
Premierul britanic Keir Starmer va face presiuni asupra președintelui Franței Emmanuel Macron pentru un acord de ultim moment privind returnarea migranților
Premierul Starmer va insista marți asupra președintelui Macron să accepte un acord de returnare a migranților de tipul „unul intră, unul iese”, în ciuda avertismentelor că anunțarea acestuia înainte de a fi gata va duce la o creștere a numărului de traversări, relatează The Times. Premierul Starmer insistă asupra acordului ca element central al unui nou acord între Marea Britanie și Franța, pe care cei doi lideri îl vor semna joi, în cadrul summitului britano-francez.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Acordul ar permite Marii Britanii să returneze migranții care sosesc cu bărci mici în Franța, în schimbul acceptării solicitanților de azil care au legături familiale în Marea Britanie.
Guvernul britanic se află, de asemenea, în negocieri de ultimă oră cu Comisia Europeană pentru a depăși opoziția unui grup de cinci țări mediteraneene care se tem că un acord bilateral între Marea Britanie și Franța ar spori presiunea la propriile frontiere.
Surse guvernamentale au descris negocierile ca fiind „foarte complicate” și există o serie de probleme care trebuie încă rezolvate.
Cu toate acestea, surse din cadrul Forței de Frontieră au avertizat că anunțarea pripită a unui acord înainte ca acesta să fie gata de implementare ar declanșa o creștere suplimentară a traversărilor în timpul verii. Ei au spus că îngrijorările lor sunt împărtășite de ofițerii de frontieră francezi și de paza de coastă franceză.
Ei au subliniat modul în care traficanții de persoane au exploatat anunțurile anterioare pentru a genera o cerere suplimentară de traversări. Acestea au fost comparate cu „lichidările de stoc”, în cadrul cărora traficanții promovează prețuri reduse dacă migranții se înscriu înainte de introducerea unui nou program.
Înainte de încercările guvernului conservator anterior de a pune în aplicare politica privind Rwanda în iunie 2022, migranții albanezi au fost vizați cu reclame care ofereau traversări reduse cu 1.500 de lire sterline, ca parte a unei „lichidări de stoc de vară”.
O sursă din cadrul guvernului britanic a declarat: „Nici francezii, nici noi nu vrem o lichidare de stoc”.
Discuțiile continuă cu privire la amploarea programului de returnare, care va dicta și suma pe care Marea Britanie o va plăti Franței într-un acord care se așteaptă să îmbunătățească și echipamentele de securitate și detectare.
De asemenea, se așteaptă ca președintele Macron să anunțe oficial punerea în aplicare a unei noi legi maritime franceze care va permite unității sale de elită de poliție pentru tulburări publice și pazei de coastă să intercepteze bărcile cu migranți în Canalul Mânecii și să le returneze în Franța.
Actualul acord de trei ani, în valoare de 480 de milioane de lire sterline, între Marea Britanie și Franța expiră anul viitor. Numărul migranților care au traversat Canalul Mânecii a atins un nivel record de 21.017 în acest an, cu 50% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2024. Peste 44.000 de migranți au sosit de când Partidul Laburist a preluat puterea, în urmă cu un an.
Yvette Cooper, ministra de interne, poartă de luni de zile negocieri cu omologul ei francez, Bruno Retailleau, pentru a ajunge la un acord care să permită Marii Britanii să trimită înapoi în Franța migranții ilegali care traversează Canalul Mânecii în bărci mici. În schimb, Marea Britanie ar accepta migranții care au motive legitime să se alăture familiei deja aflate în Regatul Unit.
Programul va începe ca un proiect pilot, cu un număr mic de migranți care vor fi schimbați pentru a demonstra „viabilitatea conceptului”.
O sursă guvernamentală a declarat: „Este pentru a demonstra că, dacă plătești pentru traversarea cu barca, te poți trezi destul de repede înapoi în Franța”.
O sursă din interiorul guvernului a avertizat că, pentru a fi eficient, ar fi necesar ca „considerabil mai mult de jumătate” din totalul celor care sosesc cu bărci mici să fie returnați în Franța.
În cadrul acordului, ar fi creat un sistem comun de procesare între Marea Britanie și Franța, care ar identifica migranții care au un motiv valid pentru reunificarea familiei în Marea Britanie.
Pentru fiecare migrant relocat în Marea Britanie, un migrant ilegal ar fi returnat în locații din Franța, departe de coasta de nord a acesteia. Orice migrant care face o călătorie de întoarcere în Marea Britanie ar fi identificat imediat prin datele sale biometrice și trimis înapoi.
Deși se află doar în faza pilot, schema ar marca un moment semnificativ în relațiile cu Franța în ceea ce privește criza bărcilor mici, fiind prima dată când Franța și-a manifestat disponibilitatea de a prelua migranți din Marea Britanie din 2018.
Un oficial al ministerului de interne britanic a declarat că decizia Partidului Laburist de a renunța la politica privind Rwanda a fost cheia pentru deblocarea negocierilor cu francezii.
Italia, Spania, Grecia, Malta și Cipru au adresat o scrisoare comună Comisiei Europene în care și-au exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la implicațiile acordului asupra frontierelor lor, avertizând că acesta ar putea să le oblige să reprimească migranții returnați din Regatul Unit în Franța. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt țările în care mulți migranți intră pentru prima dată în UE. În conformitate cu normele UE în materie de azil, Franța ar putea să returneze migranții în țara în care au sosit pentru prima dată.
Un purtător de cuvânt al prim-ministrului a recunoscut că relația Marii Britanii cu Franța este esențială pentru soluționarea crizei bărcilor mici.
„În ultimul an, ați văzut cum prim-ministrul a resetat relațiile și a creat parteneriate în Europa și dincolo de ea, deoarece o reacție internațională țintită este singura modalitate de a sparge modelul din spatele acestui comerț josnic. Nu există o soluție unică, nici o soluție miraculoasă, nici un truc costisitor care să schimbe brusc situația”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului Starmer.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.