G4Media.ro

Ziua 99 de război. Un general ucrainean insistă că nu este nevoie…

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

Ziua 99 de război. Un general ucrainean insistă că nu este nevoie ca trupele sale să se retragă din Severodonețk / Rușii au tras cu rachete de croazieră asupra infrastructurii civile în regiunea Liov / Zelenski: Forțele rusești ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei / Marea Britanie va trimite Ucrainei sisteme de rachete cu lansare multiplă M270

Ziua 99 de război vine cu un mesaj al ucrainenilor care spun că Severodoneţk nu va fi al doilea Azovstal, mai ales pentru că nu există infrastructura uriașă din uzina capturată de ruși. SUA susțin că armele sale nu vor fi folosite pe teritoriul Rusiei de către ucraineni, în timp ce Moscova se confruntă cu dificultăţi în exportul de cereale. Kremlinul a avertizat miercuri că sancţiunile europene impuse importurilor de petrol rusesc vor afecta piaţa globală a energiei. 

Urmărește principalele evenimente ale zilei de joi, 2 iunie: 

Ora 22:00 Administraţia prorusă instalată de Moscova în teritoriile ocupate în regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, a anunţat joi că va prelua controlul proprietăţilor aparţinând statului ucrainean, relatează AFP. „Regiunea eliberată Zaporojie naţionalizează proprietăţile statului ucrainean. Decretul în chestiune a fost semnat de şeful administraţiei militaro-civile a regiunii”, a declarat pe Telegram unul dintre membrii săi, Vladimir Rogov. „Astăzi, şeful administraţiei militaro-civile a regiunii Zaporojie, Evgheni Baliţki, a semnat un decret de naţionalizare a bunurilor aparţinând Ucrainei la data de 24 februarie 2022”, a declarat Andrei Trofimov, adjunctul şefului acestei administraţii, citat de agenţiile ruse.

Ora 21:00 După o întrevedere cu președintele Joe Bide la Washington, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat joi că țările occidentale trebuie să se pregătească de „un război de uzură” pe „termen lung” în Ucraina, relatează AFP. „Trebuie să fim pregătiţi pe termen lung. Pentru că ceea ce vedem este că acest război a devenit acum un război de uzură”, a declarat Jens Stoltenberg în faţa jurnaliştilor.

Jens Stoltenberg este prezent în capitala americană pentru a pregăti summitul NATO prevăzut să aibă loc între 28 şi 30 iunie la Madrid şi a precizat că are intenţia de a obţine rezultate înaintea evenimentului.

Ora 19:17 Un general ucrainean de rang înalt a insistat că nu este nevoie ca trupele sale să se retragă din orașul Severodonetsk din estul țării, chiar dacă Rusia încearcă să le încercuiască, relatează BBC. Detalii aici.

Ora 18:52 Administrația din regiunea ucraineană Zaporojie, controlată de Rusia, intenționează să preia activele statului, inclusiv firme strategice, terenuri și resurse naturale, a scris joi agenția de presă RIA, citatând de administrația respectivă, potrivit Reuters. Detalii aici.

Ora 18:28 Lobbyiştii ruşi au interdicţie de intrare în Parlamentul European, a anunţat joi preşedinta legislativului comunitar, afirmând că Europa trebuie să se protejeze de influenţa Kremlinului şi de propaganda privind războiul din Ucraina, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 17:50 Nouă concesie făcută de Bruxelles lui Viktor Orban: Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, eliminat de pe noua listă de sancțiuni a Uniunii Europene, după insistențele Ungariei. Detalii aici.

Ora 17:31 Voluntarii și oficialii ucraineni care refuză să colaboreze cu autoritățile ruse în orașul ocupat Mariupol și în satele din apropiere sunt încarcerați și executați, a transmis consiliul municipal al orașului, potrivit BBC. Detalii aici.

Ora 16:37 Exporturile de gaze ale Azerbaidjanului către Europa vor depăşi 10 miliarde metri cubi anul acesta, a anunţat joi ministrul azer al Energiei, Parviz Shahbazov, la „Săptămâna Energiei”, de la Baku, relatează agenţia EFE. Detalii aici.

