G4Media.ro

Japonia cere Rusiei să prezinte „scuze oficiale”, după ce FSB a arestat…

Sursa foto: Unsplash / Roméo A.

Japonia cere Rusiei să prezinte „scuze oficiale”, după ce FSB a arestat un consul nipon/ Tokio acuză Moscova de „rele tratamente” și încălcarea Convenției de la Viena

Japonia a solicitat marţi „scuze oficiale” din partea Rusiei, după arestarea şi relele tratamente aplicate, potrivit Tokyo, consulului său general la Vladivostok (Extremul Orient), Tatsunori Motoki, care a fost acuzat de spionaj, informează AFP, citată de Agerpres.

Serviciile de securitate ruse au anunţat luni că l-au arestat „în flagrant delict” pe Tatsunori Motoki, în timp ce acesta primea, „în schimbul unei retribuţii”, „informaţii confidenţiale despre cooperarea” dintre Moscova şi o ţară asiatică.

Diplomatul nipon a fost declarat persona non grata şi a primit ordin să părăsească Rusia în termen de 48 de ore.

Negând categoric acuzaţiile de spionaj, purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat marţi că ambasadorul rus la Tokyo a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe nipon în legătură cu relele tratamente aplicate diplomatului, care, potrivit purtătorului de cuvânt, au încălcat Convenţia de la Viena asupra relaţiilor consulare.

„Funcţionarul a avut ochii legaţi, ambele mâini şi capul lipite de podea, astfel ca el să nu poată mişca în timp ce era reţinut, apoi a fost interogat în mod autoritar”, a declarat Matsuno, adăugând că Japonia protestează „ferm” împotriva „acestor fapte incredibile”.

Diplomatul nipon a fost între timp eliberat şi va părăsi Rusia cel târziu miercuri, a precizat Matsuno.

Potrivit serviciilor de securitate ruse, Motoki dorea să organizeze întâlniri cu surse, apoi să le plătească pentru a obţine informaţii despre „cooperarea” dintre Moscova şi „una dintre ţările regiunii Asia-Pacific”.

Tot potrivit acestor surse ruse, diplomatul japonez a căutat să adune informaţii confidenţiale despre „impactul sancţiunilor occidentale asupra situaţiei economice” din regiunea rusă Vladivostok.

Ca represalii la sancţiunile economice adoptate împotriva Moscovei pentru ofensiva ei în Ucraina, Rusia a interzis la începutul lui mai accesul pe teritoriul său unui număr de peste 60 de responsabili niponi, printre care premierul Fumio Kishida.

Relaţiile ruso-nipone s-au degradat din aprilie, când Japonia a considerat, pentru prima dată după 2003, că insulele Kurile, în nordul arhipelagului, sunt „ocupate ilegal” de Rusia, un diferend teritorial ce împiedică semnarea unui tratat de pace între cele două ţări de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. Japonia ar trebui să rupă relațiile diplomatice cu Rusia si pasul 2 să -si recupereze Kurilele!

  • daca acelasi tratament l-ar primit javrov sau un alt „diplomat” sustinator al crimelor si violurilor comise de rusi, ar urla mujicii din toti bojocii ca lor li se aplica toate tratatele incalcate de rusi imediat dupa semnare.

   ei vor ca ceilalti sa respecte desi rusii nu o fac niciodata.
   cat de prost poti sa fii incat sa nu realizezi ca asta tine doar prima oara si apoi NIMENI NU VREA SA MAI DISCUTE SERIOS CU TINE, nici macar chinezii sau nord-coreenii.

   norocul nostru e ca rusii sunt pe cale sa devina o provincie a Chinei si vor fi aliniati rapid la disciplina de partid. cei care vor supravietui. si nimeni nu va varsa o lacrima pentru ei.

 2. Te așteaptă Putin la comisariat, pentru incoporare. Pierzi vremea pe aici, fă un bine și fertilizează pământul Ucrainei.