G4Media.ro

Masca de protecție devine obligatorie în spațiile deschise aglomerate și în județele…

Masca de protecție devine obligatorie în spațiile deschise aglomerate și în județele Olt și Bacău

UPDATE: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău a decis ca, începând de miercuri, 5 august, să fie obligatorie purtarea măştii de protecţie în pieţe şi târguri, în staţii, precum şi în parcarea Aeroporului George Enescu şi în orice zonă aglomerată unde nu se poate respecta măsura distanţării fizice, relatează News.ro.

Conform deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, începând de miercuri, 5 august, de la ora 00.00, se instituie obligativitatea purtării măştilor de protecţie, ca măsură de prevenire şi limitare a răspândirii virusului SARS CoV-2 în pieţele şi târgurile organizate în localităţile din judeţul Bacău, pe toată durata de funcţionare a acestora, în zonele de aşteptare pentru pasageri, respectiv staţii de autobuz şi microbuz, peroane ale staţiilor ori gărilor CFR şi autogărilor.

De asemenea, va fi obligatoriu să se poarte mască de protecţie în parcarea Aeroportului Internaţional „George Enescu” Bacău, precum şi în orice zonă cu aglomerări de persoane unde nu se poate respecta distanţarea socială.

Excepţie fac copiii cu vârstă mai mică de 5 ani, persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, dovedite prin documente medicale justificative, dar şi persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante.

Primăriile vor trebui să informeze populaţia despre toate locurile şi destinaţiile în care e obligatorie purtarea măştii de protecţie.

Totodată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău a decis ca administraţiile locale să informeze pacienţii pozitivi asimptomatici externaţi, respectiv persoanele carantinate sau izolate la domiciliu, că în momentul în care solicită servicii din partea furnizorilor de utilităţi, sunt obligaţi ca, atunci când îşi declină identitatea, să facă precizarea că sunt pozitivi asimptomatici, respectiv sunt izolate sau carantinate la domiciliu, astfel încât reprezentanţii echipelor de intervenţie – apă, canal, gaze, electricitate, internet/telefonie, să ia măsuri sanitare de protecţie.

În plus, autorităţile locale, vor oferi sprijin persoanelor aflate în carantină sau în izolare la domiciliu, urmând a le asigura, la nevoie, necesarul de hrană ori după caz şi tratament, în funcţie de vârstă şi starea de sănătate a persoanelor, precum şi livrarea acestora dacă persoanele se află în imposibilitatea de a-şi asigura procurarea hranei ori, după caz, a tratamentului. prin hotărârea Guvernului se vor stabili limitele maximale pentru aceste cheltuieli, care vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii, prin U.A.T.-uri”.

De asemenea, CJSU Bacău a decis că autorităţile administraţiei publice locale vor efectua periodic acţiuni de dezinfecţie în scările de bloc şi spaţiile de folosinţă comună.

Știrea inițială: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt a decis, marți, că purtarea măștii de protecție, care să acopere nasul și gura, devine obligatorie pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise precum pieţe agroalimentare, târguri, expoziţii, târguri de produse tradiţionale, vânzarea de produse şi alte bunuri în aer liber, zone de aşteptare (staţii de autobuz, peroane, inclusiv la societăţile private de transport persoane), zone în care se desfăşoară evenimente publice, pelerinaje, obiective turistice, activităţi cu caracter religios şi evenimente în aer liber organizate conform legislaţiei în vigoare.

Fac excepţie de la aplicarea acestei măsuri copiii care nu au împlinit vârsta de 5 ani precum şi persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense sau în condiţii de muncă solicitante, la temperaturi ridicate şi umiditate crescută.

Măsura se aplică începând cu data de 06 august, ora 07.00, precizează Prefectura Olt într-un comunicat.

De asemenea, s-a stabilit întrunirea, de îndată, a comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din localităţile judeţului Olt, în vederea stabilirii planului local de monitorizare a respectării şi aplicării regulilor stabilite pentru limitarea răspândirii SARS-Cov-2.

Administratorii pieţelor agroalimentare precum şi operatorii economici care au ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul vor proceda la monitorizarea permanentă în incinta spaţiilor comerciale a respectării de către comercianţi şi cumpărători a măsurilor de conduită socială şi prevenţie (evitarea aglomerării, păstrarea distanţei de 1,5 metri între cetăţeni, obligativitatea purtării măştii de protecţie şi a mănuşilor de unică folosinţă de către comercianţi).

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Încet încet județele patronate de FESENEU , după prețioasele îndrumări ale săfilor de partid, au înțeles că nu-i de glumă. Mai bine o mască textilă decât racordat la furtune și cu borcanu-n cap ! Mai mult întrebarea : Ai vreun vecin răpus de Covid începe să primească răspusuri .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.