Ora 16:09 Ministerul rus de Externe avertizează că iniţiativa Uniunii Europene de a elimina parţial petrolul rusesc va destabiliza, probabil, pieţele energetice la nivel mondial, fiind o decizie care poate duce la ”autodistrugerea” blocului comunitar. Detalii aici.

Ora 15:46 Rusia nu intenționează să „închidă fereastra” către Europa, a transmis Kremlinul, relatează BBC. În ciuda faptului că relațiile dintre Moscova și Occident au atins noi minime după invazia din Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insistat: „Nu plănuim să închidem nimic”. Detalii aici.

Ora 14:55 Patru rachete de croazieră ruseşti trase dinspre Marea Neagră au lovit infrastructura de cale ferată din afara oraşului Liov (Lvov), din vestul ucrainean, a declarat guvernatorul regional Maksim Koziţki, citat de dpa. Detalii aici.

Ora 14:31 Forțele rusești ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un discurs video adresat parlamentului din Luxemburg, potrivit The Guardian. Detalii aici.

Ora 14:27 Rusia anunţă joi că a oprit un aflux de ”mercenari” străini care vor să lupte alături de armata Kievului în Ucraina, după ce le-a provocat ”pierderi grele” în ultmele săptămâni, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 13:53 Presiunea economică este din ce în ce mai mare în Rusia, în condițiile în care Moscova nu a onorat miercuri plata unor dobânzi la datoria sa. Un incident care relansează ipoteza unui default al Rusiei, în cea de-a patra lună de război în Ucraina. Detalii aici.

Ora 13:51 Kremlinul confirmă că Valentin Iumașev, ginerele fostului președinte rus Boris Elțîn, a demisionat din funcția de consilier al lui Vladimir Putin. Detalii aici.

Ora 12:32 Armata ucraineană a desfășurat o serie de contraatacuri în Severodonețk, în estul țării, dar forțele rusești controlează în continuare „cea mai mare parte” a orașului, a declarat un oficial militar regional ucrainean, citat de CNN. Detalii aici.

Ora 12:23 Marea Britanie va trimite Ucrainei sisteme de rachete cu lansare multiplă pentru a ajuta la apărarea împotriva Rusiei, a declarat miercuri ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, citat de CNN. Detalii aici.

Ora 11:34 Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, a ținut primul său discurs public din acest an, rupând tăcerea cu privire la invazia Rusiei în Ucraina, transmite BBC. Detalii aici.

Ora 11:13 Unul din negociatorii ruşi privind conflictul din Ucraina a arătat miercuri pentru agenţia Ria Novosti că teritoriile ucrainene cucerite militar de Rusia ar putea organiza referendumuri în iulie în vederea unei anexări, scrie Le Soir, citată de Rador. Detalii aici.

Ora 10:27 Rusia a preluat controlul asupra celei mai mari părți din Severodonețk, confirmă Ministerul britanic al Apărării. Detalii aici

Ora 10:23 Actorii Eliza Păuna, Paul Bondane şi Eleonora Coşuleţ vor prezenta marţi, la Teatrul „Gong”, spectacolul – lectură „Plantăm un măr”, care are la bază texte scrise de către Elena Astasieva şi Natalia Block, în cadrul programului naţional „Artişti români pentru artişti ucraineni”, informează un comunicat de presă remis AGERPRES.

Ora 10:10 Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că, în cursul zilei de miercuri, au intrat în România 86.008 persoane, dintre care 10.331 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 12,9% faţă de ziua precedentă), transmite Agerpres.ro.

Ora 09:15 Preşedintele SUA, Joe Biden, se va întâlni, joi, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Casa Albă, în contextul în care alianţa are în vedere paşii următori în războiul din Ucraina, relatează CNN, citată de News.ro.

Ora 08:31 A ceda teritorii Rusiei ar însemna „să cedezi o libertate” şi nu ar pune capăt invaziei desfăşurate de preşedintele rus Vladimir Putin, afirmă Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, conform CNN.

