G4Media.ro

EXCLUSIV O firmă înființată de un subofițer SIE activ și cedată unui…

Sursa Foto: Facebook

EXCLUSIV O firmă înființată de un subofițer SIE activ și cedată unui colonel rezervist din aceeași instituție a câștigat contracte de 112,5 milioane lei atribuite de o direcție subordonată Primăriei Sectorului 4 / Toate celelalte oferte au fost descalificate

O firmă care a semnat cele mai mari contracte atribuite de o instituție publică în 2025 a fost înființată de un subofițer care, la momentul fondării societății, lucra în Serviciul de Informații Externe (SIE). Subofițerul și-a cedat părțile sociale unui rezervist din cadrul aceleiași instituții – un colonel care, în tinerețe, fusese deconspirat de NATO ca spion al României comuniste în Germania și care, acum, pe contul său de socializare, este un propagandist anti-NATO.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Anul trecut, colonelul a lăsat firma pe mâinile copiilor săi care, în urmă cu circa o lună, au dat lovitura, prinzând două contracte în valoare de 112,5 milioane lei atribuite de o direcție din subordinea Primăriei de sector pe care o conduce social-democratul Daniel Băluță.

  • UPDATE 18.24 „Pentru unul dintre cele patru loturi nu a fost semnat contractul deoarece procedura este contestată la CNSC, așadar ați furnizat o informație greșită. Precizez că la celelalte proceduri nu au fost înregistrate contestații”, a fost reacția primarului Daniel Baluță după publicarea articolului, edilul acuzând faptul că materialul a fost tendențios la adresa sa.

Suspect în cazul ambelor proceduri a fost, pe de o parte, că toate celelalte oferte au fost respinse și, pe de altă parte, că societatea cu pedigree SIE a câștigat cu prețuri extrem de apropiate de cele estimate de autoritatea contractantă, lucru uzual în cazul licitațiilor cu un singur ofertant. ”M-au descalificat total nejustificat și mi-am dat seama că este vorba de o procedură cu dedicație după cum am văzut «justificările»”, a declarat pentru G4Media.ro reprezentanta uneia dintre firmele care au participat la una dintre licitații.

Colonelul SIE în rezervă și asociații actuali ai firmei, care, de-a lungul timpului, a semnat mii de contracte cu instituții publice, nu au putut fi contactați/nu au răspuns întrebărilor G4Media.ro. Referitor la această situație, SIE a transmis că angajații Serviciului au interdicție de a fi asociați unici ori de a participa direct la administrarea sau conducerea unei organizații sau societăți comerciale. Fost șef în SIE la momentul înființării societății, generalul (r) Silviu Predoiu a declarat că situația reprezintă ”o ilegalitate” și că subofițerul era ”o haimana, probabil”.

Discount de 10.000 de lei din 112,5 milioane lei

În perioada martie-aprilie 2025, Direcția Generală de Administrare a Unităților de Învățământ, a Sportului și Culturii Sector 4, subordonată Primăriei pe care o conduce Daniel Băluță (PSD), a atribuit firmei Office&More SRL București două acorduri-cadru cu valoare maximă totală de 112,5 milioane lei, inclusiv TVA.

În baza primului contract, firma trebuie să furnizeze, în următorii trei ani, pe bază de comandă, produse de papetărie și birotică, respectiv de curățenie și igienă pentru mai multe instituții publice din Sector, în frunte cu Primăria, pe listă mai fiind subordonate ale acesteia – Direcția Generală de Evidență a Persoanelor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale, Direcția de Mobilitate Urbană și Creșa ”Micii Magicieni”.

Direcția Generală de Administrare a Unităților de Învățământ, a Sportului și Culturii Sector 4 a fost lider de asociere, fiind mandatată să se ocupe de organizarea celor două proceduri care au fost împărțite, fiecare, în câte două loturi. În toate cele patru situații, câștigătoare a fost desemnată societatea Office&More SRL.

