G4Media.ro

Armata rusă este divizată, în timp ce Putin, care dă indicații direct…

Sursa foto: AFP / POOL / Sergei CHIRIKOV

Armata rusă este divizată, în timp ce Putin, care dă indicații direct generalilor de pe teren, se luptă să facă față contraofensivei Ucrainei, afirmă surse americane

Armata rusă este divizată cu privire la cea mai bună modalitate de a contracara progresele neașteptate ale Ucrainei pe câmpul de luptă în această lună, potrivit mai multor surse familiare cu serviciile de informații americane, în timp ce Moscova se află în defensivă atât în est, cât și în sud, potrivit unei analize CNN.

Președintele rus Vladimir Putin dă el însuși indicații direct generalilor de pe teren, au declarat două surse familiare cu serviciile de informații americane și occidentale – o tactică de management extrem de neobișnuită într-o armată modernă, care, potrivit acestor surse, sugerează structura de comandă disfuncțională care a afectat războiul Rusiei încă de la început.

Interceptările serviciilor de informații au surprins ofițeri ruși certându-se între ei și plângându-se prietenilor și rudelor de acasă despre deciziile luate de la Moscova, a declarat una dintre aceste surse pentru CNN.

Și există dezacorduri semnificative în ceea ce privește strategia, liderii militari având dificultăți în a se pune de acord asupra locului în care să își concentreze eforturile pentru a consolida liniile de apărare, au declarat mai multe surse familiare cu serviciile de informații americane.

Ministerul rus al Apărării a susținut că își redistribuie forțele spre Harkov, în nord-est – unde Ucraina a realizat cele mai dramatice câștiguri – dar surse americane și occidentale spun că cea mai mare parte a trupelor rusești rămâne în continuare în sud, unde Ucraina a organizat, de asemenea, operațiuni ofensive în jurul Hersonului.

Până în prezent, Rusia a răspuns la progresele Ucrainei prin lansarea de atacuri împotriva infrastructurii critice, cum ar fi baraje și centrale electrice – atacuri pe care SUA le consideră în mare parte atacuri de „răzbunare”, mai degrabă decât salve semnificative din punct de vedere operațional, a declarat o sursă.

Ordinul de mobilizare al lui Putin este semnificativ deoarece este o recunoaștere directă a faptului că „operațiunea militară specială” a Moscovei nu a funcționat și trebuie ajustată, au declarat analiștii militari.

Potrivit analiștilor militari ruși, nu este clar dacă mobilizarea va face vreo diferență operațională pe câmpul de luptă sau doar va prelungi durata războiului fără a schimba rezultatul.

Jocul de-a vina

Și în timp ce Rusia se zbate pe câmpul de luptă, oficialii de la Moscova s-au străduit să atribuie vina pentru schimbarea bruscă a sorții Rusiei, a declarat un oficial NATO de rang înalt.

„Oficialii de la Kremlin și experții din mass-media de stat au discutat febril despre motivele eșecului de la Harkov și, în mod tipic, Kremlinul pare să încerce să abată vina de la Putin și să o arunce asupra armatei ruse”, a declarat această persoană.

Deja a avut loc o remaniere a conducerii militare ca răspuns la eșecurile de pe câmpul de luptă – lăsând structura de comandă a Rusiei și mai dezordonată decât era înainte, spun sursele. Comandantul care supraveghea majoritatea unităților din jurul regiunii Harkov era în funcție de numai 15 zile și a fost eliberat din funcție, a declarat oficialul NATO.

Rusia a trimis „un număr mic” de soldați în estul Ucrainei – unii dintre ei au fugit pe fondul avansării Ucrainei pe câmpul de luptă săptămâna trecută, potrivit a doi oficiali americani din domeniul apărării -, un efort de a-și consolida liniile defensive slăbite. Dar chiar dacă Rusia reușește să se coaguleze în jurul unui plan, oficialii americani și occidentali consideră că Rusia este limitată în capacitatea sa de a organiza un răspuns semnificativ din punct de vedere strategic la operațiunile de contraofensivă ale Ucrainei care, în ultimele zile, spun sursele, au făcut ca situația să se încline în favoarea Kievului. Chiar și după anunțul mobilizării parțiale, oficialii sunt sceptici că Rusia este capabilă să desfășoare rapid un număr mare de trupe în Ucraina, având în vedere problemele sale actuale cu liniile de aprovizionare, comunicațiile și moralul.

„Scara mică” a redistribuirii rusești este un semnal al incapacității sale de a organiza operațiuni serioase, a declarat pentru CNN un înalt oficial din domeniul apărării.

Până în prezent, Rusia a răspuns la progresele Ucrainei prin lansarea de atacuri împotriva infrastructurii critice, precum baraje și centrale electrice – atacuri pe care SUA le consideră în mare parte atacuri de „răzbunare”, mai degrabă decât salve semnificative din punct de vedere operațional, a spus această persoană.

