G4Media.ro

LIVE Ziua 211 de război. Decretul semnat de Putin ar putea să…

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

LIVE Ziua 211 de război. Decretul semnat de Putin ar putea să îi permită mobilizarea a un milion de ruși / Explozie în orașul Melitopol, controlat de ruși / Armele nucleare pot fi folosite pentru apărarea regiunilor ucrainene alipite Rusiei – Medvedev / Peste 1.300 de persoane, arestate la protestele din Rusia

Volodimir Zelenski a cerut la ONU o „pedeapsă justă” împotriva Rusiei: „Pedeapsă pentru că a încercat să fure teritoriul nostru, pedeapsă pentru uciderea a mii de persoane, pedeapsă pentru tortură şi umilirea femeilor şi bărbaţilor”, a transmis președintele ucrainean în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite. În acest timp, în Rusia au fost arestate peste 1.300 de persoane care au protestat după anunțul mobilizării parțiale făcut de Vladimir Putin. Miercuri, miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au convenit să pregătească noi sancțiuni împotriva Moscovei, iar Rusia și Ucraina au făcut cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului, printre care se află și lideri militari de la Azovstal.

Principalele evenimente ale zilei de joi, 22 septembrie:

Ora 22:30 Mulţi dintre ucrainenii predaţi Kievului de Moscova în cadrul unui schimb important de prizonieri de război au fost „torturaţi brutal” în captivitate, a declarat joi un înalt oficial ucrainean, relatează AFP.

Ora 22:12 NATO a condamnat joi planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina şi a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit „încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială”, relatează Reuters.

Ora 22:08 VIDEO Agenția RIA Novosti, portavocea Kremlinului, recunoaște cozile kilometrice ale rușilor care fug de recrutare/ Un kilometru este parcurs în trei ore, scriu rușii pe rețelele de socializare/ Știrea s-a viralizat rapid. 

Ora 21:36 Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a participat, joi, la New York, la reuniunea de nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU, dedicată temei menţinerii păcii şi securităţii în Ucraina, prilej cu care a subliniat „caracterul complet inacceptabil” al deciziei Rusiei de a susţine organizarea aşa-ziselor referendumuri din regiunile ocupate, transmite MAE.

Ora 21:18 În urma anunțului de ieri al Rusiei că mii de soldați suplimentari vor fi chemați să lupte în războiul din Ucraina, un purtător de cuvânt al armatei ruse a declarat că aproximativ 10.000 de ruși s-au oferit deja voluntari în prima zi a campaniei de mobilizare, scrie BBC.

Ora 21:04 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat joi Occidentul că înarmează Ucraina cu unicul obiectiv de a slăbi Rusia, iar astfel SUA şi Europa devin ”parte” în conflict, relatează agenţiile EFE şi DPA.

Ora 20:45 Povestea unui tânăr sergent rus care a primit ordin să lupte în Ucraina, dar a ales să fugă din ţară: ”Nu îl las pe Putin să mă transforme într-un ucigaş”

Ora 20:15 Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a părăsit o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după ce a acuzat Ucraina și aliații săi occidentali de „impunitate” în Donbas. Ucraina și aliații săi au încercat „să ne impună o narațiune complet diferită despre agresiunea rusă”, a susținut Lavrov, citat de The Guardian.

Ora 19:51 Secretarul de stat american Antony Blinken a lansat joi un apel către comunitatea internaţională pentru a-l constrânge pe preşedintele rus Vladimir Putin să dea socoteală pentru invadarea Ucrainei, informează France Presse şi Reuters.

 • ”Nu îl putem lăsa pe preşedintele Putin să scape aşa”, a declarat Blinken în cursul unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate al ONU consacrate Ucrainei. Detalii, aici.

Ora 19:30 Rușii care fug de mobilizarea parțială ordonată de Vladimir Putin nu vor primi vize umanitare din partea Cehiei, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavský. Într-o declarație obținută de Agenția France-Presse, Lipavský a spus:

 • ”Înțeleg că rușii fug de deciziile tot mai disperate luate de Putin. Dar cei care fug din țara lor pentru că nu vor să îndeplinească o datorie impusă de propriul stat nu îndeplinesc criteriile pentru a primi vize umanitare”, transmite The Guardian. 