Conform portalului achizițiilor publice, situația ofertelor pentru cele patru loturi a fost următoarea:

  • Lot 1 produse curățenie 3 oferte – una inacceptabilă, una neconformă și una admisibilă (Office&More)
  • Lot 2 produse de igienă 3 oferte – una inacceptabilă, una neconformă și una admisibilă (Office&More)
  • Lot 1 birotică 4 oferte – două inacceptabile, una retrasă, una admisibilă (Office&More)
  • Lot 2 papetărie 3 oferte inacceptabile, una admisibilă (Office&More).
  • În privința sumelor estimate de autoritatea contractantă pentru fiecare dintre cele patru loturi, raportat la cele de atribuire, situațiile au fost următoarele, sumele fiind fără TVA:
  • Lot 1 produse curățenie Valoarea totală estimată: 26.768.714,76 lei.
  • Valoarea totală a contractului: 26.765.736 lei;
  • Lot 2 igienă Valoarea totală estimată: 9.522.654,93 lei. Valoarea totală a contractului: 9.519.167 lei;
  • Lot 1 birotică Valoarea totală estimată: 30.654.028,95 lei. Valoarea totală a contractului: 30.653.650 lei;
  • Lot 2 papetărie Valoarea totală estimată: 27.677.064,75 lei. Valoarea totală a contractului: 27.673.920 lei.
  • În concluzie, în calitate de unic ofertant rămas în cursă, Office&More a lăsat din prețuri doar 9.990,39 lei la contracte în valoare totală de 112,5 milioane lei, inclusiv TVA.

Avertizor: ”Operatorul știa că o să îi fie atribuit lui”

Un avertizor de integritate a susținut pentru G4Media.ro, invocând situația de la acordul-cadru pentru produse de curățenie și igienă, că ”Practic, diferența este de 4.000 lei la 36 milioane lei. Operatorul știa că o să îi fie atribuit lui” și a afirmat că ”pentru o astfel de achiziție ai nevoie de susținere de la nivelul înalt și aici nu mă refer la Primarul Băluță. Să ai tupeul să respingi toți ofertanții și să atribui contractul unui singur ofertant la două proceduri, în aceeași manieră, îți trebuie un tupeu fantastic și trebuie să te bazezi pe ceva.

Or, spatele îl au susținut de cineva la nivel înalt (nu știu cine). Pe lângă faptul că sumele sunt finanțate din bugetul local (deci nu fonduri europene și deci au tupeu să facă așa ceva), rolul unei achiziții centralizate este să achiziționezi produse cu un preț mai mic pentru o eficientizare a cheltuielilor publice, însă vedem că, de fapt, centralizarea înseamnă doar atribuirea unui contract mare unui singur operator și, cel mai probabil, o cheltuială mai mare decât una care s-ar fi desfășurat normal (descentralizată).”

Contactată de G4Media.ro, Maria Roșu, partner manager la firma Inedit Clean Total SRL, care a depus ofertă la procedura pentru produse de curățenie/igienă, oferta sa fiind descalificată, a declarat că ”Nu voi depune contestație din simplu motiv că taxa de cauțiune este foarte mare și înseamnă bani blocați minim 3-4 luni! (oricum este expirat timpul). M-au descalificat total nejustificat și mi-am dat seama că este vorba de o procedură cu dedicație după cum am văzut «justificările» raportului” de atribuire.

O altă societate care a depus ofertă pentru unul dintre aceste loturi, Census Group, a sesizat, în luna martie, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, acuzând faptul că oferta i-a fost declarată neconformă și inacceptabilă în mod nelegal. Consiliul nu a luat încă o decizie.

Direcția Generală de Administrare a Unităților de Învățământ, a Sportului și Culturii Sector 4, autoritatea care a organizat cele două licitații, nu a răspuns întrebărilor trimise de G4Media.ro pe data de 21 martie, chiar dacă, ulterior, am insistat și am sunat pentru a afla când vom primi o reacție.

