G4Media.ro

HARTĂ Județele unde trebuie să purtăm obligatoriu masca de protecție și în…

HARTĂ Județele unde trebuie să purtăm obligatoriu masca de protecție și în spațiile deschise

Purtarea măștii de protecție în spațiile publice deschise a devenit obligatorie în mai multe județe din România, după ce bilanțul noilor cazuri de coronavirus a crescut îngrijorător de la o zi la alta.

Decizia a fost propusă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și a fost aprobată de Guvern, însă fiecare Comitet Județean de Urgență decide când și unde va institui această măsură, la propunerea DSP, în funcție de evoluția epidemiei în fiecare județ.

 

Argeș

Argeșul este primul județ care a instituit purtarea obligatorie a măștilor în spațiile deschise. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Argeș a decis, marți, că masca de protecție este obligatorie pentru toți locuitorii de peste 5 ani, în toate spațiile închise publice și private și în aer liber, acolo unde sunt mai mult de două persoane. Măsura a intrat în vigoare miercuri dimineață.

Dâmbovița

Dâmbovița este al doilea județ care a instituit această măsură. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița a decis, miercuri, să impună purtarea măștii de protecție în toate zonele aglomerate, inclusiv în aer liber.

Galați

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a decis, miercuri, să instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele din judeţ cu vârsta de peste 5 ani, în spaţiile aglomerate, închise sau deschise, începând cu 1 august. Se exceptează de la această măsură persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută.

Brașov

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a decis, miercuri, ca purtarea măştii de protecţie să fie obligatorie, din 1 august, în pieţe şi târguri, precum şi pe arterele pietonale intens circulate ale localităţilor din judeţ

Vâlcea

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a decis purtarea obligatorie a măștii de protecție în spaţiile deschise aglomerate din tot judeţul, cum sunt târgurile, piețele, ştrandurile, piscinele, gările, autogările, staţiile de transport în comun.

Iași

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a analizat, joi, evaluarea făcută de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi asupra nivelului răspândirii infecţiei cu virusul SARS-COV2 în judeţ şi a decis ca, în intervalul 1 – 14 august 2020, să se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise, de pe întreg teritoriul judeţului Iaşi.

Călărași

Comitetul pentru Situații de Urgență al municipiului Călărași a aprobat o hotărâre prin care recomandă purtarea măștii și în spațiile deschise aglomerate, fără ca aceasta să fie obligatorie.

Prahova

Purtarea măştii de protecţie în spaţii deschise va fi obligatorie în judeţul Prahova începând cu data de 1 august. Purtarea măştii, astfel încât să acopere nasul şi gura, va fi obligatorie în spaţii publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în intervalele orare: 07.00-11.00 şi 15.00-23.00. Exceptaţi de la această regulă sunt copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Buzău

Masca de protecţie este obligatorie începând cu 30 iulie în toate spaţiile deschise aglomerate din judeţul Buzău. Masca este obligatorie în pieţe, târguri, staţii de autobuz, peroane, zonele în care se organizează serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice.

Constanța

Masca de protecție devine obligatorie de la 1 august în zonele de promenadă din toate stațiunile din Constanța, între orele 18-24. De asemenea, masca de protecție este obligatorie în județul Constanța în spațiile deschise în care se formează aglomerări: piețe, oboare, târguri, curțile exterioare lăcașelor de cult, peroanele gărilor, stațiile de autobuz.

Vrancea

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea a adoptat o hotărâre prin care se impune obligativitatea purtării măştii de protecţie începând de sâmbătă, în toate spaţiile aglomerate, închise sau deschise. Este vorba despre pieţe, târguri şi oboare, staţii de autobuz, gări şi autogări, în parcările magazinelor, în timpul procesiunilor religioase, în curtea bisericii, dar şi în parcuri, grădini publice şi zone de agrement.

Giurgiu

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu a decis că începând de sâmbătă devine obligatorie purtarea măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi: faleze, pieţe deschise, târguri/oboare, gări, autogări, staţii pentru transportul în comun, parcuri, locuri de joacă.

