G4Media.ro

Tur de forţă pe ultima sută de metri a campaniei electorale din…

sursa foto: Facebook/ Donald Trump

Tur de forţă pe ultima sută de metri a campaniei electorale din SUA: Donald Trump încearcă să contrazică sondajele

Cu o zi înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, preşedintele în exerciţiu, republicanul Donald Trump, va face luni un adevărat tur de forţă în speranţa de a răsturna cifrele din sondaje care îl plasează pe rivalul său democrat Joe Biden în poziţia de favorit, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Într-o Americă extrem de polarizată, pe un fundal marcat de anxietate din cauza epidemiei de COVID-19 în plină recrudescenţă, fostul om de afaceri de 74 de ani continuă să prezică un ‘val’ republican, în pofida tendinţelor nefavorabile.

‘Vom câştiga încă patru ani în magnifica noastră Casă Albă!’, a afirmat duminică Donald Trump, care se teme că riscă să devină primul preşedinte în mai bine de un sfert de veac care să nu fie reales pentru un al doilea mandat.

În programul ultimei sale zile de campanie figurează cinci mitinguri în patru state – Carolina de Nord, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin – cu un ultim eveniment electoral în Grand Rapids (Michigan), ca în 2016, unde, intrat în linia dreaptă a campaniei, a creat o surpriză care uluit lumea.

Joe Biden (77 de ani) se concentrează pe Pennsylvania, pe care speră să o încline de partea sa, ceea ce i-ar deschide – la a treia sa încercare – uşile Casei Albe.

‘Încă două zile! Peste două zile, vom pune capăt acestei preşedinţii care a divizat ţara’, a spus el duminică din Philadelphia.

‘Ultima dată (în 2016) Donald Trump a câştigat Pennsylvania cu un avans de numai 44.000 de voturi (dintr-un total de peste 6 milioane de voturi). Fiecare vot contează!’, a insistat fostul vicepreşedinte democrat.

La o lună după ce s-a tratat de COVID-19 şi după nenumărate mitinguri de campanie, preşedintele american nu dă vreun semn de oboseală, dimpotrivă. El străbate ţara de mai bine de o săptămână, petrecând de fapt puţin timp la Washington.

Semn al tensiunii ce domină la finalul acestei campanii de o agresivitate fără precedent, comercianţi din mai multe oraşe americane, între care New York şi capitala Washington, au tras obloanele magazinelor de teama unor manifestaţii violente.

Întrebat despre speculaţiile din media cu privire la posibilitatea de a-şi declara victoria marţi seara dacă rezultatele vor fi indecise, Donald Trump a dezminţit categoric. ‘Nu, nu, aceasta este o informaţie falsă’, a afirmat el în timp ce cobora din Air Force One în Carolina de Nord.

‘De îndată ce alegerile se vor fi încheiat, avocaţii noştri vor fi pregătiţi’, a ţinut el să adauge totuşi, lăsând să se întrevadă o lungă bătălie judiciară.

‘Răspunsul meu este că preşedintele nu va fura aceste alegeri’, a declarat la rândul său Joe Biden.

Potrivit New York Times, Donald Trump ar intenţiona ca în noaptea alegerilor să se înconjoare la Casa Albă cu până la 400 de invitaţi.

Joe Biden se va adresa naţiunii din fieful său din Wilmington, în Delaware. Sondajele îl dau în pole-position.

O anchetă de opinie efectuată de New York Times şi de Siena College, publicată duminică, îl plasează pe Biden în faţa lui Donald Trump în patru state considerate decisive şi unde miliardarul republican câştigase în 2016: Pennsylvania, Arizona, Florida şi Wisconsin.

Dar observatorii îndeamnă la prudenţă, evocând scrutinul din 2016, când Donald Trump a creat una dintre cele mai mari surprize în istoria politică americană, câştigând în faţa democratei Hillary Clinton.

Atmosfera din seara alegerilor va depinde în mare parte de ordinea în care statele-cheie vor vota pentru unul sau altul.

O victorie a lui Joe Biden în Florida, unde rezultatele ar putea fi anunţate destul de repede, ar putea pune capăt rapid suspansului din seara alegerilor. Cei doi candidaţi septuagenari se află practic la egalitate în acest mare stat din sud-estul ţării.

Particularitatea sistemului american: marii alegători, ci nu votul popular decid rezultatul alegerilor. În 2016, Donald Trump a obţinut cu aproape trei milioane de voturi mai puţin decât Hillary Clinton, dar a câştigat majoritatea celor 538 de mari alegători.

Peste 93 de milioane de americani au votat deja la alegerile prezidenţiale, ceea ce anticipează o participare record.

Fostul preşedinte Barack Obama, foarte prezent în acest final de campanie, se va deplasa luni în Atlanta, în Georgia, şi la Miami, în Florida, pentru a susţine candidatura celui care i-a fost vicepreşedinte timp de opt ani.

De două săptămâni, el îi îndeamnă pe americani să nu repete greşeala din 2016. ‘Mulţi oameni au rămas acasă, s-au lenevit, complăcându-se. Nu de data asta! Nu la aceste alegeri!’, le-a cerut Obama.