Ora 18:27 Dezertorii ruși care fug de mobilizarea parțială ordonată de Vladimir Putin ar putea obține protecție în Germania, a declarat ministrul german de interne, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 17:49 VIDEO Cozi uriașe de mașini la mai multe frontiere ale Rusiei. Populația rusă încearcă să fugă în Georgia, Finlanda, Kazahstan și Mongolia: „Nu vreau să fie carne de tun”

Ora 17:24 „Sunt cea mai fericită femeie din lume”, spune soția unui soldat care a luptat la Azovstal și a fost eliberat joi în schimbul de prizonieri dintre Ucraina și Rusia

Ora 16:42 Kremlinul a negat joi o știre publicată de ziarul independent Novaya Gazeta potrivit căruia o clauză nedeclarată din decretul președintelui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială prevedea înrolarea unui milion de rezerviști pentru a lupta în Ucraina, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 16:32 Bloomberg: De ce ar trebui să luăm în serios amenințarea nucleară a lui Putin

Ora 16:04 Novaya Gazeta: Clauza secretă din decretul semnat de Putin îi permite să mobilizeze un milion de cetățeni ruși

Ora 15:58 Mișcarea Vesna i-a chemat pe ruși să iasă sâmbătă în stradă, 24 septembrie, la noi acțiuni împotriva mobilizării, potrivit meduza.io. Detalii aici.

Ora 15:53 Kremlinul a declarat joi că rapoartele privind un exod al bărbaților cu vârste eligibile pentru încorporare din Rusia, după anunțul președintelui Vladimir Putin privind o mobilizare parțială, sunt „exagerate”, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 15:37 Armata rusă este divizată cu privire la cea mai bună modalitate de a contracara progresele neașteptate ale Ucrainei pe câmpul de luptă în această lună, potrivit mai multor surse familiare cu serviciile de informații americane, în timp ce Moscova se află în defensivă atât în est, cât și în sud, potrivit unei analize CNN. Detalii aici.

Ora 15:21 Rusia continuă să numească acțiunile sale din Ucraina o „operațiune militară specială” după anunțul mobilizării parțiale, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 15:13 Ambasada Rusiei la Roma a postat joi pe Twitter fotografii ale celor mai importanți lideri italieni alături de președintele Vladimir Putin, cu trei zile înainte de alegerile parlamentare italiene, potrivit Le Figaro. Detalii aici.

Ora 14:54 Decretul semnat miercuri de președintele rus Vladimir Putin pare să permită o mobilizare mai amplă decât a sugerat acesta în discursul său de miercuri dimineață, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 14:45 Este puțin probabil ca Xi Jinping să îl abandoneze pe „vechiul său prieten” Vladimir Putin, chiar dacă decizia liderului rus de a trimite alte mii de soldați în Ucraina și amenințările sale nucleare pun la încercare parteneriatul „fără limite” dintre Beijing și Moscova, au declarat experți pentru Reuters. Detalii aici.

Ora 14:41 La Moscova, în mai multe secții de poliție, protestatari care au fost reținuți în urmă cu o zi la mitingul împotriva mobilizării rezerviștilor au primit citații la birourile de înregistrare și înrolare militară, potrivit meduza.io. Detalii aici.

Ora 13:43 O explozie a lovit joi o piață aglomerată din orașul Melitopol din sud-estul Ucrainei, au anunțat oficialii ucraineni și cei aflați sub control rusesc, în ajunul referendumurilor care ar putea duce la anexarea efectivă a patru regiuni de către Rusia, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 13:26 Rusia are agenți în sectorul de apărare al Ucrainei care transmit informații Moscovei și permit Rusiei să anticipeze mișcările ucrainene pe câmpul de luptă, a declarat joi reprezentantul președintelui Volodimir Zelenski în parlamentul ucrainean, potrivit Reuters. Detalii aici.

Ora 13:19 Un responsabil prorus numit de Moscova în administraţia din regiunea Zaporojie (sudul Ucrainei) a declarat joi că trupele ucrainene trebuie să părăsească imediat regiunea, în mare parte controlată de forţele ruse, întrucât, în caz contrar, după desfăşurarea referendumului de alipire la Rusia vor fi considerate drept „ocupante”, relatează mediile de stat ruse, între care şi cotidianul Kommersant. Detalii aici.

