G4Media.ro

Intrarea în incapacitate de plată a Rusiei este cu un pas mai…

Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Intrarea în incapacitate de plată a Rusiei este cu un pas mai aproape, după ce Moscova a ratat o scadență

Presiunea economică este din ce în ce mai mare în Rusia, în condițiile în care Moscova nu a onorat miercuri plata unor dobânzi la datoria sa. Un incident care relansează ipoteza unui default al Rusiei, în cea de-a patra lună de război în Ucraina, potrivit boursorama.com.

Anunțul că Rusia este oficial în imposibilitatea de a-și plăti creditorii pare să se apropie inexorabil în ochii majorității analiștilor, Moscova având tot mai multe dificultăți în a-și onora datoriile pe măsură ce sancțiunile occidentale se înăspresc.

Întrucât cele trei mari agenții internaționale de rating financiar nu mai acordă ratinguri Rusiei, ca urmare a sancțiunilor occidentale, acestea nu au putut declara țara în incapacitate de plată sau nu, așa cum este rolul lor obișnuit. Prin urmare, este de competența unei organizații a marilor bănci internaționale (Credit Derivatives Determinations Committees) să evalueze dacă Rusia își plătește sau nu creditorii.

Dobânzi de întârziere neplătite

Miercuri, pentru prima dată, acest comitet al creditorilor a declarat că Rusia nu a plătit 1,9 milioane de dolari din dobânzile aferente datoriei sale, o sumă mică având în vedere puterea financiară a unui stat precum Rusia.

Instituția poate decide dacă să activeze sau nu o asigurare împotriva neîndeplinirii obligațiilor de plată, cunoscută sub numele de credit default swaps (CDS), o activare care poate oficializa o situație de neîndeplinire a obligațiilor de plată. O reuniune pentru a discutat cazul Rusiei este prevăzută în 6 iunie.

Concret, Rusia „a plătit sumele pe care trebuia să le achite până la termenul convenit, dar a uitat, intenționat sau nu, să adauge dobânda de întârziere”, a explicat Eric Dor, director de studii economice la IESEG School of Management. Această dobândă neplătită se referă la o rambursare de obligațiuni care datează din 4 aprilie. Moscova a așteptat până la sfârșitul „perioadei de grație”, o perioadă de o lună acordată în mod tradițional unui creditor pentru a achita o datorie, pentru a plăti principalul datoriei sale și o parte din dobânzi.

O incapacitate de plată inevitabilă

Deși pare inevitabil în ochii majorității experților, anunțul privind intrarea în incapacitate de plată a datoriei externe a Rusiei este încă în așteptare. Ar fi pentru prima dată de când liderul bolșevic Lenin a refuzat să recunoască datoria moștenită de la regimul țarist răsturnat în urma revoluției din 1917.

Plata datoriei este cu atât mai dificilă cu cât sancțiunile impuse de Occident de la începutul invaziei rusești în Ucraina au afectat capacitatea Moscovei de a se împrumuta și de a plăti ceea ce datorează.

În primul rând, SUA au făcut imposibilă plata datoriei Rusiei cu dolari deținuți în băncile americane. Apoi, săptămâna trecută, Washingtonul a interzis Moscovei să își mai plătească datoriile în dolari – înn condițiile în care Rusia mai are de onorat 12 termene de plată până la sfârșitul anului.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. groapa a fost sapata de sanctiuni…coliva si lumanarea asteapta economia rusilor sa coboare cu franghia…😇🤣🤣🤣

  • Nu-i motiv de bucurie. Sunt rele și mai mari, decât Incapacitatea de plată, sau 1917.

   Măsuri draconice că acestea, aplicate unei super puteri nucleare – și mai ales uneia care a „promis” că vor fi consecințe „cum nu a mai văzut Lumea vreodată” – nu ar trebui să ne facă să sărim în sus, ci să ne îngrijorăm.

   *Afară doar dacă cineva e dus cu IQ’ul, bineînțeles – atunci și acolo nu ai ce pretenții să aștepți – în rest, prudență; chiar mai multă, decât la King Gion Bun..

   A nu traversa strada când vezi pe unul în oraș gonind cu 200 la ora, nu înseamnă că ți-e „frică” ci că ești PRUDENT!

