apărarea de către SUA a țărilor NATO sau față de trimiterea de trupe americane în țări aliate precum România sau Polonia pentru a descuraja amenințările Rusiei. Dimpotrivă, sprijinul populației este foarte ridicat, chiar și în condițiile în care în mod tradițional, politica externă este un teren necunoscut pentru mulți americani, fapt ce explică și ponderea nehotărâților”.

Vezi rezultatele integrale ale sondajelor aici. 

Context

Think-tank-ul STRATEGIC STRATEGIC Thinking Group/ Grupul de Gândire Strategică strategică a inițiat un proiect de cercetare comparativă prin aplicarea a două sondaje de opinie în Statele Unite ale Americii, respectiv în România.

Scopul proiectului a fost de a măsura opiniile populației din cele două țări cu privire la susținerea de care s-ar bucura implicarea celor două state și a forțelor lor militare în sprijinirea altor state NATO în ipoteza în care acestea ar fi atacate.

Cele două sondaje de opinie au fost realizate de The Bullfinch Group (www.thebullfinchgroup.com) în Statele Unite ale Americii, respectiv de INSCOP Research (www.inscop.ro) în România.

sursa foto: Sursa foto: Flickr / NATO Allied Air Command

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

11 comentarii

 1. 30% cam multe gunoaie prin tara.

 2. diferenta de 15% au zis ca erau ocupati cu live-ul lui soso`

 3. „85% din americani susțin implicarea SUA în apărarea unui stat NATO”
  „57% dintre respondenți sunt de părere că, în calitate de stat membru NATO, SUA ar trebui să se implice în apărarea altui stat membru NATO dacă acesta este atacat. 15% sunt de părere că SUA nu ar trebui să se implice, iar 28% din totalul eșantionului sunt nehotărâți.” BRAVO intre timp Gnsoara a reusit sa ii convinga si pe nehotarati SENZATIONAL

 4. Aș vrea un sondaj din care să aflăm ce procent de români ar vrea să ne apere și NATO dacă ne-ar ataca pe NOI Rusia.
  Plus un sondaj din care să aflăm ce procent de bărbați români între 18 și 60 de ani și-ar apăra țara.

 5. mai baieti mai usor cu sodaje de genul asta,
  va crede cineva ?!?

 6. Nu inteleg ce tot trancaniti cu Nato, Nato. Ucraina e in razboi cu Rusia, niciuna nu e in Nato. Ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca Ucraina a devenit peste noapte vecina buna si prietena (adevarul e cu totul altul)…

 7. cum ramane cu sondajul in care americanii cred ca Biden este de vina pentru razboiul din Ucraina ?!?

 8. Pe americani, i-a intrebat unde e Romania pe harta. cu rezultatele pe care le stiti.
  Pe romani, i-a intebat razvan Anghelescu in ce tara suntem. Majoritatea au raspuns „nu stiu, nu-s de aici”.

 9. Aritmetica asta. Încurcă mult.

 10. Povești pe pâine, vrăjeli de doi lei, nimic adevarat