Ora 12:52 Medvedev: Armele nucleare strategice pot fi folosite pentru apărarea noilor regiuni ucrainene alipite Rusiei / „Nu există cale de întoarcere. Rusia și-a ales propria cale”

Ora 12:49 Comunitatea internațională trebuie să își reînnoiască eforturile pentru a aduce Rusia la masa negocierilor cu Ucraina, întrucât conflictul se află într-un „punct de inflexiune”, a declarat Emmanuel Macron într-un interviu difuzat joi la BFMTV, transmite boursorama.com. Detalii aici.

Ora 12:46 Marea Britanie se îndoieşte de capacitatea Rusiei de a implementa mobilizarea parţială ordonată a 300.000 de rezervişti pentru războiul împotriva Ucrainei, informează joi DPA. Detalii aici.

Ora 12:26 Analiză CNN: Putin poate mobiliza toate trupele pe care le dorește, dar Rusia nu are capacitatea de a le antrena sau sprijini cu arme și tehnică militară

Ora 12:11 O mulțime de oameni adunată miercuri seara pe Arbat, principala stradă pietonală din Moscova, a scandat „Trimiteți-l pe Putin în tranșee!”, potrivit unei înregistrări video difuzate pe Twitter de Francis Scarr de la BBC Monitoring, transmite Sky News. Detalii aici.

Ora 12:10 Ministrul chinez de externe Wang Yi s-a întâlnit miercuri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York, potrivit declarațiilor celor două părți, transmite CNN. Detalii aici.

Ora 11:57 Traficul care sosește la granița estică a Finlandei cu Rusia s-a „intensificat” în timpul nopții, a declarat joi dimineață Garda de Frontieră finlandeză, adăugând în același timp că situația este sub control, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 11:14 O reuniune la nivel înalt. Alain Delon va dialoga vineri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Legenda celei de-a 7-a arte va fi în duplex cu șeful statului la ora 13:30, într-un interviu realizat de Cyril Viguier pentru TV5 Monde, potrivit BFM TV. Detalii aici

Ora 10:47 Orașul ucrainean Zaporojie a fost bombardat din nou joi dimineața, a anunțat un oficial al consiliului municipal, citat de CNN. Detalii aici

Ora 10:14 Potrivit Ministerului britanic al Apărării, Rusia „se va confrunta probabil cu provocările logistice și administrative” pe care le presupune recrutarea a 300.000 de militari în rezervă pentru a lupta în Ucraina, transmite BBC. Detalii aici

Ora 10:02 Nikolai Peskov, fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov (foto), refuză să se înroleze pentru a lupta în războiul pornit de Rusia în Ucraina, deși se încadrează în limita de vârstă, reiese dintr-o înregistrare preluată din media rusă. „Eu sunt Domnul Peskov, voi rezolva problema la un alt nivel”, a spus acesta, în direct, la un canal TV rus, relatează Digi24. (detalii aici)

Ora 09:45 Presa israeliană: România pare că va fi prima țară europeană care va cumpăra Iron Dome de la Israel / Surse: Șansele unui acord cu România sunt foarte mari / Dîncu, citat de Haaretz: Vrem să aducem în România cunoașterea și inovația tehnologică israeliană

Ora 09:23 Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron sunt așteptați să se întâlnească fiecare cu președintele chinez Xi Jinping în călătorii separate în noiembrie. Călătoriile ar fi primele din ultimii trei ani ale liderilor europeni în China, după trei ani de absență impusă de Covid, conform publicației South China Morning Post. (detalii aici)

Ora 08:35 Prezentatoare de la televiziunea rusă: Noi ar fi trebuit să facem un atac nuclear în timpul funeraliilor reginei Elisabeta a II-a / Toate persoanele importante erau acolo. (detalii aici)

Ora 08:23 Ruşii care refuză să participe la operaţiunile militare de luptă riscă până la 10 ani de închisoare, după votarea, miercuri, a unei legi în acest sens de parlamentul rus. Duma şi-a dat deja aprobarea cu o zi înainte. (detalii aici)

Ora 08:15 Forțele de securitate au reținut miercuri peste 1.300 de persoane în Rusia la protestele care denunță mobilizarea, la câteva ore după ce președintele Vladimir Putin a ordonat primul proiect militar al Rusiei de la cel de-al doilea Război Mondial, anunță The Guardian. (detalii aici)