În lipsa mai multor efective pe care, în acest moment, pur și simplu nu le are, sursele citate au declarat că Rusia are puține alte opțiuni pentru a penaliza sau împinge înapoi forțele ucrainene. Putin „se luptă”, a declarat miercuri coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, John Kirby, într-o apariție la CNN. Armata rusă are „coeziune slabă a unităților, dezertări în rândurile sale, soldați care nu vor să lupte”, a spus Kirby.

„Are un moral groaznic, coeziunea de unitate pe câmpul de luptă, comanda și controlul încă nu au fost rezolvate. Are probleme de dezertare și îi forțează pe cei răniți să se întoarcă în luptă. Deci, în mod clar, forța de luptă este o problemă pentru el”, a spus Kirby. „Se simte ca și cum ar fi pe picior greșit, în special în acea zonă de nord-est a Donbassului”.

Ordinul de mobilizare este un semn că planul lui Putin nu funcționează

Ordinul de mobilizare al lui Putin este semnificativ deoarece este o recunoaștere directă a faptului că „operațiunea militară specială” a Moscovei nu funcționa și trebuia ajustată, au declarat analiștii militari.

Dar, deocamdată, există mai multe întrebări decât răspunsuri cu privire la impactul său operațional precis. Este primul ordin de acest fel emis în Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, oferind analiștilor militari date moderne limitate pe care să își bazeze predicțiile.

Chiar dacă Moscova își poate crește numărul de soldați – atât prin împiedicarea membrilor actuali ai serviciilor contractuale să părăsească serviciul, cât și prin mobilizarea rezerviștilor – va avea dificultăți în a antrena, echipa și integra aceste trupe în unitățile existente, a declarat Michael Kofman, directorul Programului de studii privind Rusia din cadrul Centrului pentru analize navale. Și chiar dacă acest lucru rezolvă unele probleme de forță de luptă pe termen scurt, aceștia nu vor fi probabil recruți de înaltă calitate, au remarcat Kofman și alții.

Chiar și în cel mai optimist scenariu, Moscovei îi va lua, de asemenea, ceva timp pentru a alinia trupe proaspete.

„Cred că este rezonabil să spunem că mobilizarea parțială nu se va reflecta probabil pe câmpul de luptă decât peste câteva luni, cel mai devreme, și ar putea extinde capacitatea Rusiei de a susține acest război, dar nu îi va modifica rezultatul”, a declarat Kofman.

Eșecurile de lungă durată ale Rusiei în ceea ce privește planificarea, comunicațiile și logistica au fost agravate de pierderile dureroase suferite în retragerea sa din jurul Harkovului, au declarat sursele. Rusia a lăsat în urmă „o mulțime” de echipamente în retragerea sa, potrivit oficialului NATO. Și cel puțin o unitate de elită, din Armata I de tancuri a Gărzii, a fost „decimată”, a spus această persoană.

„Cu axa sa nordică aproape prăbușită, acest lucru va îngreuna sarcina forțelor rusești de a încetini avansul ucrainean, precum și de a oferi acoperire pentru trupele rusești care se retrag”, a declarat oficialul. „De asemenea, credem că va afecta grav planurile Rusiei de a ocupa întregul Donbas”.

Miercuri, Putin a amenințat din nou cu folosirea armelor nucleare, o amenințare pe care oficialii americani au declarat că o iau „în serios”, dar nu au văzut niciun indiciu imediat că intenționează să o ducă la îndeplinire.

Autoritățile pro-ruse din unele regiuni ocupate din estul Ucrainei și-au anunțat, de asemenea, intenția de a organiza referendumuri politice privind aderarea la Rusia, o manevră pe care unii analiști spun că Rusia ar putea să o folosească drept pretext pentru o acțiune militară.

Dar, a declarat înaltul oficial NATO, „în general, Rusia se află acum în defensivă. Ucraina are inițiativa, forțând Rusia să ia măsuri provizorii pur și simplu pentru a evita alte pierderi”.

„Dacă Ucraina reușește să întreprindă operațiuni defensive susținute, acest lucru ar putea submina și mai mult sustenabilitatea apărării rusești”, a spus această persoană.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Divizare? Sintagma corectă e „degringoladă rusească”.

  2. Cum adică dă ordine direct generalilor de pe teren? Păi e clar atunci, armata Rusiei în Ucraina e ca FCSB-ul care primește direct ordine de la Becali. Diferența e că FCSB măcar are ceva jucători buni.

    • Hahahahha… Genial. Putin e un Becali rusesc.
      You made my day! Fara mișto
      Hahahhaah

    • Si Hitler se considera bun strateg dincolo de bun politician. Multe greseli si dubiosenii militare erau rezultatul deciziei lui. Vezi oprirea atacului asupra Dunkirk, mutarea de trupe de la Moscova spre alte locuri, niste indicatii dubioase date la Kursk si asa mai departe.

  3. Este periculos când un psihopat ca Putin da ordine generalilor și gândește strategii militare. Din păcate schiziofrenicul asta are puterea unor arme nucleare.

  4. Piticul atomic a ajuns și mare strateg!! A stabilit direcția armatei. În pământ.