Povestea spionilor

Office&More SRL a fost înființată în anul 2006 de Vasile Ninel Sfichi și Ionuț Nicu Pîrvan. La acel moment, Sfichi era angajat al Serviciului de Informații Externe, după cum reiese dintr-un acord de recunoaștere a vinovăției semnat de acesta, pe 11 aprilie 2017, în fața unui procuror de la Parchetul Militar București. În acord, pus la dispoziția G4Media.ro de Parchet și în care Sfichi, plutonier-adjunct în cadrul unei direcții din SIE, a recunoscut săvârșirea, în vara lui 2015, a infracțiunii de delapidare în formă continuată (31.500 de lei din banii de salarii ai colegilor săi, sumă pe care, apoi, a jucat-o la pariuri), se scrie că acesta ”a lucrat peste 17 ani în cadrul Serviciului de Informații Externe, perioadă în care și-a îndeplinit toate sarcinile în cele mai bune condiții, nesăvârșind niciun fel de abateri disciplinare sau de altă natură.” În septembrie 2015, el a fost trecut în rezervă, iar în dosarul penal a primit 2 ani de închisoare cu suspendare.

dumitru urduban ofiter sie
Sursa Foto: Facebook / Dumitru Urduban

Pe baza acestor informații reiese că, în 2006, la momentul fondării Office&More, Sfichi lucra în cadrul SIE de opt ani. În 2009, el a cedat părțile sociale din societate colonelului (r) Dumitru Urduban, un spion român cu state vechi, pensionat cu patru ani mai devreme, în 2005. G4Media.ro a identificat pe site-ul Ministerului de Externe bulgar un document NATO din 1980, desecretizat, în care se dezvăluie faptul că Urduban fusese deconspirat drept spion în Koln-Germania unde lucra pe lângă Ambasada României și colecta informații de la un cetățean român infiltrat în rândul comunității românești. În document se mai arăta că Urduban urma să fie expulzat din Germania. Recent, pe Facebook, fostul spion a postat o fotografie a sa despre care a scris că a fost realizată în 1980 în Koln.

document secret nato
Sursa: mfa.bg

Un document din 1973 publicat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității arăta că, la acel moment, Urduban, care avea grad de locotenent în cadrul Securității, era membru al grupei informații dintr-un Stat Major constituit în vederea prevenirii atentatelor teroriste palestiniene împotriva reprezentanțelor diplomatice din Republica Socialistă România.

Foarte activ pe contul său de pe Facebook, unde este partizan fățiș al Rusiei și al lui Putin și adversar al NATO, UE și al Ucrainei, Urduban a postat fotografii de după 1990, care îl arată ca angajat în cadrul Ambasadei României din India, misiunile diplomatice fiind acoperirea clasică pentru spioni. Pe Facebook, Urduban a menționat că între 1979 și 2005 a fost angajat al Ministerului Afacerilor Externe.

postare urduban facebook
Sursa Foto: Facebook

În 2024, Urduban a ieșit complet din firma Office&More SRL, aceasta rămânând pe mâinile celor doi copii ai săi, Elena Stancu, până în 2023 jurnalist la postul de televiziune Digi24 și Felician Răzvan Stancu.

Generalul Predoiu: ”O haimana, probabil”

Avertizorul G4Media.ro a sugerat că succesul Office&More s-ar datora faptului că firma ar fi ”condusă de un fost ofițer SIE”, documentarea G4Media.ro ducând la descoperirea celeilalte legături cu acest serviciu – fondatorul Sfichi.

În spațiul public românesc există, de mai mult timp, suspiciunea implicării serviciilor de informații în afaceri, în ciuda faptului că o astfel de implicare este, conform legilor, fie ilegală, fie strict reglementată. Astfel, pe site-ul SIE, la capitolul restricții ale angajaților, se scrie că ”nu este permisă aderarea la forme de asociere care contravin comenzii unice.” Într-un interviu din 2013, șeful de la acel moment al Serviciului, Teodor Meleșcanu, declara că ”SIE nu este pregătit pentru a face afaceri pentru a se finanța. A face spionaj este o meserie, iar a face afaceri este cu totul altceva. Activitatea SIE trebuie să fie bugetată. Statul îți dă bani pentru a face anumite lucruri. Nu se pot crea firme pentru a obține profit, ci numai pentru a îndeplini legendara formulă de a acoperi ofițeri.”

