G4Media.ro

LIVE Ziua 216 de război: NATO avertizează Rusia cu „consecințe grave” dacă…

Sursa foto: Anatolii STEPANOV / AFP

LIVE Ziua 216 de război: NATO avertizează Rusia cu „consecințe grave” dacă va folosi arme nucleare / Ucraina continuă ofensiva la est de Izium / Defecțiuni la rețeaua de conducte Nord Stream. Kremlinul nu exclude un „sabotaj” / Medvedev: „Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare. Cred că NATO nu va interveni”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunţă că un proiect privind înfiinţarea unui Tribunal Special Internaţional pentru a pedepsi Rusia pentru agresiunea împotriva Ucrainei a fost prezentat ambasadorilor din 30 de state. În acest timp, cozi nesfârşite de maşini aşteaptă să treacă din Rusia în Georgia după anunțul mobilizării parțiale, iar rușii suplimentează forțele de securitate care vin la graniță cu blindatele.

Principalele evenimente ale zilei de luni, 26 septembrie:

Ora 22:50 Gazprom avertizează că ar putea sista o altă sursă de gaze către Europa/ Anunțul vine la câteva ore după scurgerile de gaz și exploziile de la gazoductele Nord Stream, considerate de germani și ucraineni acte de sabotaj ale rușilor.

Ora 22:00 Parlamentul slovac a dat undă verde, marţi, aderării Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Consiliul Naţional al Republicii Slovace tocmai a aprobat aderarea Finlandei şi Suediei la NATO”, a postat pe Twitter ministrul slovac pentru Afaceri externe şi europene, Ratislav Kacer.

Premierul Eduard Heger a salutat imediat decizia parlamentului, subliniind că odată cu cele două noi ţări, „capacitatea de apărare (a NATO) va fi întărită considerabil”.

Ora 21:21 Iahtul oligarhului rus Dimitri Pumpianski, vizat de sancţiunile occidentale, a fost vândut cu 37,5 milioane de dolari de Gibraltar, unde fusese confiscat în martie, a anunţat, marţi, autoritatea judiciară maritimă a acestei enclave britanice, relatează Le Figaro, citată de News.ro.

Ora 21:02 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Kremlinul că orice utilizare a armelor nucleare „va schimba total natura conflictului” și va avea consecințe „grave” asupra Rusiei, potrivit Sky News. Detalii aici

Ora 20:42 Garda Națională a Ucrainei a publicat o înregistrare video care prezintă momentul în care sunt capturați 15 soldați ruși, printre și doi maiori, potrivit publicației ucrainene Pravda. Detalii aici

Ora 20:14 Un punct de înrolare militară va fi deschis la granița dintre Rusia și Georgia, la punctul de control din Verkhny Lars, au declarat oficialii ruși, după ce mii de persoane au părăsit țara prin acest punct, potrivit BBC. Detalii aici

Ora 19:56 Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că, dacă scurgerile de gaze din conducta Nord Stream au fost cauzate de sabotaj, „este clar că acest lucru nu este în interesul nimănui”, potrivit CNN. Detalii aici

Ora 19:42 Toți ochii sunt ațintiți asupra Moscovei, deși Kremlinul a condamnat și el incidentul. Ar putea fi vorba de „crearea unui stres suplimentar pe piața gazelor”, a declarat Simone Tagliapetra, cercetător la think tank-ul Bruegel, pentru Agenția France-Presse, preluată de Le Monde. Detalii aici

Ora 19:12 Ministerul rus de Finanțe a propus majorarea prețurilor minime pentru vodcă, brandy și coniac începând cu anul viitor, scrie agenția rusă de presă Interfax. Detalii aici

Ora 18:55 Numărul rușilor care intră în UE a crescut ca urmare a unei mobilizări parțiale ordonate de Moscova, iar trecerile ilegale ar putea crește dacă Rusia va decide să închidă granița pentru potențialii recruți, a declarat marți agenția de frontieră a UE, Frontex, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 18:51 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat marți cu fermitate referendumurile „false” organizate de Rusia în Ucraina și l-a asigurat pe președintele ucrainean de sprijinul aliaților pentru dreptul la autoapărare al Ucrainei, potrivit Le Monde. Detalii aici.

Ora 18:37 Consiliul Federației din Rusia – camera superioară a parlamentului – ar putea lua în considerare cererile de aderare la Rusia a unor noi regiuni pe 4 octombrie, potrivit președintelui Consiliului, Valentina Matvienko, transmite CNN. Detalii aici.

