G4Media.ro

În timp ce Putin escaladează războiul din Ucraina, China „nu se amestecă…

Sursa foto: Kremlin.ru

În timp ce Putin escaladează războiul din Ucraina, China „nu se amestecă în mizeria și pericolul tot mai ridicat” al invaziei ruse – analiză Reuters

Este puțin probabil ca Xi Jinping să îl abandoneze pe „vechiul său prieten” Vladimir Putin, chiar dacă decizia liderului rus de a trimite alte mii de soldați în Ucraina și amenințările sale nucleare pun la încercare parteneriatul „fără limite” dintre Beijing și Moscova, au declarat experți pentru Reuters.

În schimb, China se va înfige în poziția sa incomodă de a cere dialog și rezolvare pașnică, refuzând în același timp să condamne invazia Rusiei în Ucraina, au spus aceștia.

Joi, ministrul de externe Wang Yi i-a spus omologului său rus Serghei Lavrov, în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York, că China va rămâne la o poziție „obiectivă” și „corectă”.

Xi și Putin au devenit din ce în ce mai apropiați în ultimii ani, legați de neîncrederea lor reciprocă față de Occident, și și-au reafirmat parteneriatul cu doar câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Dar China a fost atentă să nu ofere niciun sprijin material direct care ar putea declanșa sancțiuni occidentale împotriva sa.

Putin a recunoscut aceste limite săptămâna trecută, când cei doi s-au întâlnit pentru prima dată de la începutul războiului, în Uzbekistan, descriindu-l pe Xi ca având întrebări și preocupări cu privire la situația din Ucraina și lăudându-l pentru poziția sa „echilibrată”.

„Nu văd cât de diferită va fi orice nouă poziție … China nu susține războiul, nu susține conflictul, acest lucru a fost foarte clar de la început”, a declarat Henry Wang Huiyao, fondator al think tank-ului Center for China and Globalization, cu sediul la Beijing.

Rusia susține că acțiunile sale în Ucraina sunt o „operațiune specială” pentru a degrada capacitățile militare ale vecinului său și pentru a elimina persoanele pe care le numește naționaliști periculoși.

Deși China a sperat probabil la un război scurt, este puțin probabil ca mișcările lui Putin pe câmpul de luptă din Ucraina – care încearcă să contracareze înfrângerile recente – să îngrijoreze Beijingul sau să schimbe natura substanțială a relației dintre cele două țări, au declarat analiștii. Factorul care guvernează rămâne geopolitica, inclusiv competiția Beijingului cu Washingtonul.

Cooperarea economică dintre cei doi vecini giganți este posibil să crească pe măsură ce China culege beneficiile unor livrări de energie mai multe și mai ieftine, în timp ce Rusia compensează pierderile cauzate de interdicțiile Uniunii Europene.

„Ceea ce contează cel mai mult pentru Xi este ca Putin să nu eșueze sau să facă o încurcătură cu invazia care ar putea provoca daune colaterale Chinei, mai ales în sfera economică”, a declarat Steve Tsang, director al Institutului pentru China de la Universitatea SOAS din Londra. „Motorul de bază din spatele politicii externe a lui Xi este de a pune China pe primul loc”.

Nu vă băgați în mizerie

Mass-media oficială chineză a oferit o acoperire redusă a ultimului discurs al lui Putin, chiar și după ce a agitat piețele globale și a atras condamnarea puterilor occidentale. Cu toate acestea, comentariile au fost intens discutate pe Weibo, rețeaua de socializare chineză de tip Twitter, atrăgând un amestec de șoc și critici pe care cenzorii nu le-au eliminat, precum și sprijin.

Yuan Jingdong, profesor asociat la Universitatea din Sydney, specializat în politica de apărare și politică externă chineză, a declarat că se așteaptă ca China să continue să meargă pe linia fină de a se abține de la a critica public Rusia sau de la a-și arăta în mod deschis simpatia față de Ucraina, abținându-se în același timp – cât mai bine posibil – de la a aproba acțiunile lui Putin.

„Având în vedere că consilierul de securitate națională al lui Putin (se afla) în China când Putin a făcut anunțul, ar putea exista o oarecare reasigurare din partea Chinei pentru Rusia cu privire la importanța relației bilaterale, dar și o indicație clară a ceea ce Rusia poate aștepta în mod realist de la China”, a spus el.

„În acest moment, opțiunea Beijingului pare să fie aceea de a nu se amesteca în mizeria și pericolul tot mai mare la care a dus invazia Rusiei”, a mai spus el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Asta e solutia: liderii cu oo sa se aseze la.masa si sa faca pace cu orive pret, ca deja e foarte tarziu. De ce ne pasa dd sclava Isaura ca

  2. Prin pozitia sa „obiectiva”, China este complicele atrocitatilor comise de Rusia intr-o tara vecina.
    Pozitia „obiectiva” este pozitia ursului laș, care, ca orice comunist ticalos, nu da doi bani pe viata semenilor. Comunismul a ramas o ideologie cinica, mincinoasa, care serveste intereselor unor indivizi care dispretuiesc oamenii.

  3. Bla Bla….. care ar fi pretul corect pt pace!? Rusia la granita Romaniei e ok pt tine!? Si pt copii tai!? Atunci taci si rabda! Ia un cojoc pe tine, stinge lumina si…. make love not war! Sa traiesti mai bine de acuma!