G4Media.ro

Kazahstanul se străduiește să găzduiască zeci de mii de ruși care fug…

Sursa foto: Pixabay / bahonya

Kazahstanul se străduiește să găzduiască zeci de mii de ruși care fug de război, dar nu intenționează să închidă granița

Kazahstanul se străduiește să găzduiască zeci de mii de ruși care au fugit din țara lor de când Moscova a anunțat mobilizarea militară săptămâna trecută, spun oficialii, dar guvernul din Almaty nu intenționează să închidă granița, relatează Reuters.

Bărbații ruși, unii cu familii, au început să traverseze în masă a doua cea mai lungă frontieră terestră din lume după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat mobilizarea rezerviștilor săptămâna trecută, pe fondul unei campanii militare blocate în Ucraina.

Rușii nu au nevoie de viză și nici măcar de pașaport pentru a intra în Kazahstan, ci doar de actele lor de identitate rusești. Limba rusă este, de asemenea, vorbită pe scară largă în țară, unde trăiește o minoritate etnică rusă numeroasă.

Cu toate acestea, afluxul brusc de ruși – guvernul spune că aproape 100.000 au trecut granița de la anunțul de mobilizare – a pus la grea încercare infrastructura acestei națiuni vaste, dar slab populate. Hotelurile și pensiunile sunt pline, iar chiriile au crescut vertiginos.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev, a cărui administrație a refuzat să sprijine ceea ce Rusia numește o „operațiune militară specială” în Ucraina, a îndemnat la răbdare și toleranță.

„O mulțime de oameni din Rusia au venit aici în ultimele zile”, a declarat el într-un discurs marți. „Cei mai mulți dintre ei au fost forțați să plece din cauza situației disperate”.

„Trebuie să avem grijă de ei și să le asigurăm siguranța. Aceasta este o chestiune politică și umanitară”, a declarat Tokayev.

Guvernul său va discuta situația cu Moscova, a spus el.

În același timp, ministerul de interne a publicat săptămâna aceasta o propunere de modificare a regulilor privind imigrația, care ar limita la trei luni perioada în care rușii pot rămâne în Kazahstan dacă nu au un pașaport.

În timp ce unii kazahi au cerut deja închiderea frontierelor sau restricții privind intrarea rușilor, alții au organizat puncte de întâlnire pentru rușii care sosesc și au creat rețele de voluntari pentru a-i ajuta să găsească adăpost.

O rezidentă din Almaty a declarat pentru Reuters că a primit luni trei tineri din Rusia care se pregăteau să petreacă noaptea pe străzi în centrul orașului. În orașul Oral, unii ruși au petrecut o noapte la un cinematograf local care i-a invitat prin intermediul rețelelor de socializare.

„Acum dorm pe canapeaua prietenilor mei”, a declarat un profesionist rus în IT în vârstă de 32 de ani, care s-a mutat la Almaty și care a cerut să nu i se dea numele.

„Nu am un plan clar cu privire la ce voi face în continuare, dar cu siguranță nu mă întorc în Rusia. Sper să găsesc de lucru aici”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Precis încap la scoabă vreo doi în claxoneră :)))))