Ora 18:16 Scurgerile inexplicabile descoperite la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică sunt rezultatul unui „atac terorist planificat” de Moscova, a declarat marți Kievul, fără a furniza însă vreo dovadă, potrivit BFM TV. Detalii aici.

Ora 17:14 Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina, a declarat că o linie telefonică dedicată înființată de minister a primit numeroase apeluri de la ruși mobilizați recent și care întreabă acum cum să se predea Ucrainei, potrivit publicației ucrainene Pravda. Detalii aici.

Ora 17:09 Primele rezultate parțiale ale votului din patru regiuni ucrainene ocupate de Rusia au arătat majorități covârșitoare de locuitori în favoarea aderării la Rusia, a anunțat marți agenția de presă de stat rusă RIA, după așa-numitele referendumuri pe care Kievul și Occidentul le-au denunțat ca fiind o farsă, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 16:42 Ministerul danez al Apărării a publicat imagini video cu scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream 1 și 2, înregistrate de un elicopter al marinei, potrivit Le Monde. Detalii aici.

Ora 16:38 Ministrul german al economiei se așteaptă să fie nevoit să prelungească durata de viață a ultimelor două centrale nucleare ale țării pentru a evita posibile întreruperi și blocaje în rețeaua electrică a celei mai mari economii europene în această iarnă, a relatat marți săptămânalul Spiegel, citat de Reuters. Detalii aici.

Ora 15:58 Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că nu va solicita guvernelor străine extrădarea miilor de ruşi care au fugit din ţară pentru a scăpa de mobilizarea desfăşurată în prezent în Rusia în vederea suplimentării efectivelor ruse pe frontul din Ucraina, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 15:31 Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) a declarat marți că se așteaptă ca regiunea ucraineană Donețk – din care mari porțiuni sunt încă controlate de guvernul ucrainean – să fie „reunită cu Rusia foarte curând”, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 14:48 Un tânăr s-a autoincendiat, în oraşul Reazan, situat la sud-est de Moscova, urlând că ”nu vrea să se ducă pe front” şi prezenta arsuri pe 90% din suprafaţa corpului, la mai puţin de o săptămână după ce preşedintele rus a decretat o mobilizare a 300.000 de oameni care să-i consolideze trupele prezente în Ucraina, ilustrând disperarea profundă care a cuprins o parte a societăţii ruse. Detalii aici.

Ora 14:50 Armata ucraineană își continuă ofensiva împotriva forțelor rusești la est de Izium și a eliberat parțial satul Pisky-Radkivski, potrivit oficialilor ucraineni locali, transmite CNN. Detalii aici.

Ora 14:33 Fermierii se numără printre rușii care sunt înrolați în armată în cadrul mobilizării „parțiale”, a declarat marți președintele Vladimir Putin la o întâlnire cu oficialii, semnalând potențiale riscuri suplimentare pentru recolta din 2023, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 13:51 Comisia Europeană a declarat marți că este prematur să speculeze cu privire la cauza scurgerilor din cele două gazoducte Nord Stream destinate să aducă gazele din Rusia în Europa, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 13:34 Kazahstanul se străduiește să găzduiască zeci de mii de ruși care au fugit din țara lor de când Moscova a anunțat mobilizarea militară săptămâna trecută, spun oficialii, dar guvernul din Almaty nu intenționează să închidă granița, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 13:17 Poliția a percheziționat un iaht cu motor în nordul Germaniei, în cadrul unei anchete privind un om de afaceri rus pentru presupusa spălare de bani, a anunțat marți procuratura din Frankfurt. Detalii aici.

Ora 13:12 Kremlinul a declarat marți că nu exclude sabotajul ca motiv al avarierii rețelei de conducte Nord Stream, construită de Rusia în Marea Baltică, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 12:13 Zona ocupată a regiunii Herson a fost „complet închisă pentru intrare și ieșire” în urma unui așa-numit „referendum” privind aderarea regiunii la Federația Rusă organizat de autoritățile separatiste, a declarat marți Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de CNN. Detalii aici.

Ora 11:54 Refugiații care sosesc din Ucraina au contribuit la creșterea populației Germaniei la cel mai înalt nivel, a anunțat Oficiul Federal de Statistică, cu peste 84 de milioane de persoane care trăiesc acum în cea mai populată țară din Uniunea Europeană, informează Reuters. Detalii aici.

