G4Media.ro

Societatea civilă, apel către Guvern pentru Centrul de refugiați de la Rădăuți:…

sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Societatea civilă, apel către Guvern pentru Centrul de refugiați de la Rădăuți: ”Organizați birouri mobile, simplificați procedurile! Aduceți măcar încă un calculator la Rădăuți

Organizațiile DeclicFunky CitizensGeeks for Democracy, Asociația SNK și Refugees Welcome to Romania cer Guvernului să înființeze de urgență centre mobile de înregistrare pentru refugiații din Ucraina, după ce la Vama Siret și la Centrul de Refugiați de la Rădăuți oamenii care fug de războiul din Ucraina sunt ținuți cu orele la cozi, se arată într-un comunicat publicat de Geeks for Democray. Formalitățile durează chiar și peste 8 ore: centrul de refugiați de la Rădăuți are un singur calculator pentru procesarea cererilor de azil și nu are traducători.

“E momentul ca autoritățile să transfere resurse logistice și umane pe punctele de frontieră critice la acest moment. Oameni care fug din calea războiului nu ar trebui să se lovească de un sistem greoi și birocratic. Am încredere că autoritățile vor ține cont de recomandările noastre transmise deja în grupurile comune de lucru și coordonare”, a declarat Marian Rădună, președinte Geeks for Democracy.

Geeks for Democracy și organizațiile Declic , Funky Citizens,  Refugees in Romania, Asociația SNK fac apel la ministrul de interne, Lucian Bode, să suplimenteze urgent capacitatea de procesare a cererilor de azil: ”E nevoie de birouri mobile de procesare în vămi! Fluxul de refugiați crește continuu și deja capacitatea autorităților de procesare este depășită”:

,,E oribil ce se întâmplă în aceste zile cu solicitanții de azil. Statul român pur și simplu își bate joc de acești oameni scăpați cu greu de război. O. S., una dintre femeile căreia îi oferim asistență, a reușit să treacă ieri, sâmbătă, granița în România, la ora 5 după-amiaza, iar astăzi, la nici la ora 14, nu are hârtiile necesare pentru a o putea duce către o cazare. Așteaptă cu alte zeci de oameni, în centrul de la Rădăuți, să o bage cineva în seamă. Funcționarii de aici par depășiți. Au un singur calculator pe care procesează cererile de azi și n-au traducători din ucraineană. Așa ca e un dialog al muților. Orele trec și statul român rămâne in aceeași incompetență, a declarat Roxana Pencea-Brădățan, coordonator campanii Declic, aflată zilele acestea în Vama Siret și la Centrul de Refugiați de la Rădăuți.

,,E momentul ca Guvernul României să iasă din această logică a lui “avem de toate”. Este un moment în care se poate realiza un parteneriat real cu societatea care vrea să ajute. E nevoie doar să ni se spună transparent de ce e nevoie și să recunoaștem când nu avem ceva’’, a declarat Elena Calistru, președinte Funky Citizens.

Din cauza birocrației complicate, multe familii sunt pur și simplu despărțite la graniță, mai arată ONG-urile:

,,Sunt situații de criză. Cei care reușesc să intre în România sunt, majoritatea, femei, copii și bătrâni. Sunt nenumărate cazuri în care autoritățile pur și simplu le-au despărțit la graniță doar pentru că unii au buletin, iar alții pașaport. Spre exemplu, o bunică a fost dusă de autorități din Vama Siret la Centrul de Refugiați de la Rădăuți pentru că a intrat în țară cu buletinul, în timp ce fiica ei și nepoata au intrat în țară cu pașaportul și lăsate să se descurce singure. Ca să se reunească, mama și copilul trebuie să găsească singure o soluție să ajungă la centrul de la Rădăuți, unde bunica trece prin formalitățile de înregistrare pentru azilanți. Nu au resurse, nu știu altă limbă decât ucraineană. Sunt pur și simplu aberații birocratice de care nu are nimeni nevoie.’’ a declarat Anastasia Staicu de la Asociația SNK.