Contactat de G4Media.ro, generalul (r) Silviu Predoiu, care a fost mult timp parte a conducerii SIE, inclusiv la momentul înființării Office&More, a declarat că situația lui Sfichi a fost o ”ilegalitate” de care instituția nu a știut, fostul angajat fiind ”o haimana, probabil”. El a afirmat că există probabilitatea ca Sfichi și Urduban să se fi cunoscut prin prisma activităților primului ca angajat al biroului din SIE care ține legătura cu rezerviștii. Sfichi nu a putut fi contactat, în timp ce Urduban a refuzat să ne acorde un interviu, cerere pe care i-am transmis-o printr-un apropiat.

Referitor la cazul Sfichi, Biroul de Presă al SIE a comunicat că ”în ceea ce privește dreptul cadrelor militare în activitate ale Serviciului de Informații Externe, de a fi asociate în societăți comerciale, sunt aplicabile dispozițiile art. 30 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, care prevăd interdicția de a fi asociat unic ori de a participa direct la administrarea sau conducerea unei organizații sau societăți comerciale. Astfel, în situația constatării unei încălcări a acestei norme, sunt demarate proceduri interne de cercetare disciplinară și, după caz, inițiate demersuri de încetare a stării de incompatibilitate.”

Afaceri în ascensiune

După ce a fost concediat de la SIE, Sfichi s-a angajat la Astra Plus SRL, societate fondată în 2015 și deținută de fiica și fiul lui Dumitru Urduban, cei care au preluat anul trecut Office&More. Ambele cu obiect de activitate ”Comerț cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc”, cele două societăți apar în Sistemul electronic de achiziții publice cu mii de contracte atribuite de instituții publice, cea mai mare parte prin încredințare directă. În prezent, la datele de contact ale firmei Astra Plus din sistem apare numele lui Dumitru Urduban.

situatie
Sursa Foto: e-licitație.ro

Datele contabile ale celor două firme, disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe, arată că, în perioada recentă, Office&More a avut o ascensiune constantă, ajungând la 16,6 milioane lei cifră de afaceri și profit net de 3,9 milioane lei în 2023, în același an Astra Plus având o cifră de afaceri de 4 milioane de lei și un profit net de 1,5 milioane de lei.

Printre autoritățile care au atribuit contracte substanțiale acestor firme de-a lungul timpului se numără Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Consiliul Județean Ilfov, Salubrizare Sector 5 SA, Primăria Constanța, Ministerul Educației și Cercetării, Primăriile Sectoarelor 1, 3 și 4, Ministerul de Finanțe și, cel mai recent, Unitatea de Logistică și Achiziții Centralizate a Poliției Penitenciare.

Asociații celor două firme nu au răspuns întrebărilor G4Media.ro despre contractele semnate cu Direcția Generală de Administrare a Unităților de Învățământ, a Sportului și Culturii Sector 4 și despre prezumtivele legături cu SIE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ciumetii din servicii, aparam patria, pe onoarea noastra, vai de capu’ nostru …

  2. Nici o problema. Locuitorii sectorului 4 isi vor alege peste patru ani acelasi primar de sector. Procentul castigatorului? Intre 65.13% si 73.28%.

  3. Ar fi bine daca ar fi singurul………..

  4. FARA EXAGERARI,TOATE PRIMARIILE fac la fel,e jaf la drumul mare

  5. iar ati descoperit apa calda. sa o intrebati pe tanti aia cum de a asteptat pana la respingerea ofertei ca neconforme, de ce nu a contestat cerintele din caietul de sarcini (se vad cand sunt dedicatii)? eventual in instanta? era cineva legat? la cnsc taxa e de 2%. sau vreti sa ne spuneti de fapt ca deja aur a intrat peste psd?

  6. Toate tunurile pe limbuță să-și bage tăranul mințile-n cap. Asta se întâmplă peste tot. Un pas înainte că se ridică puțin covorul să vedem și noi mizeria de dedesupt. Un mare pas înapoi că se ”servesc” doar faptele ălora rebeli ce trebuesc aduși iar în căpăstru. Pe bune G4M? În toată încrengătura asta tulbure voi lătrați cum se cere? Începeți să deveniți la fel de credibili ca javrele lui felix ce lătrau doar la băse.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.