G4Media.ro

Ziua 72 de război. Kremlinul susține că nu are informații privind lovirea…

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Ziua 72 de război. Kremlinul susține că nu are informații privind lovirea navei amiral Makarov lângă Insula Șerpilor/ Batalionul Azov acuză trupele rusești că au deschis focul în timpul evacuării civililor din combinatul Azovstal / Orașul Severodonețk, încercuit aproape complet de ruși

O a treia operaţiune de evacuare a civililor din Mariupol este aşteptată vineri, afirmă ONU, în timp ce au fost raportate noi lupte pentru controlul oţelăriei Azovstal, unde ultimii apărători ucraineni rezistă. În acest timp, mai multe țări și Națiunile Unite au făcut apel, din nou, la încetarea războiului Rusiei în Ucraina, iar președintele Zelenski spune că țara sa are nevoie de 600 de miliarde de dolari pentru a reface ceea ce a distrus armata rusă.

Cele mai importante evenimente ale zilei de vineri, 6 mai:

Ora 22:35 Serbia își menține angajamentul de a adera la UE, dar afirmă că nu-și va schimba politica față de Rusia. Detalii aici

Ora 21:45 Ingmar Bergman și fondatorul Ikea, acuzați de ruși că sunt naziști. Detalii aici

Ora 21:12 Mariupol: Lucrări extinse de excavare desfășurate de ruși la teatrul bombardat în 16 martie, unde au murit între 300 și 600 de oameni (imagini din satelit).

Locul a fost bombardat pe 16 martie. Oficialii ucraineni cred că cel puțin 300 de persoane care se adăposteau în clădire au fost ucise. O anchetă a AP a estimat recent numărul victimelor la 600, dublu față de estimarea ucraineană.

Detalii aici

Ora 20:15 Un nou schimb de prizonieri cu Rusia a avut loc vineri: 28 militari și 13 civili au fost eliberați de forțele ruse/ Nu este cunoscut numărul prizonierilor ruși eliberați de Kiev. Detalii aici

Ora 19:41 Circa jumătate din teritoriul Ucrainei, ţară cu o suprafaţă de 603.700 de kilometri pătraţi în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional, este contaminat în prezent cu mine sau proiectile neexplodate, a anunţat vineri premierul ucrainean Denis Şmigal, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. Detalii, aici.

Ora 19:21 Doisprezece civili au fost evacuați din combinatul siderurgic de la Mariupol (Rusia). Detalii aici

Ora 18:57 Planurile UE de a impune sancțiuni împotriva conducătorului Bisericii Ortodoxe Ruse reprezintă un atac la adresa libertății religioase, susține premierul ungar Viktor Orban, relatează Euronews. Detalii aici.

Ora 18:42 Rusia va rămâne „pentru totdeauna” în sudul Ucrainei, a declarat vineri un înalt responsabil parlamentar rus, Andrei Turciak, în timpul unei vizite la Herson, important oraş ucrainean asupra căruia Moscova pretinde că şi-a impus controlul încă din luna martie, informează AFP. Detalii aici.

Ora 18:25 Kremlinul a negat că ar avea informații despre un atac ucrainean asupra unei nave de război rusești în Marea Neagră, după ce pe rețelele sociale au apărut informații care susțin că Amiral Makarov a fost lovită de o rachetă ucraineană Neptun. Detalii aici.

Ora 18:16 Ucraina a solicitat organizaţiei umanitare Medici fără Frontiere (MSF) să ajute la evacuarea combatanţilor ucraineni ascunşi în vastul combinatul siderurgic Azovstal, în oraşul port Mariupol, încercuit de forţele armate ruse, informează vineri Reuters. Detalii aici.

Ora 17:31 Australia finalizează expedierea a 20 de vehicule blindate și obuziere către Ucraina. Ultimele dintre cele 20 de vehicule blindate Bushmaster oferite Ucrainei, împreună cu mai multe obuziere M777, sunt în drum spre Ucraina, a declarat Bruce Edwards, ambasadorul Australiei în Ucraina și Moldova, citat de Kyiv Independent.

Ora 17:23 Finlanda a importat cu 70% mai puțin țiței din Rusia, începând din luna februarie, relatează Bloomberg, citată de Kyiv Independent. Helsinki a înlocuit în principal petrolul rusesc cu importuri din Norvegia.

