G4Media.ro

DOCUMENT Ce modificări a adus Guvernul în privința regulilor propuse de CNSU:…

Foto: gov.ro

DOCUMENT Ce modificări a adus Guvernul în privința regulilor propuse de CNSU: Condițiile pentru plaje s-au scos complet. Închiderea teraselor se stabilește, după caz, la propunerea comitetelor pentru situații de urgență. Obligativitatea măștilor doar în anumite intervale orare, în zone aglomerate, conform deciziei DSP

În urma ședinței de Guvern de miercuri seara, s-au aplicat o serie de modificări propunerilor Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), privind limitarea răspândirii epidemiei de Covid-19.

Șeful CNSU, secretarul de stat Raed Arafat a subliniat că regulile de distanțare prevăzute pentru zonele de plajă au fost complet scoase în Hotărârea de Guvern.

„Acele prevederi care vizau zonele de plajă s-au scos. S-a considerat că prin Ordinul Ministerului Sănătății există deja reguli suficiente de distanțare, cu condiția ca ele să fie respectate”, a spus Arafat.

De asemenea, s-a prevăzut ca obligativitatea purtării măștii să fie condiționată de situația numărului de cazuri de infecție cu Covid, de anumite intervale orare, de nivelul de aglomerare, conform propunerilor Direcțiilor județene de Sănătate Publică.

Închiederea teraselor și a sălilor de joc pe timp de noapte trebuie decisă doar în locurile în care e în creștere numărul cazurilor de covid, decizia urmând să aparțină comitetelor pentru situații de urgență.

Documentul oficial al Guvernului:

GUVERNUL ROMÂNIEI

HOTĂRÂRE

pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

Ținând seama de măsurile adoptate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 37 din 28.07.2020 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde există un risc crescut de infectare,

Având în vedere faptul că evaluarea realizată în baza factorilor de risc prevăzuți la art. 3 alin. (4) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 indică necesitatea intensificării măsurilor de prevenire și combatere a transmiterii virusului SARS-CoV-2, atât la nivel județean, cât și național, inclusiv instituirea unor măsuri restrictive/limitative referitoare la unele activități considerate cu risc epidemiologic crescut, aspecte materializate în cuprinsul documentului intitulat „Analiza factorilor de risc privind managementul situației de urgență generată de virusul SARS-COV-2 pe teritoriul României la data de 28.07.2020”, întocmit la nivelul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției,

În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 6 lit. a) și c)-d) și art. 71 alin. (1) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

 Art. 1 – Anexele nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 627 din 16 iulie 2020 se modifică și se completează după cum urmează:

  1. 1.La anexa nr. 2, după articolul 11 se introduce un nou articol, art. 12, cu următorul cuprins:

„Art. 12 – (1) În aplicarea art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.

(2) Administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise stabilite potrivit alin. (1) afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecției în spațiile respective, la solicitarea comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.”

  1. 2.La anexa nr.2, articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 2 – Respectarea aplicării măsurilor prevăzute la art. 1 – 12 se urmărește de către Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne.”

  1. 3.La anexa nr.3, după punctul 3 al articolului 5 se introduc trei noi puncte, pct. 4 – 6, cu următorul cuprins:

„4. Operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile prevăzute la pct. 3, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.

5. Măsurile prevăzute la pct.4 se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2.

6. Operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile prevăzute la pct. 3 au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți.”

  1. 4.La anexa nr.3, după punctul 4 al articolului 8 se introduce un nou punct, pct. 41, cu următorul cuprins:

„41. Operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Măsurile se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2.”

  1. 5.La anexa nr. 3, alineatul (15) al articolului 10 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(15) Măsurile prevăzute la art. 8 pct. 4 se pun în aplicare de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Ministerul Sănătății. Respectarea aplicării măsurilor prevăzute la art. 8 pct.4 și 41 se urmărește de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Afacerilor Interne.”

