G4Media.ro

Presa maghiară: Embargoul asupra petrolului rusesc nu va fi scos din pachetul…

Sursa foto: Kremlin.ru

Presa maghiară: Embargoul asupra petrolului rusesc nu va fi scos din pachetul de sancţiuni /  Viktor Orbán trebuie să aleagă între Rusia şi UE / Doar Ungaria ameninţă cu folosirea dreptului de veto

Negocierile sunt în desfășurare între statele membre ale UE și Comisia Europeană (CE) cu privire la al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, cel mai important și mai controversat element al acestuia fiind embargoul asupra petrolului rusesc, propus a fi aplicat până la sfârşitul anului, potrivit unor discuţii care au avut loc, luni, la Bruxelles, înaintea reuniunii miniștrilor de externe, scrie publicația de opoziție Nepszava, citată de Rador.

Diplomații și oficialii UE, care au dorit să îşi păstreze anonimatul în faţa reprezentanţilor presei, nu s-au angajat să estimeze când se va ajunge la un acord cu privire la aceste sancțiuni, care includ şi embargoul asupra petrolului rusesc, faţă de care Ungaria se opune cel mai vehement.

Deoacamdată toată lumea este încrezătoare că se va ajunge la un consens în ceea ce priveşte diferitele interese ale statelor membre şi se va reuşi păstrarea unităţii celor 27 de ţări membre ale UE, deoarece intrarea în vigoare a sancțiunilor va necesita acordul tuturor ţărilor.

La Bruxelles este recunoscut faptul că unele ţări au nevoie de o perioadă de tranziţie pentru a se desprinde de livrările de petrol din Rusia. În actuala situaţie nici guvernele şi nici instituţiile UE nu ar sprijini eliminarea embargoului asupra petrolului rusesc din pachetul de sancțiuni, respectiv punerea în aplicare a acestor sancţiuni de către statele membre pe o bază bilaterală fără participarea Ungariei.

Potrivit unui oficial UE, eliminarea embargoului ar submina coerența internă a pachetului, în timp ce cel din urmă nu ar fi în conformitate cu tradițiile UE de luare a deciziilor și ar fi dificil de implementat din punct de vedere juridic.

Un diplomat al UE a spus că merită investit timp în crearea unui consens, dar a adăugat: „Ungaria trebuie, în final, să se exprime clar, unde se situează în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei. Înţelegem că depinde într-o măsură considerabilă de petrolul rusesc, însă considerăm că Comisia Europeană a pus pe masă propuneri raţionale”.

Potrivit unor zvonuri, Comisia Europeană ar scuti statele membre puternic dependente de energia rusă de la embargoul petrolului până la sfârșitul anului 2023, respectiv 2024. Pe lângă Ungaria, şi Bulgaria, Cehia şi Slovacia ar dori să beneficieze de anumite facilităţi, dar nici una dintre aceste ţări nu ameninţă cu folosirea dreptului de veto împotriva embargoului asupra petrolului rusesc.

Este vorba şi de sprijinirea financiară a celor mai vulnerabile ţări, dar detaliile în acest sens vor fi date publicităţii miercuri, de Comisia Europeană. Potrivit Politico, statele membre ar putea acoperi costurile privind trecerea la procesarea unui alt tip de petrol din anumite părţi ale sumelor de coeziune şi ale subvenţiilor agricole deja promise, precum şi din veniturile colectate din comerţul cu emisii de dioxid de carbon.

Cererea ungară anunțată până acum este în jur de 500-700 de milioane de euro. Din al şaselea pachet de sancţiuni face parte şi aplicarea măsurilor împotriva celor care susțin agresiunea rusă, printre care şi patriarhul Kirill, Capul Bisericii Ortodoxe Ruse.

În legătură cu sancţionarea patriarhului Kirill, premierul Viktor Orbán a pus în vedere că Ungaria va vota această sancţiune. Patriarhul Kirill se află în continuare pe lista de sancțiuni propuse, a declarat un înalt oficial al UE.

Context

În forma sa actuală este inacceptabil, motiv pentru care Ungaria respinge pachetul de sancțiuni al UE care conține embargoul asupra petrolului rusesc, a subliniat luni, la Bruxelles, eurparlamentarul FIDESZ, Balázs Hidvéghi, într-o declaraţie acordată Jurnalului de ştiri al televiziunii publice britanice BBC, citată de MTI.

