G4Media.ro

Ucraina desfășoară contraatacuri în Severodonețk, dar Rusia controlează în continuare „cea mai…

Sursa foto: ARIS MESSINIS / AFP

Ucraina desfășoară contraatacuri în Severodonețk, dar Rusia controlează în continuare „cea mai mare parte” a orașului

Armata ucraineană a desfășurat o serie de contraatacuri în Severodonețk, în estul țării, dar forțele rusești controlează în continuare „cea mai mare parte” a orașului, a declarat un oficial militar regional ucrainean, citat de CNN.

Severodonețk este unul dintre ultimele bastioane deținute de Ucraina în regiunea estică Lugansk.

Șeful administrației militare din Lugansk, Serhii Haidai, a declarat că forțele Kremlinului nu au făcut niciun progres miercuri seară în încercarea lor de a cuceri Severodonețk, în ciuda afirmațiilor rusești potrivit cărora au cucerit întregul oraș.

Haidai a declarat anterior că 10.000 de trupe controlate de Rusia luptă pentru a cuceri orașul.

Contraofensiva trupelor ucrainene a reușit să îndepărteze forțele inamice de pe unele străzi și le-a permis să captureze câțiva prizonieri de război, potrivit Haidai.

„Ei nu controlează întregul oraș, luptele continuă”, a spus Haidai.

Miercuri, Haidai a declarat că rușii controlează 80% din oraș.

De ce este atât de important Severodonețk: Lugansk și Donețk alcătuiesc împreună regiunea ucraineană Donbas, un centru industrial unde au avut loc lupte sporadice din 2014, când separatiștii susținuți de Rusia au preluat controlul a două teritorii din această regiune – autoproclamata Republică Populară Donețk și Republica Populară Lugansk.

Severodonețk și Lisiceansk sunt două dintre ultimele orașe din Lugansk care găzduiesc trupe ucrainene. Forțele rusești au încercat zile întregi să încercuiască Severodonețk, avansând în mai multe direcții și împingând forțele ucrainene în afara orașului.

Capturarea regiunii i-ar oferi președintelui rus Vladimir Putin o victorie simbolică. Un obiectiv cheie al așa-numitei „operațiuni militare speciale” a Rusiei – eufemismul oficial al Kremlinului pentru invazia din Ucraina – a fost preluarea controlului asupra regiunii Donbas.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Poate dacă dădeau niste filmări cu „luptele”…așa avem doar filmările rușilor și cecenilor printr-un oraș calm, fără aprigele încleștări de propagandă. Dacă nu se retrag repede, au soarta azov-ilor.

  2. Rusia ar trebui stârpita de pe fața Pământului… cu tot cu trolli..

  3. in sfarsit presa recunoaste ca si UCRAINA distruge orasele UCRAINIENE prin contraatacuri

    de fapt ucraina are 50% responsabilitate pt distrugeri