Organizațiile semnatare, Declic, Funky Citizens, Geeks for Democracy, Refugees in Romania, Asociația SNK cer simplificarea procedurilor, mai ales că legislația permite acest lucru.

,,România poate să ofere viză umanitară pentru toți ucrainenii. Potrivit OUG 194/12.12.2002, art. 2) Pe cale de excepţie, pentru motive de urgenţă, cu caracter umanitar sau de interes naţional ori în virtutea unor obligaţii internaţionale asumate de România, pot fi acordate vize şi străinilor care se află în posesia unor documente de trecere a frontierei de stat, a căror valabilitate este mai mică decât cea prevăzută la alin. (1), cu condiţia ca durata de valabilitate a vizei să nu o depăşească pe cea a documentului. Dacă Romania ar aplica această prevedere din lege, atunci toți acești oameni care fug să se adăpostească din calea războiului nu ar mai trebui să treacă prin procedura de azil’’, a declarat Flavius Ilioni-Loga de la Refugees welcome to Romania.

sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Nici un cuvunt la TV despre Rumanii care cer 150 de euroi sa-i transporte pe refugiatii din Ukraina in diferite locatii din tara , multi Bombardieri rumani erau revoltati pe ONG-uri ca le strica piata … bombardierii din Bucale , Craiova deja sunt in Ukraina la cules de fier vechi ..

  2. Atâtea organizații/ong uri cu nume pompoase, care toaca niste bani, nu ati gasit un laptop in Radauti?

    • Ba da. Avem 100 de laptopuri. Îl pui tu in vama și îl conectezi la sistemul de verificare ?

      E nevoie de viteza mai mare de procesare la punctul de control

  3. Nu o să vedeți! Cel mai simplu este să vă organizați voi, ei nu au timp, sunt la televizor. Dâncu a ajuns mare analist militar, Bode și-a clasificat incompetența ăia crasă, când de fapt este factorul principal în acest caz, Ciucă se laudă cu donări de sânge, Iohannis este în weekend permanent!

    • D-aia e planul lui Bode clasificat: pentru ca nu exista. E iar un heirup in stil romanesc. Sa nu ai traducatori cand vin refugiati e deja maxim.

  4. G4 Media am prezentat o opinie critică la adresa guvernului, vă rog să mă scuzați că mi-am permis să critic guvernul. Pe asta o postați?

  5. Guvernul Romîniei nu se implică în ajutorarea ukrainienilor refugiați, voluntarii fac ce pot . Nu m-aș mira să fie romîni care profită de pe urma refugiaților, e plină țara de gunoaie.

    • Sunt sigur. Asa a fost mereu, chiar si cu refugiatii din Siria. Si sa nu uitam de pandemie. Profitori vor exista intotdeauna. Mi se pare ca trebuie sa ai anumite „calitati” ca sa profiti de un om cand e la pamant lovit de tragedie si disperat, iar tu sa te gandesti doar la bani. Dar asa cum ai spus si tu, din pacate tara asta are o groaza de astfel de gunoaie. Iar motivul pentru care se intampla e simplu: e incurajata treaba.

      Lasand la o parte legile slabe si autoritatile inexistente, e vorba si de masurile luate de autoritati, adica zero. Sa ai un calculator, niciun traducator, birocratie excesiva… asta cand deja se stia din timp ca vor fi refugiati. Iar Bode spune ca planul e secret si ca lucreaza in etape. Adica din mers ca nu exista plan.

  6. Guvernul Romaniei face tot ce e posibil pentru a-i determina pe bietii oameni sa fuga cat mai departe de Romania, sa refuze sa ramana in Romania…rusine, incompetentilor!
    Vai de Romania sa ajunga in asemenea situatie precum Ucraina…

  7. Guvernul Romaniei nu face discriminari si ii trateaza pe ucraineni la fel ca pe romani: nu le pasa de ei si ii lasa sa se descurce singuri! 🙂
    Guvernantii au treburi mai importante – sa faca niste combinatii, sa sifoneze bani, sa vorbeasca pe la TV – asa ca si romanii sunt in permanenta precum refugiatii…