G4Media.ro

Uniunea Europeană intenționează să acorde refugiaților ucraineni drept de ședere de până…

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Uniunea Europeană intenționează să acorde refugiaților ucraineni drept de ședere de până la trei ani

Uniunea Europeană se pregătește să acorde ucrainenilor care fug de război dreptul de a rămâne și de a lucra în blocul comunitar al celor 27 de state timp de până la trei ani, au declarat luni înalți oficiali europeni, adăugând că statele de la granița UE vor primi ajutor pentru a face față sosirilor, relatează Reuters.

Cel puțin 400.000 de refugiați ucraineni au intrat în UE până acum, a declarat comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson. Membrii UE Polonia, România, Slovacia și Ungaria au granițe terestre cu Ucraina.

„Trebuie să ne pregătim pentru milioane (de refugiați să ajungă în UE – n.r.)”, a declarat Johansson într-o conferință de presă după o vizită la un punct de trecere a frontierei dintre România și Ucraina.

Johansson a spus că speră că miniștrii de interne din UE vor conveni încă de joi asupra unei scheme de protecție pentru cei care fug din Ucraina.

Miniștrii i-au cerut duminică lui Johansson să pregătească propuneri pentru declanșarea directivei UE de protecție temporară, elaborată după războiul din Balcani din anii 1990, dar niciodată utilizată până acum.

Conceput pentru a face față sosirilor în masă a persoanelor strămutate în UE, aceasta oferă același nivel de protecție, timp de unul până la trei ani, în toate statele UE, inclusiv un permis de ședere și acces la un loc de muncă și la asistență socială.

Voluntarii locali și autoritățile care îi ajută pe ucrainenii sosiți în România „dădeau dovadă de solidaritate în practică, arătând că ne bazăm pe alte valori decât (președintele rus Vladimir) Putin și practicăm aceste valori”, a spus Johansson.

Dar ea a subliniat că exodul ucrainenilor privește întregul bloc, mulți dintre cei care fug de război trecând deja din țările de la granița UE către altele care au, de asemenea, comunități ucrainene mari, inclusiv Italia, Spania și Germania.

Vorbind la o conferință de presă comună cu Johansson, ministrul român de interne Lucian Bode a spus că, în condițiile în care oamenii așteaptă 20 până la 30 de ore pe partea ucraineană pentru a intra în România, este esențial să se convină asupra modului de procesare a documentelor, astfel încât să nu aibă de așteptat ore întregi și de partea UE.

Având în vedere că bărbații în vârstă de recrutare în armată sunt împiedicați să părăsească Ucraina, majoritatea femeilor și copiilor ajung la graniță în estul Poloniei, Slovacia și Ungaria și în nordul și nord-estul României.

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...