G4Media.ro

Rușii cer trupelor ucrainene să-și părăsească propriul teritoriu, altfel vor fi considerate…

sursa foto: Telegram/ Armata Ucrainei

Rușii cer trupelor ucrainene să-și părăsească propriul teritoriu, altfel vor fi considerate ocupante, iar acțiunile lor drept agresiune/ Cerința, valabilă pentru Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk, unde vor fi organizate referendumuri pentru anexare la Rusia

Un responsabil prorus numit de Moscova în administraţia din regiunea Zaporojie (sudul Ucrainei) a declarat joi că trupele ucrainene trebuie să părăsească imediat regiunea, în mare parte controlată de forţele ruse, întrucât, în caz contrar, după desfăşurarea referendumului de alipire la Rusia vor fi considerate drept „ocupante”, relatează mediile de stat ruse, între care şi cotidianul Kommersant.

Armata rusă controlează în prezent 73% din teritoriul regiunii Zaporojie, restul de 27%, inclusiv centrul regional Zaporojie, se află sub controlul puterii de la Kiev, indică agenţia de presă de stat rusă RIA Novosti.

Forţele armate ucrainene trebuie să se retragă imediat din restul teritoriului regiunii Zaporojie, a declarat Vladimir Rogov, membru în Consiliul principal al administraţiei (de ocupaţie) din această regiune din sudul Ucrainei, un politician prorus despre care presa ucraineană a scris că ar avea legături cu reţele de crimă organizată.

„În caz contrar, după referendumul ce va fi urmat de ieşirea regiunii din componenţa Ucrainei prin declararea independenţei şi alipirea la Federaţia Rusă, forţele ucrainene vor fi percepute ca ‘ocupante’, iar oricare dintre acţiunile lor drept agresiune împotriva Rusiei”, a declarat acesta.

Referendumuri au fost anunţate pe teritoriul autoproclamatelor ”republici populare” Lugansk şi Doneţk (LNR), respectiv (DNR), componente ale zonei miniere Donbas din estul Ucrainei şi în regiunile din sudul ţării, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean.

Responsabili proruşi din regiunea Zaporojie au declarat anterior că referendumul vizează întreaga regiune, nu doar partea controlată de armata rusă.

Locuitorii regiunilor Zaporojie şi Herson vor răspunde la întrebări despre secesiunea de Ucraina, formarea unui stat independent şi intrarea în componenţa Federaţiei Ruse în urma acestui referendum, notează Kommersant.

Autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk au fost recunoscute de Moscova cu două zile înainte de invazia rusă în 24 februarie, de aceea locuitorii de aici vor fi invitaţi să răspundă doar dacă sunt de acord cu alipirea la Rusia, conform media oficiale ruse.

Între altele, liderul prorus al administraţiei militare şi civile din Zaporojie, Evgheni Baliţki, s-a adresat preşedintelui rus Vladimir Putin cu solicitarea de a examina problema recunoaşterii suveranităţii regiunii Zaporojie şi alipirea ei ulterioară la Rusia.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat un pachet de sancţiuni din partea UE împotriva Rusiei din cauza acestor referendumuri planificate de Moscova în teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Între timp, forţele ruse au atacat în cursul dimineţii de joi cu rachete centrul administrativ al regiunii Zaporojie şi împrejurimile sale, au anunţat autorităţile ucrainene, citate de agenţia de presă Unian.

Şeful administraţiei militare ucrainene din regiune, Oleksandr Staruh, a informat despre cel puţin un mort şi cinci persoane rănite, în urma unui atac masiv cu rachete asupra infrastructurii civile şi unei zone rezidenţiale din Zaporojie.

Nouă rachete au lovit joi dimineaţă oraşul Zaporojie şi împrejurimile sale, a anunţat pe Telegram şeful adjunct al cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Kirill Timoşenko, indicând că una dintre rachete a lovit un hotel din centrul oraşului, iar sub dărâmături se află mulţi oameni, o operaţiune de salvare fiind în curs de desfăşurare.

În urma atacului, potrivit acestuia, au fost avariate un transformator electric şi turnul televiziunii locale.

sursa: Agerpres.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Ce tupeu au mujicii, prosteala pe fațà.

 2. numai rusii puteau cere asa ceva.

 3. Rusia e patetică.

 4. Cu armaata facut varza de HIMARS ruZnacii striga „predati-va” :))))

  • Vezi că dintre ele, R-orcia e făcută dintro puzderie de republici și etnii care n-au nicio treabă cu limba rusă sau cu tradițiile rusești. Ce-ai zice să dea R-orcia prima un exemplu de dezintegrare teritorială?

 5. hucraina este o adunătură de teritorii ciordite de la vecini.
  Trebuie desființată ca stat.

  • Ma rș dra cu, putinist spu rcat

  • RuZia nici nu exista cand exista Ukraina. Mananci borsh!

  • Vorbeai de R.us.ia, descendenta UR.S.S-ului si a Im.pe.riului R.us?

  • Vezi că dintre ele, R-orcia e făcută dintro puzderie de republici și etnii care n-au nicio treabă cu limba rusă sau cu tradițiile rusești. Ce-ai zice să dea R-orcia prima un exemplu de dezintegrare teritorială?

 6. Dacă nu ne lăsați să vă cucerim dam bomba nucleară! 😄😄😄😄😄
  Câtă votcă au consumat înainte ?

 7. aaa..in februarie, ru,s,ia nu a ocupat teritoriu ucr,ai,nean cand ajunsese langa k.iev. Ce retorica de j.egu.ri oli.go.frene

 8. Pai de unde stiu ei ce iese la referendum 🙂 de le cer de pe acum sa se retraga ? Si de ce sa nu se retraga de pe intreg teritoriul Ucrainei, daca tot fac ei referendum in trei catune cu 2 locuitori care se exprima pentru o zona mai mare ? Tipic bolsevic

  • @ Gigi – Eee, si tu acum. Io stau si ma intreb cum or sa voteze toti ucrainenii fortati sa-si abandoneze casele si pamanturile la inceputul invaziei? Online?

 9. Putler urmeaza sa faca referendum in Rusia sa se retraga europenii din Europa

 10. logica lavrov-iana

 11. Logica ruseasca imperiala, conforma zicerii ca Rusia se invecineaza cu cine vrea ea.

 12. Si ce fac mai exact daca ucrainienii nu pleaca rusinati?! Dau cu bomba atomica unde? In Kiev? Sau in noile teritorii „rusesti” ca sa ii sperie pe militarii „ocupanti”?

 13. Rușii pot cere orice doresc. Ucrainenii nu vor înceta luptă decât atunci când teritoriile ocupate de ruși vor fi eliberate în întregime.