G4Media.ro

Kremlinul asigură că luptătorii ucraineni de la combinatul Azovstal care s-au predat…

Kremlinul asigură că luptătorii ucraineni de la combinatul Azovstal care s-au predat vor fi trataţi ”conform normelor internaţionale”

Combatanţii ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal care s-au predat vor fi trataţi ”conform normelor internaţionale”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că preşedintele rus Vladimir Putin a garantat acest lucru, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Cu toate acestea, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a declarat într-o sesiune în plen marţi că „aceşti criminali de război capturaţi nu pot fi daţi la schimb, ci trebuie judecaţi”, transmite Interfax.

„Criminalii nazişti nu ar trebui să facă obiectul unui schimb de prizonieri. Ţara noastră îi tratează uman pe cei care s-au predat sau au fost luaţi prizonieri. Dar în ceea ce îi priveşte pe nazişti, poziţia noastră aici trebuie să rămână neschimbată: aceştia sunt criminali de război şi trebuie să facem totul pentru a-i aduce în faţa justiţiei”, a scris el pe contul său Telegram.

Volodin a susţinut o iniţiativă în acest sens formulată înaintea sa de deputatul Anatoli Vaiserman şi a cerut comisiilor de apărare şi securitate din Duma de Stat să pregătească un proiect de hotărâre în această privinţă, invitându-i pe deputaţi să-l voteze la finalul şedinţei.

Circa 265 de combatanţi ucraineni, care erau baricadaţi la oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene din Mariupol, s-au predat forţelor ruse şi se consideră prizonieri începând de luni, a afirmat marţi Ministerul rus al Apărării, citat de AFP.

„În cursul ultimelor 24 de ore, 265 de combatanţi au depus armele şi au fost luaţi prizonieri, între care 51 grav răniţi”, a indicat ministerul într-un comunicat cu privire la stadiul ofensivei ruse împotriva Ucrainei, în cea de-a 83-a zi a „operaţiunii speciale”.

„Toţi cei care au nevoie de asistenţă medicală sunt îndreptaţi spre spitalul din Novoazovsk”, în teritoriul separatist prorus, a precizat instituţia de apărare rusă, care nu s-a referit la niciun fel de schimb de prizonieri, contrar celor declarate de Ucraina.

Întrebat în conferinţa sa de presă zilnică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a refuzat să spună dacă aceşti soldaţi ucraineni vor fi consideraţi drept prizonieri de război sau criminali de război, în timp ce Moscova îi califică pe mulţi militari ucraineni, în special pe cei din batalionul Azov din Mariupol, drept „bande armate neonaziste”.

„Voi aminti declaraţia lui (Vladimir) Putin, ei vor fi trataţi în conformitate cu dreptul internaţional”, a spus Dmitri Peskov.

Luni, viceministrul ucrainean al apărării Ganna Maliar anunţase că 264 de combatanţi ucraineni, între care 53 de răniţi, au fost evacuaţi de la oţelăria Azovstal spre localităţi situate în teritoriul controlat de forţele ruse şi proruse din estul Ucrainei.

Ea afirmase că aceşti combatanţi urmau să fie repatriaţi în viitor pe teritoriul controlat de Ucraina, „în cadrul unei proceduri de schimb”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase, la rândul său, luni, într-o înregistrare video, că esenţial este „să salvăm vieţile băieţilor noştri”. „Vreau să subliniez: Ucraina are nevoie de eroii săi în viaţă. Acesta este principiul nostru”, a adăugat el.

Autorităţile ucrainene afirmaseră săptămâna trecută că 1.000 de soldaţi ucraineni, între care 600 răniţi, potrivit unuia dintre comandanţii lor – se aflau în continuare în galeriile subterane ale imensului combinat siderurgic, devenit simbol al rezistenţei ucrainene de la invazia rusă lansată în 24 februarie.

Ei se retrăseseră la Azovstal după mai bine de o lună de asediu împotriva Mariupolului, port strategic la Marea Azov, în sud-estul Ucrainei, atacat de armata rusă din primele zile ale războiului şi distrus aproape în totalitate.

Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Adica moartea sau Siberia, conform traditiei rusesti…

  • Păi tot aia este, puteți să întrebați zecile de milioane de deținuți politici ruși ucisi de proprii lor dictatori de-a lungul secolelor, iar putin continuă buna tradiție sovietică de a-și folosi armata ca simpla carne de tun până își termină dușmanul toată muniția.

 2. Da, vor fi tratati cu ceai cu noviciok sau cu poloniu, la alegere…

 3. Problema e ca Rusia are o lege care stipuleaza ca legea rusa are intaietate in fata oricarei conventii sau oricarui tratat international la care Rusia e parte.

 4. Toti vor si omorati de indate ce ajung in teritoriul separatist. Incercati sa contactati pe cineva peste cateva zile sa vedeti daca va raspunde.
  Asa cum niciunul din ucrainienii trimisi cu forta in Rusia nu pot fi contactati….pentru ca deja au fost trecut prin incinerator

 5. Cinste ambelor tabere,sper sa fie asa.

 6. SOBOLANUL DE LA KIEV I–A ABANDONAT

 7. SOBOLANUL DE LA KIEV I-A ABANDONAT…..II PASA NUMAI CE UPUNE UNCHIUL BIDEN

  • Iar ai apărut trol infect? Liuba îți povestește de noi când am fost la sankt petersburg? În noaptea aia a făcut 10 dolari. Tare fericita a fost!

 8. Convențiile internaționale de care va doare în votca voastră de zi cu zi. Sigur îți vei trata asa cum ați tratat de sute de ani nu numai prizonieri de război, ci și pe muzicii voștri spălați pe creier.

 9. Zelenski a făcut o greșeală imensă care îl va costa.

  Ori trebuia să cedeze ceva, ce oricum va ceda, și să-i ia pe soldați direct în teritoriul ucrainean, ori trebuia să declanșeze un cap de pod de atac prin aducerea de forțe de deesant și largirea teritoriului ocupat de Azovstal către o parte din Mariupol. Și in timplu acesta sa-i trateze si refacă pe sodații existenți acolo.
  Mai ales că avea acolo, pentru proprii soldați, un adăpost inexpungnabil.
  La ce arme a primit și la circa 1 milion de soldați pe care îi are, putea sa declanșeze acest atac bazat pe niste diversiuni normale pentru asemenea acțiuni și maskirovka normală initială.
  De asemenea putea să bombardeze inamicii ce înconjoară Azivstal.
  Este inexplicabilă acțiunea lui. I-a dat pe luptători fără niciun atac asupra zonei.
  I-a dat mai rău decât pe gratis.
  Zelenski mi-a devenit, prin această trădare a propriilor luptători, foarte antipatic.

 10. 😄Cine mai are încredere în ce promit rușii ? Mincinoși notorii .

 11. Poloniul e pentru poleaci, noviciocul,pentru restul.

 12. Totul depinde de cati rusi au capturat ucrainenii. Este posibil ca rusii sa-si recupereze mult mai multi soldati decat ucrainenii ce s-au predat la Azovstal. Rusii stiu ca luptatorii de la Azovstal sunt foarte importanti pentru propaganda ucraineana si vor cere foarte mult pentru eliberarea lor.