G4Media.ro

Decretul semnat miercuri de Putin pare să permită o mobilizare mai amplă…

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Decretul semnat miercuri de Putin pare să permită o mobilizare mai amplă decât a sugerat inițial liderul rus

Decretul semnat miercuri de președintele rus Vladimir Putin pare să permită o mobilizare mai amplă decât a sugerat acesta în discursul său de miercuri dimineață, relatează CNN.

„Vorbim despre o mobilizare parțială”, a declarat miercuri președintele Putin în discursul său înregistrat. „Cu alte cuvinte, vor fi chemați doar rezerviștii militari, în primul rând cei care au servit în forțele armate și care au specialități profesionale militare specifice și experiența corespunzătoare”.

Ministrul Apărării, Serghei Shoigu, a declarat, de asemenea, că „nu se pune problema unei mobilizări a studenților și nu va exista sub nicio formă”.

În primul paragraf al decretului semnat de președintele Putin se vorbește despre o „mobilizare parțială”.

Dar nu îi definește pe cei eligibili atât de strict precum a făcut-o liderul rus în discursul său. În schimb, se spune că singurele persoane cărora nu li se aplică sunt cele care nu sunt eligibile din cauza vârstei, a bolii sau a încarcerării.

În paragraful doi, se spune că președintele a decis „să cheme cetățenii Federației Ruse la serviciul militar prin mobilizare în Forțele Armate ale Federației Ruse. Cetățenii Federației Ruse chemați la serviciul militar prin mobilizare au statutul de militari înrolați care îndeplinesc serviciul militar în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse pe bază de contract.”

Ekaterina Schulmann, politolog rus și cercetător asociat la Chatham House, a declarat pe Telegram că, deși decretul „descrie mobilizarea ca fiind parțială”, acesta „nu stabilește niciun parametru al acestei parțialități, nici teritorial, nici privind categoria”.

„Potrivit acestui text, oricine poate fi chemat la mobilizare, cu excepția celor care lucrează în complexul militar-industrial, care sunt scutiți pe perioada angajării lor. Faptul că mobilizarea se aplică doar rezerviștilor sau celor care au anumite competențe deosebit de necesare este menționat în adresă, dar nu și în decret”, a spus ea.

Avocatul rus pentru drepturile omului Pavel Chikov, tot pe Telegram, a declarat că decretul stabilește mobilizarea „în termenii cei mai largi”.

„Președintele lasă totul la discreția ministrului Apărării. Deci, de fapt, Ministerul rus al Apărării este cel care va decide cine va fi trimis la război, de unde și în ce număr”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. scopul e cu totul altul

  2. Poate să trimită 25 de milioane. Dacă ei nu vor să lupte, Rusia va pierde oricum.

  3. Pentru a compensa cei 5000 de soldati incepatori pierduti pana acum, Putin trimite pe fron 300000 de soldati profesionisti. Este un adevarat maestru al razboiului. Mai ramane sa le dea din greseala o nucleara in timp ce sunt toti asezati la coada la cantina sau la toaleta…

  4. Armata rusă are o strategie și aceea este a numărului mare de oameni trimiși pe front. Istoria ne spune că prin numărul mare înving pentru că produc pagube inamicului cu tehnică de luptă superioară. Chiar dacă toți cei care merg pe front nu vor avea nici o înzestrare de luptă nici o pregătire, oricum prin numărul mare vor provoca daune seminficative inamicului Ucraina plus Europa.
    Foamea este cel mai bun strateg în războiul ăsta. Îi trimite acolo săraci lipiți să provoace daune cât mai mari atât materiale cât și psihologice. Ar putea să îi inzestreze cu arme din războaiele din perioada hoardei de aur din secolul XII și tot pagubă ar provoca.
    Scopul este daună totală. Europa începe să fie din ce în ce mai divizată în susținerea Ucrainei.
    Vine iarna. Rusia știe că iarna e de partea ei așa a fost de la Napoleon încoace. Fix de asta vrea întins conflictul pe tot parcursul iernii când europenii vor face frigul în case, vor avea mâncare mai puțină și mai scumpă.

    • Asa este, insa nu se adevereste de fiecare data (prin numarul soldatilor) Iranul si-a macelarit barbatii, in razboiul cu Irak. Si l-au pierdut, cu toata armata lor numeroasa, fata de cea irakiana.
      Asa se va intampla si in Ucraina… atata timp cat:
      -Vestul o va inarma
      -fera bombe nucleare.