  • „Ucrainenii nu pot lua ca normale toate acele declaraţii pe care le auzim uneori de la lideri ai unor ţări – în unele cazuri lideri ai unor ţări mari şi influente. Nu poţi ceda pur şi simplu părţi din teritoriul tău, e ca şi cum ai ceda o libertate”, a spus Zelenska într-un interviu acordat ABC News, citat de News.ro.

Ora 07:48 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că, în cele 98 de zile ale invaziei ruse, 689 de copii au fost răniţi în urma atacurilor, iar 243 dintre aceştia au murit. Alţi 139 de copii sunt daţi dispăruţi. El a numit zece dintre copiii ucişi în acest război, spunând că nu este vorba despre numere, ci despre lumi distincte pe care armata rusă le-a distrus. Zelenski a menţionat că peste 200.000 de copii ucraineni au fost deportaţi de ruşi până în prezent, acuzând că aceasta este una dintre cele mai odioase crime de război. „Iminenţa pedepsei este un principiu pe care Ucraina îl va preda Rusiei. Dar mai întâi de toate, trebuie să le arătăm pe câmpul de luptă că Ucraina nu va fi cucerită, că oamenii noştri nu se vor preda şi copiii noştri nu vor deveni proprietatea ocupanţilor”, a arătat Zelenski. Detalii, aici. 

Ora 07:00 Civili ucraineni se adăpostesc de bombardamentele ruseşti sub o uzină chimică din oraşul ucrainean Severodoneţk şi este posibil să fie depozitate stocuri de substanţe chimice periculoase în instalaţie, a declarat şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Gaidai, miercuri, pentru Reuters.

  • ”Se află civili acolo în adăposturi antiaeriene, sunt destul de mulţi, dar nu va fi un al doilea Azovstal (n.r. oţelăria din Mariupol), deoarece uzina respectivă avea un oraş subteran uriaş… care nu se află acolo la Azot”, a declarat şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Gaidai, făcând referire la asediul care a durat săptămâni întregi la oţelăria Azovstal din oraşul portuar sudic, Mariupol.

Ora 06:51 Moscova se confruntă cu dificultăţi în privinţa exporturilor de cereale, din cauza sancţiunilor impuse navelor sale, a declarat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Ora 06:45 Kremlinul a avertizat miercuri că sancţiunile europene impuse importurilor de petrol rusesc vor afecta piaţa globală a energiei, dar Moscova va redirecţiona exporturile pentru a limita propriile sale pagube, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 06:30 Marea Britanie a cerut Statelor Unite ale Americii să semneze un plan care vizează livrarea sistemelor de rachete de lansare multiplă M270 fabricate în SUA Ucrainei în câteva săptămâni, după ce preşedintele american Joe Biden a anunţat că va trimite arme similare, relatează The Guardian.

Ora 06:15 Secretarul de stat american, Antony Blinken, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, unde a declarat că Ucraina a dat „asigurări” că nu va folosi sistemele de arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Washington împotriva unor ținte de pe teritoriul rusesc, relatează CNN.

Ora 06:00 Ajutorul oferit de Polonia pentru Ucraina va stimula economia poloneză, a spus miercuri premierul țării Mateusz Morawiecki, care a transmis că țara sa este pregătită să transporte grâul ucrainean destinat exportului și blocat de invazia rusească, relatează Reuters. Polonia va beneficia de pe urma acordurilor prin care se va angaja să reexporte grânele Ucrainei, să ajute la reconstrucția infrastructurii țării și să importe eneregie din țara vecină, potrivit prim-ministrului polonez, care a fost prezent la inaugurarea unei tabere de locuințe temporare destinate refugiaților ucraineni care și-au pierdut casele din cauza războiului.

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Rusia în 24 februarie: Vom denazifica Ucraina și vom elibera poporul ucrainean care e de fapt tot rus. Naționaliștii ucraineni nu au nicio șansă. Suferă, frumoasa mea.

    Rusia în 2 iunie: Paceeee! Opriți războiul că pierdem!