Art. 2 – Măsurile prevăzute la articolul 1 intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU

LUDOVIC ORBAN

 

Foto: gov.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Haos și debandada ca pe frontul rusesc.

    • Da, haos si debandada, dar nu ai fi vrut sa fii in Berlin in mai 45! Atunci era haos si debandada la ăia „organizații”! Asa, ca lasa ne cu metaforele obosite!

    • Cum iti permiri sa intinezi onoarea Armatei Rosii Eliberatoare!?

  2. Au avut și aia de la CNSU niște propuneri bune, iar deștepții din Guvern le-au ruinat! Tipic guvernării Orban, brambureală, miniștri amețiți și necoordonați, iar pe deasupra nu v-ați ținut de promisiunile făcute când ați preluat guvernarea… Și eu care chiar îmi pusesem speranțe în „Guvernul meu”…

    • Da, știm! Daca ma înșel imi pare rau! Nu ești tu ăla care voia aseară graniță pe Dunăre cu Dobrogea?! :)))

    • @ cristi

      stai sa vezi PARLAMENTUL meu

  3. E clar, au dat-o cotită. Nu vor.să supere pe nimeni, că vin alegerile. Si, la o adica, pot sa dea vina pe autoritățile locale. M..e PNL !

  4. Clar, dementii ăștia au urmărit sa se imunizeze cât mai mulți oameni. Demisia, guvern fără PSD, fără pnl

  5. Este foarte bine ca au renuntat la niste masuri care oricum nu puteau fi puse in practica. Spre deosebire de guvernele precedente, macar astia mai asculta cateodata cand li se atrage atentia, mai schimba cand gresesc Si au mai si facut ce-au spus. E o mare diferenta totusi fata de guvernul Dancila sau Ponta.

    • Ia uite si propaganda, vedeti că rețelele mustaciosului inchis loveau la emoții, patriotism, chestii….:))))).
      Da, da, e bine, e bine, e foarte bine cu asa guvern minunat…..

  6. Ei, mai asteapta cateva zile să ajungem măcar pe la 1500 de cazuri/zi, ce atata grabă….. să mai facă oamenii niste hore, să mai simtă senzația de sardina in conservă de pe minunatele plaje dacice, să-l mai plimbe pe virusache prin trenuri si pe la rude…..
    Dl.Murad trebuie si el mulțumit cumva….

  7. viirusul se raspandeste pe terase, dar evita cu strasnicie oggoarele geermane si casele de baabe auustriece

  8. Dacă guvernul ia măsuri nu e bine. Dacă nu le ia, iar nu-i bine. Dacă nu le ia așa cum dorește moftul fiecăruia, jos cu ei, m**e etc! Fiind un popor perfect, românii au aspirații înalte. Au uitat însă că nu sunt suficiente măsurile guvernului (foarte bune și lucide, până acum), ci mai trebuie ca și românii să respecte niște regului. Eh, aici e mai greu…

  9. 30 zile cu 1000 cazuri covid/zi inseamna 30000 de persoane in spital si probabil 3000 de oameni morti.

    Guvernul Orban trebuie sa plece. Sa vina un guvern de uniune nationala sau un guvern de tehnocrati. Sa ia masuri impotriva pandemiei cum s-au luat in toate statele Europene normale.

    Ce om normal deschide salile de pacanele in mijlocul pandemiei?

  10. Care si cum mai are vreun „interes”, cum se modifica regulile / legile/ dispozitiile!!! Pe plaja ca turma de oi, apoi mergem acasa si dam cu boala in pupolatie. Cluburile nu se inchid, ca vezi doamne, moare turismul (de fapt moare evaziunea fiscala si nu mai exista consum de faina amestecata cu paracetamol).
    Prin Guvern tot felul de Grinda / Tinda / Manivela care se fac ca muncesc. Arafat tatal situatiilor de urgenta …..
    Hai ca din noiembrie intram in case ca da frigul in oase! Si atunci o sa ne dea Firea apa calda si sapun!

    Aferimovici!