   Or conflictul Ru-Ukr – țări „surori” la o adică (și da, s-au făcut crime dar de-a lungul istoriei moderne s-au făcut și dintr-o parte și din cealaltă) or conflictul preluat fiind „aproape pe persoană fizică” (se știe de ce și cum, că doar lumea are Internet) nu reflectă tocmai minți cufundate în prudență, cât în ambiții.(Personale).

   De aceea, Incapacitatea de plată a Rusiei poate fi cel mai bun „motiv” pentru…

  • pentru ca rusia sa inteleaga ca e timpul sa scape de putin…..daca vor sa mai aiba loc pe planeta asta.

 2. Când vinzi petrolul de 6 ori mai ieftin in India si pib ul tău este 75% din vânzarea petrolului, nu trebuie să fii Einstein ca să vezi unde va duce! Faliment! 😏

  • Fals.
   Tu cumperi deja, electricitate, gaz si titei la pret de specula, de 5-6 ori mai scump decat ar fi normal.
   Traista lu Putin e plina de dolari, are cu ce si vrea sa plateasca, dar deconectat de la sistemul bancar international, e impiedicat sa o faca. Vrea, dar nu e lasat.
   Dupa capul tau asta e faliment, trollache?
   Nu frate, in faliment intram noi, in curand si de buna voie. (Cei 20% „dastepti” de pe planeta, ca restul de 80% n-au treaba cu mizeria asta.)
   Ma intreb cu cat iti va creste atunci diurna p’aici.

  • Factura mea la gaze a crescut de 14 ori , la curent de 3 ori , alimentele pe care le cumpăr costă cu 60 % mai MULT și eu trebuie să dau din coadă pentru că alții o duc sau o vor duce mai prost ? Vouă nu vă pasă că mor OAMENI nevinovați , vă bucurați de dramele altora în numele a ce ?

  • iar a aparut milogul asta de cedo, care minte de ingheata. unde au crescut ma gazele de 14 ori???? ti le-au scumpit tie personal special poate de 14 ori. iti dai seama, noua nu ne-au crescut preturile deloc, suntem fericiti sa platim facturi mai mari, altceva nu aveam de facut mai bun. un sociopat asta esti. EMPATIE ZERO! spitalul 9 scrie pe tine pe viitor.

  • Nu îi lasă să folosească dolarii din conturi iar apoi îi raportează că nu au plătit rata la credit. Cum ti-ar pune poprire ANAF pe cont, dar fără excepția de a achita ratele, chiar și atunci când contul curent și creditul sunt la aceeași bancă. Astea sunt inginerii de borfași disperați. Dolarii rușilor sunt ca și confiscați, cu consecința că USD își va pierde statutul de world reserve currency când începe Arabia Saudită să vândă petrol (și) în yuani.

 3. Unde sunt postacii ruși să mintă că sancțiunile fac mai mult rău lumii civilizate, decât Rusiei?

  • tu ai pretentii sa priceapa? lol
   saptamana trecuta erau fericiti ca pica dolarul ca asta intelesera ei din stirea care insemna cu totul altceva. astia au un nerun la comun toti 😀

  • Astepti cam multe de la haurolaci/shoshocari… intai trebuie sa primeasca „instructiunile” pe fakebook… ca doar sunt cipati cu totii prin propriile telefoane 🙂

 4. Propaganda ucrainiana credeam ca este in doliu??!!
  Dupa mega lovitura data de digi 24, credibilitatea site urilor de trollaj gen g4 a ajuns la 0!!!
  Cat despre trollii ucrainieni……😂😂😂😂😂!!!
  Rusinica, rusinica….. Se destrama istorioaraaaa…

 5. Propa.ganda ucraini.ana credeam ca este in doliu??!!
  Dupa mega lovitura data de di.gi 24, credibilitatea site urilor de trollaj gen g4 a ajuns la 0!!!
  Cat despre trol.lii ucra.inieni……😂😂😂😂😂!!!
  Rusinica, rusinica….. Se destrama istorioaraaaa…

  • Ce droguri la asta mai frate.
   El se bucura cand mai gaseste iarba pe sant cana le da Tatucul voie la pascut.

  • e in buncar, ce sant? :)))))))))))
   iti dai seama ca astia de asta se bucura de nucleare, ca ei sunt in buncare. o sa ajunga ca in cartea aia „silozul” (de citit, e belea).