G4Media.ro

Ziua 83 de război. Cel puțin șapte autobuze care transportau soldați ucraineni…

Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

Ziua 83 de război. Cel puțin șapte autobuze care transportau soldați ucraineni au părăsit combinatul Azovstal / Suedia și Finlanda îşi vor depune miercuri cererea de aderare la NATO / Bombardamente rusești în vestul Ucrainei, la nord de Kiev, în Harkov, Sumî și Cernihiv

Comandanții unităților ucrainene staționate în uriașa uzină siderurgică Azovstal din Mariupol au primit ordin „să salveze viețile personalului lor”, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de CNN. Ucrainenii au anunțat încheierea „misiunii de luptă” în orașul asediat din sudul țării. Sute de oameni au fost evacuați luni din uzina siderurgică, ultima rezistență într-un oraș care a devenit un simbol al rezistenței ucrainene.

Rusia continuă atacul cu rachete, fiind vizate unități din vestul țării. O bază militară ucraineană aflată la aproximativ 15 kilometri de granița cu Polonia a fost ținta unui atac cu rachete rusești marți dimineața, potrivit lui Maksym Kozytsky, șeful administrației militare regionale din Lviv.

Iar Putin reacționează la mișcările țărilor nordice în NATO. Președintele rus a declarat că intrarea Suediei și Finlandei în alianța condusă de SUA nu va crea o amenințare la adresa Rusiei, dar expansiunea militară pe teritoriu va „cu siguranță va provoca răspunsul nostru”. Guvernul suedez a anunțat pe site-ul său că a decis să solicite aderarea la NATO, după o declarație similară făcută duminică de Finlanda. Însă Turcia ar putea bloca candidaturile lor. Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că nu va aproba aderarea la NATO a Suediei și Finlandei dacă acestea sancționează Ankara.

Liderii Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la o unanimitate în ceea ce privește interzicerea petrolului rusesc în timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai blocului, a declarat luni Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate. Borrell a declarat că „din păcate” nu a fost posibil să se ajungă la un acord privind un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.

Urmărește principalele evenimente ale zilei de marți, 17 mai:

Ora 18:59 Finlanda şi Suedia vor depune cererea de aderare la NATO miercuri, a declarat premierul suedez Magdalena Andersson într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto la Stockholm, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 18:54 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apărut alături de soţia sa Olena Zelenska pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape trei luni, cuplul prezidenţial fiind filmat marţi, la ceremonia de înmormântare a primului preşedinte al ţării după câştigarea independenţei, Leonid Kravciuk, la Kiev, relatează Daily Mail. Detalii aici.

Ora 18:34 Cel puțin șapte autobuze care transportă mai mulți combatanți ucraineni au pleacat de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, relatează Reuters, preluată de BBC. Detalii aici.

Ora 18:17 Germania își va intensifica cooperarea militară cu Finlanda și Suedia, a declarat cancelarul Olaf Scholz, adăugând că țara sa va face presiuni pentru o ratificare „foarte rapidă” a aderării acestora la NATO, relatează BBC. Detalii aici.

Ora 17:55 Apărătorii din Mariupol „au schimbat cursul războiului” prin faptul că au rezistat 82 de zile, potrivit consilierului prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak, citat de BBC. Detalii aici.

Ora 17:34 Preşedintele american Joe Biden îi va primi joi, la Casa Albă, pe preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi pe premierul suedez Magdalena Andersson, a anunţat marţi purtătoarea sa de cuvânt Karine Jean-Pierre, transmite AFP. Detalii aici.

Ora 17:19 Numărul soldaţilor ruşi morţi în Ucraina este ţinut secret şi mult redus de Moscova. Dintre miile de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina, mulţi sunt foarte tineri, proveniţi din cele mai sărace regiuni ale Federaţiei Ruse şi adesea din minorităţi etnice, afirmă experţi, relatează marţi AFP. Detalii aici.

Ora 17:01 Procurorul Tribunalului Penal Internațional (CPI) a anunțat marți trimiterea unei echipe de 42 de anchetatori și experți în Ucraina, cea mai mare misiune ca număr de persoane trimisă vreodată, pentru a investiga crimele de război comise în timpul invaziei rusești. Detalii aici.

Ora 16:44 Putin: Unele țări europene „nu vor putea renunța la resursele energetice rusești pentru o perioadă lungă de timp”. Detalii aici.

Ora 16:22 Rachetele rusești au vizat în cursul nopții vestul Ucrainei și au avariat infrastructura feroviară din apropierea graniței cu Polonia, potrivit șefului administrației militare regionale din Lviv, citat de CNN. Detalii aici.