Citește și: Ce spun sondajele de opinie înainte de alegerile din SUA? Biden conduce, Trump recuperează

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Prestituatele au devenit hilare…cum dracu poate cineva sa creadă niște sondaje și opinii ale unor trusturi care ne-au vândut armele de distrugere în masa a lui Sadam, victoria sigura a doamnei Clinton, eșecul brexit-ului, etc…cred ca trump va ieși iar presedinte numai și numai datorita faptului ca lucrurile se întâmplă în realitate contrar opiniilor care ne sunt vândute de prestituatele de serviciu (CNN – Carton Network of News, New York Toilet Paper of Time, etc.).

    • numai ca vezi tu, „prostituatele de serviciu” sunt in slujba poporului nu a magnatilor care ar da oricate bilioane doar ca sa mai mulga sutele de milioane de oameni impovarati de boala si somaj …

    • Mars si canta la alta masa, eventual langa scaunul lui Putin daca tot te-a platit

    • Din pacate / fericire genul tau de raspuns caracterizeaza perfect tipologia ta: individ care crede ca le stie pe toate, stanga pana la capat, sustinator fara echivoc a unei directii.
      Exprimarea ta nu cunoaste semnele de intrebare, ci doar excalamari nefiltrate.

  2. Daca tu atat poti sa emiti din capul tau, ca pro-Trump sau pro-republican inseamna pro-Putin, desi clanul Biden a luat bani din Rusia, ukraina si China….
    Daca tu nu poti sa accepti ca daca esti crestin-conservator in europa sau america, esti anti-putin, dar in acelasi timp pro-Trump…atunci du-te si canta tu la alta masa, ca sloganul tau e cam vestejit de acuma…

  3. Articol tendentios pe fata. Trump este vanat ceas de ceas, zi de zi, de presa stangista, radicala, progresist0-comunista, precum un ucigas in serie.
    In acelasi timp, marile canale tv si marile cotidiene, apartinand stangii, nu sunt in stare sa fie impartiale in prezentarea stirilor si informatiilor si mai mult, ascund de ochii oamenilor, stirile nefavorabile despre bideni.
    Si apoi, dupa aflarea rezultatelor, bocesc inca 4 ani fiindca n-a iesit cine au vrut ele.
    Trump stie ca sondajele sunt false, intentionat sau nu, stie ca neomarxistii din partidul democrat sunt in stare sa minta cu nerusinare, cum ca old boy-ul Joe ar fi in pole position. De aceea, Trump nu face altceva decat sa le aminteasca suporterilor sai sa nu faca greseala sa se simta invinsi, ascultand minciunile stangii si sa nu iasa la vot.
    Iar redactia g4 numeste acest efort al lui Trump, „incercare de rasturnare a sondajelor”, de parca ar vrea sa violeze domiciliul cuiva….

  4. Acest escroc e un dictator in devenire, si sunt convins ca va castiga alegerile, datoria numarului mare de neputinciosi mintal care il cred pe el simbolul democratiei. Si dupa 500 de ani Alexandru Lapusneanu are dreptate: prosti dar multi. Mai ieri zbiera pe la un meeting cu prostovanii lui ca dupa 3 noiembrie nu o sa mai auda de covid (adica baga pumnul in gura celor de la CDC ca sa publice date modificate cu infectati si morti) si ca are de gand sa-l concedieze pe renumitul epidemolog Fauci, deaorece in mintea lu trumpete el e de vina pentru pandemie. Noaptea mintii.
    Periculos mai este faptul ca el nu realizeaza asta si persista in prostia si marlania lui, un individ cu vocabular redus care face numai ce crede el, un dictator in devenire, periculos pentru democratia adevarata americana. Mai vine si ca un imputit ce e sa spuna oamenilor sa nu le fie frica de covid, el care beneficiaza de zeci de doctori 24 de ore pe zi si acces la tratament de top. Adevarul ca trumpete si-a abandonat propriul popor, il doare pe el undeva de adversarii sau pana si de suporterii lui, in schimb il doare inima ca bunul lui prieten Putin poate fi presedinte pe viata si el nu. Ar trebui adus in fata unui tribunal federal si judecat pentru genocid impotriva propiului popor (vezi proasta gestionare a pandemiei si mintirea americanilor care au rezultat in cazurile si decesele enorme de covid, aducand America in randul tarilor din lumea a treia langa India si Brazilia, si avand pe deasupra ca rezultat decimarea economiei). maga my ass.

    • Vipero ,
      stii unde gresesti tu ?

      Vorba nu e „prosti dar multi” ci tocmai invers : „multi dar prosti” ! :))))

  5. Un adevarat om, cu toate iesirile lui in decor care nu plac corectilor europeni, un presedinte care arata ca trebuie sa ai coloana vertebrala, nu sa mergi dupa cum te duce vantul.

    • Votantii lui Joe sunt „prosti dar multi” in vreme ce alegatorii lui Trumpsy sunt „multi dar prosti.” :))))))))))))

      PS. This is America ! :((

  6. Votantii lui Joe sunt „prosti dar multi” in vreme ce alegatorii lui Trumpsy sunt „multi dar prosti.” :))))))))))))

    PS. This is America ! :((

  7. G4Media, ce avem voie sa scriem despre Trump ?