G4Media.ro

Secretarul general al ONU: „Invazia Ucrainei de către Rusia este o încălcare…

foto: ONU/Eskinder Debebe

Secretarul general al ONU: „Invazia Ucrainei de către Rusia este o încălcare a integrităţii sale teritoriale şi a Cartei Naţiunilor Unite. Trebuie să înceteze”

ONU şi mai multe ţări au lansat joi un apel la încetarea războiului Rusiei în Ucraina, cu puţine menţiuni despre relansarea negocierilor de pace aparent la punct mort, notează AFP, citată de Agerpres.

„Invazia Ucrainei de către Rusia este o încălcare a integrităţii sale teritoriale şi a Cartei Naţiunilor Unite”, a repetat secretarul general al Organizaţiei, Antonio Guterres, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate organizată de Washington. „Aceasta trebuie să înceteze pentru binele poporului ucrainean, al poporului rus şi al întregii lumi”, a adăugat el.

Şeful ONU a mers recent la Moscova şi Kiev pentru a obţine evacuarea civililor din Mariupol, dintre care câteva sute au reuşit să părăsească oraşul de la sfârşitul săptămânii trecute.

Majoritatea membrilor Consiliului de Securitate, printre care China, Statele Unite, Irlanda, Franţa sau Mexic, au reclamat „încetarea războiului” care, a deplâns Albania, pare că nu trebuie să se oprească.

„Numai dialogul şi negocierea vor pune capăt luptelor”, a rezumat ambasadorul chinez Zhang Jun, criticând trimiterea de arme în Ucraina, în timp ce omologul său kenyan, Martin Kimani, a cerut o „mediere” a lui Antonio Guterres.

„Ar trebui profitat de orice ocazie pentru a ajunge la pace”, a declarat ambasadorul ucrainean Serghei Kisliţa.

Potrivit unor diplomaţi, Norvegia şi Mexicul, membri nepermanenţi, au supus un text partenerilor lor, exprimând „un sprijin puternic pentru oferta de bune oficii a secretarului general în căutarea unei soluţii paşnice”.

Adoptarea acestei declaraţii – care ar fi prima manifestare de unitate a Consiliului de la invazia din 24 februarie – rămâne incertă. „Avem timp”, a declarat pentru AFP ambasadorul adjunct al Rusiei, Dmitri Polianski, întrebat dacă Moscova ar putea să o aprobe.

Sursa foto: ONU/ Eskinder Debebe

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. De ce nu dati Rusia afara din ONU din moment ce a anuntat ca vrea sa schimbe ordinea mondiala si incalca toate legile internationale? E ca si cum l-ati fi rugat pe Hitler sa nu invadeze europa ca nu e bine.

  2. De ce nu dati Rusia afara din ONU din moment ce a anuntat ca vrea sa schimbe ordinea mondiala si incalca toate legile internationale? E ca si cum l-ati fi rugat pe Hiiiitler sa nu invadeze europa ca nu e bine.

  3. Alimentați/ întrețineti razboiul si asa se va termina.

  4. Ce păcat că nu ați avut și în cazul Iugoslaviei aceeași retorică?

  5. ONU s-a trezit dupa 3 luni de razboi