Ora 16:08 Parlamentul finlandez a votat marți în favoarea aderării la NATO cu o majoritate de peste 95%, o decizie care permite transmiterea cererii oficiale a țării nordice la sediul alianței, potrivit BFM TV. Detalii aici.

Ora 15:54 Decizia Uniunii Europene (UE) şi a liderilor G7 de a permite Ucrainei să folosească activele îngheţate ale Rusiei ar fi ”un furt categoric”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, marţi, denunţând mişcarea ca fiind ”ilegală şi ostentativă” şi care ”necesită un răspuns adecvat”, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 15:33 Finlanda şi Suedia ar trebui să fie capabile să ajungă la un acord cu Turcia cu privire la obiecţiile Ankarei faţă de o aderare a celor două ţări nordice la NATO, a susţinut marţi preşedintele finlandez Sauli Niinisto, potrivit Reuters. Detalii aici.

Ora 15:19 Combatanţii ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal care s-au predat vor fi trataţi ”conform normelor internaţionale”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că preşedintele rus Vladimir Putin a garantat acest lucru, potrivit Reuters. Detalii aici.

Ora 15:07 Şefa diplomaţiei suedeze Ann Linde a semnat cererea de aderare a ţării sale la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Detalii aici.

Ora 14:58 Ministrul de Externe al Cehiei, țară ce face parte din Grupul de la Visegrad alături de Ungaria, critică Budapesta din cauza atitudinii sale față de Rusia. Detalii aici.

Ora 14:35 Un negociator rus cere ca soldații ucraineni din Regimentul Azov să fie condamnați la moarte: „Nu merită să trăiască”. Detalii aici.

Ora 14:27 Geoană: „Pe lângă dezinformare şi spionaj digital, domeniul securităţii cibernetice face parte din noul tip de război” / „Experţii NATO schimbă frecvent informaţii cu omologii lor ucraineni şi le oferă asistenţă”. Detalii aici.

Ora 14:01 Potenţiala aderare la NATO a Suediei şi Finlandei ar „întări” Uniunea Europeană, a declarat marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, la o reuniune a miniştrilor apărării din UE la Bruxelles, relatează DPA. Detalii aici.

Ora 13:50 Ţările care erau considerate până în prezent „neprietenoase” la adresa Rusiei pot fi de acum numite ţări „ostile”, întrucât acestea duc un război pe plan diplomatic, politic şi economic împotriva Federaţiei Ruse, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă Interfax. Detalii aici.

Ora 13:11 Cei 265 de luptători ucraineni care au reușit să părăsească luni uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, în baza unui armistițiu, s-au predat forțelor pro-ruse și au fost luați prizonieri, a anunțat marți Ministerul rus al Apărării. Detalii aici.

Ora 12:54 Trupele ruse şi-au continuat în ultimele ore acţiunile ofensive în zona de operaţiuni din Donbas, în estul Ucrainei, eforturile lor principale concentrându-se pe controlul regiunii Doneţk, deşi au suferit pierderi şi s-au retras de pe unele poziţii, relatează marţi EFE. Detalii aici.

Ora 12:40 Marija Golubeva a demisionat luni din funcţia de ministru de Interne al Letoniei, la presiunea coaliţiei guvernamentale care a criticat poliţia pentru reacţia insuficientă la o manifestaţie pro-sovietică, informează Reuters. Detalii aici.

Ora 12:32 Forţele aeriene ale SUA au declarat luni că au efectuat cu succes un test cu rachetă hipersonică, care a atins de cinci ori viteza sunetului, relatează Reuters şi EFE. Detalii aici.

Ora 12:27 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susținut marți că aderarea Finlandei și Suediei la NATO nu ar reprezenta „o mare diferență” față de situația actuală. Detalii aici.

Ora 11:58 Uniunea Europeană trebuie să oprească importurile de petrol şi gaz dinspre Rusia sau riscă să plătească de două ori pentru costurile războiului din Ucraina, a susţinut luni ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, la Bruxelles, potrivit DPA. Detalii aici.

Ora 11:42 În contextul anunţului recent al candidaturilor Finlandei şi Suediei la NATO, ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a declarat luni că ţara sa nu are nicio intenţie de a adera la alianţa nord-atlantică, transmite dpa. Detalii aici.