Ora 16:40 Rusia crede că poate scăpa de acuzaţiile de crime de război ameninţând cu un atac nuclear, a susţinut vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters. Detalii aici.

Ora 14:31 După ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a sugerat că Polonia amenință „integritatea teritorială” a Ucrainei, un alt oficial rus de rang înalt, fostul președinte Dmitri Medvedev, lansează acuzații similare, scrie Sky News, care notează că această retorică ar putea deveni un nou punct de interes al mașinii de propagandă a Moscovei. Detalii aici.

Ora 16:13 Informațiile potrivit cărora Rusia ar fura cereale din Ucraina sunt „știri false”, susține vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS. Detalii aici.

Ora 15:46 Regimentul Azov acuză că, în timpul unei încetări a focului „pe teritoriul uzinei Azovstal” din Mariupol, forțele ruse au tras cu o armă antitanc asupra unei mașini care încerca să ajute la evacuarea civililor, potrivit CNN. Detalii aici.

Ora 15:29 Dmitri Peskov, comentarii bizare despre Varșovia: Integritatea teritorială a Ucrainei poate fi amenințată dinspre Polonia. Detalii aici.

Ora 15:12 Kremlinul a refuzat să confirme dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a prezentat scuze premierului israelian, Naftali Bennett, pentru afirmaţia ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, cu privire la faptul că Adolf Hitler ar fi avut sânge de evreu, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 14:58 Organizaţia Amnesty International a anunţat vineri că strânge dovezi conform cărora trupele ruse au comis crime de război în Ucraina, atunci când au ocupat o zonă din apropierea capitalei Kiev în februarie şi martie, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 14:53 Liderii marilor puteri din grupul G7 vor avea duminică o reuniune virtuală consacrată războiului din Ucraina la care va participa de asemenea şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat vineri o purtătoare de cuvânt a cancelarului german Olaf Scholz, potrivit AFP. Detalii aici.

Ora 14:22 Severodoneţk, unul din oraşele importante din Donbas aflat încă sub control ucrainean, este „încercuit aproape în totalitate” de forţele ruse şi separatiştii proruşi din Donbas, care încearcă să preia controlul total, a transmis vineri primarul localităţii, Oleksandr Striuk, potrivit AFP. Detalii aici.

Ora 14:09 Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexei Zaitsev, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 13:48 Nicio sancţiune nu poate distruge voinţa poporului rus, a declarat vineri ministrul de externe Serghei Lavrov, la o ceremonie de depunere de flori la Moscova în memoria diplomaţilor ruşi ucişi în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale, subliniind că Rusia este hotărâtă „să apere adevărul istoric şi interesele sale legitime”, informează agenţia oficială de presă rusă TASS. Detalii aici.

Ora 13:34 Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat joi că Germania va coopera cu Republica Cehă în furnizarea de arme Ucrainei, apelând la un mecanism de schimb circular, relatează agenţia EFE. Detalii aici.

Ora 13:22 Ministerul rus al Apărării susţine că rachetele forţelor ruse au distrus un depozit mare de muniţie în oraşul Kramatorsk, din estul Ucrainei, relatează BBC și The Guardian. Detalii aici.

Ora 13:10 Rusia a cheltuit deja 34 miliarde de dolari pentru războiul din Ucraina, dar cel mai mult costă Kremlinul tehnica şi echipamentele militare distruse de ucraineni, acestea cifrându-se la 230 milioane de dolari pe zi, notează vineri publicaţia ucraineană Focus.ua, citând calculele făcute de analistul german Tomi Ahonen pentru ediţia germană Focus.de. Detalii aici.

Ora 12:55 Secretarul general al ONU: „Invazia Ucrainei de către Rusia este o încălcare a integrităţii sale teritoriale şi a Cartei Naţiunilor Unite. Trebuie să înceteze”. Detalii aici.

Ora 12:44 Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele american Joe Biden au convenit joi într-o discuţie telefonică să nu recunoască niciun câştig teritorial al Rusiei în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, potrivit Reuters. Detalii aici.

Ora 12:35 Majoritatea forţelor ruse care se aflau în jurul oraşului-port Mariupol au plecat şi s-au îndreptat spre nordul Ucrainei, lăsând în urmă două grupuri tactice de batalion sau aproximativ 2.000 de militari, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, relatează The Associated Press. Detalii aici.

Ora 12:17 Consilierul ucrainean Anton Gerashchenko a anunțat vineri că a început „noua etapă de salvare” a civililor blocați la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.