Ora 08:12 Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională de la Kiev, Oleksi Danilov, a declarat că mobilizarea parțială anunțată de președintele rus, Vladimir Putin, este, în primul rând, un „program de reciclare a rușilor”, pentru că cetăţenii Federaţiei Ruse chiar nu vor avea altă opţiune, decât să moară în Ucraina, relatează RBC, citată de Rador. (detalii aici)

Ora 08:06 VIDEO Zelenski a cerut la ONU o „pedeapsă justă” împotriva Rusiei: „Pedeapsă pentru că a încercat să fure teritoriul nostru, pedeapsă pentru uciderea a mii de persoane, pedeapsă pentru tortură şi umilirea femeilor şi bărbaţilor”

Ora 08:01 Coreea de Nord a negat miercuri că a furnizat arme Rusiei, a informat presa de stat, la câteva săptămâni după ce Statele Unite au declarat că Moscova se îndreaptă spre Phenian pentru a-şi reface stocurile epuizate de invazia Ucrainei, transmite AFP, citată de Agerpres. (detalii aici)

Ora 07:59 Miniştrii de externe ai Uniunii Europene (UE) au convenit miercuri să pregătească noi sancţiuni împotriva Rusiei care se vor concretiza în cel mai scurt timp, a anunţat şeful diplomaţiei comunitare, Josep Borrell, citat de EFE, transmite Agerpres. (detalii aici)

Ora 07:52 Ucraina anunță schimbul a 215 prizonieri militari, printre care șefi ai apărării de la Azovstal/ Kievul a dat la schimb Moscovei 55 de prizonieri, inclusiv fostul deputat Viktor Medvedciuk

Ora 07:45 Turcia a condamnat, miercuri, referendumurile de anexare „ilegitime” ale Rusiei în patru regiuni aflate sub controlul său în Ucraina, anunță News.ro. (detalii aici)

Ora 07:32 Regatul Unit va continua să ofere ajutor militar Ucrainei până la victoria sa împotriva Rusiei, a promis miercuri seară noul premier britanic, Liz Truss, în faţa Adunării Generale a ONU, anunță Agerpres, care citează AFP. (detalii aici)

Ora 07:25 Procuratura din Moscova a avertizat cetățenii împotriva participării la proteste – amintindu-le rușilor că pot fi condamnați la 15 ani de închisoare, relatează CNN. Detalii aici.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Nu e zi sa nu ceara obraznicul ăsta ceva! Dă bă pamantul inapoi ,inainte de demolare, plus dobândă cateva orașe ! ucrania va fi un morman de moloz.

  • Tuuu ai scăpat cumva de la sanatoriu?
   Ia du-te tu pe front. Cred că acolo ar trebui să-ți arăți susținerea. Nu mai urla p-aci ca apucatul!

 2. Cert ca pa ruzznaci ii mananca la palma sa arunce cu nukes in popoare !

 3. Zele cere…. Pai ce sa facă altceva, cere!
  Nație de hoți și cerșetori. Un stat vecin nu este de la care sa nu fi furat tatucu Stalin ceva teritoriu pentru ei. Acum fac pe nevinovatii și le prinde bine.

  • La geopolitica esti tamaie !

  • Vorbește trollul R-orciei, asmblată dintro puzderie de republici.

 4. Voi aduceți apocalipsa pentru Ucraina,tara de 60 de milioane care și ăia sunt mai multe nații?

 5. Ma tot gandesc de ce rusii nu intorc armele impotriva propriului guvern? Chiar atat de dificil le e sa provoace o rascoala/revolutie incat prefera sa moara pe frontul din Ucraina?

  • Răbdare și tutun. Se va întâmpla curând. E doar începutul.

  • Voi traiti intr-o bula . Majoritatea din ei vor acest razboi . Mai ales ca acum i-a ajutat occidentul cu trimitere mercenarilor cu contraofensiva ; prin asta le-a ranit orgoliu. Daca acesta e planul Europei , atunci extrema stanga trebuie sa plece cat mai repede.

 6. Cu razboiul actual, s-a obisnuit deja lumea. Se vor ucide, schilodi, etc inca mult timp de acum incolo. 146 de milioane de rusi contra 41 de milioane de ucrainieni. CU pumnii, cu arme, cu nucleare, etc.
  Numai timpul ne va arata daca va ramane un razboi local, sau daca se va generaliza. Singurul lucru pe care il putem face, este sa dorim eliberarea teritoriului ucrainian. Cu cat mai putini morti posibili.
  Restul… este blabla.