  2. „Moscova se confruntă cu dificultăţi în exportul de cereale”, `eftin, dau `eftin, da de unde le ai domne`? nu conteaza bre`, dau `eftin :D:D

  3. Ce grijulii sint toti sa n fie deranjat teritoriul Rusiei.
    Ucraina e facuta zob, incet, metodic, localitate cu localitate, dar nu cumva sa atace Ucraina tinte de pe teritoriul rus (tinte militare) ca cine stie, se supara Putin si face vreo indigestie.

  4. Era de asteptat sa preia rusii controlul in Severonedtsk,caci au masat cvasiunanimitatea trupelor si tehnicii de lupta doar pe acea zona,coplesind-i numeric pe ucraineni.Oricum Luhanskul il detineau in proportie de 80% si dupa cum merg lucrurile intr-un orizont de timp vor lua aceasta provincie si probabil intreg Donbasul,desi in Donetk le va fi mai greu.Rusii au fost nevoiti sa-si limiteze obiectivele doar la cele doua regiuni separatiste din estul Ucrainei, teatru al unui lung razboi civil si probabil ca aici vor decide pe viitor statutul politic si militar.Sunt suficiente oare asigurarile partii ucrainene ca armele cu raza lunga de actiune furnizate de SUA nu vor lovi tinte de pe teritoriul Rusiei?Ar fi bine sa se incheie cel putin un acord militar in acest sens intre cele doua parti,caci daca s-ar intampla contrariul s-ar ajunge la declansarea unui conflict intre Rusia si NATO.Daca intr-un moment de cumpana si tulburare emotionala Ucraina ia decizia sa internationalizeze conflictul?Problema cu afectarea exporturilor de cereale rusesti e folosita mediatic de rusi pentru a atrage simpatia blocului tarilor sarace,in special africane,in ONU.Sa spuna uite domnule cine a provocat foametea ,astia cu sanctiunile lor economice asupra navelor rusesti.Cu alte cuvinte rusii cauta sa faca presiuni pentru eliminarea sanctiunilor si obtinerea de voturi favorabile in ONU de la respectivele tari.

  5. SUA tot va trimite!! Europa va trimite??!! Pina ruși ocupă 50 %din Ucraina?? Și atunci cine mai poate recupera ceva de la ruși??!!

  6. Generalul asta meseriaș din fotoliul lui moale a întrebat și el săracii soldatei trimiși carne de tun sa lupte desculți dacă sunt de acord cu el(după spusele lui _elensky 100 morti pe zi ×100 de zile de război nu e de ajuns). Toți specialiștii care vind arme #cocainei le dau speranțe îi îndeamnă sa lupte. Minciuni sunt și de o parte și de alta însă realitatea e ca războiul va fi câștigat de Rusia chiar dacă ne place sau nu, chiar și site-ul pro ucraina recunoaște ca cel puțin tot sudul tarii e pa forever. Mesaje de incurajare vor fi tot mai puține, tarile europene au provocări foarte mari, refugiații sunt puși în ,,colt cumva,, din ce în ce mai multe tari. Partea cea mai proasta e ca omul de paie _elensky nu are cojones sa negocieze cu Putin cît mai are ce(cere arme non-stop, doar arme are ucraina nevoie?, au schimbat cu ceva sutele de arme primite). Afganistan, Siria, Libia, Irak o duc mai bine după războaie,,seculare,, ?..Ne pozitionam emoțional însă realitatea e ca mor oameni o tara este distrusa, economia tuturor europenilor va avea de suferit enorm iar totul în favoarea unor companii care fac bani din moarte și distrugere. ,,micuții de serviciu,, dacă veniți cu aceiași placă e nașpa încercați ceva mai nou fiți și voi mai inventivi. O zi frumoasa ofticatilor plini de ura.

    • Dumneata îți dorești să ai vecin Rusia,să mergi pe litoral sau în delta cu pașaport,să cedezi Bucovina ,să ai numai 2 canale la TV (doar cu filme rusesti),să ai magazine doar cu marfa ruseasca( eventual chinezeasca) cu program pana la ora 21 și singura țară pe care o vizitezi să fie Rusia??? Este frumoasă, păcat de locuitori!!! Păcat și de cei care mor sau suferă în conflictul ăsta nenorocit!