„Respingem pachetul de sanţiuni, deoarece acesta depăşeşte limita stabilită de noi”, a spus Balázs Hidvéghi, care a adăugat: „Ungaria şi multe alte ţări din Europa Centrală, cum ar fi Germania, nu sunt în situaţia în care să oprească brusc importul de petrol din Rusia. Nu putem să distrugem ramuri întregi ale industriei, nu putem să oprim funcţionarea unor companii şi nu putem face ca milioane de oameni să ajungă şomeri. Această decizie a fost luată în grabă. Ne-ar face mai mult rău nouă decât ruşilor pe care vor să îi sancţioneze. Este nevoie de mai mult timp pentru discutarea în detaliu a unei asemenea decizii”.

Referitor la remarca potrivit căreia ţările membre ale UE ar avea timp până la sfârşitul anului să oprească importurile de petrol, europarlamentarul FIDESZ a spus: Este un timp foarte scurt pentru o ţară care depinde în totalitate de petrolul rusesc. Pentru o ţară care nu are litoral, gazele naturale sunt transportate prin conducte, iar rafinăria a fost proiectată conform petrolului importat din Rusia. Toate acestea nu pot fi soluţionate în şase luni, este nevoie de mai mult timp şi de gândire”.

Balázs Hidvéghi a mai precizat: În privinţa surselor și a utilizării energiei în Europa este nevoie de o mai mare diversificare. În acest sens Ungaria a făcut multe în ultimii ani. A construit interconector de gaze între Slovacia, Ungaria şi Croaţia, care asigură acces la alte surse de energie prin Marea Adriatică. Trebuie luate măsuri pentru diversificarea surselor de energie, dar nu poate fi impus un pachet de sancțiuni întregii Uniuni Europene, care în sine nu va opri agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Avem nevoie de acorduri internaţionale care să garanteze securitatea energetică a popoarelor şi ţărilor noastre. Consider că în acest sens Bruxelles-ul şi Uniunea Europeană trebuie să îndeplinească un rol activ şi proactiv.

Europarlamentarul a subliniat, totodată, că dacă UE doreşte să acţioneze împreună, dacă vrea să dea dovadă de unitate și solidaritate, trebuie să țină cont de situația geografică, energetică și economică a fiecărui stat membru şi nu doar a unor ţări. Ungaria manifestă deschidere pentru negocieri.

Balázs Hidvéghi a afirmat, în acelaşi timp, că în actuala situaţie de război este importantă exprimarea solidarităţii faţă de Ucraina. De la izbucnirea războiului, Ungaria a primit până în prezent peste 700.000 de refugiaţi ucraineni şi face totul pentru a promova pacea. Economia nu poate fi distrusă, iar milioane de oamenii nu pot fi lăsaţi fără locurile de muncă din cauza războiului, a conchis europarlamentarul FDIESZ.

Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. In timp ce alte 10+ tari se roaga la Dzeu si fac matanii ca Viktor Orban sa le scoata castanele din foc. 🙂
    Niste lasi.

    • Ai dreptate! Jumatate din statele europene nu vor sanctiunea de titei si gaze inclusiv Germania dar NU AU CURAJ sa iasa in fata si sune drept! Asa ca sta in spatele lui Orban si „sustin” cum un las poate sustine unul care are curaj sa-i reprezinte interesele tarii. Coloana si sinceritatea este o raritate in Uniune.

  2. Sa faca Orban ce vrea, dar ce putem face noi e sa boicotam benzinariile MOL. Sa se spele ungurii pe cap cu petrolul rusesc.

  3. Tarile periferice sa fie lasate in plata Domnului.

  4. De departe cea mai jenantă nație din UE, o rușine!

  5. Niste gunoaie au profitat de foarte multi bani de la UE iar acuma spera la teritorii de la nebunu de Putin .

  6. Cand aud „avertizeaza” sau „ameninta”, ma gandesc, instinctiv, la rusia. Iata, ca a luat-o si ungaria pe panta asta… 🙂

  7. Ai dreptate! Din pacate exista cenzura pe acest site „independent” si apar 80% numai comentarii care „ajuta cauza” (neo)liberala la care este „aderat” si G4

  8. Ai dreptate! Nu apar toate comentariul scrise de unii. Din pacate exista cenzura pe acest site „independent” si apar 80% numai comentarii care „ajuta cauza” (neo)liberala la care este „aderat” si G4