Ora 11:15 Ucraina: Bombardamente rusești la nord de Kiev, „morți și mulți răniți”. Detalii aici

Ora 10:54 Presa maghiară: Embargoul asupra petrolului rusesc nu va fi scos din pachetul de sancţiuni / Viktor Orbán trebuie să aleagă între Rusia şi UE / Doar Ungaria ameninţă cu folosirea dreptului de veto. Detalii aici

Ora 10:34 Vladimir Putin se implică la planificarea operațiunilor din Ucraina „la nivel de colonel sau general de brigadă” (surse occidentale). Detalii aici

Ora 10:05 Un analist militar rus sugerează, la televiziunea de stat, că Ucraina ar putea pierde războiul din Ucraina: Intenționează să lupte până la ultimul om / Oricât de mult am urî să recunoaștem, practic întreaga lume este împotriva noastră

„În cele din urmă, victoria pe câmpul de luptă este determinată de un nivel ridicat al moralului în rândul personalului, care varsă sânge pentru ideile pentru care este pregătit să lupte.” Detalii aici

Ora 9:34 Vladimir Putin, din nou umilit: În doar două zile, forțele sale aeriene au pierdut trei avioane „de calitate superioară” în valoare de câte 45 milioane de dolari fiecare. Detalii aici

Ora 9:14 Kaja Kallas, șefa guvernului estonian, nu înțelege de ce unii lideri europeni continuă să discute cu Vladimir Putin: Dacă toată lumea îl sună, nu înțelege că este izolat. Detalii aici

8:56 Forțele ucrainene și-au încheiat „misiunea de luptă” în orașul asediat Mariupol, potrivit unui comunicat al armatei țării. Comandanții unităților staționate în uriașa oțelărie Azovstal din oraș au primit ordin „să salveze viețile personalului lor”, se mai arată în declarația Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. (Detalii despre importanța cuceririi Mariupolului de către ruși, puteți citi aici)

7:40 Rusia a continuat atacurile asupra regiunii Lugansk, la sud de Harkov, ucigând două persoane şi rănind alte nouă ca urmare a bombardamentelor asupra unui spital din Severodoneţk, transmite BBC, citând preşedinţia Ucrainei. (Detalii, aici)

7:34 Liderii Uniunii Europene nu au reuşit să atingă unanimitatea privind interzicerea petrolului rusesc, în urma unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele UE, a declarat luni Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate. (Detalii, aici)

7:20 Peste 260 de luptători ucraineni, dintre care 53 răniţi, au fost evacuaţi luni din oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene în Mariupol, a anunţat un ministru adjunct ucrainean al apărării, Ganna Maliar.

7:15 O bază militară ucraineană aflată la aproximativ 15 kilometri de granița cu Polonia a fost ținta unui atac cu rachete rusești marți dimineața devreme, potrivit informațiilor furnizate de Maksym Kozytsky, șeful administrației militare regionale din Lvov (Detalii, aici)

Citește aici principalele evenimentele din Ziua 1Ziua 2Ziua 3Ziua 4, Ziua 5Ziua 6Ziua 7Ziua 8Ziua 9Ziua 10, Ziua 11Ziua 12Ziua 13,Ziua 14,Ziua 15Ziua 16Ziua 17Ziua 18,Ziua 19Ziua 20Ziua 21Ziua 22,Ziua 23, Ziua 24Ziua 25Ziua 26Ziua 27Ziua 28Ziua 29Ziua 30,Ziua 31Ziua 32, Ziua 33Ziua 34Ziua 35Ziua 36Ziua 37 Ziua 38Ziua 39Ziua 40Ziua 41Ziua 42Ziua 43, Ziua 44, Ziua 45Ziua 46Ziua 47, Ziua 48Ziua 49, Ziua 50Ziua 51 , Ziua 52Ziua 53Ziua 54Ziua 55Ziua 56Ziua 57Ziua 58, Ziua 59Ziua 60Ziua 61, Ziua 62, Ziua 63, Ziua 64Ziua 65Ziua 66Ziua 67Ziua 68Ziua 69Ziua 70, Ziua 71, Ziua 72Ziua 73, Ziua 74Ziua 75Ziua 76Ziua 77Ziua 78Ziua 79Ziua 80Ziua 81, Ziua 82

Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. Rușii se pregătesc de umilințe noi, ziua 83

  • Pana acum, parca spuneau ca nu-i lasa sa iasa vii de acolo, sovieticii dvs, dl. Motz. De aici sa intelegem ca au infrant din nou, la fel ca la Kyiv si la Harkiv?

  • Ucrainenii castiga si cand se predau. Douze points!

  • De unde ai înțeles că s-au predat, nea Gogule? Ești dintre ăia care știu să citească, dar nu înțeleg ce scrie? Nota patru (quatre). Ne vedem la toamnă!

  • Cam umilința a fost și la Azovstal, motule. Sa nu poți cuceri o uzina 2 luni și un oraș 3 luni, sa oprească marea armata rusa 300 de soldați subnutriți e ceva.