Ora 11:46 Unul dintre aliații președintelui Vladimir Putin a evocat marți în mod explicit spectrul unui atac nuclear asupra Ucrainei, afirmând că alianța militară condusă de SUA ar rămâne totuși în afara conflictului de teama unei apocalipse nucleare. Detalii aici.

Ora 11:35 Autoritatea maritimă suedeză a anunțat marți că a emis o avertizare privind două scurgeri de gaze la conducta Nord Stream 1, deținută de Rusia, în apele suedeze și daneze, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere la gazoductul Nord Stream 2, aflat în apropiere, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 10:26 Președintele Vladimir Putin are în program să se adreseze vineri, 30 septembrie, ambelor camere ale parlamentului rus și ar putea folosi discursul pentru a anunța în mod oficial aderarea la Rusia a teritoriilor ocupate de ruși din Ucraina, a declarat Ministerul britanic al Apărării în ultimul său raport făcut public, transmite The Guardian. (detalii aici)

Ora 10:16 Vor primi ucrainienii redutabilele tancuri americane Abrams? Ce ne spune schimbarea majoră de atitudine a Pentagonului

Ora 09:27 Japonia a solicitat marţi „scuze oficiale” din partea Rusiei, după arestarea şi relele tratamente aplicate, potrivit Tokyo, consulului său general la Vladivostok (Extremul Orient), Tatsunori Motoki, care a fost acuzat de spionaj, informează AFP, citată de Agerpres. (detalii aici)

Ora 08:24 Cursul urmat de Statele Unite și de aliații săi în ceea ce priveşte Ucraina ne aduce pe toți dince în ce mai aproape de o linie periculoasă, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse. Declaraţia respectivă a fost făcută de ministrul adjunct rus de externe, Serghei Riabkov, la postul de televiziune Pervîi Kanal, citat de Rador. (detalii aici)

Ora 07:36 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunţă că un proiect privind înfiinţarea unui Tribunal Special Internaţional pentru a pedepsi Rusia pentru agresiunea împotriva Ucrainei a fost prezentat ambasadorilor din 30 de state. ”Toţi cei care au dezlănţuit acest război criminal împotriva Ucrainei şi libertăţii din Europa vor da socoteală”, afirmă el, citat de News.ro. (detalii aici)

Ora 07:31 Marea Britanie anunță 92 de noi sancțiuni ca răspuns la regimul de referendumuri ilegale organizat de Rusia în Ucraina. Pachetul de sancțiuni îi vizează pe cei care au stat în spatele voturilor fictive, precum și oligarhi și membri ai consiliilor de administrație, transmite The Guardian.

Ora 07:26 VIDEO Cozi nesfârşite de maşini aşteaptă să treacă din Rusia în Georgia/ Rușii suplimentează forțele de securitate care vin la graniță cu blindatele. Detalii, aici. 

Ora 07:00 Propagandiștii lui Putin se tem de o revoltă populară de proporții împotriva războiului din Ucraina/ Soloviov și Simonian au criticat la televiziunea de stat rusă modul în care decurge mobilizarea: ”Vă jucați cu oameni înarmați”. 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

12 comentarii

  1. Ăștia din Georgia încă îi mai primesc? Ce fraieri îs și georgienii ăia

    • Ii primesc, si ei , si moldovenii. Le trebuie omuleti, sa le iasa la numar pentru referendumurile viitoare

  2. International? Eu as spune intergalactic

  3. Puneti drujba pe ea, pe conducta rea ! Gata cu trasul din pipe ! Gata cu narcoticile ! Ne revenim ! Bine ?!

  4. Medvedev un mincinos ordinar

  5. Pai pe aia care erau anti Rusia i-a torturat și ucis. Normal că au rămas doar aia care sunt pro Rusia.

  6. Rusii nu stiu decat de frica. NATO trebuia sa rupa pisica inca de la inceputul invaziei. Sa intre in forta si sa-l linisteasca pe Putin. Va amintiti cum s-a putut termina al Doilea Razboi Mondiala? Numai printr-o actiune radicala. Altfel nu-i potolesti pe barbarii care ucid din hobby.

  7. Crezi bine, piscot. Dati-i inainte, incepeti manevrele la silozuri! Si pe urma om vedea ce exercitii pe curul vostru poate face NATO, cu jucariile lui nucleare. Sa se termine odata cu voi, orci anormale. Hai, grabiti-va, ca vine iarna si ne trebuie gazele si petrolul din Siberia, gratis.