Satu Mare

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare a adoptat, vineri, o hotărâre privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, respectiv în pieţele şi târgurile din judeţ, a informat Instituţia Prefectului. Hotărârea intră în vigoare începând cu data de 1 august, iar respectarea prevederilor acesteia va fi verificată de către echipele mixte, lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne şi Poliţiei locale, şi sunt vizate pieţele agroalimentare, târgurile din judeţ, Piaţa de vechituri şi Piaţa de maşini din municipiul Satu Mare.

Arad

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad a stabilit, vineri, unele măsuri obligatorii pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, între care purtarea măştii de protecţie şi în spaţii deschise, dacă sunt aglomerate, precum pieţe, gări sau alte staţii ale mijloacelor de transport în comun. Măsurile au fost anunţate de Prefectura Arad şi majoritatea intră în vigoare de la 1 august.

Botoșani

Prefectura Botoşani a anunţat vineri că purtarea măştii devine obligatorie din 1 august în pieţe, târguri, staţii de autobuz, tramvai, tren, în unele zone pietonale sau aglomerate.

Teleorman

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman a hotărât obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, respectiv pieţe, târguri, oboare, mijloace de transport în comun, staţii de autobuz, gări, autogări, parcuri, precum şi în alte spaţii deschise unde se formează grupuri mai mari de trei persoane.

Timiș

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit, sâmbătă, în şedinţă extraordinară a decis ca purtarea măştii de protecţie, în contextul pandemiei COVID-19, să fie obligatorie şi în spaţiile publice deschise de pe raza judeţului Timiş.

Gorj

Purtarea măştilor de protecţie a devenit obligatorie din 1 august în zonele deschise aglomerate din Gorj, excepţie fiind pentru persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense sau în condiţii de muncă solicitante, se arată în hotărârea luată, vineri, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Gorj.

Dolj

Este obligatorie purtarea măştii în pieţele şi târgurile organizate în localităţile din judeţul Dolj, pe toată durata de funcţionare a acestora, în zonele de aşteptare pentru pasageri (staţii de autobuz/microbuz şi tramvai, peroane ale staţiilor/gărilor CF şi autogărilor, zona adiacentă a Aeroportului Internaţional Craiova cuprinsă între terminalul aeroportului şi drumul naţional DN65, inclusiv în parcarea aeroportului), indiferent de intervalul orar, dar şi în zonele pietonale intens circulate din municipiul Craiova, în intervalul orar 20,00 – 02,00, în zona Centrului Vechi, în perimetrul delimitat de străzile Calea Unirii, A.I. Cuza, Mihail Kogălniceanu şi Arieş, inclusiv pe sectoarele străzilor nominalizate aferente perimetrului delimitat.

Sibiu

Autoritățile din Sibiu au decis ca, începând cu data de 3 august, să instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie şi în spaţiile deschise aglomerate, ca măsură de prevenire şi limitare a răspândirii SARS-CoV-2.

Hunedoara

„În condiţiile manifestării unei tendinţe crescătoare a ratei de infectare cu virusul SARS-Cov-2 în rândul populaţiei judeţului Hunedoara, începând cu data de 01.08.2020, ora 18,00, pe perioada stării de alertă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toate persoanele aflate pe teritoriul judeţului Hunedoara, prezente în spaţii publice deschise din: târguri, pieţe, locuri de pelerinaj/slujbe religioase, evenimente cultural-artistice/sportive (pentru public), gări/autogări, staţii de autobuz”, se arată în Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

București

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis că masca de protecție devine obligatoriu în Capitală în zonele aglomerate din aer liber – piețe, gări, autogări, stațiile STB și Centrul Vechi.