   Aruncați un ochi pe LiveUaMap și vedeți cam cât teritoriu au pierdut rușii și ce cafteala si-au luat

 2. Deși propaganda susține că militarii ucrainieni au fost evacuați, în realitate ei s-au predat. Acum sunt la mâna rușilor care au promis un schimb de prizonieri. Rămâne de văzut câți dintre acești luptători vor fi eliberați. Deși se vehiculau cifre de circa 600 de răniți și 1000 de luptători, au fost evacuați, conf. armatei Ucrainei, doar 260. Probabil, restul au murit.

  • Desi propaganda sustine ca militarii ucraineni s-au predat, ei au fost de fapt evacuati. Nu numai ca propaganda doar face afirmatii fara sa arate nicio dovada, dar dovada ca nu s-au predat e urmatoarea: daca s-ar fi predat, ar fi devenit prizonieri si rusii i-ar fi prezentat ca prizonieri. A vazut cineva asta? Nu. Inseamna ca nu i-au luat prizonieri, pentru ca rusii ar fi defilat cu ei. Si, dl.Croitoru, au fost mai mult de o mie de luptatori, unii au murit, altii au fost evacuati, unii mai sunt inca acolo. Important e ca au tinut blocati zeci de mii de sovietici timp de doua luni de zile.

 3. Vezi ca-ti ploua in gura, rusnak obosit.

 4. Rușii câștigă așa mult, încât se tot retrag de peste tot. Kiev, Harkov, etc.

 5. Numai și numai victorii pe capul racheților cioloveci. Mai au puțin și cuceresc și China….

  • Noroc cu sovieticii dvs, ca mai echilibreaza balanta, au cucerit Kyivul, Harkivul, se pregatesc pentru Herson.

 6. Oricum fara Lugansk, Donetk si iesire la Marea Neagra (Odesa, Mariupol), Ukraina nu va mai conta cine stie ce, nici in UE, nici in NATO. Dealtfel Kievul cred ca nu a fost o tinta. Daca cuceresti trebuie sa si administrezi, asa ca era o bataie de cap suplimentara.

  • Sezi bland puiut, ca rusii se lauda pana cand si-o iau iar pe cocoasa. Sa termine ucrainenii de eradicat rusii din est, ca urmeaza si eliberarea sudului de sub dominatia lor. 🙂

  • Sigur ca n-a fost Kyivul tinta, nici Harkivul, de altfel. Sovieticii doar au vrut sa duca niste fierotenii d-alea lor, sa le lase pe acolo, ca nu mai aveau ce face cu ele. La fel, nu stiau cum sa scape de niste mii de soldati, asa ca i-au trimis la pieire la deruta asa, sa ne pacaleasca. Noroc cu dvs, trolii putinisti, ca ne revelati realitatea, ca alttfel ce ne faceam.
   Normal ca iesirea la Marea Neagra e importanta, de aceea o apara ucrainenii si sovieticii nu au reusit sa obtina controlul decat pe jumatate din tarmul ucrainean. Si e evident ca sovieticii vor fi izgoniti in scurt timp, armata rosie si-a aratat limitele, deci tot ce va mai putea e sa se taraie inapoi in Rusia.

  • Normal ca iesirea la Marea Neagra e importanta, de aceea o apara ucrainenii si sovieticii nu au reusit sa obtina controlul decat pe jumatate din tarmul ucrainean. Si e evident ca sovieticii vor fi izgoniti in scurt timp, armata rosie si-a aratat limitele, deci tot ce va mai putea e sa se taraie inapoi in Rusia.

 7. Troll olig0fren spurc@t, este o super victorie, 2 batalioane de ucraineni au tinut piept contra 20 bataliane de orci, timpt de doua luni. Dar normal ca la voi spurcaciuni rusofile albul e negru. Hai sic.tir doctoru p-lii

 8. Rusiastanul a declansat un razboi cinic pentru a impiedica extinderea NATO si a obtinut contrariul .
  Bonus sanctiuni economice si picioare in fund in organizatiile internationale.
  Putler e izolat in bunker dar continua distrugerea asa zisei federatii rusesti. Dezmemrarea se apropie cu pasi repezi.✌️

  • Cine o să dezmembreze Rusia? NATO și China nu se bagă, pe restul lumii nu o interesează Rusia.Din interior nici atât, peste 80% din ruși îl susțin pe Putin și oricum nu ar dori dezmembrarea Rusiei.

  • Rusia se dezmembreaza singura, n-are nevoie de ajutor, se pricepe foarte bine la asta.

 9. Sapte autóbuze cu soldati ucrainieni?
  Mai degrabā americani!!!

 10. Uite Istvan a inteles foarte bine cum sta treaba. Intrebare de baraj, cati din „instalatorii” dela AzovStall sunt ukrainieni ? Ma gandesc ca rusii i-au luat cu autobuzele, si-i duc pe litoralul siberian, sa se joace acolo cu puscoace de lemn si svastici.