„Biroul Președintelui: Noua etapă de salvare a oamenilor din #Azovstal a început deja și are loc chiar acum. Ei spun că mai multe detalii vor veni în timp util”, a scris Gerashchenko.

Ora 12:13 Germania a ajuns la un acord prin care va oferi Ucrainei şapte obuziere blindate autopropulsate Panzerhaubitzen 2000, pe lângă cele cinci promise deja de Ţările de Jos, a anunţat vineri ministrul apărării Christine Lambrecht, în cursul unei vizite în Slovacia, transmit dpa şi Reuters. Detalii aici.

Ora 11:48 Ce graniţe va avea Ucraina după încheierea ‘operaţiunii speciale militare’ ruse depinde de decizia cetăţenilor acestei ţări, a declarat preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, citat de agenţia de presă Interfax. Detalii aici.

Ora 11:15 Ungaria anunță că nu poate sprijini noul pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei în forma sa actuală, inclusiv un embargou asupra importurilor de ţiţei rusesc. Primul-ministrul Viktor Orban a declarat vineri la radioul de stat, că propunerea actuală a Comisiei Europene ar echivala cu o „bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare.

Ora 10:50 Armata ucraineană consideră că în continuare este posibilă o debarcare a trupelor ruse pe coasta de nord-vest a Mării Negre în zona oraşului-port Odesa, relatează vineri DPA, Ukrainska Pravda şi Unian, citate de Agerpres. Potrivit unui comunicat al Comandamentului operativ ‘Sud’, drone de recunoaştere şi de atac ruseşti survolează din ce în ce mai frecvent această regiune. (Detalii, aici)

Ora 09:28 Alexei Arestovici, consilierul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că Ucraina nu vrea un front nou în regiunea transnistreană, potrivit Unimedia, citat de Rador. Acesta spune că unicul scenariu în care Kievul poate interveni militar în Republica Moldova este doar dacă primesc o cerere de ajutor din partea țării noastre. „Credeți că nu ne ajung probleme? Noi respectăm integritatea teritorială a Moldovei”, a spus acesta. (detalii aici)

Ora 08:31 SUA au oferit informaţii care au ajutat Ucraina să ţintească nava de război rusească Moskva – surse CNN

Ora 07:58 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-un discurs adresat atât poporului ucrainean, cât şi participanţilor la un eveniment de caritate din Marea Britanie, că „dacă toţi din lume – sau cel puţin majoritatea – erau conducători fermi şi curajoşi ca Ucraina, ca Marea Britanie” este sigur că s-ar fi pus capăt deja războiului. (detalii aici)

Ora 07:30 O a treia operaţiune de evacuare a civililor din Mariupol este aşteptată vineri, afirmă ONU, în timp ce au fost raportate noi lupte pentru controlul oţelăriei unde ultimii apărători ucraineni rezistă, conform BBC. (detalii aici)

Ora 07:00 ONU şi mai multe ţări au lansat joi un apel la încetarea războiului Rusiei în Ucraina, cu puţine menţiuni despre relansarea negocierilor de pace aparent la punct mort. (detalii aici)

Ora 06:45 Departamentul american al Apărării a negat joi furnizarea de informaţii care le-au permis forţelor ucrainene să vizeze ofiţeri ruşi cu grad înalt în apropierea frontului, după cum a raportat New York Times. (detalii aici)

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Reconstrucția se va face cu ruble nu cu dolari!Rusia vrea ucraina inapoi toata,de aceea a investit tot birul care l-am dat noi toti blocul sovietic.Cum putea rusia sa lase ucraina pe mana rotschilzilor(cumparat datoria ucrainei).Acum se lupta exclusiv cu mercenarii trimiși de ei!

  • Rusia nu are de gând să reconstruiască nimic în Ucraina dacă o va subjuga. O va transforma in țară exclusiv agrară și o va stoarce de resurse ca sa fie sigur că va rămâne veșnic sub ocupația bocancului sovietic.

 2. Ma indoiesc

 3. O cumpar eu, azi cand merg la piata.
  Pe langa un kil de rosii si doua legaturi de verdeata bag si datoria in sacosa.
  Cum puteti bai sa iesiti cu tampenii din astea.

 4. Cel ce spune prostii ești chiar tu.

 5. Pai sa reconstruiască americanii, cum au făcut în Irak, Afganistan, etc., adică nimic!