Vaslui

„Începând cu data de 4 august, este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise de pe teritoriul judeţului Vaslui, în grupuri de mai mult de trei persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii, spaţii cum ar fi: pieţele agro-alimentare, târgurile, zonele de aşteptare, staţii de autobuz, peroane, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, pe toată perioada de funcţionare a acestor activităţi”, se arată în hotărârea CJSU Vaslui.

Ilfov

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov a decis să se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise cum ar fi pieţe, târguri, oboare, expoziţii, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, pe întreaga durată a programului de funcţionare a acestora.

Bacău

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău a decis ca, începând de miercuri, 5 august, să fie obligatorie purtarea măştii de protecţie în pieţe şi târguri, în staţii, precum şi în parcarea Aeroporului George Enescu şi în orice zonă aglomerată unde nu se poate respecta măsura distanţării fizice.

Olt

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt a decis, marți, că purtarea măștii de protecție, care să acopere nasul și gura, devine obligatorie pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise precum pieţe agroalimentare, târguri, expoziţii, târguri de produse tradiţionale, vânzarea de produse şi alte bunuri în aer liber, zone de aşteptare (staţii de autobuz, peroane, inclusiv la societăţile private de transport persoane), zone în care se desfăşoară evenimente publice, pelerinaje, obiective turistice, activităţi cu caracter religios şi evenimente în aer liber organizate conform legislaţiei în vigoare.

Bihor

Purtarea măștii de protecție în spațiile deschise este obligatorie începând cu 5 august și în județul Bihor, urmare a unei decizii a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Cluj

CJSU a decis ca începând cu data de 8 august 2020, ora 00.00, pe întreg teritoriul județului Cluj, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul și gura, la întruniri de natura activităților culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment organizate în spaţii publice deschise, în zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje și adunări cu caracter religios. Orarul de aplicabilitate este 0-24, pe toată durata stării de alertă.

Bistrița-Năsăud

Pentru județul Bistrița-Năsăud devine obligatorie purtarea măștii de protecție corect, astfel încât să fie acoperite nasul şi gura, în spaţiile publice deschise în care există aglomerări de persoane, respectiv pieţe, târguri, oboare (pieţe agroalimentare, târguri de produse tradiţionale, târguri de maşini, vânzare de produse în aer liber şi alte asemenea), precum şi în zonele de îmbarcare şi aşteptare (staţii de autobuz, de autocar, peroane din gări şi autogări, platforme industriale).

Tulcea

Autorităţile au impus obligativitatea purtării măştilor de protecţie, începând de vineri, în toate zonele aglomerate din judeţul Tulcea, inclusiv în cele de promenadă şi în locurile de îmbarcare şi debarcare a pasagerilor în navele care fac legătura între municipiu şi satele izolate ale Deltei Dunării.

Mureș

Începând de sâmbătă, este obligatorie purtarea măștii de protecție, care să acopere nasul și gura, în piețele agroalimentare, piețe auto, locații de tip bazar, târgurile de produse, în zonele de așteptare exterioare ale unitățile spitalicești publice și private, ambulatorii de specialitate, farmaciilor, etc, precum și în spațiile de așteptare situate în exteriorul unor entități publice și private care asigură servicii pentru populație (instituții publice, entități tip hypermarket, supermarket, bănci, companii de telefonie, etc), în stațiile de autobuz, autogări și peroane, precum și în spațiile publice deschise aferente obiectivelor turistice.

Harghita

Potrivit hotărârii CJSU, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în pieţele agroalimentare permanente sau temporare, închise sau deschise, în târgurile de animale sau de produse tradiţionale, bâlciuri, zone adiacente instituţiilor publice şi agenţilor economici unde se pot crea aglomerări de persoane, zone pietonale intens frecventate, începând cu data de 11 august, ora 06,00.

Hotărârea Guvernului României cu privire la instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile deschise:

1.La anexa nr. 2, după articolul 11 se introduce un nou articol, art. 12, cu următorul cuprins:
„Art. 12 – (1) În aplicarea art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.

