G4Media.ro

Președintele Finlandei, convins că obiecțiile Turciei privind aderarea țării sale la NATO…

Sursa foto: Hanne Salonen/Eduskunta (Flickr - TPKanslia/ Office of the President of the Republic of Finland)

Președintele Finlandei, convins că obiecțiile Turciei privind aderarea țării sale la NATO vor fi depășite: „Sunt sigur că, cu ajutorul discuţiilor constructive, vom rezolva situaţia. Sunt optimist”

Finlanda şi Suedia ar trebui să fie capabile să ajungă la un acord cu Turcia cu privire la obiecţiile Ankarei faţă de o aderare a celor două ţări nordice la NATO, a susţinut marţi preşedintele finlandez Sauli Niinisto, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Turcia a provocat luni surprinderea a numeroase alte state din Alianţa Nord-Atlantică după ce a afirmat că nu va sprijini aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO.

”Declaraţiile din Turcia s-au schimbat foarte rapid şi au devenit mai dure în ultimele zile”, a spus Sauli Niinisto într-un discurs în plenul parlamentului suedez. ”Dar sunt sigur că, cu ajutorul discuţiilor constructive, vom rezolva situaţia”, a subliniat el.

Şeful statului finlandez a adăugat că a discutat telefonic cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în urmă cu o lună şi că mesajul de atunci a fost unul de sprijin pentru intrarea Finlandei şi a Suediei în Alianţă.

”Însă în ultima săptămână el (Erdogan) a spus că ‘nu e favorabil’. Aceasta înseamnă că trebuie să continuăm discuţiile. Sunt optimist”, a insistat Niinisto.

Ankara consideră că Suedia şi Finlanda adăpostesc indivizi despre care afirmă că au legătură cu grupări considerate teroriste de autorităţile turce, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi cu susţinători ai imamului Fethullah
Gulen, acuzat de Turcia de organizarea tentativei de puci din iulie 2016.

Sâmbătă, ministrul de externe suedez Ann Linde a declarat, înaintea reuniunii ministeriale informale a NATO de la Berlin, că Suedia, la fel ca restul Uniunii Europene, consideră PKK drept organizaţie teroristă.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni, preşedintele Erdogan a spus că Turcia se va opune cererilor de aderare la NATO din partea ţărilor care au impus sancţiuni Ankarei. Suedia şi Finlanda au introdus un embargou asupra exporturilor de arme către Ankara după incursiunea militară turcă în Siria, din 2019.

Sursa foto: Hanne Salonen/Eduskunta (Flickr – TPKanslia/ Office of the President of the Republic of Finland)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. o geanta cu verzisori si o sa vedeti ce va iubeste erdogan