(2) Administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise stabilite potrivit alin. (1) afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecției în spațiile respective, la solicitarea comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Pentru Brasov o sa „trebuie” incepand de sambata, 1 august. Si e doar „in anumite zone”.

    • La Constanta puzderia de lume este pe plaja , dar culmea acolo nu este nevoie de masca .

    • @gmbplay
      Culmea este ca tu stii sa tastezi, ca la ce ai in cap ma mir…
      Culmea ar fi, mai spalatule pe creier, sa fie plaja plina de oameni cu masti…asta ar fi culmea

    • Catre @Erevan . In loc de Bilet (scump, de descurajare) platit de plaja /ora se poate aplica si Metoda de a Obliga lumea sa stea cu mastile pe plaja.
      Sa ai voie sa-ti scoti masca doar la limita apei cand intrii in Mare. Apoi iti legi masca de brat etc.
      La iesirea din mare , fiind in satare uda, poti sa mergi la patura fara masca (masca este uda). Dar masca uda trebuiae sa fie legat de brat etc. Dovedind Politiei ca ai ajuns initial la apa Marii cu masca. Cum ai ajuns la patura si incepi sa te usuci cu prosopul etc. sa fi obligat sa-ti pui alta masca uscata pe loc.
      Deci, Politia daca te prinde ud poti sa pretizi ca mergi la patura si ai dreptul sa nu ai masca pe plaja. Daca esti uscat si fara masca sa fi amendat pe loc. Sa zicem cu 1000 de lei / infractiune.

  2. Adăugați clar „in anumite zone, ca piețele deschise, târguri, talciocuri, etc si la anumite ore”, ca, altfel, unii oameni înțeleg ca nu mai pot ieși din casă fără mască si nu e cazul!

    • Ceea ce nu ar fi rau, avand in vedere ca unii infectati refuza internarea, nu sunt verificati si se plimba fara nicio treaba pe strada, prin multimi. Eu, personal, port de doua saptamani si pe strada masca, dupa o perioada nici nu o mai sesizezi, la fel ca ochelarii.

    • @Shuni O da! Ce ne-am face fara cei ca tine, moralistii, superiorii, imaculatii?! “Eu fac aia si aia, de ce nu fac si ceilalti ca mine?” I’ete d’aia, ca sa te miri tu!

    • Schumi, iti doresc sa ai 80 de ani, sa trebuiască sa mergi si tu pe jos, zilnic, macar 500 de m, ca sa nu te anchilozezi, doar pe strada de case, sa fie 38 de grade si sa trebuiască sa porți mască, prin lege! Din tot sufletul iti doresc asta!

    • @Schumi – cine te-a prostit ca dupa un timp nu mai simti ochelarii? Probabil tu nu mai simti ochelarii de cal pe care ii porti de mic.

  3. Sa moara curajosii anti legi covid de ciuda. Fugiti ba, ca va iau libertatea, sunt interese extreme la mijloc :-)))

    • Am inteles, esti cum esti, dar trebuie sa te si lauzi?
      Apropo de masca in locuri aglomerate, cei care au ceva mai multa tinere de minte decit un melc isi aduc aminte de inghesuiala din piete de dinainte si din timpul Pastelui. Care a fost rezultatul? Nul, nimic.
      Asta pentru ca, in afara de prezenta unui raspindac de covrig mai trebuie indeplinite niste conditii ca sa iei virusul: trebuie ca sa depasesti o anumita cantitate virala primita si asta nu se intimpla in interactiuni mai mici de 10-15 minute, mai ales in spatii descoperite.
      Prin urmare, asa cum ziceam alte dati, masca in aer liber e bucuria nebunilor si „Mircea, fa-te ca lucrezi” din partea autoritatilor (de la noi sau de aiurea).

  4. Uite masca nu e masca! avem nevoie de un popor mult mai educat și responsabil, abia apoi de mască!

  5. in bihor de ce nu azi am avut 44 cazuri noi. ce guvern de incompetenti in anumite zone da ce virusul nu circula numai in anumite zone? si numai intre 18- 24? oameni tampiti.

  6. Ar trebui in toate judetele,daca nu ajungem in starea de urgenta!

    • Cred ca suferi de dilema bautorului: mai bine stau in casa ca sa nu mai beau. Vrei sa traiesti sau vrei sa te inchizi de lume?

  7. Eu sper să nu apară abuzuri din partea autorităților (din nou). Să nu înceapă poliția, din exces de zel, să amendeze în stânga și-n dreapta dacă văd un om fără mască chiar dacă nu e nimeni lângă el la 10 m distanță. Atunci ar fi penibil…

  8. In Timis, nu se incearca nicio preventie… Dupa o saptamana de cresteri in forta a cazurilor, cercopitecii decidenti inca asteapta momentul „se moare dom’ne” ca sa impuna o masura banala: portul mastii in aer liber. Sigur, in spatiile inchise exista regula… pe hartie! Si ne miram cum se umplu spitalele si in curand cum „se moare dom’ne”.

    Decidenti ce ar trebui sa fie sefi de buticuri…

  9. S-a schimbat politichia ! Se încearcă, pas cu pas, diseminarea răspunderii față de dezastrul gestionării crizei sanitar-medicale de la cel mai înalt nivel. Acum autoritățile centrale dau „indicății” către cele locale și regionale, iar acestea sunt lăsate să ia „cele mai adecvate măsuri” pentru combaterea bolii, dar fără resursele necesare și fără informații, astfel că nimeni nu va mai ști cine a greșit, totul va fi un haos generalizat, singurii vinovați vor fi cei care s-au îmbolnăvit că n-au respectat… , n-au purtat … , n-au … avut bască !

    • E mai bine așa. În plus, nu toate zonele prezintă același nivel/risc de răspândire a infecției.

  10. Proști mai sunt „decidenții” din București… Ăia din Satu Mare au 80 de cazuri și au masca obligatorie, noi in Capitală avem cu miile și pe cei de la comitetul pentru situații de urgență îi doare la banană…

    • Satu Mare 332000 locuitori…Bucuresti…cred ca peste 2,5 milioane. Satu Mare…spital judetean, si probabil inca unul, doua de suport. Bucuresti, zeci de spitale cu pacienti din toata zona, la retestare se dau la Bucuresti. Nu merge sa compari asa brut!

  11. Evul Mediu. Trebuia să existe un set de măsuri, care să fie activate, după caz, într-o zonă sau alta.
    G4Media, inutil de spus că nu mai aveți nimic de spus, acum sunteți doar o porta-voce a autorităților.

  12. Pas cu pas, harta Romaniei devine rosie.

  13. E plina harta de PSD si PNL. Sa vina alegerile sa-i trimitem pe toti acasa!

  14. judetul Satu Mare a instituit obligativitatea desi are ceva peste o suta de bolnavi de la inceputul pandemiei ! Judetul Prahova care avea o cifra asemanatoare de bolnavi cu Satu Mare pina la incetarea starii de urgenta acum este printre „fruntase”la COVID si „abia abia” s-au convins sa instituie si ei aceasta obligativitate. Rezultatele se vad ! Pacat ca nu sunt mai multi oameni responsabili ca si cei din Satu Mare.

  15. În Timiș e obligatoriu, dar nu peste tot. În centrul Timișoarei, care este zona cea mai aglomerată, nu e nevoie de mască. Primarul Robu spune că nu s-a îmbolnăvit nimeni pentru că s-a plimbat pe acolo.

  16. Din câti ati vorbit aici ,aveti careva asistența medicală făcută?
    Deci …cand e vorba de particule sau microparticule ce plutesc si poartă microbi, poarta de intrare este orice mucoasă: nazală, oculară , bucală.ca să nu iei microbi din aerul pieței de ex, ar trebui să ai si mască si ochelari!! Cercetați si convingeți vă.
    Într o țară săracă sau semi ,nu prea se poate apăra toată populația.ca să fii acoperit,am zis mai sus.